Leśny ogród Elli - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Leśny ogród Elli - 2011

Post »

Witam serdecznie miłych gości :wit

Proszę o wybaczenie, że na forum zaglądam tak rzadko, a w wątku zapadła cisza, chociaż mamy piękną wiosnę i pokazywać byłoby co.... :oops:
Już tylko 2 m-ce zostało do wesela mojej młodszej pociechy....w domu i wokół trwają różne prace remontowe....malujemy, odnawiamy, zmieniamy to i owo....niema kiedy biegać z aparatem i 'łapać chwilę', która trwa, że o siedzeniu na necie nie wspomnę :roll:

Do lipca będzie mi bardzo trudno udzielać się wirtualnie, ale od czasu do czasu pewnie znajdę chwilkę by coś pokazać, bo przecież parę osób lubi ten mój mały Eden :wink:

agusia2410 - zgadzam się z Tobą ;:108

hutkow - Witaj Edziu :wit u mnie też wiosna się spóźniła, i to znacznie, ale teraz rośliny nadrobiły zaległości i wypiękniały, przynajmniej co niektóre :) Hosty w większości dobrze przezimowały, ale są i takie, które się uwsteczniły i zbrzydły...zapewne mrozy uszkodziły część korzeni/karpy :roll: Rodzinka z Cz-wy będzie zapewne oczarowana Twoim leśnym ogrodem....pamiętam jak sama się zachwycałam moimi Żarkami (jestem z Cz-wy), w których przyszło mi zamieszkać na stałe ;:108 :wink:

chatte - Izuś cieszę się, że znalazłaś czas by i u mnie zostawić wpis ;:196
Miałam orliki rożne i nadal je mam w ogrodzie, wiem, że się sieją i krzyżują, jednak do tej pory z 'normalnych' nigdy mi się nie wysiały miniaturki....może nie miałam szczęścia :roll: ...wręcz przeciwnie, wyrastały 'wielkoludy' o przeciętnej urodzie :roll: Staram się im obcinać nasienniki, bo z czasem pojawiało się najwięcej siewek takich, mało ładnych orlików, wysokich o mocnych liściach i drobnych kwiatach....wcale mi się nie podobały :roll: Może zostawię klika nasienników na próbę z tych nowo-posadzonych i zobaczymy co wyrośnie?

Izuś i mi się podobają ścieżki z kamiennych płyt i nie tylko :lol: Materiałów, z których mogłaby powstać ścieżka jest wiele, ale czasami trzeba iść na kompromis, zwłaszcza gdy budżet jest napięty, a plany rozległe.....ścieżka ze żwiru jest łatwa do wykonania i stosunkowo niedroga, a przecież piszesz, że wygląda elegancko, więc i tak się z niej cieszę :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Trochę zaległych fotek z mojego ogrodu.....

Najpierw hostowo....

Carnival przesadzona na nowe miejsce pod jałowcem

Obrazek

Great Dream - czyli mutacja

Obrazek

Striptease ładnie odrasta po ogryzieniu przez nornice w ubiegłym roku

Obrazek

Undulata jak zwykle niezawodna

Obrazek

Rainforest Sunrise.... nowy nabytek....posadziłam na miejscu uwstecznionej White Christmas....wcześniej stała na słoneczku i stąd przypalenia słoneczne na liściach

Obrazek

Pacific Blue Edger jest już fajnym kopczykiem

Obrazek

Christmas Tree?

