Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9
- BOGULENKA
- 500p
- Od: 23 lis 2012, o 13:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9
To już wiem dlaczego u mnie dzwonki nie zachwycają - mają złe miejsce, tam gdzie rosną jest słońce od samego południa do zachodu. Tak więc zmiana miejscówki konieczna. W sumie to się cieszę, bo mam chyba ze 3 odmiany i z każdej po 3 sztuki, więc szkoda by było faktycznie oddać je w dobre ręce. FO jak zwykle okazało się pomocne. Pozdrawiam
- justi177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Jolu,
Dzwonki - oczywiscie pewne odmiany - rosną w lesie
widziałam....twój ogród możesz zadzwonkować, szczególnie brzoskwiniolistnymi
Wandziu, dziewczyny,
Dobrze....dzwonki karpackie kupuję w tym roku
mam wlasnie raczej cieniście....
...w tym momencie mam dwie sztuki ogrodowych alb, dwuletnich, na rabacie słonecznej, trawiastej
Dzwonki - oczywiscie pewne odmiany - rosną w lesie

Wandziu, dziewczyny,
Dobrze....dzwonki karpackie kupuję w tym roku

...w tym momencie mam dwie sztuki ogrodowych alb, dwuletnich, na rabacie słonecznej, trawiastej

Pozdrawiam
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziewczyny, niech w takim razie żyją nam dzwoneczki i zdobią nasze ogródeczki.
Zapomniałam dodać, że one się same rozsiewają Nie jakoś tak ekspansywnie, ale spokojnie. Mam już kilka takich kępeczek samosiejek, ale nie białych, tylko niebieskich. Będę je musiała wykopać z przypadkowych miejsc, gdzie były łaskawe się wysiać, i wsadzić gdzieś wszystkie koło siebie dla lepszego efektu.
Dla was Jeszcze raz foteczka tych białych karpackich.

Przy okazji parę innych widoczków.
Kto powiedział, że hosty kwitną niezbyt ładnie?

Widoczek zza niecierpków

Ostróżka Magic Fountains White

Część skalniaka pod dębem, gdzie rozsiadły się głównie hosty, bergenie, żurawki i niecierpki.

Wiosną dojdą tu jeszcze niebeiskie bodziszki, bo chciałabym zachować kolorystykę biało-niebeiską na tle zieleni.

Jest na nim też trochę traw. Na przykład turzyce Frosted Curls.

Dąb-Czesław przesyła wszystkim swoim gościom pozdrowienia i życzy miłego weekendu

Dla was Jeszcze raz foteczka tych białych karpackich.

Przy okazji parę innych widoczków.
Kto powiedział, że hosty kwitną niezbyt ładnie?

Widoczek zza niecierpków

Ostróżka Magic Fountains White

Część skalniaka pod dębem, gdzie rozsiadły się głównie hosty, bergenie, żurawki i niecierpki.

Wiosną dojdą tu jeszcze niebeiskie bodziszki, bo chciałabym zachować kolorystykę biało-niebeiską na tle zieleni.

Jest na nim też trochę traw. Na przykład turzyce Frosted Curls.

Dąb-Czesław przesyła wszystkim swoim gościom pozdrowienia i życzy miłego weekendu

- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Hosty kwitną bardzo ładnie, zwłaszcza jak jest ich dużo.
Muszę dokupić białe dzwonki.
Muszę dokupić białe dzwonki.
- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Wandziu
ale się dzisiaj przyczepiłam
Tworzę nową rabatę pod orzechem.....jak tak sobie analizuję moje zamówienie roślin - teraz dojdą dzwoneczki, plany na uzupelnienie jednorocznymi - niecierpki, na przesadzanie tego, co mam - co Ty masz również u siebie......to wychodzi mi z tej analizy jakby kopia części twojego ogrodu
Tym bardziej, ze bedzie przejście po kamieniach.....
Czy jesteś dumna z siebie i ze mnie?

No musisz to zobaczyć, prawda?

ale się dzisiaj przyczepiłam

Tworzę nową rabatę pod orzechem.....jak tak sobie analizuję moje zamówienie roślin - teraz dojdą dzwoneczki, plany na uzupelnienie jednorocznymi - niecierpki, na przesadzanie tego, co mam - co Ty masz również u siebie......to wychodzi mi z tej analizy jakby kopia części twojego ogrodu

Tym bardziej, ze bedzie przejście po kamieniach.....
Czy jesteś dumna z siebie i ze mnie?

