leszkat76 pisze: ↑16 maja 2024, o 22:22
Moja Morwa rzeczywiście ma same męskie kwiaty, wszystkie opadają. Czy to może zmienić się w przyszłości, czy już tak zostanie że będzie miała zawsze tylko męskie i nie będzie owocować?
Na pewno będzie mieć dużo więcej męskich niż żeńskich. Może w ogóle nie mieć żeńskich, a może później nawet puścić gałęzie na których będą tylko żeńskie kwiaty.
Morwa biała z największymi owcami jakie na razie widziałem (przeciętnie jakieś 3cm długie i 1.7cm średnicy, ciemnoróżowe i bardzo smaczne) ma na ¾ gałęzi tylko kwiaty męskie…
Morwy są dość nietypowe jeśli chodzi o to czy będą mieć męskie czy żeńskie kwiaty – wszystkie opcje są możliwe. Jak szukałem jak rozmnażać morwy, to trafiłem
na artykuł sprzed wieku w którym szanowany botanik przejrzał ileś drzew i ocenił że 40% ma tylko kwiaty męskie, 40% ma tylko kwiaty żeńskie, 20% ma i żeńskie i męskie (na każdym drzewie w różnych proporcjach). Co więcej, opisał ekstremalny przypadek drzewa które miało tylko męskie kwiaty, a jak ktoś mu wyciął jedną z gałęzi, to na innej pojawiły się żeńskie kwiaty.
Od tego czasu chyba wszyscy to przepisują, np.
tutaj, choć podając też inne cytowania tej proporcji 40%-20%-40%. (Swoją drogą pod tym ostatnim linkiem jest też opis rozmnażania z nasion i sadzonek zdrewniałych gdyby ktoś potrzebował.)
Zgaduję że 'biedronka' nie napisała jak jej dostawcy rozmnażali morwę – z siewu? Szczepili? Przez sadzonki? In vitro? Jeżeli to było z siewu, to lepiej wyjdziesz ukorzeniając badyl z jakiejś smacznej morwy z okolicy, bo z siewu ani smaku, ani koloru może nie powtórzyć.
MoniaT pisze: ↑14 maja 2024, o 17:49
Wiele osób zarzuca owocom morwy białej mdły smak(…). Jako krzyżówka z morwą czerwoną (…) ma już mieć właśnie trochę kwaśniejsze owoce (…) co czynić ma tę odmianę smaczniejszą od słodkawo-mdłych owoców czystej morwy białej.
Eh, te mity o tym smaku morwy mnie porażają. Ze smakiem morwy jest jak ze smakiem większości innych gatunków roślin owocowych: dzikie samosiejki potrafią być prawie niezdatne do spożycia. Próbowałeś kiedyś dziką śliwkę? Dzikie jabłko? Dziką jeżynę? Gruszki z polnej miedzy potrafią dalej być gorzko-kwaśno-kamienne nawet jak je kwartał w skrzynkach potrzymasz.
"Czysta" morwa biała (zgaduję że chodzi o morwę o białych owocach?) potrafi być mdła, potrafi być bez smaku, potrafi smakować jak stężony syrop glukozowo-fruktozowy, potrafi być słodka, ale z charakterystycznym smakiem morwy i jeszcze do tego posmakiem ananasa jak jest prawie przejrzała. I wiem gdzie takie cztery dziczki rosną obok siebie, bo akurat tam ptaki przynosiły/wysrуwały owoce morw z parku obok i porosło dość drzewek żeby porównać smaki.
Morwa biała z czarnymi owocami też potrafi być kwaśna albo bez smaku jak jest niedojrzała, a dopiero potem robić się słodka.