Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi
- katik
- 1000p
- Od: 2 sty 2011, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi
Krysiu lilie i liliowce masz cudne. 

- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Też mam taką ciemną lilię z Biedronki .. Również kupiłam liliowce u Ismeny , zamówiłam sobie kolory przez nią zapylane też kupowałam po sześć zł .. przyszły olbrzymie kępy i teraz ślicznie kwitną ,, Natomiast kupowane w szkółkach są malutkie i nie maja jeszcze pąków ,, Piękne lilie u mnie już przekwitają a róże musiałam ściąć wszystkie kwiaty i pąki bo pleśniały na krzaku i bałam się że ich zaraza dopadnie .. myślę że jeszcze zdążą drugi raz zakwitnąć ..
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
KRYSIU po przerwie zaraz z grubej rury . Z nornicami nigdy nie miałam kłopotu wiec nie wiem ile nerwów to kosztuje i pieniędzy bo wszystkie cebulki wyjadają . Przydałby się dobry łowny kotek . Sliczna lilijka taka blada w kropeczki zaraz na 2 fotce czy wiesz jak ona sie nazywa ,bo bardzo mi sie podoba . Fajna kolekcja liliowców
Witam pięknie i odpowiem, że ta lilia różowa w kropeczki to azjatycka Pink Giant. Rośnie pierwszy rok, a mimo to ma dużo kwiatów, jej sztywna łodyga dobrze ją utrzymuje w pionie. Nornicom kupiłam jakąś pożywkę na myszy i szczury i po kolei wsypuję do dziur. Jednego opakowania zabrakło. Powiedziano mi, żeby w ogrodniczym kupić taki karbid -kamyczki wkładać do dziur, podlać woda i jak zacznie dymić do otwór zamknąć np. ziemią. zobaczymy co pomoże. Wykopywałam kwitnące wiosna cebulki niewiele ich było. Przy ponownym sadzeniu powstanie mix, a miałam wszystko uporządkowane. Jak tak dalej będzie to zaniecham sadzenia cebul. Zostaną floksy, pierwiosnki, liliowce, goździki brodate, irysy kłączowe i poziomki. Skalniaczku ponieważ mają mały system korzeniowy też usychają podgryzione przez nornice. Koszyczki też są pogryzione. Mam wiadra plastikowe ale nie wiem jak robić w nich otwory żeby nie pogniły od stojącej wody.
Pozdrawiam Krystyna
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Witaj Krysiu
Śliczne liliowce, piękne klorki. A lilia powaliła mnie kolorem.....jest niesamowita, prawie czarna
jeszcze tak intensywnie nasyconej czerni nie widziałam.....cudo 

Śliczne liliowce, piękne klorki. A lilia powaliła mnie kolorem.....jest niesamowita, prawie czarna

- maniusika
Tez nie mam nornic , tylko mam cztery koty ogrodowe ,które w tym roku nawet krety popędziły ..
Plastykowe wiadra przepalam pogrzebaczem upalonym nad płomieniem w kuchence gazowej .. sadzę w nie kwiaty które szybko się rozrastają na rabatach ..
Plastykowe wiadra przepalam pogrzebaczem upalonym nad płomieniem w kuchence gazowej .. sadzę w nie kwiaty które szybko się rozrastają na rabatach ..
Mnie Agnes ta czarna lilia samą zachwyciła. Widzę u innych ale moja jakby bardziej czarna, taka smolista. Dziękuję Janeczko za radę o wiadrach. Widac mało kto ma nornice, tylko mnie się popadło.
Wczoraj już rano bylismy na działce. Dzień bardzo upalny wiec z mieszkania do ogrodu . Faktycznie zdjęcia wychodzą lepszej jakoci zwłaszcza liliowców. Poniżej niedzielne śliczności. Nazw nie znam, lilia od pana, który okeśla tylko kolorem ale z zakupu u niego jestem zadowolona. Znam imie tylko najpiękniejszego kwiatuszka to Roksanka.

Wczoraj już rano bylismy na działce. Dzień bardzo upalny wiec z mieszkania do ogrodu . Faktycznie zdjęcia wychodzą lepszej jakoci zwłaszcza liliowców. Poniżej niedzielne śliczności. Nazw nie znam, lilia od pana, który okeśla tylko kolorem ale z zakupu u niego jestem zadowolona. Znam imie tylko najpiękniejszego kwiatuszka to Roksanka.

