Mały sucholubny zbiorek
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Mały sucholubny zbiorek
A ja jestem miłośniczką różu! Kwiaty bomba, szczególnie G. anisitsii 

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magda będę powtarzać po innych ,ale co tam BOMBOWE 
Noo mój parapet musi się rozciągnąć...już są na liście chciejstw

Noo mój parapet musi się rozciągnąć...już są na liście chciejstw

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Paula ja za różem nie przepadam, choć w przypadku kwiatów, toleruję
Anisitsii w tym roku faktycznie jest bardziej kolorowy i jakby przerzedzony, choć może jak rozwinie wszystkie płatki, efekt będzie inny. W roku ubiegłym kwiaty były ładniejsze (można je zobaczyć na 9 str tego wątku) i bardziej biało-brązowe. Niemniej i tak mi się podobają. Są takie subtelne i delikatne.
Henryku u mnie zaczęło się od cierni i korpusów. Pierwszego gymno kupiłam półtora roku temu ledwie, właśnie dla cierni. Do dziś jest niezidentyfikowany zresztą
Nie kwitł i nie zakwitnie za szybko, taki typ. Ale jak u Was podejrzałam, jaka jest różnorodność w budowie, wybarwieniu i kształtach, przepadłam. Kwiaty to u wszystkich kaktusów są przepiękne.
A przy okazji Heniu, u Ciebie ostatnio mało zdjęć. Po cichutku liczę, że to cisza przed burzą, np. otwarcie części trzeciej
Gosia ja i tak się dziwię, gdzie Ty trzymasz te swoje rośliny. Masz ich bardzo dużo. Ale wierzę, że poupychasz następne. Biedne my z tą naszą uprawą parapetową

Anisitsii w tym roku faktycznie jest bardziej kolorowy i jakby przerzedzony, choć może jak rozwinie wszystkie płatki, efekt będzie inny. W roku ubiegłym kwiaty były ładniejsze (można je zobaczyć na 9 str tego wątku) i bardziej biało-brązowe. Niemniej i tak mi się podobają. Są takie subtelne i delikatne.
Henryku u mnie zaczęło się od cierni i korpusów. Pierwszego gymno kupiłam półtora roku temu ledwie, właśnie dla cierni. Do dziś jest niezidentyfikowany zresztą

A przy okazji Heniu, u Ciebie ostatnio mało zdjęć. Po cichutku liczę, że to cisza przed burzą, np. otwarcie części trzeciej

Gosia ja i tak się dziwię, gdzie Ty trzymasz te swoje rośliny. Masz ich bardzo dużo. Ale wierzę, że poupychasz następne. Biedne my z tą naszą uprawą parapetową

- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Kupiłem raz gymno
by na żywo obejrzeć kwitnienie... ale zaraz po musiałem go oddać... nakaz odgórny ;) wiesz ciernie, feng shui....
Dlatego z przyjemnością odwiedzam temacik
No i wcale jeszcze nie masz dużo... widzę pełno wolnej przestrzeni
dasz radę upchnąć 

Dlatego z przyjemnością odwiedzam temacik

No i wcale jeszcze nie masz dużo... widzę pełno wolnej przestrzeni

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Prawda, myślę o części trzeciej.u Ciebie ostatnio mało zdjęć. Po cichutku liczę, że to cisza przed burzą, np. otwarcie części trzeciej![]()

Niestety coś z czasem nie za bardzo więc odkładam to z dnia na dzień.
Dziś udało mi się wrócić nieco wcześniej i zrobić kilka fotek swoich kwitnących to materiał na początek by pewnie się znalazł...

