Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Obrazek to moja Atlantic
Obrazek a to pizmowa butternut
Obrazek Obrazek a tak wyglądają rośliny..coś je już bierze
ale myslę ,że dynie zdążą dojrzeć ;:3
Asia
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pelasia, o choroby teraz już nie ma co się martwić i tak niebawem trzeba będzie zwijać cały majdan, moje rośliny wyglądają gorzej, Twoje wyglądają bardzo bardzo dobrze :)
wegetarianka
200p
200p

Post »

Patasko, kiedy te Twoje dyńki zawiązywały? Trochę dziwne, że tak szybko zmiękły, bo w sumie niewielkie, no chyba, że trzymasz je nad piecem, w którym już palisz ;)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wegetarianka, mam centralny, a w kuchni jest zawsze optymalne 20 - 24 stopnie :) Najstarsza zawiązała na początku lipca, a ostatnia pod koniec lipca. Rosły tydzień i "stopły", później już tylko twardniały 2 tyg i cisza, dlatego je pod koniec sierpnia amputowałem :roll:

Gruszkowa (też zmiękła) od słońca była ciemnozielona, a w domu zmienia kolor na żółty ;:169
A turbana podniosłem z ziemi jak był miękki, bo się kolega chybotał i urwał z krzaka. Do teraz nawet stwardniał...

Podobno w niedzielę na Suwalszczyźnie mają być o świcie tylko 3 stopnie, a przy gruncie lekki przymrozek...
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Wegetarianko - nie susze jakoś specjalnie tykw, teraz zebrałam tylko pojedyńcze, na wystawkę, a resztę będę zbierać przed mrozami, stoją kilka dni na dworze na słoneczku (jak jest) a później do domciu na półki i szafki, ostatnią tykwę z zeszłego roku wyrzuciłam dopiero jakiś miesiąc temu, a teraz stoją na szafce jeszcze jeden grzybek-turban i gruszka zielona :heja :wit
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

I u mnie dziś nastały piersze zbiory, w ruch poszły 3 dynie melonowe co już od dłuższego czasu stały w miejscu, choć najwieksze z nich nadal jeszcze pozostawiłam, do nich potrzebny mi inny pomocnik.
Zebrane ważyły: dwie po 25kg i jedna 10kg, na zdjęciu widoczna jest 25, w głębi wózka jeszcze się 10 kryje :)
Obrazek
Ania
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Oj jakbym tak mojemu wózek przypięła, zasępiłby się, usiadł i zrobił minę "jeszcze nic nie zrobiłem, za co!" :DDDD
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Hekate słodki ten Twój pomocnik...a jaki piękny :D Super fotka...
Asia
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Loeb, nie mam jeszcze typów na następny rok. Mam dwutygodniowego niemowlaczka, więc zupełnie nie panuję nad działkowymi sprawami. Wszystkim zajmuje się mąż.
Mamy Solory, sama jestem ich ciekawa. Jeszcze nie były jedzone, dopiero zaczniemy testowanie.
Wstawiam opisane zdjęcie, będzie łatwiej z rozpoznawaniem poszczególnych dyń.
Caterina, dziękuję :D

Obrazek

1 Hidemi
2 Float White Boer
3 Queensland Blue
4 Moranga Coroa
5 miała być Angelique (nasiona oryginalne, ale wyrosły różne owoce - i takie, jak powinny być i inne, nie do rozpoznania)
6 Queensland Blue
7 Galeux d'Eysines
8 Whangaparoa
9 Crioula Pataka
10 Crioula Pataka
11 Whangaparoa
12 Golden Delicious Hubbard
13 Jumbo Pink Banana
14 Thelma Sanders
15 grupka Hokkaido
16 Black Futsu
17 Angelique
18 Sweet Berry
19 Sweet Dumpling
20 Butternut
21 Chirimen
22 Makaronowa
23 Australian Butter
24 Quatemalan Blue Banana
25 grupka Solorów
26 Sibley
27 Burgess Buttercup
28 Melonette
29 Triamble
30 Acorn lub Messa Green
31 Melonette
32 Angelique
33 Crioula Pataka
34 Carnival
35 Triamble
36 Green Striped Cushaw
37 Butelkowa
38 Sweet Dumpling
39 krzyżówka z Delicatą
40 Hidemi
41 Chirimen
42 Triamble
43 Carnival
44 Meruhen

W tym roku posiałam ponad 40 odmian dyń
Odmiany nie wymienione powyżej a trudne do rozpoznania na tym zdjęciu lub zebrane wcześniej.

