Ogród Ignis05 cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 cz2

Post »

Ignis05 pisze:Dzisiejsze kwiaty po deszczu :wink:

Ghislane de Felingonde
Obrazek

Krysiu, miałam nie kombinować z zakupami ale .... ;:223 ;:223 ... wpisana w kajecik.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

klarysa pisze:......... twoja róża Paul's Himalyajan Musk rośnie na wiśni. Masz może jakieś fotki i czy mogłabyś mi o niej trochę powiedzieć?.........
Justynko, :roll: PHM maleństwo posadziłam dopiero jesienią 2010.
Jak na razie jeszcze nie zdążyła wspiąć się na Kanzana i jak dotąd mi nie zakwitła.
Jeszcze nie ma co pokazywać. :?
Wiele z moich róż to jeszcze maluchy. Dlatego tak mnie cieszy każdy nowy kwiatek. :lol:
I jak tam pierwszy dzień po wakacjach ?

Agnieszko, :wink: w moim przypadku dzieje się podobnie.
Mówię sobie - już dosyć, a później znowu coś kupuję. ;:223
Ale jak tu się opierać urokowi takich pięknych roślin. :roll:
Znowu mam kilka w poczekalni do posadzenia. :;230

Pogodę mamy coś ostatnio kiepską. Wracam z pracy - zaczyna padać deszcz.
Wcale się nie chce wychodzić do ogrodu.
Teraz kwitnienie powtarza Kronenburg i niezmordowany Fisherman Friend.
Reszta czeka na lepsze czasy.
Podobnie, jak i ja. ;:65
:wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na chwilę wyjrzało słonko , może zostanie na dłużej ?
Jakże inaczej wygląda świat w słońcu.

Kronenburg
Obrazek

Obrazek

Nevada
Obrazek

Leonardo
Obrazek

Merkury
Obrazek

Iceberg
Obrazek

Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet znalazłam nowy kwiat i pączek róży Commandant Beaurepaire ;:138

Obrazek

Obrazek

A ta róża jest jak kameleon, najpierw myślałam, że to Warszawa,
później trochę jakby przypominała Westerland (pod taką nazwą była kupiona)a teraz - już nie wiem. ;:223

Obrazek

Abraham Darby
Obrazek

Tak prezentuje się Fisherman Friend :tan , w tle nowa trawka - miskant NN, jeszcze w doniczce .
Obrazek

Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Krysiu, no to zaczęło się ;:224 Po urlopie ciężko wejść w rytm, ale damy radę ;:108
Jakoś też mnie ta pogoda nie nastraja ogrodowo. Chciałabym kupić trochę tulipanów, ale nie wiem czy może poczekać na Lubań, czy nie zawracać sobie głowy :shock: Nigdy tam nie byłam jesienią.
Twoje różyce cudne. Zachwyciła mnie ta blada -Ghislane de Felingonde -zjkawiskowa. Chociaż Fisherman Friend to mój typ ulubionych kwiatów-kolor i kształt pąków.
Przyglądam się twojej K. i mam wątpliwości, co do mojej. Moja to chyba nie jest Kronenburg (zerkniesz).
Maleństwo PHM mam od niedawna i Beata pisała, że kwitnie raz, na ubiegłorocznych, więc jak przemarznie, to po kwiatach :cry:
Zaraziłaś się trawkowo? :)
Miłego :wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, :wink: oglądam Twoją Kronenburg i ciągle mam wątpliwości. ;:223
Na jednej z fotek kwiat wygląda prawie tak samo, jak jeden z kwiatów na mojej a na pozostałych
bardzo różni się od tego, co znam. Może rzeczywiście zaszkodziła jej przeprowadzka ?
W Lubaniu nigdy nie byłam. Już kupiłam trochę cebul w Biedronce i pewnie jeszcze gdzieś dokupię.
Będę musiała swoje PHM dobrze zabezpieczyć, bo jak tak dalej będą wyglądały nasze zimy, to kwiatów
na niej się nie doczekam.
Jeśli chodzi o trawki - znowu jakaś zaraza przeszła przez forum. :;230
Mam już 2 miskanty NN i Zebrinusa. :roll:

Obrazek

Czy mogę te trawki posadzić bezpośrednio do ziemi, czy lepiej ograniczyć do dużej donicy i zakopać z donicą?
Jutro chyba będzie pogoda ogrodowa.
Miłej soboty ;:3

