bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

Ładne skupiska tworzą te roślinki, u mnie póki co pojedynczo rosną ale patrząc na zdjęcia hmm
bebos pisze:Obrazek
coś mi się wydaje, że będę potrzebować więcej miejsca :)

W sumie to w tym skupisku fajnie wygląda, może uda Ci się przerzedzić i zachować kształt. Trzymam kciuki
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poszłam tylko się rozejrzeć na kiermaszu nad Odrą "Pamiętajcie o ogrodach" i hmmm...no nie dałam rady oprzeć się doniczusiom po 5-6 zł - czego tam nie było - bardziej z ciekawości, niż przemyślanej potrzeby wzięłam m.in. sukulentną trzykrotkę, pstrą portulakę, coś a'la Senecio herreianus - tylko wielkie listki, kilka eszeweri, Aeonium, dziwną małą haworcję a'la H. attenuata - ale z zupełnie gładką górna stroną liści!- jak u nieosiągalnej, prawdziwej H. fasciata itp.
Jak poprzesadzam i poidentyfikuję (na ile zdołam) - pokażę bliżej:
Obrazek

Jak widać powyżej, poza drobizną przytargałam z kiermaszu dwie duże rośliny: ładną, wieloletnią kępę Gasteria bicolor i niesamowicie żywotną Haworthia limifolia (giant form) - moja poprzednia tej zimy zmarniała - straciła bardzo dużo liści od dołu - za bardzo ją przesuszyłam - ale ma mnóstwo malutkich odrościków w miejscach po opadniętych liściach, więc myślę, że też będę jeszcze z niej miała jakąś radość:
Obrazek

Czekam do następnego weekendu, aby ostatecznie wystawić większość moich sukulentów na balkon -zostały mi kafle po remoncie balkonu, więc wymyśliłam taką oto konstrukcję - poczatkowo miało to być tylko poszerzenie parapetu...Konstrukcja wydawała się prosta w realizacji, ale cięcie, wiercenie, skręcanie itp. listw z aluminium okazało się trudne i pracochłonne - za to mam wreszcie dobre miejsce dla kolekcji na wieeele lat (dolne półki będę cieniować moskitierą):
Obrazek
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Skąd My to znamy, gdybym miał więcej funduszy, to zapewne też niemałych zakupów bym narobił będąc na podobnej wystawie. Ciężko jest się oprzeć, gdy widzi się takie roślinki na własne oczy :)
A że tam wzięło się kilka drobnych eszewerusi, portulakusi czy tam eoniusi, kto na to patrzy według ilości, ważne że się Tobie i Nam podoba i wiemy, że będzie rosło w dobrych rękach ;:108
Regał pierwsza klasa, nic lepszego sukulentom nie mogło się przytrafić.
Ach, jeszcze pochwalę gasteraloe z poprzedniej strony, nie przepadam za mieszańcami, ale ta roślinka prezentuje się bardzo ładnie, dobrze, że odżyła.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zakupy piękniutkie. ;:138

Regalik również - choć to co piszesz o nim jako wieloletniej alternatywie dla Twoich roślin brzemi mi prawie jak SF. :lol:
Nie jest za ciężki? Taki obity płytkami, jakkolwiek ładny...

Ogólnie jak widać wiosna dotarła i do Ciebie. Doskonale - będzie więcej zdjęć Twoich ślicznych roślinek. :tan
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztof - no właśnie :lol: - oczywiście głównie kasa mnie powstrzymuje, bo mimo obaw - parapety w domu i w pracy są wciaż jak z gumy :wink:
Henryku - dlaczego SF? Oczywiście myślę o trzymaniu roślin tylko od połowy maja do połowy padziernika. Ciężar regału nie ma znaczenia - jest na stałe przymocowany/zespolony z parapetem i ścianą - ot - namiastka "zabudowy" balkonu, która zresztą wciąż jeszcze nie jest przesądzona... A kafle tylko leżą na aluminiowych kątownikach - w kilku miejscach biegnie poprzeczne wzmocnienie - wszystko jest bardzo stabilne i udźwignie ok. setki doniczek - reszta zostanie w domu...

Z ciężkim sercem, ale odmłodziłam kilkunastoletnią kępę Haworthia x cuspidata (u mnie zostaje to co na ostatniej fotce):
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Roślinki nie w kręgu moich zainteresowań ;], ale regał genialny. Jak za jakiś czas będę kafelkować taras, to chyba skopiuje pomysł na półki.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Beata :!: Ty to zawsze coś wyszperasz.Super roślinki ;:138
Też pewnie bym się nie oparła ich urokowi :wink: .U mnie nie ma takich wystaw , a na kiermaszu ogrodniczym to tylko do ogrodów roślinki. :(
A ogólnie w Toruniu to bida z nędzą jeśli chodzi o roślinki :(
Moje Hawortia w te upały trochę dostały w kość i nie które zmieniły kolor ,ale mam nadzieję ,że dojdą do siebie :D
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia - a u nas chyba właśnie było stoisko z Twoich okolic - duży namiot pełen sukulentów z Jarużyna (Osielsko) między Toruniem a Bydgoszczą! Czasem przyjeżdża też stoisko z Rumii. I tak dwa razy w roku - cykilcznie od lat...trudno się oprzeć :roll: Poza tym setki, tysiące innego kwiecia...zawsze po takiej wizycie na Wałach Chrobrego jestem jak odurzona...ach mieć tak ogród ze szklarnią ;:173
Ja haworcje będę często cieniować. A gasterii chyba w ogóle nie wystawię na balkon - już w mieszkaniu wszystkie zbrązowiał!
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

No słyszałam o Osielsku ,ale jeszcze tak nie dotarłam :wink:
Muszę się zmobilizować :D
Beatko czy wróciłaś na trochę do nas :?: jakoś tak rażniej się zrobiło :D
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Sukulentowe zakupy bardzo udane. Półka super, wygląda na pojemną :wink: .
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Gratuluje udanych zakupów! jest na co popatrzeć, też myślę o takim regale na balkonie...
A Haworthia x cuspidata w każdej doniczce prezentuje się wspaniale, tylko po zazdrościć tym do który trafi :uszy
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wyjątkowo ładnie wygląda po odmłodzeniu i w tej właśnie donicy!
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Regał załadowany - oby noce były już ciepłe...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Eszewerie - m.in. Echeveria agavoides, E. purpusorum, E. rundelli, E. lilacina
Obrazek

...i wspomniana haworcja z kiermaszu - ma gładką górną stronę liści - chyba to H. glabrata - ale jeszcze muszę poszperać... ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Nie no elegancko! ;:oj śliczne doniczki!
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Beatko, ale narobiłaś mi smaka, cuda, cuda w dodatku w pięknych doniczkach i półeczka ;:224 bardzo gustownie ;:63
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”