U Przemka w ogrodzie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Przemka w ogrodzie cz.II

Post »

Przemku, ja mam pigwę trochę inną. Twoja podobna kształtem do gruszki, a moja jest okrągła. Azresztą to moje, to może być pigwowiec. Bo to nie drzewko, tylko krzew.
Ja sobie kroję taką pigwę, zasypuję cukrem i używamy do herbatki zamiast cytryny.
A moja koleżanka robi wyśmienitą pigwóweczkę ;:136
A ty jak wykorzystasz zawartość tego słoiczka?
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja pigwa to drzewko ma owoce wielkości jabłka, urosło ich całe wiaderko. Mama obierała kroiła i zasypywała cukrem w słoiku jako dodatek do herbaty .
A ja obierałem do swojego słoika :wink: do kilkograma obranych i pokrojonych owoców dodałem 0,5litra wody, 0,5litra spirytusu, 0,5kg miodu, laskę wanili i jeszcze trzeba dodac sok z 1 pomarańczy ale tą kupię jutro, a co z tego wyjdzie to się okaże, nie korzystałem wcześniej z tego przepisu :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Brzmi smakowicie :uszy
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jestem bardzo ciekawa jak ta mikstura będzie smakowała :wink:
Jeśli przepis się sprawdzi to w przyszłym roku postaram się o pigwę i też zrobię.
A moja silna wola to tylko wczoraj. Nie miałam siły. W dodatku moje dziecko jest bez przerwy samo przez te wyjazdy, więc siła wyższa. Rozsądek zwyciężył, ale potem plułam sobie w brodę bo chiałam przecież kupić sobie limelighta, a tam przecież są najtańsze. Zapomniałam nawet powiedzieć, żeby mi kupili.
No i iglaczki kuszą.
No, ale może to i dobrze, że nie pojechałam i nic nie chciałam, bo limit kasowy na ten rok już wyczerpany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

przemekg pisze:
mój ogród chyba nie zasługuje na tak piękny opis jak przedstawiłaś w ostatnim zdaniu :oops:
Zasługuje, Przemku, zasługuje! Co tu wejdę, to jestem na nowo oczarowana. Twoje zdjęcia wywołują u mnie przemożną tęsknotę za czymś, czego nie mogę mieć u siebie ... Ale znajduję to własnie w Twoim ogrodzie :D
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Przemku jak zawsze cudownie u Ciebie :) codziennie prawie oglądam Twój wątek :) No już tyle chwalenia :P powiedz mi czym ob sadziłeś oczko wodne, takie coś płożące koloru lekko srebrnego, widzę że u Ciebie super zakrywa folię, czy plastik, u mnie takie coś by było jak zbawienie dla mej paskudnej folii, niestety brzegi są tak źle wyprofilowane a nie mam tygodnia czasu by zdemontować kamienie i folię także na razie bym czymś takim obsadziła brzegi :) pozdrawiam
x_Adasko

Post »

Ach ten widok polanki na ostatnim zdjęciu :D O bazę procentową się nie martw, wpadnie do Ciebie Międzyrzecka kawaleria to się nadrobi, soczek będzie do popicia :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Gosiu mam nadzieję że choć trochę z tej porcji zdąży odstać tyle ile należy :wink: .
Tak to bywa że kierując się rozsądkiem rezygnujemy z nowych roślin a za jakiś czas tego żałujemy :wink:. Hortensji w szkółce produkują dużo więc zapewne i wiosną będą.

Izo to muszę się zabrać za porządki w ogrodzie aby choć trochę zasłużyć na te pochwały, a że miałem w tym roku małe remontowe zamieszanie przy domu i to właśnie od strony ogródka to i sprzątania masa.

Sylwio dziękuję :D , ostatnio byłem bardzo zajęty więc wątek i ogród trochę musiał poczekać ale jeszcze postaram się zaprezentować coś ciekawego z ogrodu przed zimą :wink:

Adam jak to dobrze, że mogę na Was liczyć :D dziś dolałem trochę % bo jak owoce puściły sok i miód się rozpuścił to się to trochę cienkie w smaku zrobiło, więc wzmocniłem :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przemku mimo remontu przy domu Twój ogród nie ucierpiał i był bardzo zadbany , a widziałam w tym roku 2 razy na własne oczy ;:63 .

A jak jeszcze zrobisz tę część ogrodu z którego wychodzą okna salonu to dopiero będzie pięknie.Tam rzeczywiście czeka Cię duża przeróbka ;:7 .

Genia
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

przemekg pisze: Obrazek
zazdroszczę Ci Przemku tej przestrzeni :wink:
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Przemku takiego wielkiego ogrodnu to nie jeden z nas Ci zazdraszcza ;:180 . Wszystko ze smakiem urządzane zapewne przez wiele lat. Ogrom roślin. Można ;:65 i ;:65 no i cieszyc oczy.
Pergolki z drutu wspaniałe i do tego samodzielnie wykonane ;:63 . Czy ciężko taką 10-tkę sie wygina?
Ale jeszcze jedno moje pytanie. U Gieni sie naczytałam o Twoim pomyśle na sadzenie lilii w skrzynkach. Przeleciałam całe wątki i chyba gdzieś przeoczyłam. Czy mógłbyś tę sprawę przybliżyc?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Ilonko ja byłam u Przemka i podpatrzyłam ten sposób sadzenia lilii.

Genia :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Przemku, widzę, że wzorowałeś się, świadomie lub nie, na ogrodzie w Pęchcinie. Ta alejka zupełnie taka sama jak tam :D :D
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Geniu dziękuję za miłe słowa :D właśnie jestem w trakcie kompleksowego pielenia ogrodu po długirj przerwie kiedy nie miałem na to czasu, mam nadzieję że do zimy juz nie wyrosna nowe chwaściory, no tą część gdzie lepiej było nie spoglądać będąc w moim ogródku to zabiorę się późną jesienią, póki co obmyślam co i jak ma tam rosnąć.

Magdo przestrzeń to jedna z niewielu rzaczy w ogrodzie której mam pod dostatkiem :D , a jak dojdę do wniosku że za mało to bez problemu mogę przestawić ogrodzenie i będzie nowe miejsce na sadzedzenie :wink:

Ilono tak jak Genia napisała kwestię lilii omawialiśmy u mnie w ogrodzie więc w wątkach próżno szukac tego tematu :wink: , a wszystko po to że u mnie jak i u Geni jest ciężka gliniasta gleba w ogrodzie a lilie takiej nie lubią, nie lubią też nadmiaru wilgoci a glina długo zatrzymuje wodę, stąd też sposób z podwyższoną rabatą aby cebule rosły jakby na powierzchni gleby a te kilkanaście cm gleby pod którą powinny się znaleźć dosypałem na wierzch i w ten sposób powstała podniesiona rabata, obłożyłem kamieniami bo tych u mnie opór :wink: , a posadziłem do skrzynek aby mi się wszystko nie pomieszało.

Wandziu jakoś nie mogę dostrzec podobieństw, trawa niby wszędzie zielona :wink: ale u mnie to nie ten poziom i wielkość ogrodu. A ze zdjęć trudniej określić przestrzeń i wielkość ogrodu.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Fajnie, że tak Ci się rozrosła chryzantema. Ładniej wygląda niż u mnie. Jeszcze raz potwierdza się teoria, że odmładzanie chryzantem jest konieczne i to co roku :!: Badylki, które przywiozłem od Geni w lipcu i ukorzeniałem od zera, teraz to już spore i ładnie kwitnące krzaczki 8-) Takiej prędkości tylko by życzyć innym roślinom :!:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”