A to nowe nabytki, czekające na posadzenie. :lol:
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Byłaś na jakichś targach? :wink:
Miskanty sadź śmiało do ziemi, zostaw im przestrzeń wokół i będzie dobrze. W donicach zmarnieją.
A Fisherman przepiękny ;:108 , prawdziwa perełka.
Pauls HM mam od wiosny i fajnie przyrosła, to znaczy ma tylko 2 pędy, ale za to metrowe :D
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oliwko, :wink: po prostu od jakiegoś czasu mamy dobrze zaopatrzoną szkółkę w pobliżu. :lol:
Mają całkiem ambitny asortyment i do tego ceny, które są do przyjęcia. Nawet ostatnio, kupiłam też u nich koński nawóz.
Dobrze, że w samochodzie wiozłam ten pachnący powojnik, bo mimo opakowania to końske g. nieźle się rozchodziło. :;230
Zresztą, zanim coś zamawiam przez internet, to najpierw sprawdzam, czy nie mogę dostać tego w pobliskich szkółkach.
Nie wiem dlaczego, ale to właśnie FF zachowuje się tak porządnie i prawie ciągle kwitnie. Kiedy widzę jego kolejne kwiaty, to mam ochotę go uściskać, taka to wdzięczna róża. Nawet do niego czasem zagadam i pochwalę . :lol:
Mój PHM przyróśł podobnie i też ma dwa zdecydowane pędy. Gdyby tylko zimę przetrwały bez szwanku, to już może coś by na nim zakwitło. ;:170
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Założyłam kiedyś wątek, pytając o różę, która nadawałaby się do posadzenia na "patelni", czyli czarnym dachu... Wszyscy mi odradzali, twierdząc, że żadna nie wytrzyma. Wiosną posadziłam tam PHM i doskonale sobie radzi :) W tej chwili ma pięć prawie dwumetrowych pędów, może dlatego, że przycięłam ją po posadzeniu, żeby skierować w odpowiednim kierunku?
Rozpięłam tam metrowej szerokości siatkę ale już częściowo z niej zlazła i stwarza wrażenie, że przyczepi się do okapu- a ma czym :wink: Dach opada prawie do ziemi, ma małe nachylenie i śnieg trzyma się na nim bardzo długo- żeby tylko był :twisted:
Na razie to hit tego roku, podobnie jak powojnik "Paul Farges", którym się zaraziłam w tym wątku- ten też ruszył 'z kopyta' :)
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Krysiu, a gdzie ta 'ambitna' szkółka? Możesz zdradzić?
Powojnik piękny.
A PHM też świetnie wygląda. Też na patelni, ale zimą ma szansę na śniegową pierzynkę ( o ile spadnie).
Dla pewności w tym roku jednak zadbam o jego okrycie.
Nic nie robiłam w ogrodzie :oops: ...tylko zdjęcia i wypiłam kawkę, a co :wink: czasami trzeba się polenić.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, u mnie Zebrinus się powoli rozrasta. Ale jeżeli masz jakieś nn, to nie wiadomo. Można im wkopać plastikową przegrodę do ziemi, lepiej tak, niż polem z nimi walczyć...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świetne zakupy.
Powojnik chyba z tych pachnących.
Ciekawe jak u Ciebie przezimuje.
Wkopiesz do gruntu czy będzie rósł w donicy ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko , :wink: no i co zrobiłaś ? Teraz będziemy Ci zazdrościć. :lol:
Widocznie miałaś lepszą sadzonkę PHM i oczywiście "dobrą rękę". Będziemy na nie chuchać i dmuchać , żeby nam przez zimę przetrwały w dobrej kondycji. A Ty Kochana, załóż w końcu wątek i pokaż swoje rarytasy. Bardzo jestem ciekawa, jak to u Ciebie wygląda. A póki co , to pokazuję kwiatki Belamki ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Justynko :wink: ta szkółka jest przy drodze na Kolbudy naprzeciwko stacji benzynowej.
Różne rzeczy robiłam w ogrodzie - kosiłam, pieliłam - wszystko, tylko nie to, co powinnam. Nie posadziłam żadnej rośliny.
Już tak mam, że po zakupie od nowa kombinuję i przymierzam i nie mogę się zdecydować.
A dzisiaj też chwilkę poleniuchowałam na leżance, kiedy kot mi pozwolił :;230

Obrazek

Agatko, :wink: dzięki za radę ;:180 Jest jak najbardziej potrzebna, tym bardziej, że jeszcze nic nie posadziłam. ;:223

Grażynko , :wink: tak to z tych pachnących . Najchętniej posadziłabym go przy tarasie. Zapach ma jak maciejka i przez cały czas pachnie. Tylko musiałabym coś wysadzić , bo tam już ciasno.
I niestety mam obawy, czy da sobie radę w gruncie. A w donicy - tylko jak go przechować ?

Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Jaka fajna puchatka ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Beatko , :wink: no i co zrobiłaś ? Teraz będziemy Ci zazdrościć. :lol:
Widocznie miałaś lepszą sadzonkę PHM i oczywiście "dobrą rękę". Będziemy na nie chuchać i dmuchać , żeby nam przez zimę przetrwały w dobrej kondycji. A Ty Kochana, załóż w końcu wątek i pokaż swoje rarytasy. Bardzo jestem ciekawa, jak to u Ciebie wygląda.
Nie miałam takiego zamiaru, raczej zachwyt nad tą róża przeze mnie przemawiał :oops:
I nie ma czego zazdrościć, wiele lat miałam ogród warzywno- ziołowy i teraz się przekształca, miejscami wygląda już, jakbym chciała, miejscami, hmmm... zabawnie, delikatnie mówiąc :wink: Sławetna PHM na dzień dzisiejszy ma do towarzystwa ... buraki :;230 Może to one jej służą :wink:
Dla odmiany ja zazdroszczę szkółki, cóż, przynajmniej z listonoszem znamy się już jak łyse konie :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”