Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

:wit Aniu, ja takie drzewa sama usuwałam za pomocą małej piłki do drewna. Owocówki mają miękkie korzenie.Odkopywałam i odcinałam korzenie od pnia, Ziemia jest miękka i fajnie mi sie odrzucała. Tak zrobiłam naokoło pnia.Trzymałam odległości, żeby jeszcze ten korzeń do czegoś się przydał. No i wtedy trzeba to mocno rozkołysać i dostać się do korzeni dolnych,pionowych w dół. Nie obcinaj za mocno pnia, to będzie łatwiej rozkołysać całe drzewo. Wiadomo- dźwignia!
Jeśli chodzi o gont, to pięknie wygląda. Poszukam fotek z ogródka koleżanki. Ma zielony gont i altanka cudnie wygląda.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Aniu- po twoim poście nie wiem co powiedzieć, prześwietliłaś mnie na wylot ;:168
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Tosiu!
:shock: Niezła siłaczka z Ciebie. Skoro Ty dałaś radę to ja też dam radę,chociaż mój M cały sezon twierdzil,że to robota dla faceta a ja pytałam (wymownie rozglądając się wokół) skąd mam go wziąć :D Próbowałm usunąć korzenie, które zostały po dzikim bzie ale poddałam się i zasypałam saletrą. Saletra nawet się nie rozpuściła więc wiosną zrobię drugie podejście.Ten tył ogródka zostawiłam na koniec bo ważniejsze były roślinki. Potem przez resztę sezonu wiaderko po wiaderku pozbywałam się góry starego kompostownika z drugiej strony altanki i tak czas przeleciał.
Za fotki z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny!
Na końcu języka a raczej pod palcami ciśnie mi się przysłowiowe " a nie mówiłam..". Wiosna idzie małymi kroczkami.
Wczoraj na ogródku śnieg i zamarznięta woda w miskach a dziś słoneczko i 7 stopni. Z PLUSIKIEM.Ani śladu śniegu. No może troszkę mokro.. Aż się prosi gorąco pozdrowić synoptyków. Mam nadzieję,że u Was już teżpogoda nastraja bardziej optymistycznie ;:3
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Aniu- u mnie dziś +4 :heja byłam na działce uż poczułam wiosne. :wit
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu.. zazdroszczę.. zazdroszczę.. Stolyca skuta lodem- można by powiedzieć :wink: Co prawda widać światełko w tunelu- wczoraj było -9 a dziś jedynie -3, ale tyle na FO czytam o solidnych plusach i braku śniegu- że ja chyba forumuję tutaj z serca Arktyki.. :? Daje pogodzie jeszcze kilka dni na rekompensatę ostatnich wybryków ;:306
Pozdrawiam serdecznie i proszę- pchnij nieco słońca w moją stronę :wit
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Jadziu!
:) Czekaliśmy na te plusiki.Kilka promyczków słoneczka i już dusza się raduje.

Moniczko!
Słoneczko już do Ciebie idzie. ;:3 Musisz wytrzymać jeszcze jutro. Do końca przyszłego tygodnia będziesz miała 5 PLUS. :)
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Aniu- skoro tak mówisz, to jeszcze chwilkę wytrzymam.. ale króciutką :wink:
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu masz rację, dusza się raduje. Moja wręcz rwie się do wiosennego tańca. Mimo ciężkiego tygodnia, dosłownie wychodzę z siebie. Tak bardzo cieszy mnie ;:3 . Dosłownie jak w kwietniu.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Mnie dziś przywitał szary deszczowy dzień.... śniegu jest bardzo dużo, ale przez padający deszcz topnieje w oczach.....
Powiem szczerze, ze mimo, że od wiosny bardzo mi tęskno, to nie cieszy mnie to ubywanie śniegu, bo nie wierzę w to, że juz mrozów nie będzie.... No wiem..... nie brzmi to optymistycznie..... ale nie pamiętam lutego, żeby mrozy nie dały nam popalić..... :?
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Agnieszko! Nigdy z takim zaangażowaniem nie śledzilam tak prognoz pogody. Nie zapowiadają powrotu mrozów.Jedną czwartą lutego mamy już za sobą a każdy dzień przybliża nas do wiosny. Lada dzień do Ciebie zawita słoneczko.
U nas 10 st. na plusie i słoneczko od rana. Ziemia jest grząska, nasiąknięta wodą a roślinki wyłażą na wyścigi. Bez ma nabrzmiałe pączki a listki liliowców już pokazały się na powierzchni. Martwi mnie ten ich pośpiech ale nie mam wpływu na to. Sama nie wiem co robić. Czy okryć je korą ,żeby nie wyłażiły czy odkryć korę z cebulowych żeby nie miały za ciepło?
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Aniu- ja nieco skołowana pogodą, w kontekście dnia w kalendarzu- nie mogę się zdecydować, co zrobić z agrowłókniną.. Nie zdjęłam zupełnie, ale rozchyliłam, żeby rośliny się nie ugotowały.. Najgorsza to taka przejściowa pogoda- miotam się i nie mogę zdecydować, czy w ogródku trzymać zime, czy już szykować się do wiosny :shock:

Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Moniczko!
Wczoraj sprawdziłam czy pod pierzynką z kory nie wdała się jakaś pleśń. Przezgrabiłam pierzynkę i postanowiłam ją jeszcze zostawić ,żeby cebulkom nie zachciało się rosnąć. To chyba dobre rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Dziś za oknem zimowo ale za to na parapecie zaczyna się coś dziać.
Musiałam sobie poprawić humor i sfocić kiełkujące liliowce.

Obrazek

Do pojemnika po jajkach wysiałam portulakę.

Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu , zasiałaś swoją prywatną wiosnę. :D Ja jeszcze czekam na swoje liliowce. Być może za kilka dni pokażą się. Na razie dwie belamkandy i kilka trawek wychyliło nosa. Jeszcze nie ruszam okrycia. Na szczęście też nic nie pokazuje nosa .Wcześniej kilka krokusów pokazało się. nic im nie jest. ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”