Różanka w Sudetach
- Dyskrecja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Różanka w Sudetach
Jula, dzięki że się odezwałaś i potwierdziłaś moje wątpliwości. Szkoda, że tak mieszają z tymi odmianami, chociaż i tak jestem z niej zadowolona.
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Witaj Dyskrecjo:)
Ciesze się,że pokazałaś Vinchelblau,mam jedną przy pergoli od wiosny,wypusciła pędy,ale bez kwiatka,mam nadzieję,że doczekam się w tym roku pięknych kwiatów:)
Ciesze się,że pokazałaś Vinchelblau,mam jedną przy pergoli od wiosny,wypusciła pędy,ale bez kwiatka,mam nadzieję,że doczekam się w tym roku pięknych kwiatów:)
- Dyskrecja
Aniu
, moja też nie kwitła w pierwszym roku, one tak mają, za to w następnych latach obfitość kwiatów.

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Dzięki za pocieszenie:) Czekam aż zarośnie mi pergolę,która zasłania mnie od sąsiadów 

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mieszaja, mieszaja - ja zamiast 2 Aspirin mam 2 Pastelle
Na jesien z tego samego zrodla kupilam 2 Chippendale i jedna Auguste Luise - zobaczymy co wyrosnie
White Cover mnie osobiscie bardzo sie podoba. Swany tez jest bardzo ladna, rosnie dobrze, nie choruje ale denerwujace jest to, ze wypuszcza dlugie pedy i ogrom kwiatow lezy daleko od glownej rosliny.

White Cover mnie osobiscie bardzo sie podoba. Swany tez jest bardzo ladna, rosnie dobrze, nie choruje ale denerwujace jest to, ze wypuszcza dlugie pedy i ogrom kwiatow lezy daleko od glownej rosliny.
- Atka-a1
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
U mnie niestety łapie mączniakaSwany też jest bardzo ladna, rosnie dobrze, nie choruje ale denerwujace jest to, ze wypuszcza dlugie pedy i ogrom kwiatow lezy daleko od glownej rosliny.

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Moja tez ma mączniaka często.
- Dyskrecja
Teraz zaczynam się cieszyć, że moja to nie Swany, mączniaka nie lubię.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Witaj Heniu
Ja chyba u Ciebie jeszcze nie byłam i nie mam pojęcia dlaczego. Niesamowita kolekcja róż.
Eden powalił mnie na kolana.
Mam też Ghislaine de Feligonde. Jestem zakochana w jego zmiennych, delikatnych kwiatkach
Ja chyba u Ciebie jeszcze nie byłam i nie mam pojęcia dlaczego. Niesamowita kolekcja róż.
Eden powalił mnie na kolana.
Mam też Ghislaine de Feligonde. Jestem zakochana w jego zmiennych, delikatnych kwiatkach
- Nutka81
- 1000p
- Od: 13 maja 2010, o 13:01
Witaj Heniu
A mnie powalają na kolana wszystkie Twoje róże
To trochę niebezpieczne, bo jestem w trakcie zakładania kolejnej różanki (ledwo zaczęta, a już w głowie świta mi koncepcja na nastepną ;) )
Eden i Ghislaine de Feligonde już wpisane na listę
Są cudne 

A mnie powalają na kolana wszystkie Twoje róże

To trochę niebezpieczne, bo jestem w trakcie zakładania kolejnej różanki (ledwo zaczęta, a już w głowie świta mi koncepcja na nastepną ;) )

Eden i Ghislaine de Feligonde już wpisane na listę

Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka 
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<

Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
- Dyskrecja
Gosiu i Nutko
, miło, że wpadłyście na chwilę do mojej różanki i że podobają się Wam moje róże.
Widzę, że róże mają coraz więcej zwolenników i to bardzo cieszy, ogrody są coraz piękniejsze i pachnące.
Serdecznie zapraszam wpadajcie do mnie w wolnej chwili, mam nadzieję, że w przyszłym sezonie będę mogła pokazać moje nowe nabytki oraz te starsze, które się jeszcze rozrosną. Zima na razie jest dość łagodna więc jest nadzieja, że będzie co pokazywać.

Widzę, że róże mają coraz więcej zwolenników i to bardzo cieszy, ogrody są coraz piękniejsze i pachnące.
Serdecznie zapraszam wpadajcie do mnie w wolnej chwili, mam nadzieję, że w przyszłym sezonie będę mogła pokazać moje nowe nabytki oraz te starsze, które się jeszcze rozrosną. Zima na razie jest dość łagodna więc jest nadzieja, że będzie co pokazywać.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja też zauważyłam, że coraz więcej osób interesuje się różami.
Mamy w rejonie hodowców, którzy sprzedają róże bez nazw. Tłumaczę im, że teraz to już mało osób przyjdzie kupić różę marki Róża. Musi być konkretny okaz.
Nawet zaczynaja się nawracać.
Może do wiosny powstanie lista róż jakie mają.
Cieszę się bardzo.
Mamy w rejonie hodowców, którzy sprzedają róże bez nazw. Tłumaczę im, że teraz to już mało osób przyjdzie kupić różę marki Róża. Musi być konkretny okaz.
Nawet zaczynaja się nawracać.
Może do wiosny powstanie lista róż jakie mają.
Cieszę się bardzo.
- Dyskrecja
Gosiu, jeżeli chodzi o kupowanie róż to najchętniej kupowałabym róże w donicach i już z kwitnącymi kwiatami, oczywiście opisane, niestety takich szkółek w okolicy nie ma. Z gołym korzeniem to tylko z renomowanych źródeł, które raczej nie mylą odmian. Czasami nęci nas cena i wtedy ryzykujemy.
Dziś chcę zacząć pokazywać swoje NN, może ktoś je rozpozna.
Nr 1.
Na początek wielokwiatowa w fazie pąków i w fazie kwitnienia

Jest to piękna róża, ok. 60 cm wysokości, zdjęcia oddają rzeczywiste kolory.
Nr 2.
Trudno ocenić czy to pnąca czy parkowa, ma ok. 1,5 m wysokości, b. mało kolców, charakterystyczne długie pąki, liście delikatne lśniące, łodygi proste, krzew zwarty dość szczupły.

Dziś chcę zacząć pokazywać swoje NN, może ktoś je rozpozna.
Nr 1.
Na początek wielokwiatowa w fazie pąków i w fazie kwitnienia

Jest to piękna róża, ok. 60 cm wysokości, zdjęcia oddają rzeczywiste kolory.
Nr 2.
Trudno ocenić czy to pnąca czy parkowa, ma ok. 1,5 m wysokości, b. mało kolców, charakterystyczne długie pąki, liście delikatne lśniące, łodygi proste, krzew zwarty dość szczupły.

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

- Dyskrecja
Maju, to nie jest Dolly, Dolly akurat mam i jest zupełnie inna, ta ma nieco pełniejsze kwiaty i z czasem płatki charakterystycznie się podwijają, ten róż przypomina mi Coral Dawn ale czy to on?