No musisz to zobaczyć, prawda?
Pozdrawiam
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
wANDZIU, NIECIERPKI BĘDĘ MIAŁA PIERWSZY RAZ, POWIEDZ, TO ZNACZY, JA WIEM ŻE TO JEDNOROCZNE, CZY ONE SIĘ ROZSIEWAJĄ, CZY CO ROKU JE SIEJESZ? cholera, caps lock mi się włączył, ale już nie zmieniam 

- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Hej czy Czesław poczuł już może wiosnę

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdjęcie Czesława
Można się w nim naprawdę zakochać
Dziękuję za zdjęcie ostróżki z nazwą. Ostatnio wykreślałam rośliny ze zbyt rozbudowanego zamówienia i tę nazwę wykreśliłam także-błąd. Jednak łatwy do naprawienia, bo zamówienie jeszcze niezłożone 

- Lukrecja
- 1000p
- Od: 31 maja 2009, o 07:38
Pozdrowienia dla Czesława
A czy on również tak ładnie śpiewa jak TEN Czesław? 

- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
Wandziu - nie chcę się powtarzać, ale ty wiesz, że twoje fotki to balsam na nasze dusze. Czytałam, że w tym roku zamierzasz gruntowne przemeblowanie swojego ogrodu, z jednej strony współczuję /bo to nie mały wysiłek/ a z drugiej nowe wyzwania, nowe zmiany, nowe cele do osiągnięcia, poprzeczka idzie w górę. Ja mam zupełnie podobnie, od dwóch tygodni na razie na papierze kreslę, zmieniam, jednym słowem demoluję ogródek, żeby wprowadzić w życie podpatrzone niektóre pomysły w zaprzyjaznionych ogrodach np: "Swiątynię Dumania"-marzę o niej i musi być

-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
Cudowne fotki pięknych zakątków ...to coś dla mnie dzwonki,hosty ,bodziszki i kolorystyka bardzo bliska mojemu sercu
Ja chcę słonka
Miłego odpoczynku

Ja chcę słonka

Miłego odpoczynku

marzenia się spełniają! Dana
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Wandziu, chyba nie ode mnie, bo ja go nigdy nie miałam
Mój taki:
dzwonek biały Campanula latiloba Alba

Mój taki:
dzwonek biały Campanula latiloba Alba

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Ja chyba też mam taką ostróżkę , kupiłam na targach wiosną ubiegłego roku, miała zakwitnąć ale ktoś/coś złamało pąka i nie wiem jak kwitnie może w tym roku uda się zaobserwować kwiaty.
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Hosty masz cudowne soczyste kolorki, jędrne i wspaniałe. Myślę, że z tymi białymi i niebieskimi dzwonkami wyglądałby świetnie 