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Roślinki, kwiaty śliczne, na "żywo" chyba jeszcze ładniejsze bo można podziwiać w trzech wymiarach
. Dla Fotografa ocena "celująca" za konkursowe fotki, pozostaje tylko bić
i złożyć
.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- theoria_
- Kontakt:
Magda, to dopiero rozgrzewka! Nie zawsze wszystko wychodzi za pierwszym razem tak jak powinno - widzę to nawet po moich mikruskach, tym bardziej może zdarzyć się gymnosokolica pisze:Anisitsii w tym roku faktycznie jest bardziej kolorowy i jakby przerzedzony, choć może jak rozwinie wszystkie płatki, efekt będzie inny. W roku ubiegłym kwiaty były ładniejsze

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
[/quote]
A Wiesz Magda ja też nie wiem gdzie je mieszcze, co zakup to obawa ,że już nic nie wejdzie i to już ostatnie zakupy
Potem przemeblowanie i ...miejsce jest
.
Tylko nie wiem jak długo
Coś chyba robię żle ,bo moje cytaty wyglądają inaczej niż wasze

Potem przemeblowanie i ...miejsce jest

Tylko nie wiem jak długo

Coś chyba robię żle ,bo moje cytaty wyglądają inaczej niż wasze

- hen_s
Na górze okienka w którym piszesz jest przycisk Quote - zaznaczasz tekst który chcesz zacytować, wciskasz przycisk Quote i masz gotowy cytat.Coś chyba robię żle ,bo moje cytaty wyglądają inaczej niż wasze![]()

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Mam nadzieję, że nie przynudzam, ale pokażę jeszcze dwie nowe roślinki
Gymnocalycium chiquitanum v. nigrispinum

Gymnocalycium riojense v. guasayanense VS 138 nie mogłam się oprzeć tym czarnym końcom cierni.

Mam takie dwie maleńkie sieweczki Gymnocalycium sibalii JPR 173
Eksperyment, czy dam sobie radę z tak maleńkimi roślinami. Średnica ich to ok 0,5-0,7cm. Tak małych jeszcze nie miałam i nawet nie wiem, czy one mają inne wymagania, czy traktować jak dorosłe. Na razie nie wystawiam ich na bezpośrednie słońce.

Gymnocalycium chiquitanum v. nigrispinum

Gymnocalycium riojense v. guasayanense VS 138 nie mogłam się oprzeć tym czarnym końcom cierni.

Mam takie dwie maleńkie sieweczki Gymnocalycium sibalii JPR 173

Eksperyment, czy dam sobie radę z tak maleńkimi roślinami. Średnica ich to ok 0,5-0,7cm. Tak małych jeszcze nie miałam i nawet nie wiem, czy one mają inne wymagania, czy traktować jak dorosłe. Na razie nie wystawiam ich na bezpośrednie słońce.
- hen_s
Wspaniałe rośliny!!
Z tych rarytasów, których jest niewiele w kolekcjach. Prawdę pisząc to ja nie widziałem nigdzie formy nigrispinum Gymnocalycium chiquitanum.
Gymnocalycium riojense v. guasayanense VS 138 to moim zdaniem jedna z ładniejszych roślin rodzaju Gymnocalycium!
Gymnocalycium sibalii JPR 173 - klejnocik!
Takie młode siewki szczególnie na początku sezonu i po podróży(?) rzeczywiście lepiej troszkę cieniować. Dobrze je więc traktujesz.
Wielka brawa dla Ciebie za umiejętne gromadzenie kolekcji oraz... jej pokazywanie.

Z tych rarytasów, których jest niewiele w kolekcjach. Prawdę pisząc to ja nie widziałem nigdzie formy nigrispinum Gymnocalycium chiquitanum.
Gymnocalycium riojense v. guasayanense VS 138 to moim zdaniem jedna z ładniejszych roślin rodzaju Gymnocalycium!
Gymnocalycium sibalii JPR 173 - klejnocik!
Takie młode siewki szczególnie na początku sezonu i po podróży(?) rzeczywiście lepiej troszkę cieniować. Dobrze je więc traktujesz.
Wielka brawa dla Ciebie za umiejętne gromadzenie kolekcji oraz... jej pokazywanie.

- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
No, faktycznie ten riojense extra ma ciernie.
Rewelacyjne kwitnienia
Rewelacyjne kwitnienia

Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
3mam kciuki za maluszki!!!
na pewno dasz sobie z nimi radę
na pewno dasz sobie z nimi radę

- theoria_
- Kontakt:
G. riojense v. guasayanense VS 138 jest szałowe. Coraz ładniejsze to Twoje gymnolkowo