Czekając na wiosnę..... w ogrodzie Doroty - cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czekając na wiosnę..... w ogrodzie Doroty - cz.5

Post »

Uff, wreszcie moment wolniejszy, spróbuję coś napisac.
Aga, tak to Ledreborg. Miał jeden taki rozkwitnięty kwiat, w którym było widać żółty środek. Bardzo lubię tą różę. Po południu postaram się coś więcej o niej napisać i wstawić fotki.

Maja, u mnas w mocy posypało dość obficie, ale to chyba dobrze mając na uwadze te zapowiadane mrozy. Ławka pod lipą to moje marzenie, ale czy M.da się namówić na budowę.... zobaczymy :roll:

Gosia, ja nie jestem aż tak zażarta na pracę w ogrodzie. Pomimo tegorocznych wielkich zmian i tak miałam czas pobyczyć się na leżaku czy huśtawce. Ogród jest dla mnie a nie odwrotnie. Czasem po prostu "nie zauważam" chwastów i jest ok. :wink:

Ewo, wiesz, że o tym nie pomyślałam, ale rzeczywiście, żwir rozjaśni to miejsce ;:108

Jolu, myślałam czy jakoś nie "zabudować" roslinami tej ławki, ale tam sucho niesamowicie. Lipa mocno ocienia, ale i nie dopuszcza deszczu pod drzewo, a w większej odległości już słoneczko operuje. Lipa jest dość drastycznie cięta co roku, bo na olbrzymie drzewo nie mam miejsca w ogrodzie i staram sie ją trzymać w ryzach.

Aga, zobaczymy jak wyjdzie. od projektu do realizacji bardzo długa droga i pomysł może się jeszcze kilka razy odmienić.

Ewunia, jesteś nieoceniona ;:196 ;:196 Bardzo ci dziękuję, mam teraz nad czym myśleć. Wydaje mi się, że do tej części ogrodu najbardziej będzie mi pasować ławka w takim stylu http://raupenholz.de/images/Baumbank_gross.jpg , choć nie ukrywam, że bardziej podobają mi się takie http://www.exclusivgarten.de/produkte/b ... mbank.html
Coś na pewno powstanie :)

Jola, czas na siedzenie się znajdzie, a donice niech stoją na ziemi :)

Słonecznie.... zielono.....
Obrazek

Obrazek

-- Cz 26 sty 2012 12:33 --

Ewa, też na nią zwróciłam uwagę ;:108
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Dorotko, czytam o planowanych zmianach, ścieżki z kamienia, bardzo mi się, ten pomysł podoba.
Miło popatrzyć na zieleń i kwiaty. Jeszcze troszkę i już wiosna. :tan
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jedni sieją inni planują zmiany, gdzie się nie wejdzie to czuć wiosenne poruszenie.
Mrozy przejdą a wtedy to już chyba faktycznie będzie wiosna.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dosyć już tej zimy, widły w dłoń :D Pod swoje stoły wstawiam begonie, kiedy zaczyna wiać. Ławka też się może przydać.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Dorotko zanim wiosna nadejdzie spodoba ci się jeszcze jakaś pergola , potem lampa ,a potem.......to M. się z tobą rozwiedzie , bo nie wytrzyma tego tępa ......ale plan dobry . mnie się tez ta ławka podoba i ja też nie miłosiernie dużo zmian zaplanowałam. chcę przerobić miejsce pod oknami domu ( całkiem nowa rabata żwirowa) . stworzyć wgłębnik pod brzozami z okrągłym placem żwirowymi wykopać w dole drugie oczko w celu osuszenia mokrego zakątka ....ufff koniec . nie wiem tylko czy z kolei mój M . to wytrzyma . trzymam kciuki za ciebie i siebie
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Zerwa Scheuchzera - gdzie kupić takie cudo??
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Trzy razy tak dla poszerzania rabat ;:138
I dla ławeczki :uszy
Tyle słońca na zdjęciach... I tak bujnie. Ech... wiosenne tęsknoty...
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Zdjęcia jak zwykle rewelacyjne :-) I takie panoramiczne. Chyba też zmienię ustawienia w swoim aparacie...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam mroźnie, brrr..... - 16 na termometrze
Majeczko, nie moge sie doczekać wiosny, kiedy będe mogła wcielać moje plany w życie. Ech rozpieściła nas pogoda do tej pory i teraz nam krzywda a przecież takie temperatury zimą to norma.
Dobrze, że napadało sporo śniegu więc roslinki maja kolderkę. Troche obawiam się o pędy róż, które wystają nad śniegiem, na razie zielone, ale jak tak będzie mroziło to może byc różnie.