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
nena08, białe dzwoneczki kup sobie koniecznie. To nie są drogie bylinki, a jakże ladne 
justi, no jakże nie miałbym być dumna
Kawałek mojego ogrodu u ciebie? Super. A orzech ma podobne właściwości co dąb, więc wszystko się zgadza. Tak to właśnie działa. Tu człowiek coś podpatrzy, tam coś innego - i rodzą się pod wpływem własne nowe koncepcje. Tak się nawzajem inspirujemy i to jest naprawdę fajne. Gdybym tak dokładnie przeanalizowała mój dzisiejszy ogródek, to musiałabym przyznać, że większa jego część powstałą pod wpływem FO. Z pewnością dobór roślin. Hortensje bukietowe, jeżówki, bodziszki, przetaczniki, trawy ozdobne - kiedyś w ogóle tego nie znałam i nie miałam. Pewnie dużo osób tak ma.
No ciekawa jestem, jak to tam u ciebie będzie wyglądać
iwonko0042, ja niecierpków jeszcze nie siałam. Zawsze kupowałam gotowe sadzonki. Szukałam nasion białych niecierpków, ale nie udało mi się znaleźć, a z tych moich sadzonek też nie pobrałam. Znowu bęę musiała kupić gotowe, ale tym razem jesienią muszę zebrać nasiona, bo potrzebuję dużo takich sadzonek, a kasy u mnie raczej mało.
koniczynko, Czesław lubi długo pospać, a więc jeszcze stoi spokojnie i czeka
ewamaj, to jest bardzo ladna ostróżka, dobrze, że ją zostawiłaś. Ja co prawda zebrałam z niej nasiona, ale maleńko. Spróbuję wysiać, ale nie wróże sobie sukcesów.
Lukrecjo, mój Czesław tak nie śpiewa
Ale za to śpiewają ptaszki, ktore sobie siadają na nim wśród listowia i nawet gniazdka zakładają.
Tak więc można by powiedzieć, że pośrednio to ona faktycznie jest śpiewający.
Marysiu, ja się bardzo cieszę, że będzie jeszcze coś do zmieniania, bo nie chciałabym tylko usiąść i patrzeć. Cóż to by była za nuda
Dopóki zdrowie pozwala, to ja uwielbiam się tak męczyć przy tym kopaniu, przesadzaniu, obcinaniu. Zresztą co ci będę mówić, sama dobrze wiesz, jakie to miłe uczucie przyjść po takiej pracy do domu i odpocząć. Ja należę do osób, które nie umieją nic nie robić. Kiedyś mieszkałam wiele lat w bloku, teraz bym się chyba pochlastała, gdyby mi tak znów przyszło żyć.
Koniecznie zorganizuj sobie Świątynię Dumania. Nie ma to jak zasłużona herbatka w takim miejscu.
mm-complex, ja też już straszliwie tęsknię do słońca. Nawet nie muszą kwiaty kwitnąć i ptaki śpiewać. Byleby tylko świeciło
klaryso, cudne te dzwoneczki, masz rację to są inne niż te, ktore pokazałam jako otrzymane od ciebie. Twoje są imponujące. I ta biel. Cudo!
jolu1, szkoda, że nie zakwitła ci ta ostróżka. Ale nie ma tego złego Jolu, co by na dobre nie wyszło. Dzięki temu, że nie kwitla, to nabrała sił i zakwitnie w tym roku ze zdwojoną siłą
Już niedługo 
Rewi, witaj, dzwonki z hostami to nawet jest niezły pomysł
Tylko trzeba by tak posadzić, żeby hosty nie zagłuszyły dzwonków. Zostawić dużo przestrzeni między nimi 

justi, no jakże nie miałbym być dumna

No ciekawa jestem, jak to tam u ciebie będzie wyglądać

iwonko0042, ja niecierpków jeszcze nie siałam. Zawsze kupowałam gotowe sadzonki. Szukałam nasion białych niecierpków, ale nie udało mi się znaleźć, a z tych moich sadzonek też nie pobrałam. Znowu bęę musiała kupić gotowe, ale tym razem jesienią muszę zebrać nasiona, bo potrzebuję dużo takich sadzonek, a kasy u mnie raczej mało.
koniczynko, Czesław lubi długo pospać, a więc jeszcze stoi spokojnie i czeka

ewamaj, to jest bardzo ladna ostróżka, dobrze, że ją zostawiłaś. Ja co prawda zebrałam z niej nasiona, ale maleńko. Spróbuję wysiać, ale nie wróże sobie sukcesów.
Lukrecjo, mój Czesław tak nie śpiewa

Marysiu, ja się bardzo cieszę, że będzie jeszcze coś do zmieniania, bo nie chciałabym tylko usiąść i patrzeć. Cóż to by była za nuda

Koniecznie zorganizuj sobie Świątynię Dumania. Nie ma to jak zasłużona herbatka w takim miejscu.
mm-complex, ja też już straszliwie tęsknię do słońca. Nawet nie muszą kwiaty kwitnąć i ptaki śpiewać. Byleby tylko świeciło

klaryso, cudne te dzwoneczki, masz rację to są inne niż te, ktore pokazałam jako otrzymane od ciebie. Twoje są imponujące. I ta biel. Cudo!
jolu1, szkoda, że nie zakwitła ci ta ostróżka. Ale nie ma tego złego Jolu, co by na dobre nie wyszło. Dzięki temu, że nie kwitla, to nabrała sił i zakwitnie w tym roku ze zdwojoną siłą

Rewi, witaj, dzwonki z hostami to nawet jest niezły pomysł