Mufka - ogrodowe marzenia...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia...

Post »

Marysiu ślicznie dziękuję za zdjęcia niebieskich lodowych rabat ;:196 Od razu lepiej robi się na duszy patrząc na taki ogród ;:180 A czy Twój Phantom rośnie w słońcu? Mój rósł i miał takie pozasychane liście, przesadziłem go w sierpniu do półcienia i mu się poprawiło.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

;:3

Małgosiu ;:196

Ewo gajowa, myśl kochana bo warto, a jak mi się porozsiewały, to sama Ci podeślę ;:224
Wióry ? Bardzo prosto, tzn. wiosną rozsypujesz garść pod każdą różę, mieszasz z ziemią grabkami i gotowe. Można podlać, ale nie koniecznie
Ja podsypuję nie tylko pod róże, także pod inne bardziej żarłoczne rośliny. ;:173

Michał dzięki za radę - jesteś Wielki ! Właśnie rośnie w pełnym słońcu i o ile Vanillce to nie szkodzi, on wyraźnie nie jest zadowolony z takiego stanowiska ;:185 Teraz mam dylemat, gdzie go przesadzić ;:202 Każdy bardziej lub mniej cienisty zakątek ma już swoich stałych mieszkańców. Mam za mało cienia ! Chyba sprawię mu na lato parasol ;:306

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, znowu mnie mamisz błękitami ;:oj. Tym razem kłosowce. A ja właśnie w tym roku się w nich zakochałam :tan. I znowu piękne obrazy ;:138.

Wiesz, co piękne - Jagoda
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Uwielbiam twoje zestawienia roślin ;:333 Piękne kompozycje - to jest zawsze pierwsza moja myśl przy oglądaniu zdjęć Twojego ogrodu. Masz niesamowity dar łączenia roślin w spójną całość ;:333
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Dziękuję, Marysiu! A czy na przykład do sadzenia róż też można dołki zaprawić wiórami?

Jakie cudne te zdjęcia :D Co jest na dwóch ostatnich?
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Jagódko, nie ma się co dziwić, przecież my gramy w jednej drużynie ! ;:138

Bożka, pięknie mówisz, ale czy to na pewno o mnie ? ;:oj Żebyś Ty wiedziała, ile ja mam zwykle dylematów, gdy coś sadzę ;:306
Ale jakie Ty masz hipki, dziewczyno ! Po prostu:"chapeaux bas? ;:180

Ewo gajowa Przy sadzeniu róż dołki zaprawiałam zgodnie z radami wyczytanymi na forum. Oprócz kompostu, którego u mnie na wagę złota, tylko obornikiem granulowanym i właśnie wiórami rogowymi. Podobno nie należy sypać do sadzenia róż, nawozów sztucznych. Dopiero w kolejnych latach. Ja nie sypię wcale. Pryskałam raz w ciągu sezonu Magiczną siłą do róż.
Na zdjęciu z kolorowymi liśćmi krzewuszka Monet, a obok niebieskie to kłosowiec czyli Agastache. Są też np. z żółtymi liśćmi. Rozsiewa się bardzo !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kłosowiec ładnie wygląda :D Jeśli wpadnie mi w ręce, pewnie kupię. Może nasiona da się znaleźć.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo majowa jak nie znajdziesz, daj znać. Ja go czasem plewię jak chwast ;:131
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

oglądając Twoje rabaty, obfite, zarośnięte i rozrośnięte, aż nie mogę uwierzyć, że tworzysz to wszystko na piaskach. Jakbys plewiła kłosowca, to pamiętaj też o mnie ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Mufko, jaki nudny pokaz? Bajka! ;:167

Czy kłosowiec u Ciebie zachowuje się jak bylina? Posiałam w ubiegłym roku a potem wyczytałam, że jest jednoroczny i przestałam liczyć na to, że odbije :?
(Ewuniumaj, szukałam, czy nie mam jeszcze nasion, żeby Ci podesłać, ale nie :( ).

Obrazek

Czy na środku tego zdjęcia jest hortensja ogrodowa (taki baldachowaty kwiatostan)? Jaki piękny obraz....
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po raz trzeci próbuję napisać i za każdym razem, gdy wysyłam, to mi wszystko ginie !
Litości, bo czwarty raz już nie dam rady tego samego w kółko zdzierżyć ;:145

Marzko zapewniam Cię, że piasek u mnie bardzo, bardzo szczery, bez żadnych dodatków glebopodobnych, które sama muszę pod roślinki dodawać by zechciały u mnie zostać na dłużej. Jak kłosowiec nie został w całości wyplewiony lub jak się nowy zasieje, chętnie Ci prześlę.

Agatko dzięki ;:196 Kłosowiec u mnie zachowuje się tak jak maruna i naparstnica. Jak zima łagodna to dalej rośnie, jest jednak na pewno rośliną krótkowieczną. Rozsiewa się w różne nietypowe miejsca i tam rośnie nawet lepiej niż sadzony z pietyzmem przeze mnie . Mam np. bardzo ładne krzaczki, pięknie kwitnące, kłosowca w zupełnym cieniu i naparstnicy w pełnym słońcu na suchej, kiepskiej glebie . Dlaczego tak przekornie, nie wiem ;:185

Na rabacie ze zdjęcia, rosną nawet trzy nie jedna, ogrodowe hortensje./W prawym dolnym rogu widać też liście hortensji./ Przetrwały ostatnie trudne zimy, ale kwitnąć nie zamierzają, oprócz tych kilku marnych kwiatków na zdjęciu. Szkoda, byłoby tak pięknie...
Dosadziłam tam również kilka floksów i trzykrotkę wirginijska w trzech niebieskich odcieniach. Zobaczymy jak się będzie komponować ta rabata w tym sezonie i czy hortensje ładnie zakwitną.

Miłych snów o letnich kwiatach ;:19

.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:3

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

hej a co to za piękny dąb ;:oj ...chyba dąb bo ma żołedzie :;230 jeszcze takiego nie widziałam
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Marysiu, a co to za ciekawy dąbczak :) ?
I koniecznie zdradź kochana tajemnicę swojego ogrodu... dosłownie wszystkie roślinnki u Ciebie tak pieknie rosną, że aż dech zapiera. Nawozisz je czymś ? Pewnie tak, tylko czym ?
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Mufko,
Przyszłam z kolei za Francescą.....
Skończyłam właśnie czytać wątek....uff :wink:
Okolice znam, przejeżdzam nawet dosyć często.... :wink:
To, co udało się zrobić w tej gromnej "piaskownicy" jest naprawdę imponujące. Można z wad uczynić zalety i w praktyce je wykorzystać.
Róże pięknie wybrane..... ;:167 po prostu bez komentarza ;:3 rozpoznałam wśród traw swojego miskanta, w końcu wiem, jakiej odmiany...
Absolutnie zobaczylam moje kolory ogrodu, i takie jak najbardziej lubię ;:108 i poczułam od razu inne fluidy ;:215

Wyobrażam sobie lipy za kilka lat ;:224

Co robicie ze skoszoną trawą i ile czasu trwa jej koszenie?
Gdzie na ogół zaopatrujesz się w trawy?
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”