Kwiatoterapia u Asi
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kwiatoterapia u Asi
Ten dalekowschodni też mnie urzekł (w tej gazecie, o której pisałaś). Przepiękny pokrój korony i ogromna ilość owoców. Na stronie ZSP jest lista producentów danej odmiany i widziałam, że kilka szkółek go produkuje. Nawet 3 z mojej okolicy
.

- dodad
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Musze i ja poszukać. Na razie pomysły zapisuję. Zima będę robić selekcje i poszukiwać tego co mi sie nada 

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Asiu, jaki systm korzeniowy mają jarząby? Zastanawiam się, czy dałoby się coś pod takim drzewkiem posadzić... Czy jarząby dają dzikie odrosty?
Który z nich jest najbardziej urokliwy? Mam miejsce, ale tylko na jeden...
Który z nich jest najbardziej urokliwy? Mam miejsce, ale tylko na jeden...

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Asiu, kalafiorki, ojej- a myślałam że Tobie uda się doczekać jajka od kurki jedwabistej.
Przepiękne te czerwienie, wspaniale je ujęłaś. Bardzo zachęcające są jarzęby, u mnie jedynie mała pospolita jarzębina, ale mam chrapkę na coś nowego. Najchętniej z dużymi owocami, a potem się zobaczy, czy pierwsza będę ja, czy ptaki
Przepiękne te czerwienie, wspaniale je ujęłaś. Bardzo zachęcające są jarzęby, u mnie jedynie mała pospolita jarzębina, ale mam chrapkę na coś nowego. Najchętniej z dużymi owocami, a potem się zobaczy, czy pierwsza będę ja, czy ptaki

- asia0809
- 1000p
Dorotko, zimą zawsze przychodzi najwięcej pomysłów bo nie ma co robić w ogrodzie i z nudów zaczynamy kombinować
Monia, system korzeniowy jest dość głęboki (ok 2m) z bocznymi odgałęzieniami. Żaden z moich jarzębów nie daje dzikich odrostów. Wszystkie są posadzone na rabatach i rośliny rosnące pod nimi świetnie sobie radzą. Co prawda jakiś ogrodnik powiedział mi, że są to drzewa krótkowieczne i nie warto ich sadzić ale z tego co wyczytałam to średnio osiągają wiek 80-120(150) lat co z powodzeniem mnie satysfakcjonuje. Z tych co mam najładniejszy jest "Dodong" . Obejrzyj też w "działkowcu" zdjęcie jarzębu dalekowschodniego, jest przepiękny.
Aniu Zielona,
. Jeśli chodzi o jarzębiny to najsłodsze są po przemrożeniu, ale wtedy z ptakami nie masz żadnych szans
. U mnie po przymrozku w ciągu jednego dnia znikają wszystkie koraliki. A po jajka, trudno, udam się tradycyjnie na bazarek
.

Monia, system korzeniowy jest dość głęboki (ok 2m) z bocznymi odgałęzieniami. Żaden z moich jarzębów nie daje dzikich odrostów. Wszystkie są posadzone na rabatach i rośliny rosnące pod nimi świetnie sobie radzą. Co prawda jakiś ogrodnik powiedział mi, że są to drzewa krótkowieczne i nie warto ich sadzić ale z tego co wyczytałam to średnio osiągają wiek 80-120(150) lat co z powodzeniem mnie satysfakcjonuje. Z tych co mam najładniejszy jest "Dodong" . Obejrzyj też w "działkowcu" zdjęcie jarzębu dalekowschodniego, jest przepiękny.
Aniu Zielona,

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Nie wiem, który to jarząb, ale widziałam w jakimś ogrodzie ... - wspaniały, z dużymi (większymi od klasycznej jarzębiny), krwistoczerwonymi jagodami. Baaardzo mi się podobał. Nie wiesz jaki to mógł być?
- asia0809
- 1000p
Monia, jest tyle odmian, że trudno na coś konkretnie wskazać. Rosyjskie odmiany mają ogromne owoce ale też odmiana "Tytan" ma duże. Jarząb szwedzki też ma duże ale inaczej ubarwione, lekko chropowate tak jak gruszka "lukasówka". Myślę, że najlepiej się przejechać do dobrej szkółki w okresie owocowania i na podstawie własnych oględzin coś wybrać. spory wybór ma szkółka p. Szmita i na jego stronie jest trochę zdjęć i opisów.
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Asiu, zdjęcia były chyba w "Ogrodach" 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Tak chyba ma każdy forumowicz. najgorsze, że tego jest tyle, że nie wiadomo co wybrać. Miałam koncepcje na rabate i juz powoli zaczynam ją zmieniac. Co zostanie z niej do wiosnydodad pisze:Musze i ja poszukać. Na razie pomysły zapisuję. Zima będę robić selekcje i poszukiwać tego co mi sie nada

- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu bardzo bym chciała takie jarząby ,ale nie dla mnie takie duże rarytasy...Piękna ta ,którą pokazałaś ,i w porze kwitnienia i przed snem zimowym...
Jarzębiny te najbardziej popularne rosną niedaleko mojego ogródka ,nieraz koraliki brałam do dekoracji bukietu z suszu... 

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- asia0809
- 1000p
Dorotko, pewnie masz rację, że w Ogrodach. Jest za dużo pism o tematyce ogrodniczej i myli mi się, co w której było
. Wolałabym aby wychodziło jedno ale grube i ciekawe, z pięknymi, inspirującymi zdjęciami. I żeby poruszane tematy były wnikliwiej omawiane.
Nelu, jeśli rosną niedaleko to też miło, że możesz je podziwiać i jeszcze coś z nich uszczknąć
. Z kompaktowo rosnących polecam odmianę "Fastigiata" Bardzo wolno przyrasta, ma lekko skręcone, ciemnozielone liście i grube pęki korali.
Dziś się bardzo ociepliło. Jest 13 st
.Wacikom i różom chyba się to podoba. Miałam pościnać wszystkie kwiaty do wazonu ale w takiej sytuacji dam im jeszcze się wykazać. Wiem, że to raptem tylko kilka dni ale staram się utrwalić te chwile na jak najdłużej. Waciki szaleją i przekopują co się da w poszukiwaniu kulinarnych rarytasów. Nabrały ciałka i zrobiły się jeszcze bardziej puszyste. W takich "puchówkach" na pewno nie zmarzną.

Nelu, jeśli rosną niedaleko to też miło, że możesz je podziwiać i jeszcze coś z nich uszczknąć

Dziś się bardzo ociepliło. Jest 13 st

-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Asiu,
piękne kolorki jesieni! Już to powtarzam x razy ale naprawdę super skomponowałaś rabaty !
piękne kolorki jesieni! Już to powtarzam x razy ale naprawdę super skomponowałaś rabaty !

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Tak Ci jeszcze kwitną róże
Rabatka widziana z perspektywy rozplenicy cudna. Zresztą wszystkie sa ekstra. Waciki też sie pięknie komponują.
Czy one cos widzą przez te czuprynki?

Rabatka widziana z perspektywy rozplenicy cudna. Zresztą wszystkie sa ekstra. Waciki też sie pięknie komponują.
Czy one cos widzą przez te czuprynki?

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
po zobaczeniu zdjęć wacików, nasunęło mi się to samo pytanie, co Gosi, a może spiąć im czuprynki
Asiu wiesz, tak jak yorkom, jakieś kokardki, spineczki... 

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Ciekawe, czy są równeż fryzjerzy dla kur