Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Witaj Izo!
Zasada aby roślina była dekoracyjna przynajmniej przez dwie pory roku bardzo dobra. Teraz i ja zwracam na to uwagę. Dzięki wizytom w twoim ogrodzie i u mnie jesień tego roku nie była taka najgorsza, ale do twojego jesiennego ogrodu bardzo daleko.....
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

IZO
Pięknie wyglądają drzewa i krzewy w jesiennych barwach. Fotergilię muszę w przyszłym roku kupić.
Współczuję - tyle pracy przy grabieniu liści. Twój ogród ma dużo drzew i jest przez to piękny,
ale coś za coś.
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Tamaryszku.
Zaglądam do Ciebie regularnie (śledzę wątek), ale rzadko się odzywam. Tym razem 'wywołałaś mnie do odpowiedzi'.
- Mam 3 komorowy kompostownik ( wym. kom. 1 x 1,5 ). W środkowej części mam przesiany gotowy kompost, a w bocznych wymiennie dojrzewający lub bieżąco składowany. Ten bieżąco składowany niestety muszę ubijać (nie powinno się tego robić) bo odpadów mam sporo. Perz , uciążliwe chwasty i rośliny porażone jakimiś choróbskami spalam :oops: . Na trawę z ciągle uszczuplanego trawnika nie starcza już miejsca i dlatego ładuję ją do czarnych podziurawionych worków i chowam między iglakami i płotem. Za 2 lata trafią do przesianego kompostu.
- Odmiany rozplenicy niestety nie znam, ale podeślę zdjęcia, jak się nauczę to robić.
- Forumowiczką jestem młodą, ale ogrodniczką już raczej nie.
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Śliczne zdjęcia! Ależ obrosła ta ściana z płaskorzeźbą. Niesamowite!
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Tamaryszek pisze:RISPETTO ? Paweł, a jak przyjdzie mróz, to pompę do filtra też schowasz ? Muszę obejrzeć u Ciebie tę fontannę- syrenkę, jakoś mi umknęła...
Właśnie zastanawiam się, czy jest sens chować tą pompę. Leży w oczku na jakichś 80 cm, więc chyba tak głęboko lodu nie będzie :roll:
Niewiarygodne jak świetnie prezentują się rośliny w Twoim ogrodzie o tej porze :shock: U mnie perukowce już chyba z miesiąc bez liści :wink:
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

IZO
Tam gdzie kwitły tulipany nic potem nie rosło. Własnie syn ją zlikwidował i posiał trawę.
Stąd ten zakątek.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

widzę Izo ze nie spoczywasz na laurach i znowu planujesz rozbudowę rabat w ogrodzie .plan popieram ,nie wolno próżnować i leżeć na trawce.tak więc zbieraj siły na wiosnę.jak ci jeszcze coś ich zostało po zbieraniu tylu liści .ja na wiosnę mam plan zmniejszyć ilość gatunków w ogrodzie a na to miejsce zastosować większe plamy pojedynczych gatunków .zachwyciły mnie założenia w angielskich ogrodach.mój ogród jest długi i teraz wszystko jest bardzo rozdrobnione -mało widoczne .tak wiec znowu zmiany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Dobry wieczór !

Dziś za oknem cały dzień szaruga...
Trochę smutno to pisać , bo to oznacza koniec sezonu, ale dziś oczyściłam wszystkie narzędzia ogrodnicze i naoliwiłam je. Będą teraz czekać w koszyku aż do wiosny...
Natomiast nie zrobiłam jeszcze kopczyków ochronnych przy wrażliwych roślinach. Sama nie wiem, ale chyba jeszcze za ciepło...

Jesienny ogród...Ten berberys stracił już liście...

Obrazek

Obrazek

KAJPEJ ? dziękuję, Elu , za odwiedziny! Cieszę się,że podoba Ci się ?moja? jesień. Nie mam nic przeciwko deszczowi. Bywa przyjemny ( szczególnie, kiedy się siedzi przy kominku...) i jest niezbędny dla ogrodu. Ale lubię też spacerować w deszczu pod parasolem...

DODAD ? ja z kolei muszę dopracować wiosenne oblicze swojego ogrodu, Dorotko! Ale z jesiennych piękności chce jeszcze dosadzić iteę(zobacz u Riane).

GORYCZKA ? warto , Krysiu, mieć fotergilię ! Ja chcę jeszcze jedną posadzić u siebie.
Z tym grabieniem liści to nie jest tak źle... Tzn. jest ich dużo, ale jakoś to mnie nie męczy. O wiele trudniejsze są wiosenne porządki. W życiu bym nie zrezygnowała z drzew liściastych i krzewów.
W miejscu tulipanów masz uroczy kącik wypoczynkowy ! Kiedyś, zdaje mi się, napisałaś, że w zasadzie nie masz w swoim ogrodzie miejsc do wypoczynku, więc to dobra zmiana.
Będziesz mogła siedzieć i podziwiać swój piękny ogród.

MAGOS13 ? Gosiu, bardzo się cieszę,że się ujawniłaś ! Z tego ,co piszesz, wynika,że Twój kompostownik jest po prostu wzorcowy !
Ja mam tylko dwie komory. Szkodliwych roślinnych odpadów nie palę, tylko wrzucam do nie segregowanych śmieci. Ale nie mam ich tak dużo.
Trawę dotychczas rozrzucałam w oddalonej części ogrodu, ale w tym roku planuje rozsypywać ją, wzorem Margo, pod żywopłotem, jako użyźniającą ściółkę, oraz na warzywniku.
Czy ta trawa w workach obsycha czy się rozkłada ?
Chyba i ja będę musiała część tak przechowywać.
Gosiu, pomyśl o otwarciu swojego wątku ogrodowego!

