Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Post »

To już wiem dlaczego u mnie dzwonki nie zachwycają - mają złe miejsce, tam gdzie rosną jest słońce od samego południa do zachodu. Tak więc zmiana miejscówki konieczna. W sumie to się cieszę, bo mam chyba ze 3 odmiany i z każdej po 3 sztuki, więc szkoda by było faktycznie oddać je w dobre ręce. FO jak zwykle okazało się pomocne. Pozdrawiam
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Jolu,
Dzwonki - oczywiscie pewne odmiany - rosną w lesie ;:oj widziałam....twój ogród możesz zadzwonkować, szczególnie brzoskwiniolistnymi :wink:
Wandziu, dziewczyny,
Dobrze....dzwonki karpackie kupuję w tym roku ;:173 mam wlasnie raczej cieniście....
...w tym momencie mam dwie sztuki ogrodowych alb, dwuletnich, na rabacie słonecznej, trawiastej ;:3
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny, niech w takim razie żyją nam dzwoneczki i zdobią nasze ogródeczki. :;230 Zapomniałam dodać, że one się same rozsiewają Nie jakoś tak ekspansywnie, ale spokojnie. Mam już kilka takich kępeczek samosiejek, ale nie białych, tylko niebieskich. Będę je musiała wykopać z przypadkowych miejsc, gdzie były łaskawe się wysiać, i wsadzić gdzieś wszystkie koło siebie dla lepszego efektu.
Dla was Jeszcze raz foteczka tych białych karpackich.

Obrazek

Przy okazji parę innych widoczków.

Kto powiedział, że hosty kwitną niezbyt ładnie?
Obrazek

Widoczek zza niecierpków :D
Obrazek

Ostróżka Magic Fountains White
Obrazek

Część skalniaka pod dębem, gdzie rozsiadły się głównie hosty, bergenie, żurawki i niecierpki.
Obrazek

Wiosną dojdą tu jeszcze niebeiskie bodziszki, bo chciałabym zachować kolorystykę biało-niebeiską na tle zieleni.
Obrazek

Jest na nim też trochę traw. Na przykład turzyce Frosted Curls.
Obrazek

Dąb-Czesław przesyła wszystkim swoim gościom pozdrowienia i życzy miłego weekendu :wit
Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Hosty kwitną bardzo ładnie, zwłaszcza jak jest ich dużo.
Muszę dokupić białe dzwonki.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wandziu :wit
ale się dzisiaj przyczepiłam ;:306
Tworzę nową rabatę pod orzechem.....jak tak sobie analizuję moje zamówienie roślin - teraz dojdą dzwoneczki, plany na uzupelnienie jednorocznymi - niecierpki, na przesadzanie tego, co mam - co Ty masz również u siebie......to wychodzi mi z tej analizy jakby kopia części twojego ogrodu ;:oj ;:oj ;:oj
Tym bardziej, ze bedzie przejście po kamieniach.....
Czy jesteś dumna z siebie i ze mnie? ;:173 ;:3
No musisz to zobaczyć, prawda?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

wANDZIU, NIECIERPKI BĘDĘ MIAŁA PIERWSZY RAZ, POWIEDZ, TO ZNACZY, JA WIEM ŻE TO JEDNOROCZNE, CZY ONE SIĘ ROZSIEWAJĄ, CZY CO ROKU JE SIEJESZ? cholera, caps lock mi się włączył, ale już nie zmieniam ;:108
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

Hej czy Czesław poczuł już może wiosnę :?: :?: Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zdjęcie Czesława ;:167 Można się w nim naprawdę zakochać :D Dziękuję za zdjęcie ostróżki z nazwą. Ostatnio wykreślałam rośliny ze zbyt rozbudowanego zamówienia i tę nazwę wykreśliłam także-błąd. Jednak łatwy do naprawienia, bo zamówienie jeszcze niezłożone :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Pozdrowienia dla Czesława ;:196 A czy on również tak ładnie śpiewa jak TEN Czesław? ;:306
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Wandziu - nie chcę się powtarzać, ale ty wiesz, że twoje fotki to balsam na nasze dusze. Czytałam, że w tym roku zamierzasz gruntowne przemeblowanie swojego ogrodu, z jednej strony współczuję /bo to nie mały wysiłek/ a z drugiej nowe wyzwania, nowe zmiany, nowe cele do osiągnięcia, poprzeczka idzie w górę. Ja mam zupełnie podobnie, od dwóch tygodni na razie na papierze kreslę, zmieniam, jednym słowem demoluję ogródek, żeby wprowadzić w życie podpatrzone niektóre pomysły w zaprzyjaznionych ogrodach np: "Swiątynię Dumania"-marzę o niej i musi być ;:65 ;:168
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Cudowne fotki pięknych zakątków ...to coś dla mnie dzwonki,hosty ,bodziszki i kolorystyka bardzo bliska mojemu sercu ;:173
Ja chcę słonka ;:3
Miłego odpoczynku ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wandziu, chyba nie ode mnie, bo ja go nigdy nie miałam ;:185
Mój taki:
dzwonek biały Campanula latiloba Alba
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Ja chyba też mam taką ostróżkę , kupiłam na targach wiosną ubiegłego roku, miała zakwitnąć ale ktoś/coś złamało pąka i nie wiem jak kwitnie może w tym roku uda się zaobserwować kwiaty.
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Hosty masz cudowne soczyste kolorki, jędrne i wspaniałe. Myślę, że z tymi białymi i niebieskimi dzwonkami wyglądałby świetnie ;:108
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

