Siedlisko z sosnami cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.4

Post »

Aniu, takie skarby mam po przodkach, po których mam siedlisko z całym dobytkiem. Nie tylko takie skarby, ale i takie
Obrazek
zawalające się budynki gospodarcze i cała szopka "murowana" z jakieś piasku chyba, bo te pustaki sypia się. Jak widać trawa prosi się o koszenie, chyba M dziś działa z kosiarką

tą studnię chcę kamieniami obkleić/obmurować i zrobić taki daszek jak kiedyś był zamiast tego poliuretanowego kapturka
Obrazek

Obrazek

ałycz w pełniej krasie
Obrazek
Może doczekam efektu jak pod przedszkolem

ukorzeniane gałęzie forsycji
Obrazek

ostróżki i firletka od Michała
Obrazek

listki na hakuro, którą chciałam wiosną wykopać ;:124
Obrazek

listki na magnolii, która nie zakwitnie
Obrazek
druga też nie zakwitnie
Obrazek

ubiegłoroczny powojnik z B., który okazał sie być rdestem opanowuje akację przy furtce wejściowej do siedliska
Obrazek

rozwijające sie pióropusze paproci
Obrazek

szalejąca róża kanadyjska od Kasi/Robaczka
Obrazek

serduszka się rozwijają
Obrazek

białe trochę wolniej
Obrazek

Loki, dlatego zwróciłam się do specjalisty :wit . Teraz głównie tulipany szaleją, co będzie później? nie wiem co będę pokazywać...
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko, wczoraj właśnie pomalowałam stary garnek - taki sagan z uszami, farbą z efektem młotkowym - jestem zadowolona. Dzisiaj drugie malowanie i może zdjęcia wstawię. Planuję do niego wstawić donicę i pnącymi surfiniami obsadzić i na grubym brzozowym pieńku przy wejściowych schodach postawić.
Szkoda, że magnolie nie zakwitną, ja chyba będę reklamować moje 3 śliwowiśnie pisardi posadzone jesienią - niby zyją ale ani jedna nie zakwitłą ;:145
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, fajnie, że zaglądasz . Masz bardzo ładne wysiewy ;:138 , koniecznie pokaż swoje wyczyny z malowaniem.
Te kany muszę zabezpieczyć, bo żal wyrzucać.

parę zdjęc i zmykam, idę do laryngologa z synkiem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

O czyli nie tylko ja jestem fanką efektu młotkowego ?
Cudowne tulipany! Masz ich ogrom! :shock:
Hakuro rośnie mi ja chwast za to mandżurska nie może się zabrać i jest na pograniczu zdechnięcia.
Jakie masz odmiany magnolii? Zaczęła mi się marzyć.
Powodzenia na wizycie.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Marzenko, udało mi się dobrnąć do Ciebie. Łóżko już woła, bo raniutko do pracy.
Kany koniecznie pomaluj.... farba, kolor, to już według gustu. Możesz z nich zrobić donice jak radzi Ania lub takie zewnętrzne wazony na wysokie cięte kwiaty lub jakieś fantazyjne gałązki. Jeśli donice to możesz śmiało sadzić coś zwisającego lub przeciwnie.... wysokie smukłe trawy. Gdyby ktoś Ci mógł wyciąć odpowiednie otwory mogłabyś z jednej zrobić sobie do kompletu stojącą latarnię na dużą świecę, a może nawet elektryczną.
W żadnym razie nie pozwól im się zmarnować.
A wiosnę masz wspaniałą..... ja nadal czekam. Jak tak dalej pójdzie to może do jesieni zdąży do mnie zawitać na dobre. ;:131
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Siedlisko żyje , siedlisko kwitnie ;:138 ;:138 .Zainteresowały Mnie forsycje. Jak je ukorzeniałaś, bo ja w tym temacie zielony.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aaaa...co do forsycji, to zbędny wysiłek w ukorzenianiu w wodzie...one ukorzenią się wszędzie: ja wtykam patyki w ziemię i zapominam :wink:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobra, napisałam się, napisałam i jeden fałszywy ruch przekreślił moje wypociny. Zaczynam więc od początku, ale odpowiedzi mogą być mniej treściwe :oops:

Aniu, kany chyba jednak bardziej dekoracyjne bym chciała. Młotkowym efektem robimy maszyny rolnicze, tzn.M maluje...póki co jedną maszynę z trzech posiadanych
Magnolie mam na pewno Susan, ale i inne też. Zaraz archiwum sprawdzę. Kupiłam z umieralni tanio latem, więc cieszę się, że w ogóle zime przeżyły. Tymczasem tulipanki
Obrazek

Karolinko, serduszki to zakup ubiegłoroczny i prezent forumowy. Podobna jest kokorycz i chyba powoli przygotowuje pączki, tak więc zdjęcia wkrótce, a teraz?
Obrazek

