Ogród bez furtki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród bez furtki

Post »

Aniu , nic a nic nie widać jesieni. Zielono i kwieciście. Te odmiany róż i u mnie dobrze się mają. Co do nawożenia siarką , bezpieczniej na jesieni. Ja stosuję siarczan magnezu i na wiosnę siarczan amonu , w niezbyt wysokiej dawce. Sama siarka zakwasza a przy tych nawozach są także dokarmione.
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Aniu ale masz piękne hortensje.... możesz mi zdradzić co to za odmiany bo marzą mi się takie różowe lub fioletowe ale ostatnio miałam to już mi w październiku wymarzły... Czy to są jakieś odmiany co nie boją się zimna czy na zimę je gdzieś chowasz? Kurczę w ogóle pięknie u Ciebie, tak kolorowo, powtórzę za Tadziem wcale nie widać jesieni....
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Sylwia. Jeśli chcesz więcej informacji ' w pigułce 'o moich odmianach hortensji spójrz na str. 42 , na której zamiesciłam krotką wzmniankę o tych rosnących przed domem.jeśli potrzebujesz ich więcej to pytaj. Zapraszam
Tadziu, ja siarkę dodawałam do większosci kwasolubnych przy ich sadzeniu, a potem zapominam ich dokarmiać ;:124 . Mój M regularnie co tydzień w sobotę podlewa siarczanem amonu i naprzemiennie potasu krzewy borówki amerykańskiej.
U mnie wiosna zawsze przychodzi pózniej niż w innych ogrodach dlatego może i jesień przybywa do mnie na końcu. To chyba jest sprawiedliwie ;:108
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02

Post »

Aniu dziękuję, poczytałam, poczytałam i na pewno na którąś się skuszę tylko pewnie już na wiosnę i jakby co to będę jeszcze pytać...
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Witaj Aniu :)
Tak naprawdę to ciągle jestem pod wrażeniem Twoich hortensji ... mamy w planach posadzić taką jedną piękność u Reni i potrzebujemy dobrego namiaru gdzie by tą śliczność można by nabyć :roll:
Aniu choć widziałam Twój ogród ''ZZA'' :wink: to naprawdę jest cudny...widać że serducho wkładasz przy jego tworzeniu :uszy
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu a jaką odmianę potrzebujecie? Ja mogę dać każdą którą mam, podobno dobrze się ukorzeniają. ;:196
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu nam koniecznie potrzebna jest śliczna odmiana...czyli takie jak Twoje ;:108
A jak je ukorzeniasz? Do wody czy od razu do gruntu? I jakie patyczki pobierasz? Zdrewniałe?
Zmieniłyśmy u Reni tą rabatkę z dużym kamieniem i tam chcemy hortensję posadzić.No i żeby ładniej wyglądało to i u mnie też planuję posadzić ;:224
Aniu musisz zajechać :wink:
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj byłam pewna, ze się spotkamy, ale tak bardzo lało i podróż była trudna, bo ogarniala mnie potworna sennośc, że zdecydowałam jechać czym prędzej do domu. Bądz cierpliwa może w przyszłym tegodniu będę zmuszona pojechać w "delegację" ;:65
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Powtórzę za Kasią że ogród "zza" wygląda równie pięknie jak od wewnątrz. Chciałyśmy skubnąć nasionka rozplenicy ale okazały się jeszcze niedojrzałe.Może powrót z "delegacji" będzie przebiegał przez M.
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu mam nadzieję że już odpoczęłaś a jutro wolna sobota więc pospaceruj po ogrodzie i ciut nam odsłoń tu na forum co tam słychać :wink: Zamówiłyśmy sobie u p.Z sosnę szczepioną na pniu -pendulę ...piękna i już dorodna -świeżo przywieziona z Niemiec więc kolejny raz będziemy mijać Twoją furtkę...a ciekawi nas ta tarasowa rabata co była w trakcie budowy :)
Aniu czy Ty swoje hortensje okrywasz na zimę?
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu i Kasiu dziękuję wam, ze o mnie nie zapominacie.Prawdą jest, że od ponad miesiąca nie dawałam znaku życia, ale i do ogrodu prawie nie zaglądałam, bo w nocy i tak nic nie widać :;230 .
Dzisiaj za to caly dzień pracowaliśmy mimo, że było bardzo mglisto i zimno.Powodem był zakup 9 sztuk wiśni osobliwej "Umbraculifera", platanu i miłorzębu.
Wszystkie te drzewa trzeba było posadzić, bo były z gołym korzeniem.Na szczęscie zdążyliśmy, ale zdjęcia robiłam już prawie po ciemku i dlatego nie są najlepszej jakości.
Jolu jutro zasuszę kilka kłosów rozplenicy aby dla was zebrać nasiona.
Kasiu zauważyłam jak wydeptałyście drogę koło mnie odwiedzając pana Zbyszka, a mnie ciągle omijacie. Furtka naprawdę nie jest zamknięta.Taras z rabatą czeka na was, a mój M z herbatą.Hortensji jeszcze nie okrywałam, bo jest za wcześnie, dopiero jak przymrozi do -5 stopni to kkryję ale tylko hortensje ogrodowe. Pozostałe tego nie wymagają, bo i tak na wiosnę ich zetnę, a one będą kwitły na pędach, ktote wyrosną wiosną.
A to efekt dzisiejszej działalności w ogrodzie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Aniu ciekawe zakupy zrobiliście, czy ja również mogę się uśmiechnąć o kilka nasionek z Twojej rozplenicy?
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu poważnie kupiłaś platan?!
Jak widać na zdjęciach to już dość porządne drzewka kupiłaś ;:oj
Widziałam piękną alejkę z platanami - ogromniastymi...ich kora daje wspaniały efekt.
Niestety ja nic w sobotę nie nadgoniłam z ogrodem bo zimno jakoś było...może grypa się do mnie zbliża...no mój mały właśnie leży i gorączkuje :( Zostało jeszcze do wysadzenia kilka roślinek ale są one w doniczkach więc jak nie dam rady to spokojnie przezimują do wiosny.
Masz piękną kompozycję z dyńką!!
Aniu poważnie furka otwarta?! Kurcze ale my nie pamiętamy w którą uliczkę skręcić :roll: :)
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Aniu, ściagawkę z hortensji zapisałam :) Widziałam na zdjęciu różę jazz, masz jakieś jej zdjęcia? Ja zakupiłam dwie sztuki i ciekawa jestem jak rośnie.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Iwonko nasionka rozplenicy są również zebrane i dla ciebie.To jest naprawdę piękna trawa i warto ją posadzić w eksponowanym miejscu, bo wtedy wygląda majeststycznie.

Kasiu ja o platanie marzyłam zanim powstał ogród. Potem ten pomysł zszedł na dalszy plan i dopiero ostatnio zdecydowałam, że MUSZĘ go mieć. I nie było to takie trudne, bo w ciągu kilku dni jest MOIM drzewem :tan
Wykopałam cebuki mieczyka abisyńskiego i nie wiem co mam z nim dalej robić. Pomóżcie!
Dzisiaj mnie olśniło i jeśli nic mi nie pomiesza szyków to spotkamy się w sobotę TAM. Co ty na to?

Justynko róża THE JAZZ to dobry wybór. U mnie rośnie od ubiegłego roku i ma w tej chwili ok.60 cm i ciągle kwitnie.Zobacz jak wyglądała w sierpniu i teraz. Prawda, że jest urocza?

Obrazek Obrazek
A to kwitnie jeszcze Bonica i zieleni się len nowozenandzki
Obrazek Obrazek
I takie tam

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”