Marysiu, Już 3 lata zbieram nasionka nasturcji... nie kupuje,,,jest taka sama jaka kupiłam

Pierwsze pikowanie sadzonek do większej skrzyni następuje, gdy sadzonki mają 3-4 prawdziwe listki. Sadzić je należy w odstępach 2-3 cm. W późniejszym okresie, po kilkukrotnym przepikowaniu, wysadza się sadzonki do doniczek. Begonia zaczyna kwitnąć w lipcu albo sierpniu a jesienią formuje bulwy.
Dopisuję się do prośby, ja ścinałam pod koniec lata, wszystko co w domu ukorzeniałam padło....te w ogrodzie w grudniu jeszcze żyły, ale teraz to nie wiem... rozmaryn od Ciebie zabiłampipio pisze:Marysiu zdradż tajemnicę wiosennego cięcia i ukorzeniania lawendy.Ja przycięłam na jesieńChyba coś zawaliłam
podlewałam jak głupia...mam wrażenie, że nawet za bardzo...może im za ciepło było? bedę próbowac oczywiście od nowa, z roślinami nie poddaję się (prawie) nigdyMaska pisze:Aniu, Ewuniu, Pati na FO rok temu wyczytałam o cięciu lawendy wiosną , wsadzeniu do doniczki i zapomnieniu o niej. I prawie tak zrobiłam, pościnałam (zagęszcza się!) wsadziłam do doniczki przykryłam folią, ale nie zapomniałam tylko podlewałam od czasu do czasu. Doniczka była pod krzakiem a rośliny widać było że żyły, a na jesieni miałam sporo nowych sadzonek, czy przetrwają zimę - okaże się. Po lecie część obcięłam, ale nic się nie ukorzeniło, ta koło nasturcji kwitła całą jesień więc nie cięłam. Pati rozmaryn jest pijak i normalnie ususzysz roślinki! O podlewaniu można zapomnieć bez konsekwencji przy starej roślinie, młoda musi mieć co pić