Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Post »

Jednak czerwony kolor nie jest zbyt fotogeniczny; przynajmniej moim aparatem ciężko go sfotografować, podobnie zresztą jak czysto niebieski...
Dawidku, na drugiej fotce jest rzeczywiście roślinka okrywowa; nazywa się aptenia, jest świetna - bardzo szybko się rozrasta, ale na stanowiskach słonecznych, ma mięsiste, żywo zielone listki, i ślicznie kwitnie malutkimi kwiatuszkami podobnymi nieco do stokrotek. Moja akurat kwitnie na czerwono, ale widziałam też różową odmianę. Niestety, ma jedna wadę - w naszym klimacie nie zimuje i przed zimą trzeba albo ją wykopać, albo ukorzenić i przechować w mieszkaniu...
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

przy tak małym ogrodzie jak mój trzeba ograniczyc liczbe kolorów do 2 góra 3 ( bo nadmiar przytłacza)... I, że zwiewne biało - różowo - fioletowe barwy troszkę ogród optycznie powiększą, niż zdecydowane, mocne i ogniste.
w małym ogrodzie nadmiar kolorów mógłby przytłaczać i sprawiać wrażenie chaosu
Mam mały ogródek i to dla mnie bardzo cenne informacje, dziękuję.

Mam tylko jedne typowo czerwone kwiaty i są to pelargonie. Hodowałam je przez wiele lat w skrzynkach na balkonie i chociaż uważam że nie ma brzydkich kwiatów, to inne kolory prezentowały się o wiele gorzej niż ognista czerwień. Poszukam dla moich ukochanych Pelasi miejsca, żeby nie gryzły się z innymi kolorami, bo nie wyobrażam sobie mojego ogrodu bez nich. A zielony, żółty i fioletowy to dla mnie kolory wiosny.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja nabrałam ochoty na rabate rh wielu kolorach. Naoglądałam się takich zestawień w arboretach rh. Wygląda to bardzo optymistycznie.
Czy uważasz, że będzie zbyt duży miszmasz?
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Ojej Dalu, a ja chciałam jak najwięcej kwiatków nasadzic, a tu chyba nie bardzo ten pomysł pasuje :(
Właśnie już wczoraj patrzyłam na odżywki dla nich, natknęłam się też na ten co ty mi polecasz.Szczerze mówiąc to coś czuje że gra nie warta zachodu, u mnie nic bowiem z tego typu roślin nie chce rosnąc :?
x-d-a

Post »

Paulo, jest jeszcze jedna sprawa - Rh lubią rosnąć " w kupie" tzn. dobrze jeżeli są posadzone w większej grupie, ponieważ tworzą korzystny dla siebie mikroklimat :D

Gosiu (Margo), ja też widziałam te duże grupy azalii i Rh, kwitnace jednocześnie różnych kolorach tęczy :wink: I wyglądało to rewelacyjnie :!: Coś w tym jest, że w przypadku różaneczników galimatias kolorystyczny nie razi :wink:
Obrazek Obrazek

Gosiu (Megi), zgadzam sie w 100% - czerwone pelargonie to jest to :!: Też je uwielbiam i uważam, że nie ma ładniejszych i równie bezproblemowych kwiatów balkonowych jak pelargonie. I nie te nowe odmiany, które bywają kapryś, ale te tradycyjne, babcine...

Dzisiaj wszystko płynie, temperatura dochodzi do 10 stopni, oczywiście na plusie :roll: Po raz pierwszy od kilku tygodni pochodziłam po ogrodzie i widziałam placki zielonej trawy, fragmenty zimozielonych, które powolutku wyłaniają się spod zwałów śniegu...Ładnie to wszystko nie wygląda - trochę jak pobojowisko, ale cóż musimy przeczekać i taką paskudną odwilż...
Kontynuujmy więc przegląd kwiatów, kierując się kolorami, bo kto wie - może niebawem zaczną kwitnąć w ogrodzie pierwsze tegoroczne kwiatki i fotki też będą aktualne :lol: Dzisiaj trochę niebieskiego, chociaż nie ma też wiele czysto niebieskich kwiatów, a do tego aparat często przekłamuje odcienie niebieskiego. Ale spróbujmy:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daluś tyle że ja nie mam miejsca na taką wesołą gromadkę :? Ja nawet nie mogę sobie pozwolić na kępy kwiatów, tylko wszystkiego po troszeczku.Chciałabym jak najwięcej wcisnąć do tego mojego kątka
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

