Wiosna w ogrodzie Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna w ogrodzie Doroty

Post »

Róże piękne, rzadko kto ich nie lubi ale ja wolę takie widoczki jak na zdjęciu pod pomidorkami koktajlowymi. No i oczywiście trawki nad oczkiem wyglądają bardzo nastrojowo.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Dziewczynki, jakaś niemoc mnie ogarnęła ogrodowa, Jesień chyba zaczyna nadchodzić. Niby jeszcze zielono, ale trawy juz kwitną
Obrazek

Obrazek

Cały ogród mam zaatakowany mączniakiem. Niestety natruralne metody już nie pomagają, trzeba sięgnąc po chemię. Najbardziej zaatakowane są bodziszki! i jeden z gatunków floksów. Wczoraj obejrzałam Piruette i niestety też się na nim pojawił no i tradycyjnie Hyppolite.
na innych roślinkach pojedyncze kępki. Dziś ruszę z opryskiem.

Aprilko, pomidorek już ma owoce :)
Obrazek
Też lubię oglądać widoczki ogrodowe, zawsze to jakaś inspiracja.

Gosia, mnie by sie chyba nie chciało. I tak mam sporo tych donic.

Elu, oj tak. Moja śmiga co roku na ok. 2m. Niestety ma tendencje do kwitnienia na końcach pędów, ale i tak ją bardzo lubię. Ciemne, zdrowe liście, piękne kwiaty.
Obrazek

Justynko, przepraszam ;:196 Pomyliłam cię z inną Justyną, moją sąsiadką, ma troszkę podobny nick. Oczywiście na kawkę zapraszam. Jak tylko będziesz kiedys w moich okolicach. A na wirtualną ławeczkę w każdej chwili.
Dla ciebie jeszcze taki widoczek
Obrazek

Katju i dobrze, sadź roślinki w takich kompozycjach jakie ci się podobają. To zestawienie może być bardzo ciekawe i dobrze wyglądać.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

O wykrakałam sobie :tan mam widoczki z trawkami. Uwielbiam je, niestety moja trawiasta rabata przez zimę została unicestwiona ;:223 Teraz z zazdrością oglądam je u innych. Ale podejmuję kolejną próbę i znów kilka kupiłam, nie mam tylko czasu posadzić ;:224
Ja swoje pomidorki koktajlowe jem już od tygodnia :heja

Piękne kompozycje ;:63

Niemoc mam nadzieję przejdzie wraz ze zmianą pogody na lepsze. Też mi się nic nie chce ale weekend mnie uskrzydli :lol:
Życzę dużo energii :wit
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko,umknęłaś mi..............nadrabiam zaległości.... ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Pogoda się poprawi to i niemoc przejdzie. Ja miałam takie załamanie w niedzielę. Niby słońce, ale tak wrzesniowo było.
Potem już mi przeszło.
Dużo donic, ale potem nie trzeba się martwić, że coś przełazi za daleko. Nie mogę sobie na przykład poradzić z floksem, który wypuszcza swoje rozłogi gdzie popadnie.
U mnie mączniak też szaleje, ale najwięcej szkód poczynił na berberysach. Bardzo słabo w tym roku rosną.
Na astrach miałam wczesniej, ale oprysk pomógł.
Dzisiaj też własnie walczyłam z nim wieczorem. Czego Ty używasz do oprysków? Ja użyłam Score. Używałaś już?
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Byłem trochę do tyłu.Jestem z powrotem i pochłaniam te piękne obrazki.Tak trochę zachłannym okiem :;230
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Dorotko :wit
W wielu ogrodach widzę już falujące i kwitnące trawy; sama się nimi zachwycam dopraszając kolejne do własnego zakątka... Wiem, że ich kłosy przypominają o końcu lata, ale nie myślę o tym zanadto, skupiając się na samej urodzie traw...
Róże wciąż są u Ciebie oszałamiające... może u mnie za rok też tak pięknie wybujają...
Pozdrawiam Cię serdecznie!
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Dorotko ta niemoc nie tylko ogrodowa to chyba tak się rozlewa na wszystkich bo gdzie nie zajrzeć tam niemoc panuje. Może to przemęczenie takim dynamicznym i chwiejnym latem. :roll:
Trawy są śliczne a Twoje ładnie rosną i kwitną a że zwiastują jesień to trudno. Mnie kłosy zbóż i traw kojarzą się z latem i tego się trzymam. :uszy
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Czy ta pierwsza trawka to ostnica ?
Jak sobie radzi u Ciebie przez zimę ?
U mnie przetrwała tylko ta na balkoniku.
Niestety czas powoli żegnać lato, bo jesiennie się robi.
A teraz te upały dopiero ją przyspieszą. :?
Mnie też jakoś nic nie chce się już robić w ogrodzie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kogra pisze:Czy ta pierwsza trawka to ostnica ?
Jak sobie radzi u Ciebie przez zimę ?
U mnie przetrwała tylko ta na balkoniku.
Niestety czas powoli żegnać lato, bo jesiennie się robi.
A teraz te upały dopiero ją przyspieszą. :?
Mnie też jakoś nic nie chce się już robić w ogrodzie.

