Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
Re: Jaki to aloes?
Ukorzenia. Nie każdy sukulent się do tego nadaje, ale jest to jeden ze sposobów.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aloesów nie. Ukorzenia się w lekko wilgotnym podłożu, inaczej roślina zgnije.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Na razie trzymam w wodzie i po kilku dniach wypuścił mi sporo korzeni.
Re: Aloes / Aloe
Dzień dobry,
Od roku posiadam aloe vera, jednak ostatnio po przesadzaniu ( na wiosnę w okolicy marca /kwietnia) zauważyłam że dzieje się z nim coś niepokojącego.
Mianowicie dolne liście rośliny robią się puste i pomarszczone. Podlewam go mniej więcej co 2-3 tygodnie, wcześniej niewielką ilością wody co tydzień. Mam również aloes drzewiasty, nieco starszy, pielęgnowany w ten sam sposób i posadzony w takiej samej ziemi jednak nic mu się nie dzieje.
Proszę o pomoc

Od roku posiadam aloe vera, jednak ostatnio po przesadzaniu ( na wiosnę w okolicy marca /kwietnia) zauważyłam że dzieje się z nim coś niepokojącego.
Mianowicie dolne liście rośliny robią się puste i pomarszczone. Podlewam go mniej więcej co 2-3 tygodnie, wcześniej niewielką ilością wody co tydzień. Mam również aloes drzewiasty, nieco starszy, pielęgnowany w ten sam sposób i posadzony w takiej samej ziemi jednak nic mu się nie dzieje.
Proszę o pomoc

- norbert76
Proste, podlewasz za rzadko i za małą ilością wody. Sukulenty w okresie wegetacji podlewamy większą ilością wody, zachowując stałą zasadę, że podłoże powinno całkowicie przeschnąć przed kolejnym podlaniem.
Swoje aloesy podlewam w ten sposób co około tydzień.
Swoje aloesy podlewam w ten sposób co około tydzień.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 cze 2019, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć, czy możecie mi podpowiedzieć coś w sprawie mojego ostatniego postu z pytaniem o aloes (na poprzedniej stronie wątku)? Te plamki na liściach wyglądają na coraz ciemniejsze i przestały wyglądać jak odchody wciornastka, są brazowawe 
Dodatkowe pytanie - czy tak wygląda normalna zdrewniała łodyga? Pod ta wysuszona warstwa liścia jest twarda i ciemna.

Dodatkowe pytanie - czy tak wygląda normalna zdrewniała łodyga? Pod ta wysuszona warstwa liścia jest twarda i ciemna.

- norbert76
Podłoże z tego co widzę jest nieodpowiednie. Albo jest to sama ziemia albo jest jej więcej niż rozluźniacza oraz osłonka do wywalenia - daj korzeniom oddychać. W każdym razie do przesadzenia do mieszanki ziemi i żwirku w proporcji ok. 1:1.
Łodyga jednak wg mnie jeszcze wygląda w porządku - jeśli jest twarda. Zmiany na liściach mogą być od nieprawidłowego podłoża albo to jakieś uszkodzenie mechaniczne.
Łodyga jednak wg mnie jeszcze wygląda w porządku - jeśli jest twarda. Zmiany na liściach mogą być od nieprawidłowego podłoża albo to jakieś uszkodzenie mechaniczne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aloes - nagły problem ze zwijającymi się i wiotkimi liśćmi
Mam kłopt z aloesem. Czytałem wątki na ten temat na forum, ale nie jestem pewien czy moja roślina nie jest przemarznięta, a nie wysuszona. Od dłuższego czasu aloes stał na parapecie okiennym (okna drewniane, niezbyt szczelne) i znosił to dobrze, ale po czasowym ochłodzeniu temperatury na zewnątrz pojawiły się u niego skręcone liście, które są też jakby wiotkie.
Przeniosłem doniczkę dalej od okna, podlewam go też bardziej. Rozważam przesadzenie, ale nie wiem czy to dobra pora.
Nie chcę przedobrzyć i zaszkodzić mu bardziej.
Zupełnie nie znam się na kwiatach doniczkowych więc będę wdzięczny za Wasze rady.
W załączniku zdjęcia rośliny.
Pozdrawiam

