Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj
Dziewczyny - zobaczę wiosną jak przezimuje po przeprowadzce - czy da się go podzielić. Będę próbowała. To powojnik bylinowy Bluish Violet. On z natury dorasta do 80 - 100 cm. Wiosną się go ścina jak wszystkie byliny przy ziemi. Oleńko - nie widzisz z tyłu za nim dwóch bambusowych patyczków?. Nie lubię pokładających się roślin i zawsze takie patyczki mam w pogotowiu.
W tym roku jesienią go już dzieliłam, mogłam pozbierać nasionka. Na następny rok się tym zajmę.
W tym roku jesienią go już dzieliłam, mogłam pozbierać nasionka. Na następny rok się tym zajmę.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Przywiozę Ci
a w maju przyjadę z przyczepką
po to wszystko 
Krysiu a masz powojnik tangucki , taki żółty - mam parę samosiejek.

Krysiu a masz powojnik tangucki , taki żółty - mam parę samosiejek.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu powojnik faktycznie prześliczny, mam nadzieję, że bez problemu się przyjmie i będzie zdobił nową działeczkę, bo jest naprawdę super 

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Krysiu, ja mam powojnik bylinowy, ale o różowych kwiatkach, i podpiera się o hortensję, dlatego go nie widać, na wiosną posadzę tak jak Ty.
Olu, a może uda się go kupić gdzieś?
Szkoda dzielić.
A z przyczepką przyjedź, zobaczymy gdzie to posadzisz?
Olu, a może uda się go kupić gdzieś?
Szkoda dzielić.

A z przyczepką przyjedź, zobaczymy gdzie to posadzisz?

- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Igo , nie muszę dzielić , mam kilka egzemplarzy.
Zrobię kwietnik z przyczepki i postawię przed działką.
Zrobię kwietnik z przyczepki i postawię przed działką.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Olu to proszę postaw przed moją 

- ada.kj
Oleńko. Poza powojnikami bylinowymi jeszcze nie przewiozłam moich powojników - kilka zostało na starej działce, ale Ewa-Gloriadei radziła przesadzić je wiosną, więc zostały tam. Powojniki tanguckie mam na starej działce w ilości 3 sztuk już kwitnące - też własny wychów. Oleńko. A co mi przywieziesz wiosną - patyczki bambusowe
Bo ja już na prawdę nie mam miejsca na nowej działce. A jeszcze nie zabrałam wszystkich roślin, które bym chciała.
Niech mi ktoś mi przy okazji z fachowców doradzi. Dostałam od koleżanki namiar na aukcję na allegro - tanie powojniki. Zamówiłam sobie m.in. przy okazji powojnik pt. Freckles - doczytałam zimozielony, kwitnie listopad do lutego. Nie doczytałam tylko, że on wytrzymuje do - 12 o.
Co z nim zrobić. Czy próbować go posadzić w bardzo zacisznym miejscu w kącie działki i ewentualnie mocno mu korzenie okryć.
Igo. Ja mam kilka powojników bylinowych - mam powojnik rurkowy - chyba Cassandra, mam powojnik prosty kwitnący drobnymi bialutki kwiatkami - bardziej ozdobny z bordowych liści, różowy alionuszkę, ale ten rośnie wysoko - do 1,5, i temu jest potrzebna jakaś podpora - z reguły daję różnej wysokości patyczki bambusowe, natomiast ten jest fajny, gdyż jest niski i bardzo pasuje do towarzystwa różom.

Niech mi ktoś mi przy okazji z fachowców doradzi. Dostałam od koleżanki namiar na aukcję na allegro - tanie powojniki. Zamówiłam sobie m.in. przy okazji powojnik pt. Freckles - doczytałam zimozielony, kwitnie listopad do lutego. Nie doczytałam tylko, że on wytrzymuje do - 12 o.

Igo. Ja mam kilka powojników bylinowych - mam powojnik rurkowy - chyba Cassandra, mam powojnik prosty kwitnący drobnymi bialutki kwiatkami - bardziej ozdobny z bordowych liści, różowy alionuszkę, ale ten rośnie wysoko - do 1,5, i temu jest potrzebna jakaś podpora - z reguły daję różnej wysokości patyczki bambusowe, natomiast ten jest fajny, gdyż jest niski i bardzo pasuje do towarzystwa różom.
- AnowiB
- Od: 19 paź 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu cudny ten violet alionushka zreszta też .Uważam,że warto sadzic powojniki bylinowe,są piekne i prawie nie chorują jak wielkokwiatowe... 