Obrazek

Lakeside Cha Cha dorasta, ale się nie rozrasta, mimo wyłamania wiosennego kła, i to 2 razy :roll: ....uparciuch :evil:

Obrazek

Eternal Flame posadziłam na miejscu wymarzniętej Brunnery Variegata

Obrazek

Nowy nabytek do walki z kretami i nornicami....co 30 sekund wydaje wibrujący dźwięk o zmiennych częstotliwościach 400 Hz ? 1000 Hz...zobaczymy czy będzie skutecznym odstraszaczem :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Każdemu z nas czasu brakuje i kazdemu zapewne z innych powodów. Dobrze jednak, ze udaje nam się znaleźć chociaż chwilkę, zeby zerknąć na forum i coś skrobnąć :wink: Po sezonie będzie z tym lepiej, a teraz cieszmy się, ze choc na tyle czasu wystarcza :D

Niezbadane są ściezki nasion ... Mam chyba 3 miniaturki wyselekcjonowane z wszystkich siewek.
Najchętniej sieją się te ze zwieszonymi główkami i rzeczywiście są coraz prymitywniejsze :shock:
I skąd wiedzieć, jakie siewki zostawić, a jakie usunąć? Trzeba zdać się na szczęście :D
A moja głowienka, to dopiero ciekawa sprawa! Miałam sadzonkę fioletowej. Rozrosła się i zaczęła wysiewać. Pojawiła się wówczas różowa. A dziś odkryłam, ze jedna siewka będzie biała :shock:
Zadziwiające, prawda?
Elutko, ja nie krytykuje Twojej żwirowej ściezki! Jest bardzo ładna i pasuje do Twojego ogrodu :D
U mnie pasowałaby jak wół do karety :;230 Ale to nie o to chodzi. Po prostu najbardziej lubie to, co naśladuje trochę naturę, ale doceniam też walory estetyczne innych rozwiązań :D
Hosty masz sliczne! Moje najładniejsze z trudem dochodzą do siebie, bardzo niezyczliwie potraktowane przez przymrozek :roll:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Izuś pewnie osoby, które mają 'skończone ogrody' mają więcej czasu na udzielanie się na forum, tak myślę....ja wciąż jestem jeszcze daleka od tego :roll: Mam nieskończoną rabatę pod jesionem, którą zaczęłam obsadzać w 2010 r, do tej pory obsadziłam mniej-więcej połowę. Dwa tygodnie temu pożegnałam i opłakałam mojego piesia, którego ostatecznie pokonał rak ;:145
Nie mam już psa i myślę, że już tak zostanie. Wszelkie płotki, które odgradzały rośliny od psich łap zostały zdjęte i nagle okazało się, że mam duużo nowej przestrzeni, którą będę musiała zająć się w przyszłości ;:108
Głowienka zadziwiająca, ale jakie to miłe, że pojawiają się całkiem nowe roślinki, o które wzbogacają się nasze zbiory :shock:
U mnie też obserwuję mutacje roślin np. w niezapominajkach i jasnotach, a ostatnio też w hostach....posiałam niebieskie niezapominajki, a po kilku latach pojawiły się różowe, których nie siałam :shock: ....miałam tylko jasnotę Becon Silver, a po kilku sezonach pojawiła się w pobliżu niej, nie wiem skąd, jasnota nazywana Chequers :?: :shock: Nie kupowałam jej, a w okolicy nikt takiej jasnoty nie uprawia w ogrodzie, więc skąd ona....chyba zmutowana siewka :?:...na kilku hostach mam odrosy-sporty, które różnią się od mamusi ;:224

Podoba Ci się moja ścieżka i mówisz, że pasuje....to bardzo się cieszę....u mnie dużo białego wapienia, więc żwirek się wpisuje w kolorystykę ogrodu :wink:
Izuś dlaczego Ci się wydaje, że żwir u Ciebie by nie pasował?...ponoć żwir pasuje do każdego ogrodu....jest tyle kolorów żwiru, że na pewno i Ty byś sobie coś dopasowała do swojego ;:108 Żwir ładnie komponuje się z innymi materiałami używanymi w ogrodzie np. z kamieniami, z drewnem, cegłą, jak i z zielenią otaczających roślin....może łaskawszym okiem na niego spojrzysz :wink:

Hosty i u mnie oberwały zimą, 3 mi wymarzły: 2 młodziki i 1 seniorka, ale większość wytrzymała mrozy ;:108