Przeniosłem doniczkę dalej od okna, podlewam go też bardziej. Rozważam przesadzenie, ale nie wiem czy to dobra pora.
Nie chcę przedobrzyć i zaszkodzić mu bardziej.
Zupełnie nie znam się na kwiatach doniczkowych więc będę wdzięczny za Wasze rady.
W załączniku zdjęcia rośliny.
Pozdrawiam

- norbert76
Ewidentnie przemarznięty. Z liśćmi nic już nie zrobisz, z czasem odpadną. To czy roślina przeżyje, to zależy od tego czy przeżył stożek wzrostu. Nie przestawiaj daleko od okna. Zapewnij ciepłe jasne stanowisko, nie przesadzaj. W okresie jesienno - zimowym powinieneś ograniczyć podlewanie do minimum - nie częściej niż ok. raz w miesiącu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję bardzo za odpowiedź, myślę jednak, że też miał za sucho...
- norbert76
To są sukulenty i ciężko je przesuszyć. No chyba, że w okresie wegetacji będziesz podlewać raz na miesiąc.
W okresie spoczynku zwłaszcza na chłodnym stanowisku suche podłoże jest jak najbardziej wskazane, inaczej to pierwszy krok do załapania chorób grzybowych.
Tutaj na pewno podłoże mogło być wilgotne co przy niskiej temperaturze działa jeszcze gorzej.
W okresie spoczynku zwłaszcza na chłodnym stanowisku suche podłoże jest jak najbardziej wskazane, inaczej to pierwszy krok do załapania chorób grzybowych.
Tutaj na pewno podłoże mogło być wilgotne co przy niskiej temperaturze działa jeszcze gorzej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Aloes vera
Zaczynam swoją przygodę z roślinami, zakupiłem aloes vera, Superba itp.
Przyszły one do mnie w małych doniczkach w torfie. Zakupiłem do nich ziemię specjalna, przesadziłem wszystkie do dużych doniczek, wsypujac nowa ziemię i przesadzajac roślinę wraz z torfem.
Zauważyłem że liście aloesu robią się delikatnie miękkie, czy tak powinno być?
Przyszły one do mnie w małych doniczkach w torfie. Zakupiłem do nich ziemię specjalna, przesadziłem wszystkie do dużych doniczek, wsypujac nowa ziemię i przesadzajac roślinę wraz z torfem.
Zauważyłem że liście aloesu robią się delikatnie miękkie, czy tak powinno być?
- norbert76
Błąd, czeka Cię powtórne przesadzenie.
1. Oczyszczamy dokładnie ze starego podłoża.
2. Nie sadzimy do samej ziemi, nawet tej dedykowanej, a do mieszanki ziemi i rozluźniacza. Na dnie musi być bezwzględnie odpływ i drenaż z keramzytu.
3. Nie sadzimy do dużych doniczek, a do tylko ciut większych.
Po przesadzeniu od razu podlałeś?
Tak? To będzie czwarty błąd.
Poczytaj też ten wątek, do którego przeniosłem Twój post.
1. Oczyszczamy dokładnie ze starego podłoża.
2. Nie sadzimy do samej ziemi, nawet tej dedykowanej, a do mieszanki ziemi i rozluźniacza. Na dnie musi być bezwzględnie odpływ i drenaż z keramzytu.
3. Nie sadzimy do dużych doniczek, a do tylko ciut większych.
Po przesadzeniu od razu podlałeś?
Tak? To będzie czwarty błąd.
Poczytaj też ten wątek, do którego przeniosłem Twój post.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta