Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

To rzecz oczywista, że pomidory pod folią są bardziej żarłoczne niż te w gruncie. Poza tym, jak już wspominałem, nawożę je rzędowo co jest bardziej efektywne niż nawożenie rzutowe. Nie bardzo wierzę, że na Twojej ciężkiej glebie tak szybko jest niedobór potasu. No, ale wiesz co robisz.

Pozdrawiam
PS
Jeżeli masz glebę przykryta czarna folią ,to powiedz mi jak Ty tą gnojówka nawozisz ?. Jak tylko pod krzaki, to ja się nie dziwię. A normalną wodą podlewasz też ?. Bo jak tylko gnojówką ,no to co te minerały wmyje w głąb gleby ?.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Czarną agrowłokninę ściągnęłam juz dawno, leję również czystą wodę i to sporo, po 1-2 litry na krzak wychodzi.
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam problem-ik, co to waszym zdaniem jest:
Na części pomidorów, tylko w jednej odmianie młode liście zwijają się do wewnątrz w rulonik, są zdeformowane, a po rozwinięciu ciemno zielone, nienaturalnie ciemno zielone...
Oprysk odpada (nie były pryskane), choroba hmmm... żadna z tych z którymi miałem do czynienia chyba że ... mozaika pomidora (chociaż nie wydaje mi się), stawiam na błędy w nawożeniu (ale to moje zdanie)
Czekam na waszą opinie...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Marcinu83
50p
50p
Od: 16 cze 2009, o 19:44

Post »

forumowicz ja też mam czarną agrowłókninę rozłożoną i całe nawożenie robię poprzez linie nawadniające rozciągnięte wzdłuż rzędów.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Witajcie :)

Niekiedy zdarza się tak, że pomidory w gruncie pękają. Nie pamiętam, czy chodzi o to, że pod wpływem wilgoci pomidor pęka po dłuższej suszy, czy jakiś inny czynnik. Jak zapobiec pękaniu? W czasie suszy pomidory spryskać wodą??
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rafik, tej odmianie nie pasuje proporcja N do PK, jaką masz w ziemi. Podlej gnojówką z pokrzyw jeśli masz, albo roztworem saletry wapniowej. Po paru dniach powtórz. Jeśli zobaczysz na wierzchołkach nowy, żywozielony przyrost, to będzie oznaczać że jest dobrze.
Patasko, pomidory mają mieć nogi w wodzie, a głowę w słońcu, zraszanie to zaproszenie dla chorób. Podlewaj swoje pomidory, to po deszczu nie będa pić tak łapczywie.

Pozdrawiam, kozula.
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

Dzięki Kozulo ;:180 , gnojówki nie mam ale zastosuje saletrę wapniową.
Tak podejrzewałem że coś sknociłem z tym nawożeniem ;:223 , jak widać człowiek uczy się całe życie .
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Awatar użytkownika
carmen83
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 10:56

Post »

Kochani proszę o pomoc:

na moich pomidorach zagnieździły się mszyce, poszłam do sklepu ogrodniczego aby doradzono mi jakiś preparat.
Zakupiłam preparat w areozolu do róż ale pani sprzedawczyni powiedziała że na 100% będzie dobry do pomidorów.

Pomidory spryskałam tak jak mi kazała, mszyc już nie ma ale po kilku dniach liście pomidorów zaczęły schnąć ;:110

Popryskane liście schną i zawijają się.
Najgorsze jest to że to są liście raczej wierzchołkowe :( bo wierzchołkowe tez pani w sklepie kazała mi popryskać :(

Co robić w tej sytuacji??
Obciąć suche liście??
Może jakiś preparat zastosować?

Kurcze , obawiam się aby pomidorki nie zaczęły schnąć dalej, na młodych liściach i pędach :(
;:98 ;:98 ;:98
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego :)
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A co z okresem karencji - niektóre preparaty nie nadają się do stosowania na rośliny przeznaczone do konsumpcji . Ja w każdym razie, mimo ,że do zbiorów daleko , wolała bym zastosować taki preparat , gdzie czarno na białym jest napisane ,że nadaje się do warzyw a okres karencji wynosi tyle a tyle.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Carmen, a jaka jest nazwa owego preparatu na mszyce?
Kasia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

ganio4 pisze:jaka jest nazwa owego preparatu na mszyce?
A ileż tych mszyc masz na swoich pomidorach ?

:wit :wit
Awatar użytkownika
carmen83
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 10:56

Post »

Taki preparat kupiłam
http://www.aerozole.info/aerozole/aeroz ... 00-ml.html

Mszyc teraz już nie mam wcale bo ten środek uśmiercił wszystkie - to dziadostwo z róż mi przelazło bo donice z pomidorami postawiłam koło róż.

Tyle że teraz mi przepaliło liście i nie wiem co robić :(
Może poobcinać te liście które schną?

Jak wrócę z pracy to zrobię zdjęcia pomidorów i wstawię.
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego :)
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

Carmen - kilka razy na tym forum zetknęłam się z informacją, że na mszyce świetny jest oprysk z coca coli (rozcieńczonej) i nie szkodzi pomidorkom. Każdy sobie chwali. Próbowałaś czegoś takiego zanim spryskałaś chemią? (to tak na przyszłość)
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

wczoraj popryskałam paprykę colą - dziś po mszycach ani śladu, trochę w to nie wierzyłam, ale :shock:
pozdrawiam
Iwona
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

leniawka pisze:wczoraj popryskałam paprykę colą - dziś po mszycach ani śladu, trochę w to nie wierzyłam, ale :shock:
he he - musiałyśmy pisać w tym samym momencie o coli... :)
A ten preparat raczej do spryskiwania roślin jadalnych nie był... Może warto - skoro i tak już są w takim stanie - spryskać je rozcieńczonym mlekiem? Dobre na chorubska, mi pięknie poprawiło wygląd listków.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”