Ewo, super, ze jesteś za ocaleniem kan. Chyba trochę je na kwiatowo udekoruję a potem z jednorocznymi będę komponować, mam ich trochę i ciągle czekają na posadzenie
Obrazek

Obrazek

Jureczku, z forsycjami planuję zrobić tak: trzymać w wodzie póki nie puszczą korzeni, wsadzić do donic i pilnować wilgotności przez lato. Jesienią z całą bryłką do ziemi. To mój pierszy eksperyment
Obrazek

Pati, zaraz Twój biały papuzi, a tymczasem
Obrazek
u mnie zasucho na ukorzenianie od razu w gruncie. musze się trochę pomęczyć, jak pisałam wyżej

Basiu, to może taki też CI się spodoba?
Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko, to jeszcze nie wszystkie, bo parę wciąż w pączkach a inne już obfocone czekają na pokazanie. Sama się dziwię, ze tak dużo ich się znalazło w ogrodzie ;:131
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Marzenko, zrobiłas już kompozycję z czarną surfinią? Ekstra ;:333 Ja w sobotę na targu muszę na takie pomarańczowe, drobne zapolować!
Mój młotkowy saganek-doniczka już wstwiony u mnie, czekam na propozycje co nim obsadzić :wink:
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Nie widzę zdjęć oprócz ostatniego :(

Marzenko a nie myślałaś o wetknięciu gałązek w ukorzeniacz i wtedy do doniczki ? Ostatnio ogrodnik obcinał u ojca kwitnące krzewy i chciałam by zostawili gałązki do ukorzenienia ale stwierdził ,że nie ma sensu ,bo nic z tego się nie przyjmie :roll: Po co ukorzeniać jak lepiej kupić ? :evil:

O jakim kolorze efektu młotkowego myślałaś ? ja kany widziałam w kolorze grafitowym (ze srebrnym efektem) lub miedzianym. Spokojny kolor pięknie eksponowałby barwy roślin.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, jednoroczne póki co stoją na pniach na ganku w swoich malutkich doniczkach. Tak je trochę poustawiałam jakbym to później widziała w doniczkach. Planuję czarną surfinię z drobną pomarańczową i białą milion bells połączyć. Inne zestawienia to pelargonie z bakopami. Mam też 2 doniczki ze stokrotkami afrykańskimi i je chyba osobno posadzę, tyle, ze muszę 3cią dokupić
Zaraz idę obejrzeć malowane przedmioty

Aniu, fajnie, że jesteś pokażę Ci bergenie, którymi się podzielę. Jedna rośnie w cieniu sosny, ma wyściólkowane igiełkami, a druga w trawie/perzu :oops: . Obie kwitną
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przyznam się bez bicia, że mnie młotkowy kojarzył się z czarnym. Ale skoro są takie inne kolory, to muszę się rozejrzeć i może rzecywiście z taki połyskiem by super wyglądały. Dzięki za podpowiedź ;:196
Z ukorzeniaczem to też robiłam z iglakami. Gałązka z piętką, w ukorzeniacz i do doniczki z ziemią. udawało się nieźle, tylko, że potem szuszyłam wszystko (większość), bo mam patelnię. A jak do cienia wyniosę to nie widzę i zapominam ;:124
A czemu nie wzięłaś sobie tych gałązek? Ja bym się nie patyczkowała i wzięła. Może gość ma szkółkę i sam ukorzenia i sprzedaje?
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Marzenko bergenie przepiękne! ;:167 ;:196
Gałązek nie wzięłam ,bo miały być mi odłożone te co da się ukorzenić. W efekcie ogrodnik zwalili wszystko na 1 kupę i poszła na spalenie :evil:
A były tam forsycje, jaśminowce, śnieguliczki, żylistki, ketmie, berberysy, derenie el i wiele innych. No szlak mnie trafił.
Pewnie wyszedł z założenia ,że więcej zarobi jak stwierdzi ,że z tego nic nie będzie. Może by nie było a może by było :roll:

Zerknij na paletę hammeraita kolory tu nie oddają ale masz paletę do ew. przemyślenia http://www.trops.home.pl/allegro/sklep0 ... kolory.jpg
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Po raz pierwszy słyszę o efekcie młotkowym ;:oj Tym mocniej jestem ciekawa jak Ci wyjdzie odnawianie kan...
Kompozycja z czarną surfinią w roli głównej - bomba!
Życzę Ci dobrego dnia... u mnie jest gorąco, łeb nap*, roboty mnóstwo, ale na szczęście posuwa się powoli do przodu...
Buziaki! A.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ja też nie wiem, co będę pokazywać niebawem. Jak wiosenne cebulaki skończą kwitnienie, to czeka mnie długa przerwa w kwitnieniach ? bo też i wszystko to, co posiałem, dopiero wyłazi z ziemi.

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”