Ewcia, mój M. dziś oglądał te ławki i nawet wyraził zainteresowanie. Tak więc jest duża szansa, że ławka powstanie.

Alinko, czarne wizje roztaczasz nad moim małżeństwem :wink: Mam nadzieję, że M. wytrzyma moje pomysły. Z resztą część zostaje w tej sferze i nie ma dalszego ciągu.
Widzę, że i u ciebie sporo planów, nawet więcej niż sporo ;:224

Aniu, Pamelka znalazła, może sie pochwali gdzie :wink:

Izuś, och wiosny, wiosny trzeba i sił :;230 Zobaczymy co uda się zrealizować, wszak i rabata przed domem, zryta przez gazowników jesienią....

Siberia, jakoś ten format zdjęć bardziej mi odpowiada. Nie ma pasków z boku zdjęć podczas oglądnia na komputerze.

Dziś w karminiku pojawił się dzięcioł, razem z rozbójnikami sójkami przeganiają sikorki ;:14 Chyba mi sie to nie podoba.
Razem z moim kociastym obserwujemy sobie ptaszki przez okno i grzejemy kolanka o kaloryfer.
I wspominamy.....
Czerwiec
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Dorotko, czy ten żwirek (z ostatniej fotki) nie przeszkadza przy koszeniu trawnika?
Widzę, że masz sprecyzowane plany na nowy sezon? To pora brać się za kosztorys :wink:
Taka ławka pod drzewem to bardzo dobry pomysł, myślałam nad taką pod swoją brzozę,
rośnie tam wprawdzie barwinek i cebulica dzwonkowata, ale ławka może byś trochę odsunięta
(musi być miejsce na rozrastanie się tych trzech pni),
a podejrzewam, że barwinkowi to nawet chodzenie nie bardzo przeszkodzi.
Poszerzenie rabat to zrozumiała konieczność, gdzie posadzisz rośliny? te zakupione i planowane też :;230
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Dziś przywoływanie w pamięci takich widoków... kiedy się patrzy za okno... to wielka sztuka :roll:
Niby już bliżej niż dalej... ale im dłuższe oczekiwanie, tym bardziej niewiarygodne robią się wizje zieleni i barw w ogrodzie...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, wcześniej miałam trawę do samych kamieni, ale były problemy z koszeniem. Teraz jedno koło jedzie po żwirze i jest ok. Oczywiście trawa trochę przerasta, ale wystarczy raz na miesiąc-dwa przelecieć ze szpadlem i wyrównać.
Tez zastanawiałam się czy nie sprobowac czegos pod tą ławką posadzić, myslałam o przywrotniku, ale chyba stanie na żwirowym okręgu, wykończonym płaskimi kamieniami. Z resztą wiele sie może zmienić.
Natomiast barwinek na pewno przetrwałby bez problemu.
Poszerzenie rabat to z jednej strony koniecznośc, bo gdzież posadzić te wszystkie zachciewajki ale z drugiej strony muszę ulożyc kawałek scieżki do placyku tarasowo-basenowego, bo trawa tam za nic się nie utrzyma a takie łyse placki mnie- strasznie denerwują.
O tutaj widac wydeptane miejsce
Obrazek
A jak juz tam położe tą ścieżke, to muszę ją z czymś połączyć, więc powstanie odciety kawałek trawy. No przecież nie będe czterech metrów kwadratowych trawnika hodować nie? :wink:

Gosia, mnie ten mróz nawet tak strasznie nie przeszkadza, normalnie w zimie jest zimno :) Byleby nie trwało to zbyt długo.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Faktycznie bez sensu taki placek :D Gdzieś wyczytałam, że nie należy zaczynać od wytyczenia ścieżek przy domu, tyko odczekać kilka miesięcy-wydeptane dróżki pokażą, gdzie taka utwardzona ścieżka jest niezbędna. Wtedy należy zaplanować rabaty i utwardzić najwygodniejszy szlak :D U Ciebie wszystko jasne :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Zawciąg o czerwonych kwiatach cudny!
Wiesz jaka to odmiana? Gdzie go upolowałaś?
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Na ostatnim zdjęciu ujęcie tendencyjne... Udowadnia oczywistą oczywistość, że ścieżka aż się prosi :;230
Cudny ten zawciąg!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”