nena08, białe dzwoneczki kup sobie koniecznie. To nie są drogie bylinki, a jakże ladne :D
justi, no jakże nie miałbym być dumna :D Kawałek mojego ogrodu u ciebie? Super. A orzech ma podobne właściwości co dąb, więc wszystko się zgadza. Tak to właśnie działa. Tu człowiek coś podpatrzy, tam coś innego - i rodzą się pod wpływem własne nowe koncepcje. Tak się nawzajem inspirujemy i to jest naprawdę fajne. Gdybym tak dokładnie przeanalizowała mój dzisiejszy ogródek, to musiałabym przyznać, że większa jego część powstałą pod wpływem FO. Z pewnością dobór roślin. Hortensje bukietowe, jeżówki, bodziszki, przetaczniki, trawy ozdobne - kiedyś w ogóle tego nie znałam i nie miałam. Pewnie dużo osób tak ma.
No ciekawa jestem, jak to tam u ciebie będzie wyglądać ;:196
iwonko0042, ja niecierpków jeszcze nie siałam. Zawsze kupowałam gotowe sadzonki. Szukałam nasion białych niecierpków, ale nie udało mi się znaleźć, a z tych moich sadzonek też nie pobrałam. Znowu bęę musiała kupić gotowe, ale tym razem jesienią muszę zebrać nasiona, bo potrzebuję dużo takich sadzonek, a kasy u mnie raczej mało.
koniczynko, Czesław lubi długo pospać, a więc jeszcze stoi spokojnie i czeka :wink:
ewamaj, to jest bardzo ladna ostróżka, dobrze, że ją zostawiłaś. Ja co prawda zebrałam z niej nasiona, ale maleńko. Spróbuję wysiać, ale nie wróże sobie sukcesów.
Lukrecjo, mój Czesław tak nie śpiewa :;230 Ale za to śpiewają ptaszki, ktore sobie siadają na nim wśród listowia i nawet gniazdka zakładają. :D Tak więc można by powiedzieć, że pośrednio to ona faktycznie jest śpiewający.
Marysiu, ja się bardzo cieszę, że będzie jeszcze coś do zmieniania, bo nie chciałabym tylko usiąść i patrzeć. Cóż to by była za nuda :( Dopóki zdrowie pozwala, to ja uwielbiam się tak męczyć przy tym kopaniu, przesadzaniu, obcinaniu. Zresztą co ci będę mówić, sama dobrze wiesz, jakie to miłe uczucie przyjść po takiej pracy do domu i odpocząć. Ja należę do osób, które nie umieją nic nie robić. Kiedyś mieszkałam wiele lat w bloku, teraz bym się chyba pochlastała, gdyby mi tak znów przyszło żyć.
Koniecznie zorganizuj sobie Świątynię Dumania. Nie ma to jak zasłużona herbatka w takim miejscu.
mm-complex, ja też już straszliwie tęsknię do słońca. Nawet nie muszą kwiaty kwitnąć i ptaki śpiewać. Byleby tylko świeciło :roll:
klaryso, cudne te dzwoneczki, masz rację to są inne niż te, ktore pokazałam jako otrzymane od ciebie. Twoje są imponujące. I ta biel. Cudo!
jolu1, szkoda, że nie zakwitła ci ta ostróżka. Ale nie ma tego złego Jolu, co by na dobre nie wyszło. Dzięki temu, że nie kwitla, to nabrała sił i zakwitnie w tym roku ze zdwojoną siłą :D Już niedługo :D
Rewi, witaj, dzwonki z hostami to nawet jest niezły pomysł ;:63 Tylko trzeba by tak posadzić, żeby hosty nie zagłuszyły dzwonków. Zostawić dużo przestrzeni między nimi ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”