Upodobania ogrodowe mamy podobne...mam tu na myśli naśladowanie natury :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiosenka.... ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudne foteczki a ten drobniutki goździczek czerwony ;:63 kupiłam rok temu jego sadzonkę i jaka była mała taka jest a może nawet i mniejsza,poczekam może zechce się jeszcze rozrosnąć . Straty pieska współczuję ogromnie,mój piesek ma już 11 lat i boję się myśleć że kiedyś może go zabraknąć . Pozdrawiam serdecznie Elu.
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moniko, a do jakiej ziemi go posadziłaś? Goździki wymagają podłoża raczej przepuszczalnego, kamienistego lub piaszczystego, w zbyt zwięzłym mogą źle zimować, zagniwają, być może dlatego Twój goździk tak marnie wygląda :?:

Ze stratą długoletniego przyjaciela trudno jest się pogodzić, im większa rasa tym krócej żyje, więc te 12 lat, to i tak był dar losu, zwłaszcza, że psy rasowe są delikatniejsze od mieszańców, a co za tym idzie, bardziej narażone na różne choroby ;:108
Dziękuję za wyrazy współczucia ;:196

Pozdrawiam cieplutko Moniko ;:167
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Elu ależ pięknie wyglądają te ogromne czosnkowe kule.....przepięknie po prostu....
Nowa ścieżka super, taka jaśniutka i elegancka, pięknie wyglądają roślinki na jej tle....
Uwielbiam przenikające się nawzajem kwiaty.....nie mogę napatrzeć się na poprzerastane niezapominajeczkami hosty i te cudne czerwone goździki z przymiotnem.....
Hosty w szyszkach też prezentują się bajecznie ;:138
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Eluniu ja mam taka kwadratowa rabatę a na niej misz -masz:) u mnie ziemia raczej piaszczysta a na tej gdzie on rośnie cała rabata jest wysypana żwirkiem , wysypywałam go z 3 może 4 lata temu bez włókniny wiec wymieszany z podłożem , dam mu szanse jeszcze w tym roku się rozrosnąć ,jak nie to przesadzę. Oprócz tego mam od wielu lat goździki chyba sine? taki maja kolor listków ,teraz kwitną pełnymi różowymi kwiatuszkami i te rozrastają się jak chwasty u mnie nawet w powietrzu tworzą poduchy:) zdjęcia nie potrafię tu wkleić niestety. Pozdrawiam Elu serdecznie
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam wieczorową porą :wit

Chociaż to czwartek, to mam wrażenie, że jest niedziela....M w domu....posiedzieliśmy sobie dzisiaj razem w altance na kawce, było dobre ciacho, pogoda dopisała....prawdziwe święto :D

Aguś czosnki przyciągają uwagę, to mocne akcenty na rabacie.....tym bardziej, że górują nad wszystkimi roślinami ;:108

Obrazek

Ścieżka ma zalety np.....wieczorem rozjaśnia mrok....mam taki jasny szlak do domu, w dodatku światło lampek solarnych odbija się od niej i jest naprawdę widno pod nogami....ale ma też wady np.....pchanie kosiarki na plastikowych kółkach ciężko idzie, ale na szczęście jest dość lekka i mogę ja przenieść ten kawałeczek :roll:
Aguś, to jest aster alpejski, ale do złudzenia przypomina przymiotno :wink:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przepiękne zdjęcia! ;:138
Elutko, współczuję straty pieska! Wiem jak to boli. Może z czasem zdecydujesz się na przygarniecie nowego? Albo ... kota?

