Ogród bez furtki
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród bez furtki
Aniu , nic a nic nie widać jesieni. Zielono i kwieciście. Te odmiany róż i u mnie dobrze się mają. Co do nawożenia siarką , bezpieczniej na jesieni. Ja stosuję siarczan magnezu i na wiosnę siarczan amonu , w niezbyt wysokiej dawce. Sama siarka zakwasza a przy tych nawozach są także dokarmione.
- promyk
- 200p
- Od: 18 kwie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Aniu ale masz piękne hortensje.... możesz mi zdradzić co to za odmiany bo marzą mi się takie różowe lub fioletowe ale ostatnio miałam to już mi w październiku wymarzły... Czy to są jakieś odmiany co nie boją się zimna czy na zimę je gdzieś chowasz? Kurczę w ogóle pięknie u Ciebie, tak kolorowo, powtórzę za Tadziem wcale nie widać jesieni....
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
- MonaeS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2010, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej Sylwia. Jeśli chcesz więcej informacji ' w pigułce 'o moich odmianach hortensji spójrz na str. 42 , na której zamiesciłam krotką wzmniankę o tych rosnących przed domem.jeśli potrzebujesz ich więcej to pytaj. Zapraszam
Tadziu, ja siarkę dodawałam do większosci kwasolubnych przy ich sadzeniu, a potem zapominam ich dokarmiać
. Mój M regularnie co tydzień w sobotę podlewa siarczanem amonu i naprzemiennie potasu krzewy borówki amerykańskiej.
U mnie wiosna zawsze przychodzi pózniej niż w innych ogrodach dlatego może i jesień przybywa do mnie na końcu. To chyba jest sprawiedliwie

Tadziu, ja siarkę dodawałam do większosci kwasolubnych przy ich sadzeniu, a potem zapominam ich dokarmiać

U mnie wiosna zawsze przychodzi pózniej niż w innych ogrodach dlatego może i jesień przybywa do mnie na końcu. To chyba jest sprawiedliwie

- promyk
- 200p
- Od: 18 kwie 2011, o 22:02
Aniu dziękuję, poczytałam, poczytałam i na pewno na którąś się skuszę tylko pewnie już na wiosnę i jakby co to będę jeszcze pytać...
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
- nirali
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
Witaj Aniu
Tak naprawdę to ciągle jestem pod wrażeniem Twoich hortensji ... mamy w planach posadzić taką jedną piękność u Reni i potrzebujemy dobrego namiaru gdzie by tą śliczność można by nabyć
Aniu choć widziałam Twój ogród ''ZZA''
to naprawdę jest cudny...widać że serducho wkładasz przy jego tworzeniu
Pozdrawiam cieplutko

Tak naprawdę to ciągle jestem pod wrażeniem Twoich hortensji ... mamy w planach posadzić taką jedną piękność u Reni i potrzebujemy dobrego namiaru gdzie by tą śliczność można by nabyć

Aniu choć widziałam Twój ogród ''ZZA''

Pozdrawiam cieplutko

- MonaeS
Kasiu a jaką odmianę potrzebujecie? Ja mogę dać każdą którą mam, podobno dobrze się ukorzeniają. 

- nirali
Aniu nam koniecznie potrzebna jest śliczna odmiana...czyli takie jak Twoje
A jak je ukorzeniasz? Do wody czy od razu do gruntu? I jakie patyczki pobierasz? Zdrewniałe?
Zmieniłyśmy u Reni tą rabatkę z dużym kamieniem i tam chcemy hortensję posadzić.No i żeby ładniej wyglądało to i u mnie też planuję posadzić
Aniu musisz zajechać

A jak je ukorzeniasz? Do wody czy od razu do gruntu? I jakie patyczki pobierasz? Zdrewniałe?
Zmieniłyśmy u Reni tą rabatkę z dużym kamieniem i tam chcemy hortensję posadzić.No i żeby ładniej wyglądało to i u mnie też planuję posadzić

Aniu musisz zajechać

- MonaeS
Wczoraj byłam pewna, ze się spotkamy, ale tak bardzo lało i podróż była trudna, bo ogarniala mnie potworna sennośc, że zdecydowałam jechać czym prędzej do domu. Bądz cierpliwa może w przyszłym tegodniu będę zmuszona pojechać w "delegację" 

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Powtórzę za Kasią że ogród "zza" wygląda równie pięknie jak od wewnątrz. Chciałyśmy skubnąć nasionka rozplenicy ale okazały się jeszcze niedojrzałe.Może powrót z "delegacji" będzie przebiegał przez M.
- nirali
Aniu mam nadzieję że już odpoczęłaś a jutro wolna sobota więc pospaceruj po ogrodzie i ciut nam odsłoń tu na forum co tam słychać
Zamówiłyśmy sobie u p.Z sosnę szczepioną na pniu -pendulę ...piękna i już dorodna -świeżo przywieziona z Niemiec więc kolejny raz będziemy mijać Twoją furtkę...a ciekawi nas ta tarasowa rabata co była w trakcie budowy
Aniu czy Ty swoje hortensje okrywasz na zimę?
Pozdrawiam cieplutko