Pozdrawiam Krystyna
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysiu Roksanka przebija wszystkie kwiatki.
Rośnie młoda ogrodniczka.
Rośnie młoda ogrodniczka.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- maniusika
Piękne liliowce , niech szybko narastają to się wymienimy ,,
A ten malutki kwiatuszek niedługo będzie zrywał kwiaty do wazonu i pomagał w ogrodzie ..
A ten malutki kwiatuszek niedługo będzie zrywał kwiaty do wazonu i pomagał w ogrodzie ..
Naprawdę dostrzegłam piękno w kwiatach liliowca. Jednak w pełnym słońcu jak to robiłam w ubiegłym roku zdjęcia są złe a kolory przekłamane. Rosną na południowej ścianie działki więc zdjęcia w południe są zawsze pod słońce. Muszę je okryć na zimę, żeby nie przeżywać szoku wiosną. I najważniejsze jest to że nie zjadają je nornice, a ślimaki wszystkiego nie zjedzą.
A Roksanka mnie zaskakuje, widziała, że ja kiedyś podlewałam doniczki i koszyki konewką i po paru dniach mając w reku butelkę po mineralnej podchodziła do doniczek i je podlewała (oczywiście na niby bo butelka była pusta).
A Roksanka mnie zaskakuje, widziała, że ja kiedyś podlewałam doniczki i koszyki konewką i po paru dniach mając w reku butelkę po mineralnej podchodziła do doniczek i je podlewała (oczywiście na niby bo butelka była pusta).
Pozdrawiam Krystyna
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Krysiu Roksanka to prawdziwe słoneczko jest słodziutka
Rośnie prawdziwa pomocniczka, gdy jako taka kruszynka już zaczyna pomagać i podlewać kwiatuszki 

Dzisiaj zakwitła nowa lilia tylko na jeden kwiatek, zakum marketowy.
Natomiast bardzo byłam zdumiona kiedy zobaczyłam kwiat sasanki.
Pamiętacie moją wczesną rozsadę pomidorków na oknie. One dobrze obrodziły i dojrzewają. Rosną w wielkiej ciasnocie.

Troszkę popadało ale nie za wiele.
Wszędzie unosi sie zapach floksów. Całośc dopełnia żółc kwiatów słoneczniczka szorstkiego. Tak jedne jak i drugie są nie zawodne. Rosną, kwitną i same się rozsiewają. Bez chorób oprysków i wymarzania. A my sięgamy po egzotykę - też piękną.
Natomiast bardzo byłam zdumiona kiedy zobaczyłam kwiat sasanki.
Pamiętacie moją wczesną rozsadę pomidorków na oknie. One dobrze obrodziły i dojrzewają. Rosną w wielkiej ciasnocie.

Troszkę popadało ale nie za wiele.
Wszędzie unosi sie zapach floksów. Całośc dopełnia żółc kwiatów słoneczniczka szorstkiego. Tak jedne jak i drugie są nie zawodne. Rosną, kwitną i same się rozsiewają. Bez chorób oprysków i wymarzania. A my sięgamy po egzotykę - też piękną.
Pozdrawiam Krystyna
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu - kwiaty cudne! Pomidorki już Ci dojrzewają, super, moje jeszcze zieloniutkie
Roksanka to mała ogrodniczka, taki ogród to świetna sprawa dla dzieciaków, moja trzyletnia panienka ostatnio obrywała ze mną listki mięty do suszenia i była przeszczęśliwa, że cały talerz naskubała 

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Krysiu,taka odchowana piękną lilie na dwóch nóżkach tez bym chciała,a u mnie ani widu ani słychu i na najblizszą przyszłość się nie zanosi.
- maniusika
Mam trzech małych wnuczków i czworo dorosłych ,, ale tylko jeden w domu , ten lubi mi pomagać od małego może trochę odziedziczył po babci zamiłowanie do ogrodu bo córki żadna nie lubi kwiatów . W ich ogrodach tylko iglaki i krzaki .. Lilie u mnie już przekwitają .. ale też mam taką żółciutką tylko jeszcze w pąku ..