Green Delicious
Pacific F1
Delica
Japanese Pie
Cornells bush
Merdi grass
Dicenson
Fairly F1
wegetarianka
200p
200p

Post »

Aniu, good job! Doprawdy, imponująca kolekcja i podpisy dyń, zaraz będę studiować ;:132 Dzięki!
wegetarianka
200p
200p

Post »

Byłam pewna, że Pataka jest biała, a ona jest jednak niebieska, może też spróbuję, ciągnie mnie w stronę tych niebieskich :)
Co do oryginalnych nasion, to również się przekonałam, że nie ma pewności, że w 100% otrzymasz odmianę, za jaką zapłaciłaś; przy ręcznym zapylaniu chyba też nie ma, zastanawiam się, ile mogą wskórać te maleńkie owady, żuczki takie, które siedzą w kwiatach... Nasiona powinno się zbierać z owoców, które najlepiej oddają cechy odmiany, a producenci pewnie nie przeprowadzają selekcji.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Wegetarianko, nam się zdarza to drugi raz. Nasiona od innego sprzedawcy, dużego sklepu z USA. Mamy różnie wyglądające owoce Guatemalan Blue Banana. Cóż, jak widac, nigdy nie ma 100% pewności, że dostaniemy to, co chcemy. Ale to są pojedyncze nasiona, nie cała partia, więc zawsze są też dobre owoce, "pasujące" do oryginału.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Cornells bush to jakaś wersja Delikaty?:) Oj ciekawa lista, teraz będę czekać na recenzje:D Ja mam z kupowanych nasion Potimarrona z kosmosu:) Reszta plus minus się zgadza, tylko moje Triamble dziwnie przypomina twoją Crioule, tę mniejszą, ale może jeszcze mu się poprawi @@
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

Loeb ale piękna kolekcja dyń <pokłon>
A ja mam obecnie dziwną zagwostkę z erly butternutami, wczoraj sie w końcu do nich przedarłam, a tam cześć owoców krępa a część wydłużona. Pomieszane nasiona, czy od innych czynników to może zależeć? Dynie tak poplątane że niesposób odszukać który owoc z której rośliny wychodzi.
Ania
marylamed
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2011, o 08:22

Post »

patasko pisze:wegetarianka, mam centralny, a w kuchni jest zawsze optymalne 20 - 24 stopnie :) Najstarsza zawiązała na początku lipca, a ostatnia pod koniec lipca. Rosły tydzień i "stopły", później już tylko twardniały 2 tyg i cisza, dlatego je pod koniec sierpnia amputowałem :roll:

Gruszkowa (też zmiękła) od słońca była ciemnozielona, a w domu zmienia kolor na żółty ;:169
A turbana podniosłem z ziemi jak był miękki, bo się kolega chybotał i urwał z krzaka. Do teraz nawet stwardniał...

Podobno w niedzielę na Suwalszczyźnie mają być o świcie tylko 3 stopnie, a przy gruncie lekki przymrozek...
dziękuję Wegetarianko za info o pogodzie mój ogród jest w obrębie Warszawy ,ale taki mikroklimat ,że zimniej niż w Suwałkach- chyba taka nisza.Wczoraj musiałam wyjechać na parę dni i coś mnie tknęło i wycięłam moje kochane dynie,tym bardziej ,że chyba juz nie rosły.
Moje osiągnięcie to 2 bambino po 15 kg i 2 piżmowe francuskie ( ciemna zieleń z wrębami ,w środku ciemnopomarańczowa ,pyszna -nasiona z b.drogiej dyni-12zl za kg- z Courrfoura--- może ktoś zna tę dynie?) jedna 17 kg druga 8 kg .dużo dyń różnej wielkości mi pogniło, a sadzonka buternut zgniła.Także z nadzieją do następnego roku.pozdrawiam
maria
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”