[IZA] ? dziękuję, Izuniu! Ściana latem cała jest pokryta wielkimi, dachówkowatymi liśćmi kokornaku. Musiałam go już przycinać wokół lwa. Na szczęście szybko udało się osiągnąć cel, żeby płaskorzeźba wychylała się z zielonego gąszczu. Zimą , niestety, wygląda trochę gorzej.

RISPETTO ? Pawle,jeśli na tej głębokości woda nie zamarza, to może nie ma potrzeby wyjmować tej pompy... A perukowce u mnie też już nagie...! Teraz przeważ kolor zielony (trawa, iglaki) i beżowy, brązowy...

ALINAK ? wiesz Alinko, ja bym sobie chętnie poleżała na trawce, albo pospacerowała, ale przecież tyle jeszcze pomysłów do zrealizowania !
Ja po analizie najbardziej podobających mi się ogrodów także stwierdziłam,że nie chcę mieć zbyt wielu gatunków w ogrodzie.
Bardziej podobają mi się duże , jednogatunkowe plamy, a poza tym wybieram te, które u mnie się dobrze czują.
Podziwiam Cię za taką decyzję, to chyba trudna sprawa...Co zamierzasz zrobić z wysadzonymi roślinami? Bardzo jestem ciekawa tych zmian u Ciebie !
Chociaż mi się wydawało, że Twój ogród taki ładny, ja tam nie widziałam żadnego ?rozdrobnienia?...

Śnieguliczka w Białym Ogrodzie...

Obrazek

Obrazek

Wrzosy i jesienne barwy azalii na wrzosowisku...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nad strumieniem trochę szaro...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj Izo
Prawie rok mija jak oglądam i podziwiam Twój ogród.
Pamiętam pierwsze zdjęcie.
Była na mim brzoza w jesiennych złotych barwach i strumień.
Ach, jak ten czas leci.
Dzisiaj też jestem i również jestem zachwycona Twoim ogrodem.

Nie okryłaś jeszcze swoich ciepłolubnych. Ja też czekam na pierwsze przymrozki, by móc z powrotem nałożyć ściółkę pod krzewy ( magnolie i różaneczniki)
Pospieszyłam się z różami i dzisiaj okryłam je kopczykami ziemi. Chyba za wcześnie.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru Elżbieta
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Tamaryszek pisze:Ja po analizie najbardziej podobających mi się ogrodów także stwierdziłam,że nie chcę mieć zbyt wielu gatunków w ogrodzie.
Buuuu...Ale tak przynajmniej z 1000 będzie? :) Ale zaraz zaraz...Gatunków! :D Ale o odmianach nie wspomniałaś! Jest zatem nadzieja? :wink:
A teraz poważnie, Iza Twój ogród jak na tę porę prezentuje się naprawdę świetnie, nawet szarość strumyka ładnie złamana kolorami...
A teraz znów niepoważnie...Jakie wielkie śniegulice spadły z tej snieguliczki! :;230
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Tamaryszku, bardzo dobrze się ogląda zdjęcia z tak ładnie urządzonego ogrodu - jesień nie odbiera mu nic z uroku. Jestem bardzo ciekawa czy przedstawienie ogólnego planu ogrodu znajdzie naśladowców, to nowe podejście, zresztą bardzo mi się podoba. Śnieguliczka potrafi się szalenie rozrosnąć, czy nie masz z nią problemów?
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Izo, masz rację co do ogrodu, ale jak trudno to zrealizować. :roll:
W tym roku wydałam wiele roślin i drugie tyle czeka na przyszły rok.
Zaczynam doceniać piękno jednokolorowych rabat,ale cóż, miejsca nie mam za wiele, więc z przyjemnością pooglądam je u Ciebie. :lol:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Tamaryszku, piękne jesienne zdjęcia :D
Niestety, nie potrafię udzielić jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie- o trawach na razie mam mgliste pojęcie :lol: Podobne niektóre turzyce mogłyby dobrze rosnąć. Muszę się zimą dokształcić :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Izka, a ja myślę, że może pora zacząć kopcować roślinki ;:108 Widziałaś prognozy :roll: same minusy się szkują szczególnie nocą ;:108
A u Ciebie trochę pracy będzie :roll:
Czy widziałaś już pierwszy śnieg, bo niektóre zakątki kraju tak, taka dajmy na to Łódź ;:224
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

To były ciekawe...inspirujące dwa dni.....wczoraj i dziś obadałem twój ogród....
Piękny...tak :!:
a dlaczego?
bo tworzy całość....rzadko się to udaje....Tobie się udało....
Twoje rabaty to przemyślane kompozycje roślinne.....wrzosowisko bije inne...nawet gazetowe....na potęgę
a co mnie osobiście podoba się najbardziej?
mostek...strumyczek-rów ;:224
lew...z racji mojego znaku :;230 i kulki....to jedno co nas łączy :;230
i cieszę się że chociaż komuś udaje się podróżować po tak wpsanialych wystawach i pięknych ogrodach
i za to wielkie dzięki ;:180

I to zdjęcie jakoś nie daje mi spokoju...z racji mojej konewkowej choroby ;:223

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”