Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Ola Polka rośnie do 70 cm - ale moim zdaniem niesmaczna , nawet bardzo dojrzała.
3 to trochę za dużo , nawet jak na vilmę . Ja na 60 cm , miałam 2 szt truskawki i było idealnie . Myślę , ze w przypadku vilmy będzie podobnie.
3 to trochę za dużo , nawet jak na vilmę . Ja na 60 cm , miałam 2 szt truskawki i było idealnie . Myślę , ze w przypadku vilmy będzie podobnie.
Aga
- pawel1000
- 50p
- Od: 20 maja 2012, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Samsu możesz mi napisać coś na temat truskawki?
Dostałem go z aukcji, a nie ma za wiele o nim informacji na forum.
Z góry dziękuję.
Pozd.
Z góry dziękuję.
Pozd.
Pozdrawiam Paweł.
Pawle truskawki w sensie owoc , a nie pomidor truskawka.pawel1000 pisze:Samsu możesz mi napisać coś na temat truskawki?
Z góry dziękuję.
Pozd.

.Chodziło mi o to , ze krzak truskawki , przypomina wielkosciowo vilme , i 3 krzaczki vilmy w 60 moze byc ciut dużo.
O pomidorze truskawkowym nic nie mogę podpowiedziec bo niemiałam .
Aga
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Czy to są rzeczywiste truskawki czy pomidorki truskawkowe? W tym drugim wypadku na pewno nie należy do małych/karłów. Wyrósł z niego nawet MegagroniastySamsu pisze:Ola Polka rośnie do 70 cm - ale moim zdaniem niesmaczna , nawet bardzo dojrzała.
3 to trochę za dużo , nawet jak na vilmę . Ja na 60 cm , miałam 2 szt truskawki i było idealnie.
pozdrawiam, Gunnar
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pawel1000 - Zależy kto był darczyńcą - ja miałam truskawkowy w zeszłym roku - był strasznie wysoki i miał długie grona czerwonych słodkich pomidorków.
Mój miał dość twardą skórkę i jakoś tak mnie to zniechęciło - mam kilka innych fajnych do wypróbowania, więc w tym roku go nie sieję.
Edit: co do Oli Polki - rzeczywiście dość niski pomidor (ale nie liliput), jest bardzo plenny, ale smak też dla mnie jako tako... Pierwsze pomidorki były smaczne, ale te późniejsze, jak już chłodniej było były jak dla mnie zbyt kwaskowe.
Mój miał dość twardą skórkę i jakoś tak mnie to zniechęciło - mam kilka innych fajnych do wypróbowania, więc w tym roku go nie sieję.
Edit: co do Oli Polki - rzeczywiście dość niski pomidor (ale nie liliput), jest bardzo plenny, ale smak też dla mnie jako tako... Pierwsze pomidorki były smaczne, ale te późniejsze, jak już chłodniej było były jak dla mnie zbyt kwaskowe.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- pawel1000
- 50p
- Od: 20 maja 2012, o 20:44
Agulka11 zdecydowałem się na tą odmianę właśnie ze względu na słodkie owoce.
Na forum doczytałem tylko tyle by go prowadzić na jeden pęd.
Na forum doczytałem tylko tyle by go prowadzić na jeden pęd.
Pozdrawiam Paweł.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój truskawkowy był także niezbyt smaczny, a krzak ogromy. Zrezygnowałam z niego w tym roku. Natomiast w tamtym roku kupiłam w biedronkowym sklepie pomidor o nazwie "truskawkowy" i bardzo mi smakował. Wyjęłam z niego nasiona i wysieję go w tym roku. Zobaczymy czy będzie taki smaczny jak zapamiętałam.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
agusiac - ja tak właśnie zrobiłam 2 lata temu, kupowałam je w sklepie i były tak dobre, że wyciągnęłam nasionka. Zresztą w zeszłym roku dawałam je na akcję, ale właśnie smakowo cech nie powtórzył... Zmian w wyglądzie nie było żadnych, tylko skóra twardsza i smak inny - może miałaś te moje nasionka z zeszłorocznej akcji?...
Być może to typowo szklarniowa odmiana w sklepie była, i w gruncie zmienił niestety troszkę cechy...
Być może to typowo szklarniowa odmiana w sklepie była, i w gruncie zmienił niestety troszkę cechy...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Agulka, miałam truskawkowego z akcji , być może od Ciebie. W szklarni wyrósł wysoki i krzaczasty, nie miałam czasu, żeby obrywać wszystkie wilki. Smak miał słodki, tylko twardą skórkę , w tym roku wypada z mojej listy. Będę testować inne koktajlówki z akcji.
Pozdrawiam , Bożenka.
- aguskac
Bardzo możliwe, że Twoje. Krzaczor rozrastał się niemiłosiernie. Owoce nie dość, że z twardą skórką, to dość drobne nawet jak na koktajlówkę. Zobaczymy co będzie z tego mojego, nie będę siała dużo, bo jest tyle innych pewniejszych i pysznych 
Doradźcie gdzie posadzić Megagrona - w szklarni czy w gruncie?

Doradźcie gdzie posadzić Megagrona - w szklarni czy w gruncie?
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Mam ten sam dylemat;). Ale chociaż miejsca mało w folii i na wagę złota każde, to poeksperymentuję tu i tu.Wszak megagronek to prawie złoto
. I zobaczymy gdzie mu będzie lepiej.

-
- 100p
- Od: 11 lut 2010, o 11:54
A ja megagronka sadzę w tym roku tylko na zewnątrz. W zeszłym roku miałam 1 krzak w szklarence i 2 w gruncie. Co ciekawe, w szklarni zaczął dojrzewać później niż w gruncie, krzak był większy i pomidorków trochę więcej, ale smakowo lepsze były te z gruntu. Wolę więc zostawić w szklarni miejsce dla odmian, które tam rosły zdecydowanie lepiej, np Amana orange lub kozulowe 37.
Pozdrawiam Joanna
- aguskac
Wy tam na południu, to możecie wszystko w grunt... zazdroszczę Wam... ale u nas inne warunki, stąd mój dylemat... W ubiegłym roku miałam i w gruncie brzydkie i w szklarni też marne.... Ale był to generalnie dla mnie słaby rok na pomidory. Muszę dobrze zająć się glebą.
Mnie w Gdańsku dobrze udały się właśnie w gruncie. Złoty Ożarowski i moje włoskie pomidory. W folii nie miałam tyle szczęścia-zaczęły wiązać dopiero po upałach i zresztą moja wina,że się niezbyt udały,bo za gęsto posadzone.
Ale w gruncie się doczekałam
Moje włoskie ponieważ nasiona dostałam z Włoch. Na oko wyglądają jak Zapotec,ale co to jest to nie wiem.Delikatne takie-malinowe.
Ale w gruncie się doczekałam

Pomorze...klimat łagodniejszy
.

- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Może byś to umieściła np. w wątku Amatorzy pomidorów gruntowych, bo Złoty Ożarowski na pewno nie jest koktajlowy, i Twój włoski chyba też nie.Aimee pisze:Mnie w Gdańsku dobrze udały się właśnie w gruncie. Złoty Ożarowski i moje włoskie pomidory. W folii nie miałam tyle szczęścia-zaczęły wiązać dopiero po upałach i zresztą moja wina,że się niezbyt udały,bo za gęsto posadzone.
Ale w gruncie się doczekałamMoje włoskie ponieważ nasiona dostałam z Włoch. Na oko wyglądają jak Zapotec, ale co to jest to nie wiem. Delikatne takie-malinowe.
pozdrawiam, Gunnar