Ogród zwkwiat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zwkwiat

Post »

Simbi, jak zaczną się duże mrozy a nie będzie śniegu krokusy itp lekko nakryję liśćmi na to gałązki, aby wiatr nie rozwiał.

Maju, to zależy od nastroju a powyższe zdjęcia robione dzisiaj, nie było mrozu. Powroty do wcześniejszych zdjęć będą się zdarzać, choć staram się pokazać te, których wcześniej nie było.

Tade k, nie zdarzyło się jeszcze, aby krokusy nie zakwitły u mnie, zdarza się, że kwitną na przełomie lutego i marca przy sprzyjającej pogodzie,choć tego nie lubię, bo nie zawsze sprzyja pogoda aby się nimi delektować. Bardziej mnie martwi czy rośliny już okryte nie zaparzą się i czy nie trzeba ich odkrywać?
Jak np. dwie duże kępy trytomy.

Zeniu, chyba jednak rozbiorę im te czapki.

Obrazek Obrazek
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zosiu , trytomę związałem u góry , by woda nie wpływała między liście i okryłem ją przy ziemi dość grubo. Tej nic nie będzie. Gorzej te solidniej okryte. Przy kilkudniowym ociepleniu i deszczach nie będzie to sprzyjające.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zawsze tak ją okrywam, ale o tej porze zawsze jest zima, jutro zdejmę te gałązki, a pod spodem też liście są związane, dzisiaj też odkrywałam hortensje ogrodowe bo miały już czapeczki pozakładane.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

No ja chyba będę musiała zdjąć okrywę z juki kalifornijskiej, nie wiem tylko czy rozgarniać kopce z róż. Zosiu fajnie przemyśleliście odprowadzenie wody poza dom, a lip szkoda, ale bezpieczeństwo ludzi ważniejsze. U mnie trytoma tylko związana i podściełana liśćmi.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, kopców rozgarniać nie będę, ale okrycia zdejmę.
Nacięłam pędów winobluszczu, zwinęłam w kółko, które będzie stanowiło podstawę do wieńca adwentowego.
Po wykończeniu oczywiście pokażę;

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Zosiu..:wit . Ja już żadnych okryć zdejmować nie będę. ;:78 . Po pierwsze codziennie u mnie w nocy bywa -5 a nawet -7 z czego się nawet cieszę. Po drugie tyle pracy włożonej w to okrywanie ;:7 . Może gdybym miała działeczkę na miejscu, co nieco bym odkryła na dzień. W moim przypadku niech już zostanie jak jest. Jak zobaczyłam twój wieniec, przypomniało mi się że ja też miałam i....zapomniałam. :;230
X_Ro-a

Post »

Dziękuję Zosiu za fotki i podpowiedź. ;:167 Niestety na takie oczko wodne nas nie stać, nie mamy warunków ale tę pierwszą część z wodospadem , jeśli pozwolisz, to chętnie skopiujemy.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...o rany trytomi nie wiązałam juki też nigdy...zostawiam naturze ...
...liczę że są na skarpie to deszcz pada z ukosa.... :;230
...ale będzie wieniec piękny...cudownie ze robienie jego nie zanika... ;:167
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Wam za odwiedziny.

Dzisiaj mam zamiar napisać jaki wczoraj, czytając "Rady dziadka ogrodnika cz. III" wyd. rok 1996, znalazłam sposób na kreta i ślimaki:

K r e t - mleczny superkoktajl: kret zmyka jak niepyszny
Cyt;
" mieszamy 3 części serwatki z 1 częścią maślaki i odstawiamy tę miksturę na 4 dni w ciepłe miejsce, gdzie może w pełni rozwinąć swój odstraszający odorek. Potem wlać koktajl do korytarzy kreta - jedna filiżanka na kopczyk. Ta straszliwa ciecz powinna jeszcze przez pół roku powstrzymywać krecią brać od zamieszkiwania w tak potraktowanych wnętrzach."

Ś l i m a k - alkiermes /Phytolacca acinosa/
Cyt;
"wykorzystujemy w tym celu owoce krzewu zwanego alkiermesem. Zawarte w nich saponiny działają zabójczo, uszkadzają bowiem śluz okrywający ciało ślimaków", "jagody suszymy i mielemy. Następnie przyrządzamy zimny wyciąg / 2 łyżki zmielonych owoców alkiermesu na 1 litr wody, odstawić na 30 min./ i spryskujemy nim zagrożone przez ślimaki grządki.Długość działania wyciągu zależy m.in. od ilości rozpylonego płynu. Powinniśmy sami to zaobserwować. Martwe ślimaki lepiej usuwać z grządek, aby ich woń nie przyciągała następnych"

W dalszej treści autor zwraca uwagę na to, że alkiermes o którym jest mowa to roślina o wyprostowanym kwiatostanie a nie obwisającym.