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Krysiu, moja najmądrzejsza "zdobycz" na forum to nauki różane, a zwłaszcza jedna- nie wszystkie róże tnie się nisko wiosną, co robią wszyscy działkowicze wokół mnie. Teraz muszę zabrać się za powojniki. Trochę ich nakupiłam i kompletnie nie wiem, co ze ścinaniem. Dzięki za informację o Bluish Violet, przynajmniej jednego mam z głowy 

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- ada.kj
Basiu. U mnie sprawę cięcia róż z reguły załatwiało ich przemarzanie do wysokości kopczyka.
Miałam tylko praktycznie dwie róże terminatory, które nie przemarzały to Bonica i Mary Rose, ale moja działka była na otwartym polu i bardzo tam hulał wiatr. Na nowej jest o wiele bardziej zaciszne miejsce, więc może nie będzie tak źle jak do tej pory. Na pewno wszystkim różom porobię porządne kopczyki, gdyż są już w tym roku i tak po przejściach. Z powojnikami nie mam jeszcze dużego doświadczenia, ale większość, które mam to z grupy viticella, więc je się tnie nisko co roku. Też muszę się nauczyć ciąć pozostałe, ale to trzeba wiedzieć czy kwitną na pędach tego czy ubiegłorocznych - to tak jak hortensje ogrodowe i bukietowe.

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Krysiu, piękny ten powojnik bylinowy! Zresztą wiedziałem o tym już wcześniej ale teraz z jeszcze większym przekonaniem i nadzieją, że równie ładnie zakwitnie u mnie
Za krokusami jesiennymi też muszę się rozejrzeć, bo nie trafiłem jeszcze na nie.

Za krokusami jesiennymi też muszę się rozejrzeć, bo nie trafiłem jeszcze na nie.
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aduś, cudny ten powojnik!! Koniecznie muszę kupić wiosną
Pozdrawiam Cię serdecznie

Pozdrawiam Cię serdecznie

Krysiu oryginalna nie będę i powtórzę za poprzednikami :powojnik - cudo! Już nawet na all sprawdzałam , ale go nie ma...Muszę zapisać jego nazwę,żeby wiedzieć , na co polować. 

Pozdrawiam,Małgorzata
Krysiu, ostatnio strasznie zaniedbałam forum, ale czasami cichaczem zaglądałam do Ciebie...Jestem pod ogromnym wrażeniem tego co dokonałaś na działce wraz ze wspaniałą ekipą przyjaciół ... Jesień okazała się dość łaskawa i pogoda pozwoliła na tak ogromny postęp prac. Strasznie jestem ciekawa jak będą się prezentować te rabaty wiosną...Zresztą co ja mówię , przecież już teraz wiem, że będzie pięknie.
Plan działki po prostu rewelacja, wszystkie rabaty przemyślane i skomponowane tematycznie
Nie to co u mnie - miszmasz
Te obwódki bukszpanowe bardzo ładnie się prezentują i w ogóle wszystko mi się podoba...
Plan działki po prostu rewelacja, wszystkie rabaty przemyślane i skomponowane tematycznie

- ada.kj
Witam wieczorkiem. Widzę powojnik bylinowy zrobił furorę - a latem jak go pokazywałam to prawie nikt nie zwrócił na niego uwagi, ale trudno się dziwić - latem tyle zdjęć, o wiele mniej czasu na latanie po forum, tyle kwitnących roślin to pewnych nowinek się nie zauważa. Chyba przyjmę taktykę pokazywania co ciekawszych roślin zimą.
, ale to żarty.
Można go kupić http://www.pracowniaogrodnicza.pl/bylinowe,55.html . Mnie się udało go przyłapać u Kulasa przy OB w 2009 roku.
Dziś był kolejny pracowity dzień na działce. Marek-Orinoko przyjechał pomóc układać cegły, tzn. on układał a ja pomagałam, czyli donosiłam cegły
potem jeszcze dojechała Monia76 i roboty poleciało masę. Prawie 3/4 działki ma już ułożone cegły zakończające rabaty, w związku z tym wiosną będzie można już szybko siać trawkę
. Coraz ładniej to wygląda. Zdjęcia będą jutro, gdyż kończyliśmy pracę jak się już zmierzchało. Moniu, Marku jak zwykle wielkie dzięki. Ja sama z tym bym chyba do połowy lata się bawiła.

Można go kupić http://www.pracowniaogrodnicza.pl/bylinowe,55.html . Mnie się udało go przyłapać u Kulasa przy OB w 2009 roku.
Dziś był kolejny pracowity dzień na działce. Marek-Orinoko przyjechał pomóc układać cegły, tzn. on układał a ja pomagałam, czyli donosiłam cegły