Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III
- paola1a
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.III
To moja tegoroczna Anabelka Dość ładnie wybujała ale żadnego kwiatka ani pączka nie ma? Czy przyczyną tego mogły być majowe mrozy, po których musiała od nowa zbierać swoje siły, czy to wina czegoś innego?

Paulina
Czy powinnam posadzić 2 x Anabelle z tyłu, a Sike's Dwarf po środku z przodu czy na odwrót (2 x Anabelle z przodu, a Sike's Dwarf po środku z tyłu)? Która wyższa? W Internecie znajduję różne wymiary i już nie wiem jak posadzić, żeby dobrze wyglądało.
Kupiłam dzisiaj odmianę Kyushiu- stała sobie bidulka z boku z lekka wybrakowana,więc się ulitowałam.Jakież było moje zdumienie,gdy poczułam zapach jej kwiatka,coś pięknego
Czy są jeszcze inne odmiany równie pięknie pachnące?

Czy są jeszcze inne odmiany równie pięknie pachnące?
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
- aga13
- 500p
- Od: 11 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie było to samo
pierwsza po posadzeniu zakwitła w trzecim roku , a tegoroczna też wygląda jak Twoja
Pozdrowionka
))

Ładnie wybujała ale czy zdąży się do zimy przygotować? Może dostała za dużo azotu? Wczesną wiosną azotu dać można więcej, później z większością potasu i fosforu - i niekoniecznie musi to byc nawóz do hortensji, powinien mieć odpowiednie NPK+mikro
Pochwalcie się jak u Was kwitną drzewiasta Pink Pincushion i wiechowata La Vasterival.U mnie bowiem posadzone 2 lata temu niewiele pokazały - poszły głównie w liście 

Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
- paola1a
Moniko, ja nawoziłam ją tylko wiosną potem raz w początku czerwca więc chyba nie w tym problem
Paulina
- ulina
- Od: 15 mar 2007, o 20:31
Proszę bardzo, moja La Vasterival kwitła tak:donna pisze:Pochwalcie się jak u Was kwitną drzewiasta Pink Pincushion i wiechowata La Vasterival.U mnie bowiem posadzone 2 lata temu niewiele pokazały - poszły głównie w liście

Pozdrawiam, Halina
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hortensja Bukietowa 'Limelight'

-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
zdjęcia robione jakiś czas temu. o ile le vasterival pokazała na co ją stać i teraz kwitnie pełną parą o tyle pink pincushion utrzymała status quo i nadal pink ma tylko w nazwie
le vasterival

pink pincushion

le vasterival

pink pincushion

Ewa
Na moje oko to 'LimeLight', przepiękna odmiana, moja faworytkajokaer pisze:niewykluczone,wprawdzie ma przyczepioną etykietkę Grandiflora, ale co tam, pomyłka może być;Hortensja na tym zdjęciu wygląda dla mnie jak `Limelight`. Tak kolor, jak i kształt kwiatostanu oraz gęste ułożenie kwiatków.
ciekawe jaka będzie `Limelight`, bo też ją mam i ma pączki

- paola1a
Moja limelight, posadzona w tym roku dopiero teraz pokazuje zaczątki kwiatów. Czy jest szansa na to, że do jesieni jeszcze rozwinie z nich kwiaty skoro pączki są jeszcze takie malutkie?
Paulina
-
- Od: 8 paź 2008, o 23:21
sasanka, (zdjęcie wziąłem z Twojego wcześniejszego posta) dla mnie roślina na zdjęciu przypomina bardziej `Dardom` WHITE DOME. `Pink Pincushion` ma mniej sterylnych kwiatów, inne zabarwienie. Również pędy sa innego koloru, a liście mniej sztywne, nie w takiej zieleni i bardziej podłużne. Gdyby to miała być `Dardom` WHITE DOME, to należałoby sprawdzić, czy dolna strona liści jest jasna.sasanka_ pisze:pink pincushion utrzymała status quo i nadal pink ma tylko w nazwie
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
Dzięki wielkie Florian05
to faktycznie pink ma tylko w nazwie... sprzedawcy
oczywiście spojrze na spodnią część liści i zrobię dokłądną dokumentację w celu potwierdzenia odmiany.

to faktycznie pink ma tylko w nazwie... sprzedawcy

oczywiście spojrze na spodnią część liści i zrobię dokłądną dokumentację w celu potwierdzenia odmiany.
Ewa
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hortensja Bukietowa 'Grandiflora'