Masz racje :(
Mnie też się nie chce ;:185
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Dorotko,co robisz z długimi pedami u róż,obcinasz je ? Mamy z tym problem.... :shock:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Gorąco się zrobiło niemożliwie. Chyba na koniec wakacji natura postanowiła przypomnieć, ze to wciąż lato ;:3

Aprilko, wiele osób straciło w tym roku swoje trawiaste nasadzenia. Ale przecież takie zimny nie zdarzają się co roku, więc sadźmy trawy - późnym latem i jesienią są prawdziwą ozdobą ogrodów.
Mój pomidor wysiał sie sam, więc siła rzeczy trochę póćniej zakwitł i owocuje. Trochę mi w tym miejscu nie pasuje, ale jak już sobie takie wybrał, niech rośnie.
Energia u mnie szczątkowa, tyle by rano wstać i wyjść do pracy. Po południu już tylko mogę zalec na leżaku.
Mam nadzieję, że jak się troszkę ochłodzi (byle nie do 14) to i moc mi powróci.

Lodziu, witaj kochana ;:196 Chodzi ci o długie pędy wybijające teraz? Niz z nimi nie robię, bo większość róż zakwitnie na tych pędach. Nie powiem, żeby mi sie to podobało, ale trudno. Natomiast takie, które wybiły w czerwcu, na których róze juz kwitły po przekwitnięciu przycinam, do jesieni urosną na nich pędy z kwiatami.
Majka 411 jest specjalistka jeżeli chodzi o róze, jej krzaczki są bardzo zgrabne więc może zasięgnij u niej języka :wink:

Gosia, pierwszy raz słyszę, że coś atakuje berberysy. Wiem o robalu, który je podgryza, ale mączniak. Moje nigdy nie chorowały. Och to lato takie dziwne, upalne, suche.
Robiłam oprysk z Dithane. Zostawia co prawda brzydkie plamy na liściach ale wg mnie jest skuteczny. Zobaczymy. Score jeszcze nie stosowałam. W ogóle bardzo mało chemii leję w ogrodzie.

Jurku, ja tez ma straszne zaległości w zaprzyjaźnionych ogrodach a z pisaniem to już w ogóle kiepsko.

Agusia, to prawda. Trawy mimo, ze przypominają o końcu lata ale i tak je lubię. Przed nami mam nadzieje jeszcze dużo słonecznych, pieknych dni a jak temperatura spadnie to i wróci ochota do prac ogrodowych.

Majeczko jak tez staram się podnosić sobie nastrój, bo na depresje jeszcze za wcześnie. To raczej takie "zmęczenie materiału".

Grażynko, tak to ostnica. Kiepsko zimuje(podobno, bo u mnie bez problemów), ale bardzo łatwo się nasiewa, więc co roku mam jej bardzo duzo. Teraz jestem w trakcie czyszczenia rabaty z siewek. jak chcesz to mogę ci troszkę podesłać.
Myslę, że jeszcze złapiemy "drugi oddech" do prac ogrodowych.

Kamilu, to minie. A tak w ogóle to witam w moim ogrodzie.

Wczorajsze upalne popołudnie spędziłam na basenie, dziś dalej duszno i gorąco, ale słońca już nie ma, pewnie coś zagrzmi.
Róże szykują się do następnego kwitnienia, coraz więcej paków, coraz więcej kwiatów.
Coral Palace - w tym roku ciężko startowała po ostrej zimie, ale wyrosła na ładny krzaczek, zdrowa.
Obrazek

Kosmos - wiosenna, bardzo ładnie rośnie, cały czas tworzy nowe kwiaty. Czytałam, że wiele osób skarży się na jej pokrój, ale u mnie jak na razie ładny krzaczek
Obrazek

Red Leonardo da Vinci - o to prawdziwy hit. Też młodziak z wiosennego sadzenia, rośnie jak na drożdżach, ma masę nowych pędów i pąków, zdrowie na 5 - takie róże to ja lubię :)
Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dorotko, cieszy mnie opinia o Kosmosie, może i mój krzaczek trochę poprawi wygląd bo na razie nieco koślawy :wink: Red Leonardo cudowny ;:167
Cenię trawy za ich użurową urodę i lekkość...muszę wygospodarować dla nich odpowiednie miejsce i wtedy je zaproszę do siebie ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Dorotko w Red Leonardo sie zakochałam na zabój ;:173
miłego dzionka :wit
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Dorotko, czy zdarzyło się u Twoich narecznic samczych, żeby łamały im się liście, tak same z siebie, jakby były za ciężkie :roll: ? A w ogóle to ładnie rosną ;:138
Pozdrawiam
Kasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”