Chleb żytni domowy na zakwasie
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Oboje macie małe doświadczenie i nie lubicie słuchać rad. Ale metodą prób i błędów też można się uczyć. Będę Wam po cichu kibicować. 

Aria to przecież wszystko to chemia i fizyka

Żartuję trochę

Pierwszy zakwas wywaliłam, bo jak coś śmierdzi to śmierdzi, ja nie ratowałam swojego, zrobiłam od początku wg książki tym razem. Czy to się uda? nie wiem. W mojej książce napisano, że stabilny 'zaczyn' uzyskuje się dopiero po kilku miesiącach. Za kibicowanie dziękuję

Nie wiem co w tym zlego,że próbuję ratować swój zakwas na 2 sposoby Arii i Moniki,ale jeśli moje wątpliwości w ciągu ostatnich dwóch dni wzbudzają tyle emocji tutaj na forum to ja sobie odpoczne od niego i spróbuje sam rozwiązać mój problem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Axel wracaj, proszę Ciebie, raczej osoby nerwowe niech odpoczną.
Wracaj i opowiadaj jak idzie, ja trzymam kciuki mocno i wierzę,że będzie ok
Wracaj i opowiadaj jak idzie, ja trzymam kciuki mocno i wierzę,że będzie ok
Axel i jak idzie? napisz

No odezwij się wreszcie
Chleb Chudziaczka najlepszy na świecie, jak się odezwiesz to powiem Ci jak go piekłam

Chleb Chudziaczka najlepszy na świecie, jak się odezwiesz to powiem Ci jak go piekłam
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bestia piekłam ten chlebek z mąki żurkowej już 3-ci raz i muszę powiedzieć, ze jest pyszniutki...Palce lizać.
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
-
- 200p
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
Grosik, fajnie - przypadkowy zakup a tyle radości. Teraz pewnie częściej będziesz z niej piekła niż z razowej 

"Na początku był Smok."
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
Pani Bestia żebyś wiedziała
nie dość że dużo tańsza ta mąka to jeszcze chlebek z niej taki dobry 

Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
- image
- 200p
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam problem, może ktoś z Was, mi podpowie. Wypiekam chleb z zakwasu ( pszenno-żytni ) , jest pyszny , wyrośnięty ale... Od jakiegoś czasu , bochenki mi pękają dookoła , tak jakby ktoś przeciął je na pół
. Chleb odpowiednio wyrasta przed pieczeniem , jest nacinany , smarowany wodą a mimo to pęka . Macie jakiś pomysł ? 

Pozdrawiam! Róża
-
- 100p
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W jakiej proporcji dajecie tą mąkę żurkową, proszę o przepis.
Po prostu dajesz mąkę żurkową zamiast innej żytniej. Masz tu w wątku parę fajnych przepisów, wypróbuj.
-
- 100p
Dziękuje, już wszystko wiem a na razie jestem na etapie robienia zakwasu
Zakwas został ratowany z butaprenowego zapachu na 3 sposoby-Moniki,Arii i mój tzn.to co zostało w słoiku zostawało dokarmiane przez 2 dni po 2 łyżki mąki i wody.
Po 2 dniach nie było czuć nigdzie zapachu.Trudno zdecydować gdzie był najlepszy zakwas.
Wszystkie 3 zostały zmieszane i upieczony chleb.Wszystko wyszło OK.
Pobieranie zaczątku jest obecnie z ciasta, a nie z zaczynu przygotowywanego wcześniej.
Zakwas jest na tyle mocny ,że nie sprawdza się metoda wyrastania 50st. w piekarniku ,bo ciasto wyrasta aż nadto w godzinę,ale nie zawsze jest czas na dopilnowanie.
Bez problemu wyrasta ciasto na chleb z mąką graham.
Na zaczyn obecnie używam mąki żytniej 2000 w ilości 50% całej żytniej co stanowi 30% całej mąki.Jest to kwasowość mała co mi bardzo odpowiada. Na 1200g całkowitej mąki składa się po 300g żyta 720 i 2000 oraz 300g pszenicy 1850 i 300g pszenicy 650.Woda w ilości na oko.
Jest skład ,który najbardziej lubię.Teraz nie ma problemu z wyrastaniem ,a jedynie z upilnowaniem ,aby nie przerosło.
Pieczenie przez godzinę w 200st.Po 50-60min. wyciągam w foremek i chleb pozostaje tak jeszcze 15-20 minut.
Przed pieczeniem zaczątek jest wyjmowany z lodówki na 1-2 godziny a następnie dokarmiany 2 łyżkami mąki.Po następnych około 2 godzinach jest robiony zaczyn,który pozostaje na 12-16 godzin.
Odpada raczej pieczenie na drożdżach ze względu na brak kwasowatości chleba.Teraz już wiem co mi nie pasowało w chlebie na drożdżach.Były po prostu za słodkie.
Pozdrawiam
Po 2 dniach nie było czuć nigdzie zapachu.Trudno zdecydować gdzie był najlepszy zakwas.
Wszystkie 3 zostały zmieszane i upieczony chleb.Wszystko wyszło OK.
Pobieranie zaczątku jest obecnie z ciasta, a nie z zaczynu przygotowywanego wcześniej.
Zakwas jest na tyle mocny ,że nie sprawdza się metoda wyrastania 50st. w piekarniku ,bo ciasto wyrasta aż nadto w godzinę,ale nie zawsze jest czas na dopilnowanie.
Bez problemu wyrasta ciasto na chleb z mąką graham.
Na zaczyn obecnie używam mąki żytniej 2000 w ilości 50% całej żytniej co stanowi 30% całej mąki.Jest to kwasowość mała co mi bardzo odpowiada. Na 1200g całkowitej mąki składa się po 300g żyta 720 i 2000 oraz 300g pszenicy 1850 i 300g pszenicy 650.Woda w ilości na oko.
Jest skład ,który najbardziej lubię.Teraz nie ma problemu z wyrastaniem ,a jedynie z upilnowaniem ,aby nie przerosło.
Pieczenie przez godzinę w 200st.Po 50-60min. wyciągam w foremek i chleb pozostaje tak jeszcze 15-20 minut.
Przed pieczeniem zaczątek jest wyjmowany z lodówki na 1-2 godziny a następnie dokarmiany 2 łyżkami mąki.Po następnych około 2 godzinach jest robiony zaczyn,który pozostaje na 12-16 godzin.
Odpada raczej pieczenie na drożdżach ze względu na brak kwasowatości chleba.Teraz już wiem co mi nie pasowało w chlebie na drożdżach.Były po prostu za słodkie.
Pozdrawiam
-
- 100p
Moniko, czy jeżeli mam młody zakwas (robię z mąki żytniej razowej 2000), to mogę dodać trochę drożdży? Pierwszy raz to wiesz , człowiek sie boi, że nie wyrośnie na samym zakwasie. na drożdżach to już piekłam chleb ale na zakwasie jeszcze nie. No i czy można do mąki pszennej dodać tą mąkę 2000 oczywiście w odpowiedniej proporcji, jak pisałaś wcześniej. Mąkę pszenną mam 650.