Cztery pory roku w moim ogrodzie cz. 3 i nie tylko....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie cz. 3 i nie tylko....

Post »

ale pięknie kwitną róże ;:oj ja jeszcze czekam, bo pierwsze pączki zjadły bruzdownice, a tu znowu jakies robactwo na liliowcach, szkoda :(
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Urszulko. U mnie ich nie było. Może dlatego,że wcześnie opryskiwałem od mszycy. Wyczytałem w internecie,że jak muchówki są w liliowcach to i na drugi rok też będą i trzeba jak tylko pokażą się pąki kwiatowe opryskiwać preparatami owadobójczymi. Swoje opryskałem zobaczymy czy to coś zmieni.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Janusz u Ciebie jest różany festiwal- kwitną jak szalone- ależ to musi być niesamowity widok ;:oj
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janusz może u mnie nie ma bo ja pryskam co rok profilaktycznie swoje liliowce na grzyby i owady .

za to róże masz rewelacyjne ;:63
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Janusz przyleciałam obejrzeć moją faworytkę w której wciąż i nadal jestem zakochana (mam już ją zamówioną i nie tylko :;230 ), a po obejrzeniu jej nowych zdjęć jeszcze bardziej, mam na myśli oczywiście Hokus Pokus, nie wiem co mnie w niej tak urzeka jest tyle innych pięknych róż, no u Ciebie to faktycznie już festiwal ;:63. Przeczytałam o liliowcach i normalnie szok, właśnie one jako jedne z nielicznych roślin wydawały mi się zupełnie bezproblemowe i niezniszczalne jutro jadę po środek i pryskam profilaktycznie. Chociaż wydaje mi się, że ostatnio dostały karate (ale pewności nie mam, bo pryskał mój M, a ja tylko mówiłam co i gdzie ;:158, bo wydawały mi się ich pąki mało ciekawe, no i rozkwitają więc może w porę zareagowałam?
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Januszu - róże, brak słów...
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Witaj Janusz :)
Podobne robactwo miałam w dyptamie tylko u podnóża łodygi-po przełamaniu była pusta w środku i ''robuś'' siedział :evil: a na liliowce nie zwracałam uwagi bo jeszcze nie spieszą się do kwitnienia... ale jutro przegląd!
Januszu świetny różany pokaz ;:224
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ido. Może to wyglądać na bałwochwalstwo ale faktycznie róże w tym roku dały popis swojej urody. Nie pamiętam, żeby wysyp kwiatów był jednocześnie u wszystkich odmian i o tak dużych kwiatach.
Dzisiaj niestety już po festiwalu. Nocne burze zrobiły swoje i pozostał tylko żałosny widok.

Geniu. To chyba wiedziałaś co nieco o szkodnikach liliowców jeżeli opryskujesz. Ja profilaktyki w ogrodzie nie praktykuję chyba,że spodziewam się,że w przynajmniej 80% jakiś szkodnik wystąpi. Przebywam w nim tyle godzin dziennie, że więcej szkody może zrobić to w moim organizmie niż u roślin.Do tej pory liliowce były po za jakąkolwiek ochroną chemiczną ale w końcu musi być ten pierwszy raz.

Ilonko. Dla utwierdzeni wartości róży"Hokus Pokus" - po burzy jedyna, która wyszła bez szwanku. Jej kwiaty są tak trwałe,że tylko grad może je uszkodzić. W zasadzie płatki nie opadają a zasychają na pędzie przy tym niewiele zmieniają kolor.
Co do liliowców to trzeba już teraz baczniej przyglądać się ich pąkom. Coś w przyrodzie ginie i coś pojawia się. Nietypowa zima rozprawiła się ze ślimakami w bardzo dużym stopniu więc dla równowagi mamy coś nowego.

Helenko. Dziękuję bardzo. Szkoda,że nie mogę pochwalić się nimi dzisiaj. Trzeba cierpliwie czekać na nowe kwiaty.

Kasiu. Miałem tego rabola też w dyptamie białym. W tym roku nie zauważyłem by pędy żółkły czyli na razie jego nie ma. W liliowcach tych zwykłych larw muchówki nie ma być może dlatego,że pąki są bardziej zbite i owadowi trudno dostać się do środka.
Różany pokaz skończył się. Czekam na następny mam nadzieję nie gorszy.

Obrazek Na deszczowe dni......
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Janusz ale festiwal różany masz racje ich nie da się nie ;:167 wybierasz się do Końskowoli?
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu. Nie wybieram się do Końskowoli. Mam inne plany na ten dzień a róż kupować na razie nie zamierzam. Pojechać, to zaraz skusi coś kupić a mam ich ponad setkę to na razie wystarczy.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tak, lepiej nie kusić losu :;230 .
Dobrze byłoby pojechać teraz na różane pola, zobaczyć jak kwitną wymarzone.
Tylko potem trzeba to posadzić, kopcować.
Ładnie zakwitły Ci róże pienne, jednak dbałość o nie popłaca.
Wolę róże trochę mniej wymagające, bo jesienią zmrok szybko zapada,
nie daję rady zadbać o wszystko a to bardzo mnie stresuje.
U mnie pogoda łaskawsza, nie było takich burz, róże jeszcze kwitną.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu. 'Wyrzekała się żaba błota', tak i ja nie kupię róż. Hamulcem jest wspomnienie jesiennego okrywania. Ok 50 taczek ziemi przywiezione jesienią i trochę mniej wywiezione wiosną nie dopinguje nowym zakupom.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Januszprzynajmniej u Ciebie przezimowały , a ja się naharowałam oczywiście z pomocą Marian bo sama bym chyba nie dała wszystkiego okopczykować a i tak mi wymarzły ale kilka jest . jesienią dokupię najwyżej z 10 już nie chce mieć tyle pracy jesienią.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Janusz ja również mam podobne przypadki z liliowcami , pęknięta łodyga , ale jakimś cudem kwiat dalej żyje .......

chciałem również pokazać Ci mój nabytek - jako że to Ty zaraziłeś mnie ismenami - żółta - piękna i pachnąca -ale krótko kwitła ;:108
Obrazek

od białych mam już wielką masę cebulek przybyszowych , więc jak żółta też się postara będę dzielił .... :wit
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

drozd pisze:Geniu. U Twoich najmniej. Przeważnie z u tych z Dutch Gardens i w siewkach. W tych starych odmianach tego nie ma.
Wyczytałem,że przyczyną są larwy muchówek które zerując w pąku sprawiają,że pąki "puchną".
Opryskałem je Fastakiem ale nie wiem czy to coś pomoże.
Jaka jest przyczyna pękania łodyg to jeszcze nie wiem.
Puchnięcie pąków muchówek robota. łamiące się łodygi kwiatowe to wina skrajności pogodowych. Upał i zbyt mało wody a póżniej chłód i deszcze . Być może odwrotna sytuacja jest bardziej szkodliwa. Zobacz w wątku Kogry Liliowce od A do Z toczyła się dyskusja na ten temat. Tylko niektóre odmiany tak się zachowują. U nie na szczęście nie spotkałem od kilku lat takich pędów. A bywało, w tym roku dwa złamałem przy niezbyt mocnym zaczepieniu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”