ok za waszymi radami zmieniłam mojemu Albinowi miejscówkę na planie na bardziej słoneczną (słońce cały dzień), mam nadzieję ze tym razem wyrośnie większy, zaraz go wysieję
Piszemy poprawną polszczyzną, zdania w języku polskim zaczynamy wielką literą- mod.jokaer.
Zostały mi nasionka Denara od zeszłego roku i chętnie ich wykorzystam ponownie .Bardzo mi smakują w szczególności do surówek i leżakują w piwnicy do tej pory idealnie .
Mam pytanie do bardziej doświadczonych- jak mi selerki wykiełkowały, to dać je w chłodniejsze miejsce? Na razie stoją na południowym parapecie i jak przygrzeje słoneczko, to mają bardzo ciepło. Mogą się zbytnio wyciągać?
Z selerami jest podobnie jak z innymi rozsadami (kapustne ,sałata ,pomidor itd.)Po wzejściu potrzebują dużo słoneczka jako światła lecz temperatury umiarkowanej.Lepiej niższej ,gdyż w za wysokiej będą słabe,powyciągane.Czyli południowe okno jak najbardziej ale kaloryfer wyłączony .
Kiedy pikujecie swoje selerki? Pierwszy raz siałam- ile mają mieć liści właściwych? Na razie są takie
Z lewej naciowy (coś kiepsko wschodzą), z prawej korzeniowy.
Emilka 79:
Ostatnio siałem selera Zagłoba 8 lutego.Sieję go rzadziej-nie pikuję.Do gruntu wysadzałem 15 kwietnia.Widzę że słabo uklepałaś ziemię w naciowym.Nie schodzą Ci łupinki z nasion. To tak na przyszłość.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).