Ogórek w gruncie cz.1
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórek w gruncie
dziękuję forumowicz za ten pełen nadziei wpis
Skąd ja to miałem wiedzieć? one nawet 30cm nie mają, bo posiane były w połowie maja. Na drugi rok posadzę sałatkowe z rozsady.

I raczej poszukaj jakiegoś mieszańca F1. A jeżeli pod folię- to odmianę partenokarpną. Zatęsknisz wtedy za widokiem męskościpatasko pisze:Na drugi rok posadzę sałatkowe z rozsady.

Pozdrawiam
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, u mnie już ogórki 5 cm
, dzisiaj bączki baraszkowały w kwiatach 

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Bączki? chyba raczej trzmiele 
Bąk wygląda tak:
i pije krew 

Bąk wygląda tak:

Pojawiły się pierwsze ogóreczki. W tym roku do ziemi poszły nasiona 3 odmian. Na jednym ze zdjęć widać, że te najdalej mają inne liście. Aby porównać ogórki będę musiał jeszcze troszkę poczekać.

-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
Tak właśnie chciałam spytać czy ktoś by mi nie cyknął fotki jak wygląda męski kwiat ogórka. I wydaje mi się że Pitrq na swoim trzecim zdjęciu o jednego zahaczył kadrem - czy to prawda? Ten kwiatek na łodyżce po lewej stronie na trzecim zdjęciu od góry???
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
tak, to jest męski, nie ma tam zawiązki małego ogóreczka 

-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
..no więc ja właśnie takowych nie mam. Ani jednego męskiego kwiatka.
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
Kilka dni temu zakisiłam słoik ogórków.Dziś otwieram słoik do konsumpcji,a ogórki wszystkie puste w środku.Jest to ogórek Anulka. 

Pozdrawiam,Asia
może to brutalne , ale było nie pędzić tak ich , ja mam anulke i jest przeeeee
już tez mam słoiki (zawsze pierwsze ogórki sprawdzam) i wszystkie są pełne a na surowo tak słodziutkie , że siedzę w tych krzakach i wsuwam

już tez mam słoiki (zawsze pierwsze ogórki sprawdzam) i wszystkie są pełne a na surowo tak słodziutkie , że siedzę w tych krzakach i wsuwam

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
Gdy je zbierałam były twarde.A nic nie dawałam,tylko raz pokrzywówkę

Pozdrawiam,Asia
gnojówka z pokrzyw i skrzypu ma stosunkowo dużo N i P , owszem można dać , ale jak są małe krzaczki żeby nabrały masy , no ale to są moje subiektywne oceny , i ja tak robię.
Ale nie martw się , teraz już będą owoce ok
sprawdź
Ale nie martw się , teraz już będą owoce ok

Paweł _____________________________________________________________________________
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Kiedyś myślałem o taśmie, ale wahanie cen i brak ludzi do zbiorów to zadecydowało o pozostaniu przy gruncie. Przy odpowiednim nawożeniu również nie narzekam na plony, zobaczymy co będzie się działo w tym roku bo pogoda nie zaciekawa. Dziś z jednego kawałka 0.25h zebraliśmy jakieś 3kg, ale to co się dzieje na krzakach to normalnie szok, wyjdzie słońce na 2 dni to wiaderkami będe nosił z jednego krzaczka ;-)rafik_ptp pisze: To żadna specjalna technologia, oczywiście taśmy kropkujące i czarna folia do ściółkowania i wydajność rzędu 80 ton/ha można śmiało w dobrym roku osiągnąć. Mój sąsiad sieje co roku około 2 ha ogórka Sonate i osiąga 60 -80 ton z 1 ha.
Ja to mały pikuś z ogórkiem przy sąsiedzie ale zapisuję swoje zbiory i na razie po tygodniu zbiorów z 10 arów mam na koncie 800 kg a one się dopiero rozkręcają i liczę na co najmniej 12 tygodni zbiorów.
Deszcz pada prawie bez przerwy,warto sprawdzić jakie jest aktualne zagrożenie wystąpienia chorób na ogórkach w danym rejonie.
http://piorin.gov.pl/sygn/start.php

http://piorin.gov.pl/sygn/start.php

- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Nie zaglądałam do kwiatka bo mnie to "coś" nie interesuje, wiem, że "bzykacz" siedzi w kwiatkach i lata od jednego do drugiego. Najważniejsze, że mam już ogórkipatasko pisze:Bączki? chyba raczej trzmiele
Bąk wygląda tak:i pije krew

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia