Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
Re: Podłoże do wysiewów
Klient pewnie myśli: "Po co mi duży worek, gdzie go zmieszczę. Jak mi braknie to kupię drugi mały". 

A ja póki co bardzo chwalę 50l Aurę z Pasłęka http://www.hollas.pl/produkty-2/product/view/4/9.html . Siewki rosną bardzo dobrze. Niestety pewnie będę dwa razy pikować jak tak dalej będzie z pogodą. Do pierwszego pikowania też jej użyję, bo jednak trzeba będzie przyhamować sadzonki, a do drugiego pikowania chyba zdecyduję się na tą http://www.hollas.pl/produkty-2/product/view/4/7.html
Czy ktoś ją może ma i widział jak ona wśrodku wygląda?
-
- 100p
- Od: 22 lis 2009, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hollas jakby przesiał podłoże AURA 50l to też by nam krzywdy nie zrobił, patyków i innej grubszej frakcji w niej nie brakuje. Schodzą z kosztów, wchodzą w zyski - taki biznes.
Też używam Aury i faktycznie parę patyczków było, ale im wybaczam, bo to świetna ziemia. 

A ja trafiłam na czyściutkie, zero niespodzianek o których piszesz gizela-75, wymieszałam dodatkowo po otworzeniu. Pierwsze wrażenie, że za drobna frakcja, ale teraz zwracam honor. Ale wymaga umiejetnego podlewania pewnie jak większość podłoży. Dla mnie też ważne, że nie przypala, znaczy nie jest przenawożone dla siewek.
Kilka sadzonek mam z próbnego siania w tym podłożu- powolutku ale rosną, mimo, że trzymam je w ekstremalnych warunkach na styropianie przy szybie (wczoraj wieczorem w tym miejscu 12C), żadnych niedoborów ani fioletowych łodyżek, liście bez żadnych degeneracji
Kilka sadzonek mam z próbnego siania w tym podłożu- powolutku ale rosną, mimo, że trzymam je w ekstremalnych warunkach na styropianie przy szybie (wczoraj wieczorem w tym miejscu 12C), żadnych niedoborów ani fioletowych łodyżek, liście bez żadnych degeneracji
Nie udało mi się znaleźć takiego podłoża jak radził forumowicz, ale udało mi się zdobyć tej samej firmy, tez podłoże uniwersalne i tez w 80l workach, ale nie nowe, lecz z tamtego roku. Na pierwszy rzut oka wygląda niewiele gorzej niż podłoże do siewu i pikowania. Tak więc chwilowo problem rozwiązany.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeszcze jej nie mam ale udało mi się ustalić ,gdzie w mojej okolicy można ją kupić. Jest droższa od tej uniwersalnejmonika pisze: a do drugiego pikowania chyba zdecyduję się na tą http://www.hollas.pl/produkty-2/product/view/4/7.html

Chudziaczku ja się w końcu zdecydowałam na biedronkową Gardenic 20 l, suuuper podłoże
-
A ile kosztuje bo to specjalistyczne to 17zł za 80 litrów a w internetowych sklepach jeszcze więcejmonika pisze:Chudziaczku ja się w końcu zdecydowałam na biedronkową Gardenic 20 l, suuuper podłoże

jakieś 3 zł/20 l, z jakimś groszem, nie pamiętam dokładnie
To podłoże tez jest b. dobre.

Kupiłem go z myślą o uprawie balkonowej ale do pikowania rozsady pomidorów wymieszałem go fifty-fifty z torfem odkwaszonym i perlitem. Zrobiłem tak zamiast zasilać Bioflorinem podłoże przed sadzeniem a to z myślą o kilku zdechlaczkach, które mam, by im obniżyć zasolenie.

Kupiłem go z myślą o uprawie balkonowej ale do pikowania rozsady pomidorów wymieszałem go fifty-fifty z torfem odkwaszonym i perlitem. Zrobiłem tak zamiast zasilać Bioflorinem podłoże przed sadzeniem a to z myślą o kilku zdechlaczkach, które mam, by im obniżyć zasolenie.
-
Sterlux to linia podłoży hobbystycznych Hollas'u z Pasłęka czyli tej samej firmy co to podłoże do pomidorów (ich linia dla profesjonalistów nazywa się Aura) . Znalazłam też ,że ich podłoże warzywne uniwersalne NPK 14?16?18 z dodatkiem mikroelementów, pH substratu warzywnego mieści się w przedziale 5,5?6,5. Mogłabym je kupić za 39 zł za 250 litrów .Zastanawiam się czy nie kupić i dać do dołków podczas sadzenia w namiocie 

Dobry pomysł. ja zamierzam tego roku zebrać wszystkie generatywne odmiany w jeden rządek i zamiast obornika dostana rzędowo podłoże + odrobinę superfosfatu pod nogi. Papryka również.
-
forumowicz pisze: dostana rzędowo podłoże + odrobinę superfosfatu pod nogi. Papryka również.
A dokonałeś już może wyboru jakie podłoże będziesz kupował ?
Będę się kierował głównie zawartością nawozu i oczywiście pH.chudziak pisze:forumowicz pisze: dostana rzędowo podłoże + odrobinę superfosfatu pod nogi. Papryka również.
A dokonałeś już może wyboru jakie podłoże będziesz kupował ?