Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Post »

Mam jedną funkię, która rośnie dobrze w takim bagienku-to Erromena. Sadziłam obok niej inne, ale nie rosły tak dobrze. Obawiam się, że w takim zastoisku wody korzenie mogą im zagniwać. Chyba, że podwyższysz rabatę-wtedy sadź :wink: A wtedy nie zapomnij o świecznicach :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aaaa...wpis Ewy mi przypomniał, że i tradycyjne irysy oraz liliowce można by spróbować. U mojej mamy w ogrodzie rosły pięknie na litej glinie pod północną ścianą domu. Miała tam też niezwykle urodzajne poletko poziomek :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale w takim miejscu świetnie dałyby sobie radę żółte kosaćce - te co rosną dziko. Kwitną ładnie a potem liście są bardzo dekoracyjne!Mogłabym Ci podesłać :lol:
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Michale!
...witam serdecznie w niedzielne przedpołudnie.
U mnie dzisiaj zdecydowanie pogoda pogorszyła się....jest pochmurnie, wietrznie...a temp. tylko 4st./ mam nadzieję,ze trochę Ci słoneczka podesłałam, dlatego u mnie dzisiaj pochmurnie :;230
Życzę miłej niedzieli. ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Witaj Michale :wit
Marysia doskonale Ci poradziła, irysy na bagienku rosną doskonale i są dekoracyjne . Równie dobrze rósłby miskant. Mam tylko wątpliwości, bo piszesz, że masz tam mało słońca, a to może być problem. Chociaż u mnie w takim miejscu całkiem dobrze radził sobie przez parę lat zebrinus, dopóki go nie przesadziłam na działkę. Słońce miał tylko rano od wschodu i późnym popołudniem od zachodu. Nawet raz udało mu się zakwitnąć.
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Michale. U mnie w takim miejscu(północna strona, przy ujściu rynny) doskonale sprawdzają się wymienione wcześniej przez Ewę tawułki. Rosną już kilka lat i jedyną ich "wadą" jest zbyt szybki wzrost. Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Ewamaj na razie chyba nie bedę podwyższać rabaty ale jeśli już to na pewno znajdzie się na niej świecznica ;:333
Ewa gajowa z tych co wymieniłaś nie mam tylko kosaćców syberyjskich a nie ukrywam , że chcę wsadzić coś nowego :D , tym bardziej, że miejsce w ogrodzie bardzo szybko mi się kończy :( Chyba trzeba kawał pola odgrodzić za sadem ;:306
Pat kusisz tymi poziomkami tylko czy one by przetrwały takie zalewanie?
Marysiu Maska a kiedy one kwitną? Będę bardzo wdzięczny za irysy ;:168
Bogusiu słoneczko od Ciebie powędrowało chyba gdzie indziej, u mnie tylko wiatr od samego rana, taki lodowaty brrrr może jutro będzie lepiej :D
Marysiu Mufka, właśnie obok rośnie miskant zebrinus i taki drugi wyższy bez kolorowych pasków. Ale nie pod samym daszkiem tylko jakieś 2 metry dalej. Chyba jednak skuszę się na te irysy. Zawsze można tam dosadzić tarczownicę -oczywiście jak ją gdzieś znajdę :wink:
Calka Wiem doskonale o ich ekspansywności, rosną w półcieniu a co roku muszę jakieś odrosty wycinać, rosną pod modrzewiem, gdzie nic nie chce rosnąć a one zachowują się jakby obornik co tydzień dostawały :D
Dziękuję wszystkim za pomoc i rady ;:4 ;:180 Stanęło na żółtych irysach syberyjskich :D
Sępik dziś wrócił po dwudniowej nieobecności z piskiem i płaczem, że mu zimno :;230 Diablik jako troskliwy wujek od razu zaopiekował się Sępikiem liżąc jej uszy i szyję, a Sępik zwinął się w kłębek i zasnął przy kaloryferze.
Obrazek Obrazek Obrazek
Wiosna wkrada się bardzo małymi kroczkami...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Lilie
Obrazek
Duchowate koty

Obrazek
Oraz uśmiechnięty Sępik
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale nas czarujesz naszym ulubieńcem, tak go forujesz że zapomnimy zupełnie o pozostałych Twoich kotach. A pląsy kocich duchów, to jakaś wizja? :;230
Michale wklejam Ci zdjęcie irysów, potem wytnę, ale powiem tylko że są to irysy co rosną dziko więc bezproblemowe i jak trafią na swoje środowisko to tworzę piękne kępy. Ja je posadziłam 7 lat temu i teraz częściowo wyrzucam pod siatkę, bo bardzo dobrze im u mnie i rozrastają się bez opamiętania. Jak duża kępa to rośnie pięknie i kwitnie obficie dość długo nie powiem dokładnie ile, ale na pewno w czerwcu.
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ale na pierwszym zdjęciu Diablik diabelsko Ci wyszedł ;:306 O irysach od razu pomyślałam, bo sama będę sadzić syberyjskie w bagienkach, ale mam te miejsca w słońcu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo dopiero teraz się przyjrzałem i Diablik rzeczywiście wygląda jak najprawdziwsze diablisko ;:oj
Piotrek dziękuję i vice versa ;:138
Marysiu nie usuwaj zdjęcia bo bardzo ładne. Jak ja Ci się odwdzięczę za te irysy i dynie ;:168 Marysiu obejrzyj sobie moje zdjęcia, może coś by Ci się spodobało to dołączę do wysyłki :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Michale dobrze będziemy patrzeć, ale dynie to ja Ci chyba wyślę z paskami i patykami, a irysy nie wiem czy do tej pory wyjdą spod śniegu. Chyba powinnam mojego pana od cięcia drzew pogonić - nie uważasz? W tym tygodniu pojadę do szkółki!
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Na drugim zdjęciu Sępik wygląda, jakby pozował do kartoteki policyjnej :) Bardzo dobry wybór z irysami, fajnie rozświetlą ten ciemny zakątek. Z poziomkami to szczerze mówiąc nie wiem, jak na zastoje wody reagują...u mojej mamy rosły w glinie takiej jak do lepienia garnków, ale zalewane były tylko okresowo z cieknącej rynny...no i to były prawdziwe leśne poziomki pozyskane nie do końca legalną drogą... :wink:
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pat u nas na taki sposób pozyskania mówi się capcarapcap :lol:
Marysiu Maska Najwyższy czas na cięcie, co prawda w połowie marca zapowiadają zimę na kilka dni ale to pewnie u Ewy majowej zmrozi najmocniej, może nam się uda :wink:
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Jak to dobrze ,że Diablik wrócil :tan mój Sadza to spojrzy przez okno i stanowczo odmawia wyjścia na dwór ;:224 - Mariusz dziś porobię drzewkom zdjęcia i gdybyś mógł zajrzeć w wolnej chwili i poradzić co do cięcia , możesz nawet tak obrazkowo narysować linie czerwone jak ciąć bo ja blondynka ;:306 ;:306 Jak byś chciał to ja mam Liliowce rude , ogniste , które rosną u mnie ponad 50 lat , sadziła moja Babcia , są nie do zdarcia , pięknie kwitną , mają wysokie kwiatostany , szybko przyrastają i nigdy nie marzną , są zdjęcia w moim wątku.
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Darmokot pisze:Pat u nas na taki sposób pozyskania mówi się capcarapcap :lol:
Też znam to określenie.
Takie capcarapcane najlepiej rosną ;:333 .
:wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”