Ogródek Robaczka cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 6

Post »

Kasiu - nadrobiłam zaległości u Ciebie i zachwyciłam się zdjęciami z antypodów. Piękne miejsca widziałaś, szczęściaro :)

Ja też rozmnażam lawendę - mam już ok. 200 krzaczków. Przez cały sezon robię sadzonki pędowe (przy wiosennym przycinaniu to, co przytnę, wbijam w ziemię i się ukorzenia i tak samo latem, jak tnę po kwitnieniu). Z nasion najtrudniej, ale wychodzą najładniejsze krzaczki.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiek ta Twoja ścieżka jest zabójczo piękna ;:215 u mnie zaraz byłyby zdeptane te maluchy. ;:222
Lawendę powtykałam jesienią, przykryłam popękaną miednicą i gdzieś w tym śniegu zimuje, ciekawa jestem czy coś z tego będzie. ;:173
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosiu, dzięki za instrukcję - Twoje pole lawendowe to obiekt mojej nieustającej zadrości :D
Wkładasz je do ukorzeniacza czy na żywioł?
Majeczko ;:196 Deptanie przypołudnikom nie przeszkadza ;:65 Powtykałaś pojedynczo gałązki? Czy pęczki? :roll:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu dzisiaj podglądałam Cię już kilka razy , teraz życzę Ci miłego weekendu bo nie wiem jak będzie jutro z moim czasem. Co do lawendy , nie pamiętam u kogo ale u kogoś z naszego forum wyczytałam że obrywa sadzonki i do ziemi ,jedynie podlewa , u Mai w ogrodzie również było tak pokazane . Ja w tym sezonie spróbuję pierwszy raz bo dotąd miałam tylko takie które same się wysiały więc dodatkowo polecam Ci skoro masz tyle krzaczków lawendy odkąd tylko zaczną zawiązywać nasionka ,potrząsać nimi i otrzepywać je ,kiedy tylko przy nich będziesz a na pewno od wiosny zaskoczą Cię nowo wyrastające sadzonki :) Chyba że masz wszędzie agrotkaninę to nie wiem jak z sianiem to wygląda,pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

A ja właśnie wczoraj się umówiłam na pogaduchy z moja koleżanką, która wróciła do Polski 5 lat temu po 25 latach pobytu w Australii (musiała zając się tutaj swoją mamą) i opowiadałam jej o Twoich pięknych zdjęciach :D Potwierdziła urodę Tasmanii.
...a poza tym...okazało się, że jednak planuje powrót...więc mam drogę otwartą ;:108
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Powiedziałabym że na betonie kwiaty rosną u Ciebie ;:180 Lobelię masz piękną ona rośnie w gruncie i z własnego siewu ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witaj Kasiu w zasadzie sobotnio.Znowu nie moge spac i buszuję po ogrodach.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Małgosiu, jesteś forumowych insomniakiem ;:168 Przykro mi, że nie możesz spać..ja mogłabym spać 12 godzin dziennie gdyby się dało.. ;:19
Elu, dzięki! Rosną w ziemii :lol: Kolejne już wysiane :uszy
Ewa, takie spotkanie po latach to musi być piękne przeżycie ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Pierwszy raz ukorzeniałam lawendę w doniczkach z użyciem ukorzeniacza. Eksperyment się udał, potem wtrąciły się koty (bo kto stawia doniczki z lawendą w miejscu tradycyjnego zeskoku z drzewa? ;:223). Teraz wetknę gałązki obok krzaczka :D Albo od razu na obwódce :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Kasiu, ja robiłam latem sadzonki do doniczek, ale zdechły wszystkie jak zabrałam do domu, natomiast sadzonki wsadzone na grządkę jeszcze w grudniu wyglądały nieźle, więc chyba metoda gruntowa jest skuteczniejsza.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Witaj Kasia ...chyba znalazłam ten gatunek lawendy co Ty masz...tak mi sie wydaje , będę przeszcześliwa jak to sie okaze ona ....bo Twoja niesamowicie długo kwitnie ;:173
Miłej soboty...pokazałabys rosnace zasiewy....tak bym sobie oczyska pocieszyła ;:173
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Jak ślicznie wyglądają te kępeczki pośród kamieni na ścieżce!!
I te lobielie ;:224
Kasiu, rób duzo fotek w nowym sezonie - są piękne :uszy
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Jak przycinam, to mam potem w koszyczku te przycięte kawałeczki. Wybieram miejsce i wtykam w ziemię w równiutkich rzędach, tworząc zagonek.
Wiosną pod folię wsadzałam z ukorzeniaczem, a latem na grządkę bez. Te spod folii dały jakieś 50% przyjęć, a co do tych z grządki, to wiosna pokaże, co z tego wyszło. Na razie śpią pod śniegiem.
Latem przysypywałam też te najbardziej zewnętrzne pędy przy większych krzaczkach, więc mam nadzieję, że będę mogla je poodcinać na wiosnę, ale robiłam to pierwszy raz, więc też nie mam pewności.
Podsumowując, rozmnażanie lawendy jest upierdliwe, ale tym bardziej satysfakcjonujące. To mówiłam ja, stuknięta ogrodniczka :)
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Kasiek powtykałam gałązki lawendy pojedynczo do takiej szerokiej a płytkiej doniczki, wsadziłam ją w ziemię i przykryłam półprzeźroczystą popękaną miednicą tak że nie mają bezpośrednio na sobie śniegu ale luft in dochodzi, Jak coś z tego wyjdzie to będę podobnie mnożyć w tym roku. :uszy
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Foty ścieżki jak zwykle zniewalające. Tak sobie pomyślałam, że może u Ciebie znalazłam rozwiązanie moich problemów z lobelią, zazwyczaj miałam ją w donicy, ale u mnie patelnia i jak tylko zapomniałam ją podlać i rano i wieczorem to robiła się podeschnięta. Tak sobie myślę, że w gruncie może jej być o wiele lepiej. Dzięki Kasik.
A lawenda - jej mnożenie też jest moim marzeniem, spróbuję żeby co roku nie wydawać tyle kasy na sadzonki! Miłego wieczoru! ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”