Aniu czy Ty swoje hortensje okrywasz na zimę?
Pozdrawiam cieplutko

- MonaeS
Jolu i Kasiu dziękuję wam, ze o mnie nie zapominacie.Prawdą jest, że od ponad miesiąca nie dawałam znaku życia, ale i do ogrodu prawie nie zaglądałam, bo w nocy i tak nic nie widać
.
Dzisiaj za to caly dzień pracowaliśmy mimo, że było bardzo mglisto i zimno.Powodem był zakup 9 sztuk wiśni osobliwej "Umbraculifera", platanu i miłorzębu.
Wszystkie te drzewa trzeba było posadzić, bo były z gołym korzeniem.Na szczęscie zdążyliśmy, ale zdjęcia robiłam już prawie po ciemku i dlatego nie są najlepszej jakości.
Jolu jutro zasuszę kilka kłosów rozplenicy aby dla was zebrać nasiona.
Kasiu zauważyłam jak wydeptałyście drogę koło mnie odwiedzając pana Zbyszka, a mnie ciągle omijacie. Furtka naprawdę nie jest zamknięta.Taras z rabatą czeka na was, a mój M z herbatą.Hortensji jeszcze nie okrywałam, bo jest za wcześnie, dopiero jak przymrozi do -5 stopni to kkryję ale tylko hortensje ogrodowe. Pozostałe tego nie wymagają, bo i tak na wiosnę ich zetnę, a one będą kwitły na pędach, ktote wyrosną wiosną.
A to efekt dzisiejszej działalności w ogrodzie:

Dzisiaj za to caly dzień pracowaliśmy mimo, że było bardzo mglisto i zimno.Powodem był zakup 9 sztuk wiśni osobliwej "Umbraculifera", platanu i miłorzębu.
Wszystkie te drzewa trzeba było posadzić, bo były z gołym korzeniem.Na szczęscie zdążyliśmy, ale zdjęcia robiłam już prawie po ciemku i dlatego nie są najlepszej jakości.
Jolu jutro zasuszę kilka kłosów rozplenicy aby dla was zebrać nasiona.
Kasiu zauważyłam jak wydeptałyście drogę koło mnie odwiedzając pana Zbyszka, a mnie ciągle omijacie. Furtka naprawdę nie jest zamknięta.Taras z rabatą czeka na was, a mój M z herbatą.Hortensji jeszcze nie okrywałam, bo jest za wcześnie, dopiero jak przymrozi do -5 stopni to kkryję ale tylko hortensje ogrodowe. Pozostałe tego nie wymagają, bo i tak na wiosnę ich zetnę, a one będą kwitły na pędach, ktote wyrosną wiosną.
A to efekt dzisiejszej działalności w ogrodzie:

- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Aniu ciekawe zakupy zrobiliście, czy ja również mogę się uśmiechnąć o kilka nasionek z Twojej rozplenicy?
- nirali
Aniu poważnie kupiłaś platan?!
Jak widać na zdjęciach to już dość porządne drzewka kupiłaś
Widziałam piękną alejkę z platanami - ogromniastymi...ich kora daje wspaniały efekt.
Niestety ja nic w sobotę nie nadgoniłam z ogrodem bo zimno jakoś było...może grypa się do mnie zbliża...no mój mały właśnie leży i gorączkuje
Zostało jeszcze do wysadzenia kilka roślinek ale są one w doniczkach więc jak nie dam rady to spokojnie przezimują do wiosny.
Masz piękną kompozycję z dyńką!!
Aniu poważnie furka otwarta?! Kurcze ale my nie pamiętamy w którą uliczkę skręcić

Jak widać na zdjęciach to już dość porządne drzewka kupiłaś

Widziałam piękną alejkę z platanami - ogromniastymi...ich kora daje wspaniały efekt.
Niestety ja nic w sobotę nie nadgoniłam z ogrodem bo zimno jakoś było...może grypa się do mnie zbliża...no mój mały właśnie leży i gorączkuje

Masz piękną kompozycję z dyńką!!
Aniu poważnie furka otwarta?! Kurcze ale my nie pamiętamy w którą uliczkę skręcić

- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Aniu, ściagawkę z hortensji zapisałam
Widziałam na zdjęciu różę jazz, masz jakieś jej zdjęcia? Ja zakupiłam dwie sztuki i ciekawa jestem jak rośnie.

Pozdrawiam - Justyna
- MonaeS
Hej Iwonko nasionka rozplenicy są również zebrane i dla ciebie.To jest naprawdę piękna trawa i warto ją posadzić w eksponowanym miejscu, bo wtedy wygląda majeststycznie.
Kasiu ja o platanie marzyłam zanim powstał ogród. Potem ten pomysł zszedł na dalszy plan i dopiero ostatnio zdecydowałam, że MUSZĘ go mieć. I nie było to takie trudne, bo w ciągu kilku dni jest MOIM drzewem
Wykopałam cebuki mieczyka abisyńskiego i nie wiem co mam z nim dalej robić. Pomóżcie!
Dzisiaj mnie olśniło i jeśli nic mi nie pomiesza szyków to spotkamy się w sobotę TAM. Co ty na to?
Justynko róża THE JAZZ to dobry wybór. U mnie rośnie od ubiegłego roku i ma w tej chwili ok.60 cm i ciągle kwitnie.Zobacz jak wyglądała w sierpniu i teraz. Prawda, że jest urocza?

A to kwitnie jeszcze Bonica i zieleni się len nowozenandzki

I takie tam

Kasiu ja o platanie marzyłam zanim powstał ogród. Potem ten pomysł zszedł na dalszy plan i dopiero ostatnio zdecydowałam, że MUSZĘ go mieć. I nie było to takie trudne, bo w ciągu kilku dni jest MOIM drzewem

Wykopałam cebuki mieczyka abisyńskiego i nie wiem co mam z nim dalej robić. Pomóżcie!
Dzisiaj mnie olśniło i jeśli nic mi nie pomiesza szyków to spotkamy się w sobotę TAM. Co ty na to?
Justynko róża THE JAZZ to dobry wybór. U mnie rośnie od ubiegłego roku i ma w tej chwili ok.60 cm i ciągle kwitnie.Zobacz jak wyglądała w sierpniu i teraz. Prawda, że jest urocza?

A to kwitnie jeszcze Bonica i zieleni się len nowozenandzki

I takie tam