Cieszę się, że niektóre rosliny mutują, bo w ten sposób można mieć kilka kolorów bez zadnych starań. Wystarczy nie pielić zbyt często i zbyt dokładnie :wink: :lol:
Moim zdaniem żwirowa ściezka pasuje do Twojego ogrodu nie ze względu na kolor, ale na sam charakter. Takie ściezki dobrze wyglądają w dojrzałych ogrodach z drzewami, rozrośniętymi krzewami
i przemyslanymi rabatami. Taki właśnie jest Twój ogród :D
W moim wyglądałaby dziwacznie :lol: Mój ogródek jest młody! Nie ma w nim drzew a krzewy dopiero rosną. Nic nie przekracza 1 - 1,5 m. Nie ma trawnika a rabaty dopiero zaczynają nabierać kształtów.
Dla mnie taka ścieżka byłaby zdecydowanie zbyt ekskluzywna :D
Poza tym ja mam wążiutkie sciezki i tylko jedna jest szersza, a ona musi byc twarda, bo jeżdżę po niej moim pojazdem a la taczka :lol:
Zgadzamy się jednak, ze najszlachetniejszym i najlepszym materiałem na ścieżki są kamienie - o ile są :roll:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moniko zdjęcie możesz dodać na 2 sposoby:

- gdy klikniesz "odpowiedz" otworzy Ci się okienko, w którym wpisujesz tekst odpowiedzi, a pod nim są 2 linki do wstawiania zdjęcia przez fotosik, albo Imageshack.

- kopiujesz z serwisu, na którym masz fotki link podpisany np tak: Kod IMG forów i paneli dyskusyjnych i wklejasz go w to samo okienko odpowiedzi

Spróbuj z fotkami, chętnie obejrzałabym Twój ogródek ;:108

Może trzeba go przesadzić w inne miejsce, bardziej nasłonecznione....u mnie rośnie na patelni w słabej, przepuszczalnej ziemi .....może warstwa żwiru zatrzymuje za dużo wilgoci w podłożu?
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W moim ogrodzie.....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Izuś dziękuję za wyrazy współczucia ;:196 Kochasz zwierzęta , i to wielkim sercem....zwłaszcza koty....pewnie nie raz przez to przechodziłaś ;:108
Boli, wciąż jeszcze boli....nikt nie wita mnie radosnym szczekaniem i niezmordowanym machaniem ogona gdy wychodzę do ogrodu....wkoło tylko cisza....to takie dziwne, obce....jeszcze się nie zdążyłam przyzwyczaić.... po 16 latach obecności psów w moim życiu ma się pewne nawyki....jednak teraz nie jestem jeszcze gotowa na nowego psa....może kiedyś zdecyduję się, ale na pewno nie będzie to już duża rasa ;:108

Kota mam też, i to od 5 lat....jest bardzo towarzyski i chętnie chodzi za mną do ogrodu...dobrze, że on mi został na pociechę ;:108

Moja 'czarna pantera' :wink: ....czyli Obek we własnej osobie....charakterek też ma 'czarny', codziennie przychodzi poharatany nowymi bliznami, ale za to w domu, to straszny pieszczoch :;230

Obrazek

Ja przez lata miałam ścieżkę właśnie z kamieni, ale były to kamienie wapienne nie związane z gruntem zaprawą. Z czasem wapień się pokruszył, popękał i ścieżka straciła zarówno walory estetyczne, jak i praktyczne :roll:
'Ekskluzywna' ścieżka, która na dodatek pasuje do mojego ogrodu, wyszła mi właściwie przypadkiem, pod uwagę brałam głównie względy ekonomiczne.... :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oj, nie raz to przezywałam. Z początku miałam jednego kota. Był cudowny i naprawdę wyjątkowy.
Wzięłam go prawie umierającego. Całą zimę dochodził do siebie, ale w końcu wydobrzał. Zginął, jak tylko pierwszy raz wyszedł z domu ...
Długo nie mogłam się z tym pogodzić. Doszłam do wniosku, że jak będzie więcej kotów, to łatwiej będzie mi przeżyć stratę i odtąd miałam już zawsze większą ilość.
Sama się przekonałaś, że to "działa".
Twój kotek podobny do mojego Figo :D Jak ma blizny, to znaczy, ze dzielny kot, broni swojego terytorium :D

Nieważne, jakie względy przyczyniły się do powstania żwirowej sciezki, ważny jest efekt końcowy ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”