Mam taką roślinę w ogrodzie tzn. alkiermes amerykański inaczej szkarłatka, tylko nie mogę sobie przypomnieć jaki miała kwiatostan, ponieważ roślina mateczna nie przetrzymała ostatniej zimy, ale rozsiała nasiona, z których miałam młode siewki, nie mam pojęcia czy zakwitnie w tym roku.

Pozdrawiam Was wszystkich, szczególnie poszkodowanych przez krety i ślimaki, ja będę w nowym sezonie próbować nowych sposobów.
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

zwkwiat pisze:Mam taką roślinę w ogrodzie tzn. alkiermes amerykański inaczej pięknotka tylko nie mogę sobie przypomnieć jaki miała kwiatostan
Chodzi Ci chyba o Szkarłatkę amerykańską Phytolacca americana var.rigida (ta forma ma wyprostowane pędy kwiatostanowe w odróżnieniu od Phytolacca americana var.americana której pędy maja tendencje do zwisania) nie o pięknotką ( Callicarpę ) ;:224

Ładne zdjęcie cyprysika (bo to chyba cyprysik, prawda) ;:180
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

..świetny przepis ...skorzystam ...maślankę mogę kupić ale serwatkę muszę zdobyć... :)
...a te kreciki takie niby milutkie a szkudne, szkudne... ;:14
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
X_Ro-a

Post »

Misiu! aby otrzymać serwatkę, kup od gospodarza mleko nastaw aby się zsiadło, możesz dodać ociupinkę sody.Potem ogrzewaj to przez jakiś czas na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż pokażą się grudki.Odstaw do ostygnięcia, przelej na sito.Uzyskasz smaczny twaróg i serwatkę.
Zosiu przepraszam, że w Twoim wątku ale może się przepis przydać
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

krzysztof01 pisze: (...) Ładne zdjęcie cyprysika (bo to chyba cyprysik, prawda) ;:180
Piękny pierzasty nieco iglak. Ciekawe kto to?
Ja zdjęłam okrycie z juki, ale chyba po 2 dniach założyłam z powrotem, trytomy okryłam agrowłókniną, jedną zostawiłam - bez, dla porównania w przyszłym roku. Loro :uszy. U Ciebie może troszkę cieplej? W zeszłym roku trytomy tylko związałam, liście im zbutwiały po zimie, ale i tak kępy latem były większe niż rok wcześniej (tyle ze jeszcze nie zakwitły, tylko jeden prawie zakwitł - znaczy kwiat położył na ziemi. Na razie mają 3 lata, a rozmnożyłam je z nasion.

ps. też mam taką pokusę by z czasem przestać okrywać rośliny w ogóle i zdać się na weryfikację roślin przez klimat.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Zosiu , po wlaniu takiej ,,inaczej pachnącej'' mikstury do kretowiska , trzeba jeszcze dobrze zakorkować go , by zapach nie wydobył się . :;230 :;230 To żartem , a serio to już wlewałem , wsypywałem różne wynalazki. Rozmoczone liście z tytoniu, ziółka , karbid itp. Najdłużej działały ,,kopciuchy'' z plastiku typu jak piłeczki do ping -ponga. Okazało się jednak , że to skaża ziemię. W tych miejscach nawet chwasty były malutkie i miały pokręcone liście. Po 3-4 tygodniach były nowe nory równolegle do starych . A stare pewnie zakorkowane.
Olu dwuletnie trytomy powinny już kwitnąć , a w trzecim już obficie. Po prostu pączki Ci obmarzły. Mrozy w pobliżu - 20 bez śniegu i tego trytoma nie przetrzyma. Nawet cała roślina może paść.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

:wit
A już się ucieszyłam. Mam pięknotkę ale to Callicarpa, Krzysztof ma rację.
Moim największym problemem są krety, rujnują mi grządki. Nawet teraz, M z nimi walczy, a pojawiają się coraz to nowe kopce :(
Zosiu, a czy stosowałaś jakieś inne środki na krety ze skutkiem oczywiście?
Moje ogoniaste (3 szt.) szczególnie wiosną polują na krety i mają sukcesy :? Zdecydowanie wolałabym jednak żeby się wyprowadziły (krety), niż były uśmiercane (ach ta piękna dobranocka :lol: ).
A ogród nieustająco piękny ;:138
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”