Kwiatoterapia u Asi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kwiatoterapia u Asi

Post »

Ten dalekowschodni też mnie urzekł (w tej gazecie, o której pisałaś). Przepiękny pokrój korony i ogromna ilość owoców. Na stronie ZSP jest lista producentów danej odmiany i widziałam, że kilka szkółek go produkuje. Nawet 3 z mojej okolicy :? .
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Musze i ja poszukać. Na razie pomysły zapisuję. Zima będę robić selekcje i poszukiwać tego co mi sie nada :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Asiu, jaki systm korzeniowy mają jarząby? Zastanawiam się, czy dałoby się coś pod takim drzewkiem posadzić... Czy jarząby dają dzikie odrosty?
Który z nich jest najbardziej urokliwy? Mam miejsce, ale tylko na jeden... :roll:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Asiu, kalafiorki, ojej- a myślałam że Tobie uda się doczekać jajka od kurki jedwabistej.
Przepiękne te czerwienie, wspaniale je ujęłaś. Bardzo zachęcające są jarzęby, u mnie jedynie mała pospolita jarzębina, ale mam chrapkę na coś nowego. Najchętniej z dużymi owocami, a potem się zobaczy, czy pierwsza będę ja, czy ptaki :D
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Dorotko, zimą zawsze przychodzi najwięcej pomysłów bo nie ma co robić w ogrodzie i z nudów zaczynamy kombinować :lol:

Monia, system korzeniowy jest dość głęboki (ok 2m) z bocznymi odgałęzieniami. Żaden z moich jarzębów nie daje dzikich odrostów. Wszystkie są posadzone na rabatach i rośliny rosnące pod nimi świetnie sobie radzą. Co prawda jakiś ogrodnik powiedział mi, że są to drzewa krótkowieczne i nie warto ich sadzić ale z tego co wyczytałam to średnio osiągają wiek 80-120(150) lat co z powodzeniem mnie satysfakcjonuje. Z tych co mam najładniejszy jest "Dodong" . Obejrzyj też w "działkowcu" zdjęcie jarzębu dalekowschodniego, jest przepiękny.

Aniu Zielona, ;:196 . Jeśli chodzi o jarzębiny to najsłodsze są po przemrożeniu, ale wtedy z ptakami nie masz żadnych szans :;230 . U mnie po przymrozku w ciągu jednego dnia znikają wszystkie koraliki. A po jajka, trudno, udam się tradycyjnie na bazarek ;:108 .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Nie wiem, który to jarząb, ale widziałam w jakimś ogrodzie ... - wspaniały, z dużymi (większymi od klasycznej jarzębiny), krwistoczerwonymi jagodami. Baaardzo mi się podobał. Nie wiesz jaki to mógł być?
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Monia, jest tyle odmian, że trudno na coś konkretnie wskazać. Rosyjskie odmiany mają ogromne owoce ale też odmiana "Tytan" ma duże. Jarząb szwedzki też ma duże ale inaczej ubarwione, lekko chropowate tak jak gruszka "lukasówka". Myślę, że najlepiej się przejechać do dobrej szkółki w okresie owocowania i na podstawie własnych oględzin coś wybrać. spory wybór ma szkółka p. Szmita i na jego stronie jest trochę zdjęć i opisów.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Asiu, zdjęcia były chyba w "Ogrodach" :?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

dodad pisze:Musze i ja poszukać. Na razie pomysły zapisuję. Zima będę robić selekcje i poszukiwać tego co mi sie nada :wink:
Tak chyba ma każdy forumowicz. najgorsze, że tego jest tyle, że nie wiadomo co wybrać. Miałam koncepcje na rabate i juz powoli zaczynam ją zmieniac. Co zostanie z niej do wiosny :roll:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu bardzo bym chciała takie jarząby ,ale nie dla mnie takie duże rarytasy...Piękna ta ,którą pokazałaś ,i w porze kwitnienia i przed snem zimowym... :D Jarzębiny te najbardziej popularne rosną niedaleko mojego ogródka ,nieraz koraliki brałam do dekoracji bukietu z suszu... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Dorotko, pewnie masz rację, że w Ogrodach. Jest za dużo pism o tematyce ogrodniczej i myli mi się, co w której było :wink: . Wolałabym aby wychodziło jedno ale grube i ciekawe, z pięknymi, inspirującymi zdjęciami. I żeby poruszane tematy były wnikliwiej omawiane.

Nelu, jeśli rosną niedaleko to też miło, że możesz je podziwiać i jeszcze coś z nich uszczknąć :D . Z kompaktowo rosnących polecam odmianę "Fastigiata" Bardzo wolno przyrasta, ma lekko skręcone, ciemnozielone liście i grube pęki korali.

Dziś się bardzo ociepliło. Jest 13 st :shock: .Wacikom i różom chyba się to podoba. Miałam pościnać wszystkie kwiaty do wazonu ale w takiej sytuacji dam im jeszcze się wykazać. Wiem, że to raptem tylko kilka dni ale staram się utrwalić te chwile na jak najdłużej. Waciki szaleją i przekopują co się da w poszukiwaniu kulinarnych rarytasów. Nabrały ciałka i zrobiły się jeszcze bardziej puszyste. W takich "puchówkach" na pewno nie zmarzną.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Asiu,
piękne kolorki jesieni! Już to powtarzam x razy ale naprawdę super skomponowałaś rabaty ! ;:167
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tak Ci jeszcze kwitną róże :shock:
Rabatka widziana z perspektywy rozplenicy cudna. Zresztą wszystkie sa ekstra. Waciki też sie pięknie komponują.
Czy one cos widzą przez te czuprynki? :roll:
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

po zobaczeniu zdjęć wacików, nasunęło mi się to samo pytanie, co Gosi, a może spiąć im czuprynki :?: Asiu wiesz, tak jak yorkom, jakieś kokardki, spineczki... :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »