Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Męczennica,Passiflora cz.2 uprawa,pielęgnacja

Post »

Krysiu ciekawa jest twoja Passi i bardzo piękna, moja nadal zakwita i jak wiecie przepięknie pachnie ;:138
Obrazek
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45

Post »

Moje passiflory na działce dość dobrze przetrzymały dwutygodniową nieobecność, poza zwykłą która niestety uschła (ale to mała strata), Victoria i Constance Elliot były mocno wysuszone, ale przeżyły :)
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja po systematycznym karmieniu ,cały czas szaleje z wiatami i pączkami :heja ;:138
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
suzuno
100p
100p
Od: 17 cze 2012, o 21:32

Post »

Owoce passiflory :) Błękitna została zapylona Constance Elliot i odwrotnie.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p

Post »

Po dojrzeniu koniecznie zrób fotorelacje z degustacji :) Oczywiście zakładam, że owoce nie są wydmuszkami bez nasion.
Awatar użytkownika
krysia1503
200p
200p
Od: 26 kwie 2010, o 21:27

Post »

W zeszłym roku kupiłam małą sadzonkę Passiflory alaty. Rosła ładnie, zimowała w pokoju. Wiosną wystawiłam pod folię i tam powiększała swoje rozmiary. No a teraz zauważyłam że uszczęśliwi mnie kwitnieniem ;:1 .

Obrazek

A tu passiflora zagadka. Parę miesięcy temu dostałam maleńką sadzoneczkę. Zauważyłam że coś takiego wypuszcza, i jest podobne do pączków - no chyba że się mylę. Ma ktoś pomysł co to za passiflora?

Obrazek Obrazek
Krawat
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 cze 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć wszystkim :wit , mam pytanko mianowicie: jak szybko rosną passiflorki z nasion??
No bo posadziłem swoje passiflorki w kwietniu a wyrosły mi w połowie maja.No i rosły przez jakieś 3 tygodnie a teraz stoją w miejscu.
Feotida ma jakieś 6cm a incarnaty po 4cm.Boje się że mi zdechną ;:145
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krawat do Passi z nasion musisz mieć dużo cierpliwości , ja zimą posiałem swoją długo wschodziła ,nawet uznałem za straty gdy odstawiłem na bok bo jakimś dłuższym czasie wzeszła jedna z kilku nasion , i bardzo powoli rosła , nie miałem cierpliwości czekać i kupiłem w markecie dorosłą.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
krysia1503
200p
200p
Od: 26 kwie 2010, o 21:27

Post »

Masz rację Janku, rośliny uczą cierpliwości. Z tymi passiflorami to różnie bywa. Dużo też zależy od nasion. Jeśli są świeże to bardzo szybko wschodzą. Nie raz zamawiałam nasiona i nic nie powschodziło. W tym roku ponownie kupiłam nasiona i próbowałam swoich sił, i o dziwo nie zawiodły mnie. Zresztą pisałam o Foetidzie że rosła pięknie i po trzech miesiącach od wysiewu zakwitła. Najważniejsze jest żeby wysiewać wiosną bo jak powschodzą to mają ciepełko i dużo słoneczka. Wtedy rosną ładnie bo mają w miarę dobre warunki. Ja teraz kupiłam nasiona sześciu gatunków passiflor. Powschodziły po niecałym miesiącu. Co będzie dalej czas pokaże bo zimno się robi i zima zbliża szybkim krokiem.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja Krysiu kupiłem nasiona na all i wsiałem ,bez kaleczenia nasionek a jak inni piszą powinno się to robić wtedy prędzej wschodzą, ja aby namoczyłem je bo nasionka były bardzo malutkie, długo stało pudełeczko nakryte wieczkiem, i jak pisałem już spisałem na straty , w tą ziemie w tym pojemniku wsiałem inne nasiona innych roślin , po przepikowaniu roślin pojemnik odstawiłem na bok , na raz biorę pojemnik do wsiania nasion tunbergii zauważyłem że coś wychodzi z ziemi, najpierw twierdzono że to pomidory
później roślinka pokazała dwa listki jak kończyna, rosła w ślimaczym tempie, nie miałem cierpliwości i oddałem ja znajomej ,aż kiedy się przejdę i zobaczę jak rośnie ,tą co kupiłem dorosła w markecie to rośnie szalenie i kwitnie jak widzicie pięknie.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Ja swoją Męczennicę błękitną siałem w tamtym roku w kwietniu, nasionka wyszły po miesiącu, a roślinki do końca sezonu urosły na wysokość ok. 1,5m, nie kwitły. Przez zimę, przycięte, stały w pokoju, miały ograniczone podlewanie. W marcu zaczęły powoli rosnąć, zaś w lipcu doczekałem się kwitnienia. Tylko się zawiodłem trochę.. :? Kwiatki są małe, a ten niebieski przykoronek wcale nie taki błękitny jak u Was. :(
:wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Alessia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 lut 2014, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja swoje marakuje siałam w lutym b.r..
Przez okres lata stały na balkonie - i wyglądają teraz tak:

Obrazek Obrazek Obrazek

No i nie wiem - co dalej ...kiedy i jak dużo je przyciąć ? teraz czy na wiosnę ?
Zimować będą na klatce schodowej . Jest tam wprawdzie temperatura niższa niż w mieszkaniu - ale niestety jak to w bloku , klatka schodowa też niestety ogrzewana.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
ratch53
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 sie 2014, o 12:27

Re: Passiflora (męczennica, marakuja) - sadzonkowanie

Post »

A jak przezimowaliście swoje męczennice?
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

Ja swoje passiflory na zimę znoszę do piwnicy chłodnej i nawet trochę ciemnej.Przycinam i mało podlewam.
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p

Post »

No i mam owoc na Victorii ;:138 Zapylony został pyłkiem z Constance Elliot, więc liczę na pełny owoc, a nie wydmuszkę. A nasiona spróbuje wysiać, ciekawe co wyjdzie z takiego miksu.. :lol:

Obrazek

A w bonusie jeszcze jeden kwiatek C.E.:

Obrazek

---1 wrz 2014, o 22:12---

Moja Constance Elliot niedawno zakwitła, chciałem ją zapylić pyłkiem z Victorii, ale ta jakoś pyłku dawać nie chciała, więc spróbowałem zrobić na odwrót, no i kto wie, może coś z tego będzie :wit

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”