Grubosz - Crassula Cz.1
Re: Grubosz
Ojej, co to takiego hobbit special? Zaraz muszę sprawdzić, też mam ochotę pochwalić się swoimi ale będę musiała poprosić męża żeby nauczył mnie wstawiać zdjęcia bo w tym jestem ciemna jak tabaka w rogu 

- eikoden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie zniechęcaj się, ja mojego kilkuletniego gruboszka wiosną przycięłam i też mi baaardzo mikrusio wypuszcza młode przyrosty, może dlatego, że mi na nim bardzo zależy bo na innym rosną dość fajnie, Ja przynajmniej będę czekać bo jestem w nich zakochana.
Ups przepraszam, pomyliłam się wysyłając poprzedniego posta a nie wiem jak go mogę skasować 

- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hobbity rzeczywiście bardzo ładne - i godne polecenia jako drzewka do formowania.
Wracając do "prawdziwych" gruboszy - chciałem przypomnieć, że oprócz (mocnego) przycinania pędów - możemy je formować - szczególnie te mocne, grube, których szkoda nam ciąć - przy pomocy cienkiegu drutu (z izolatorem). Po ok. miesiącu kształty gałęzi pozostają niezmienione.

Wracając do "prawdziwych" gruboszy - chciałem przypomnieć, że oprócz (mocnego) przycinania pędów - możemy je formować - szczególnie te mocne, grube, których szkoda nam ciąć - przy pomocy cienkiegu drutu (z izolatorem). Po ok. miesiącu kształty gałęzi pozostają niezmienione.

"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- eikoden
Bardzo ładne okazy, u mnie niestety drzewko się mocno zapuściło. Łodygi wywijały się w dół i podkręcały pod koronę, na formowanie było już za późno. Teraz czekam aż moje stare drzewko się zregeneruje, a młodsze szykuje właśnie pod wyginanie drutem. Chociaż jak się lekko co dziennie przygnie gałązkę to efekt też się utrzymuje. W końcu to nie jest drewno 
Jedno jest pewne jak bym mógł cofnąć i pociąć jeszcze raz zrobiłbym to trochę inaczej. Dopiero po zabiegu widziałem filmik na yootube... No nic człowiek uczy się na błędach.
Pozdrawiam

Jedno jest pewne jak bym mógł cofnąć i pociąć jeszcze raz zrobiłbym to trochę inaczej. Dopiero po zabiegu widziałem filmik na yootube... No nic człowiek uczy się na błędach.
Pozdrawiam

- karolinab20
- 100p
- Od: 14 lip 2011, o 10:07
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
może pomarszczył się z braku wody, ale niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony
niech rosną Twoje grubosze 

- eikoden
Dla mnie roślinka wygląda normalnie.... nie masz się co przejmować. Zastosuj nawóz do kaktusów raz 2 tygodnie i będzie dobrze
I ja się pochwalę
(a może nie ma czym?) swoimi gruboszkami

Ten był na wiosnę bardzo mocno przycięty i coś mi słabiutko przyrastają nowe listki

Tego hobbita nie wiem czy nie powinnam rozsadzić?

Ten po przycięciu nawet bardzo fajnie przyrasta
Mam jeszcze całe mnóstwo przedszkolaków, już ukorzenionych
Pozdrawiam Jola

Ten był na wiosnę bardzo mocno przycięty i coś mi słabiutko przyrastają nowe listki

Tego hobbita nie wiem czy nie powinnam rozsadzić?

Ten po przycięciu nawet bardzo fajnie przyrasta

Mam jeszcze całe mnóstwo przedszkolaków, już ukorzenionych

Pozdrawiam Jola
Jolu bardzo ładny hobbit
Ja się tyle naszukałam, chodziłam po kwiaciarniach, szukałam u znajomych na parapecie...
i nic, wczoraj wchodzę do biedronki i oczom nie wierzę, Grubosz Hobbit
Są 4 w jednej doniczce, jak się zaklimatyzują, albo w przyszłym roku na wiosnę, to poprzesadzam.

Nie wiem czy ktoś pamięta, w marcu pokazywałam (w temacie GRUBOSZ JAK UFORMOWAĆ?) najstarszego grubasza:

niedługo potem przycięłam go, ale bardzo wolno rośnie
Co może mu pomóc?

Tu mam jeszcze takie młodziaki:

Nie wiem czy ktoś pamięta, w marcu pokazywałam (w temacie GRUBOSZ JAK UFORMOWAĆ?) najstarszego grubasza:

niedługo potem przycięłam go, ale bardzo wolno rośnie

Tu mam jeszcze takie młodziaki:

- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Nie dziw się, że tak wolno rośnie przyciąłeś go strasznie mocno, roślina nie miała prawie w ogóle starych liści (przynajmniej tak mi się wydaje z fotografii powyżej), najpierw musi wyprodukować jakiekolwiek liście które będą karmić całą resztę rośliny, to trochę potrwa, ale dobrze się zapowiada 

Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
- eikoden
U mnie jest to samo, ale roślinka puszcza nowe listki. Nie masz się czym martwić. Możesz podlać nawozem NPK 0-20-20, raz na 4 tyg albo do kaktusów i sukulentów, 4-5-7.
PS
te okazy śliczne !
PS
te okazy śliczne !
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Czemu nawóz, który proponujesz nie zawiera N? Przecież to właśnie on jest teraz najbardziej potrzebny?
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
- eikoden
hmm znalazłem w necie informację, że niby brak azotu zatrzyma wzrost roślinki ale za to pomoże jej przy wypuszczaniu liści, ile w tym prawdy to nie wiem ale na kilku sprawdzam.