Jakie miłe widoki, szczególnie te Rh. U mnie 5 stopni na plusie, ale trawy czy czegoś zielonego jeszcze nie widzę, za dużo tego białego było. :D :D :D
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
x-d-a

Post »

Kamyku, to dzisiaj już chyba dojrzałeś trawę i nie tylko ;:224 Bo u mnie spod śniegu wyłoniły sie również liście, gałęzie, wszelkie brudy, no i nie wygląda to najlepiej :evil:

Igorku, nie rezygnuj z Rh, a zwłaszcza z azalii, które są mniej wymagające - to jedne z najpiękniejszych kwitnących krzewów :P

Paulo, jak masz taki mały ogródek to rzeczywiście musisz mocno się zastanowić, co w nim posadzić...Biorąc oczywiście pod uwagę wszystkie uwarunkowania - stanowisko, glebę, a przede wszystkim Twoje upodobania i cel jak chcesz osiągnąć :D

Dzisiaj pogoda iście wiosenna - 10 stopni na plusie. Dojrzałam już kiełki narcyzów i wielkie, nabrzmiałe pąki na hortensji ogrodowej, niestety. Bo teraz każdy mróz je zniszczy - hortensje mają u mnie tylko kopczyki :(
I jeszcze trochę niebieskich kwiatów.
"Do łezki łezka
Aż będę niebieska
W słodkim kolorze blue"
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym chciała mieć jak najwięcej wszystkiego ale wiadomo nie da się :roll: Ogródek ma niecałe 100m2 więc trochę nasadzić się jednak da :wink: plus jeszcze te kąty wszystkie- mam co robić.Daluś jaki masz śliczny .. garnek (? to coś co rosną w tym bratki).Świetny! A co to jest na ostatnim zdjęciu?
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

I ja Dalu pozostaję pod wrażeniem urody rh. Wiosną zamierzam założyć rabatę,ale chyba zacznę od azalii, bo piszesz, że są łatwiejsze w uprawie
U mnie także pojawiają się place zielone na trawniku, ale również ( o zgrozo ) ogromne krecie kopce :evil:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Dalu piękne niebieski kwiaty , zauważyłam że w moim ogrodzie stanowczo za mało niebieskich kwiatów , może oprócz wiosennych kiedy kwitną krokusy , szafirki i irysy .
Muszę postarać się o niebieskie kwity kwitnące później .

Genia
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Ja też dziś serwuję na niebiesko :)
I tak jak Gienia zauważyłam u siebie niedobór letnich, niebieskich kwiatów :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czyli postanowione. Kupuje wszystkie kolory tęczy :D
Zobaczymy jak to bedzie wyglądało w przyszłym roku.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Dalu :wit

Pięknie dziś sielsko i niebiesko u Ciebie :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

dala pisze:Dawidku, na drugiej fotce jest rzeczywiście roślinka okrywowa; nazywa się aptenia, jest świetna - bardzo szybko się rozrasta, ale na stanowiskach słonecznych, ma mięsiste, żywo zielone listki, i ślicznie kwitnie malutkimi kwiatuszkami podobnymi nieco do stokrotek. Moja akurat kwitnie na czerwono, ale widziałam też różową odmianę. Niestety, ma jedna wadę - w naszym klimacie nie zimuje i przed zimą trzeba albo ją wykopać, albo ukorzenić i przechować w mieszkaniu...
No i masz ci babo placek...
Czyli już mam po roślince ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”