Przedwiośnie na wsi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przedwiośnie na wsi

Post »

Aniu czy też Ci rosła gorzej niż te tradycyjne :?: a zbierałaś nasiona i jeżeli tak to czy powtórzyła cechy? [/quote]

Marysiu, Już 3 lata zbieram nasionka nasturcji... nie kupuje,,,jest taka sama jaka kupiłam ;:108
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja nie znałam tej odmiany nasturcji, dzięki pstrom liściom jest bardzo orginalna.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tez w tym roku skosiłam się na nasturcje niską ;:306
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Marysiu, pytałam już w specjalistycznych wątkach ale nie dostałam odpowiedzi, może Ty lub twoje Goście wiecie: Czy begonie pikujemy KĘPKAMI??
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu no to mnie pocieszyłaś, że będą takie same i mam nadzieję więcej!
Dorotko to moje pierwsze doświadczenia, a jakoś lubię te pstre rośliny :lol:
Ewo... będzie pani zadowolona .... ;:173

Alu znalazłam coś takiego:
Pierwsze pikowanie sadzonek do większej skrzyni następuje, gdy sadzonki mają 3-4 prawdziwe listki. Sadzić je należy w odstępach 2-3 cm. W późniejszym okresie, po kilkukrotnym przepikowaniu, wysadza się sadzonki do doniczek. Begonia zaczyna kwitnąć w lipcu albo sierpniu a jesienią formuje bulwy.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Marysiu, cudnie Ci ta kompozycja nasturcjowa wyszła, będę zgapiać, choć z lawendą mi coś nie po drodze... nie kwitła mi w zeszłym roku wcale, ale w domu przezimowała, to będę znowu próbować... Nakupiłam tych nasturcji od groma, jeszcze takie kontrastowe "Night and Day" i może znowu mi będzie wieś zazdrościć, że mi nasturcje rosną jak wściekłe :D
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Pat :D i próżna z Ciebie kobieta.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pat może jakąś wypaśną lawendę (np. francuską) kupujesz? Taka zwykła to u mnie rośnie bezproblemowo, a klimat mam prawie górski. A czy ja Ci nie wsadziłam jakiejś lawendy, a może to był rozmaryn już nie pamiętam ;:185 , Ale nie ma problemu jak będę teraz wiosną ścinać to do czerwca powinna się ukorzenić ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu, Ty ścinasz lawendę wiosną,,,ja tego nie robiłam, :? ,,,zobaczymy jak mi przezimowała zresztą ;:131
Miłego dzioneczka ;:3
pipio
1000p
1000p
Od: 9 maja 2010, o 11:52

Post »

Marysiu zdradż tajemnicę wiosennego cięcia i ukorzeniania lawendy.Ja przycięłam na jesień :oops: Chyba coś zawaliłam ;:223
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pipio pisze:Marysiu zdradż tajemnicę wiosennego cięcia i ukorzeniania lawendy.Ja przycięłam na jesień :oops: Chyba coś zawaliłam ;:223
Dopisuję się do prośby, ja ścinałam pod koniec lata, wszystko co w domu ukorzeniałam padło....te w ogrodzie w grudniu jeszcze żyły, ale teraz to nie wiem... rozmaryn od Ciebie zabiłam :( Rósł ładnie gdzieś do stycznia, a potem zasechł...podobnie jak mój, który latem w markecie kupiłam...nie mam szczęścia do roślin o igiełkowych liściach chyba :roll:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu, Ewuniu, Pati na FO rok temu wyczytałam o cięciu lawendy wiosną , wsadzeniu do doniczki i zapomnieniu o niej. I prawie tak zrobiłam, pościnałam (zagęszcza się!) wsadziłam do doniczki przykryłam folią, ale nie zapomniałam tylko podlewałam od czasu do czasu. Doniczka była pod krzakiem a rośliny widać było że żyły, a na jesieni miałam sporo nowych sadzonek, czy przetrwają zimę - okaże się. Po lecie część obcięłam, ale nic się nie ukorzeniło, ta koło nasturcji kwitła całą jesień więc nie cięłam. Pati rozmaryn jest pijak i normalnie ususzysz roślinki! O podlewaniu można zapomnieć bez konsekwencji przy starej roślinie, młoda musi mieć co pić :lol:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maska pisze:Aniu, Ewuniu, Pati na FO rok temu wyczytałam o cięciu lawendy wiosną , wsadzeniu do doniczki i zapomnieniu o niej. I prawie tak zrobiłam, pościnałam (zagęszcza się!) wsadziłam do doniczki przykryłam folią, ale nie zapomniałam tylko podlewałam od czasu do czasu. Doniczka była pod krzakiem a rośliny widać było że żyły, a na jesieni miałam sporo nowych sadzonek, czy przetrwają zimę - okaże się. Po lecie część obcięłam, ale nic się nie ukorzeniło, ta koło nasturcji kwitła całą jesień więc nie cięłam. Pati rozmaryn jest pijak i normalnie ususzysz roślinki! O podlewaniu można zapomnieć bez konsekwencji przy starej roślinie, młoda musi mieć co pić :lol:
podlewałam jak głupia...mam wrażenie, że nawet za bardzo...może im za ciepło było? bedę próbowac oczywiście od nowa, z roślinami nie poddaję się (prawie) nigdy :wink: A lawendę w takim razie też zetnę teraz i wsadzę do doniczki z folią
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie teraz Pat - spokojnie jak śnieg zejdzie i zaczniesz prace wiosenne! Postaram się ukorzenić dla Ciebie rozmaryn ale nie dam Ci od razu tylko jak się umocni. Rozmaryn w kuchni musi być foccaccia i ziemniaki z rozmarynek smak nie do podrobienia :lol:
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

:wit Maryś widzę wiosna na całego, debata na temat ukorzeniania i siania, przyjemnie poczytać, u mnie jakieś słoneczko nieśmiało zaczyna zza chmurki wyglądać ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”