Grubosz - Crassula Cz.1

Zablokowany
babojola
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 16:42

Re: Grubosz

Post »

Ojej, co to takiego hobbit special? Zaraz muszę sprawdzić, też mam ochotę pochwalić się swoimi ale będę musiała poprosić męża żeby nauczył mnie wstawiać zdjęcia bo w tym jestem ciemna jak tabaka w rogu :oops:
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kupiłem w ikei na doniczce napisane było hobit special dla porównania po lewej zwykłyObrazek
Więcej zdjęć moich sukulentów wstawię do tematu :D link w podpisie się pojawi

Obrazek
babojola
200p
200p

Post »

Nie zniechęcaj się, ja mojego kilkuletniego gruboszka wiosną przycięłam i też mi baaardzo mikrusio wypuszcza młode przyrosty, może dlatego, że mi na nim bardzo zależy bo na innym rosną dość fajnie, Ja przynajmniej będę czekać bo jestem w nich zakochana.
babojola
200p
200p

Post »

Ups przepraszam, pomyliłam się wysyłając poprzedniego posta a nie wiem jak go mogę skasować :oops:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hobbity rzeczywiście bardzo ładne - i godne polecenia jako drzewka do formowania.

Wracając do "prawdziwych" gruboszy - chciałem przypomnieć, że oprócz (mocnego) przycinania pędów - możemy je formować - szczególnie te mocne, grube, których szkoda nam ciąć - przy pomocy cienkiegu drutu (z izolatorem). Po ok. miesiącu kształty gałęzi pozostają niezmienione.

Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ładne okazy, u mnie niestety drzewko się mocno zapuściło. Łodygi wywijały się w dół i podkręcały pod koronę, na formowanie było już za późno. Teraz czekam aż moje stare drzewko się zregeneruje, a młodsze szykuje właśnie pod wyginanie drutem. Chociaż jak się lekko co dziennie przygnie gałązkę to efekt też się utrzymuje. W końcu to nie jest drewno :D
Jedno jest pewne jak bym mógł cofnąć i pociąć jeszcze raz zrobiłbym to trochę inaczej. Dopiero po zabiegu widziałem filmik na yootube... No nic człowiek uczy się na błędach.
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
karolinab20
100p
100p
Od: 14 lip 2011, o 10:07

Post »

To jest moj malenki grubosz, ukorzenilam go 5 miesiecy temu, dopiero zaczal rosnac wiec przycielam go porzadnie i tak rosnie :)

Obrazek

A to moj hobbit :) listki zaczely mu sie marszczyc wiec przerazona opryskalam go dzis preparatem od grzybow i mam nadzieje ze mu pomoze :(

Obrazek
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23

Post »

może pomarszczył się z braku wody, ale niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony :wink: niech rosną Twoje grubosze :)
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla mnie roślinka wygląda normalnie.... nie masz się co przejmować. Zastosuj nawóz do kaktusów raz 2 tygodnie i będzie dobrze
babojola
200p
200p

Post »

I ja się pochwalę :D (a może nie ma czym?) swoimi gruboszkami :D

Obrazek

Obrazek

Ten był na wiosnę bardzo mocno przycięty i coś mi słabiutko przyrastają nowe listki :(

Obrazek

Tego hobbita nie wiem czy nie powinnam rozsadzić?

Obrazek

Obrazek

Ten po przycięciu nawet bardzo fajnie przyrasta :D

Mam jeszcze całe mnóstwo przedszkolaków, już ukorzenionych :tan

Pozdrawiam Jola
Agnes93
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 mar 2011, o 15:51

Post »

Jolu bardzo ładny hobbit :) Ja się tyle naszukałam, chodziłam po kwiaciarniach, szukałam u znajomych na parapecie... :twisted: i nic, wczoraj wchodzę do biedronki i oczom nie wierzę, Grubosz Hobbit :D Są 4 w jednej doniczce, jak się zaklimatyzują, albo w przyszłym roku na wiosnę, to poprzesadzam.
Obrazek

Nie wiem czy ktoś pamięta, w marcu pokazywałam (w temacie GRUBOSZ JAK UFORMOWAĆ?) najstarszego grubasza:
Obrazek
niedługo potem przycięłam go, ale bardzo wolno rośnie :? Co może mu pomóc?
Obrazek

Tu mam jeszcze takie młodziaki:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Nie dziw się, że tak wolno rośnie przyciąłeś go strasznie mocno, roślina nie miała prawie w ogóle starych liści (przynajmniej tak mi się wydaje z fotografii powyżej), najpierw musi wyprodukować jakiekolwiek liście które będą karmić całą resztę rośliny, to trochę potrwa, ale dobrze się zapowiada :)
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie jest to samo, ale roślinka puszcza nowe listki. Nie masz się czym martwić. Możesz podlać nawozem NPK 0-20-20, raz na 4 tyg albo do kaktusów i sukulentów, 4-5-7.

PS
te okazy śliczne !
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Czemu nawóz, który proponujesz nie zawiera N? Przecież to właśnie on jest teraz najbardziej potrzebny?
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hmm znalazłem w necie informację, że niby brak azotu zatrzyma wzrost roślinki ale za to pomoże jej przy wypuszczaniu liści, ile w tym prawdy to nie wiem ale na kilku sprawdzam.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”