Leśny ogród Moni68 cz.6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Leśny ogród Moni68 cz.6
Dorotko, Asahi kupuję normalnie w swoim sklepie ogrodniczym. Cena niska, ale nie pamiętam, ile dokładnie kosztował, bo zostało mi z ubiegłego roku.
Na razie nie pada, ale jest strasznie ponuro i + 7...
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak sobie pomyślę, że mam do posadzenia dzisiaj 120 brzóz i to przy takiej pogodzie to już mi jest zimno 

-
120?
Jakie brzozy sadzisz?

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Najzwyklejsze
Uzupełniamy las. Kupiliśmy taki kawałek lasu od spółdzielni i jest bardzo przetrzebiony. Te brzozy to dopiero początek. Ma być jeszcze koło setki świrka i sosny i koło setki buka i dębu. Ale to chyba już nie w tym roku 

-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Monia czy w poniedziałek mogę wysłać Ci badylki

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
JA na sekundkę się przywitać
cały dzien w ogrodzie grzebię plewię kopie przesadzam od 10 rano teraz wpadłam na chwilkę obiad zrobić i po południu znowu na pole
a mały na dworze szaleje 
słonko i plus 19 stopni prawie lato

słonko i plus 19 stopni prawie lato

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Moniu ! Czy możesz coś napisać o swoich doświadczenich z tym preparatem Asahi ? Jakie daje efekty?
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
OOO dobrze że mi przypomiałaś o Asahi .. muszę je wygrzebać z piwnicy - i tez zrobię opryski .
Przyda się moim Rh - bo podmarzły
Przyda się moim Rh - bo podmarzły

Moniko kupiłaś może Asahi w jakimś markecie ogrodniczo-budowlanym czy typowym sklepie ogrodniczym? Pytałam już w Obi i Castoramie i nie mają. Ja swoje na razie spryskałam z "braku laku" nawozem interwencyjnym do rh, ale Asahi byłby zapewne skuteczniejszy.Monia68 pisze:Dorotko, Asahi kupuję normalnie w swoim sklepie ogrodniczym. Cena niska, ale nie pamiętam, ile dokładnie kosztował, bo zostało mi z ubiegłego roku.
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Witaj MONIKO!
Czy te opryski o których piszesz dotyczą też azalii.
Czekam na zdjęcia Twojego ogrodu

Czy te opryski o których piszesz dotyczą też azalii.
Czekam na zdjęcia Twojego ogrodu

Witaj Moniko, ja dzisiaj też pryskałam moje Rh, ale Magiczną Siłą. Nie mam doświadczeń z Asahi, ciekawa jestem jak działa
Ale ponieważ Twoje Rh są takie piękne, to chyba działa świetnie...
Życzę Ci poprawy pogody, bo u nas było dzisiaj pięknie i słonecznie

Ale ponieważ Twoje Rh są takie piękne, to chyba działa świetnie...
Życzę Ci poprawy pogody, bo u nas było dzisiaj pięknie i słonecznie

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Witaj Moniś, jak dobrze, że wspomniałaś o Asahi, ja kupiłam jesienią i całkiem o nim
zapomniałam
Jutro poszukam i też zrobię opryski 

-
Kochane, witam wieczorkiem
Wpadłam na chwilę- niestety, chyba przedswiąteczny maraton dał o sobie znać, bo mam temperaturę i kiepsko się czuję... Było zimno i paskudnie, więc i tak niczego nie zrobiłabym w ogrodzie.
Wracając do Asahi... Zgodnie z opisem na opakowaniu ma zastosowanie przy uszkodzeniach zimowych oraz środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi, przy przymrozkach, suszy, po posadzeniu, stymuluje wzrost i plonowanie. Sama opryskuję nim wszystkie krzewy zimozielone, a także pozostałe i byliny (zwłaszcza hosty), jak tylko rozpocznie się wegetacja. Całkowicie zmarznięte części roślin są nie do uratowania, jednak oprysk zdrowych stymuluje szybszą regenerację i wzrost. Z moich obserwacji wynika, że warto wiosną zastosować Asahi- rośliny bardzo pozytywnie reagują na ten preparat. Najbardziej spektakularne efekty zauważyłam w ubiegłym roku, kiedy miałam wysłać Forumowiczkom siewki ciemiernika cuchnącego. Ponieważ były mikroskopijne i wstyd coś takiego komuś dać
, podpędziłam je Asahi. W ciągu dwóch tygodni powiększyły się trzykrotnie
W przypadku rh, pierisów, kiścieni i innych zimozielonych kwasolubów stosuję go jedynie w celu zniwelowania uszkodzeń mrozowych. Moim zdaniem dobre efekty przynosi tymże dolistne podanie nawozów chelatowych, które ułatwiają roślinie pobór wszystkich niezbędnych związków z gleby.
Mam nadzieję, że sprawdzi się prognoza pogody na jutro
Ma być ciepło i słonecznie- może w końcu coś nowego u mnie zakwitnie
Na razie coraz większe pąki ma śnieżnik lśniący Pink Giant i zakwitły posadzone dwa tygodnie temu hiacynty.

Miłego wieczoru

Wpadłam na chwilę- niestety, chyba przedswiąteczny maraton dał o sobie znać, bo mam temperaturę i kiepsko się czuję... Było zimno i paskudnie, więc i tak niczego nie zrobiłabym w ogrodzie.
Wracając do Asahi... Zgodnie z opisem na opakowaniu ma zastosowanie przy uszkodzeniach zimowych oraz środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi, przy przymrozkach, suszy, po posadzeniu, stymuluje wzrost i plonowanie. Sama opryskuję nim wszystkie krzewy zimozielone, a także pozostałe i byliny (zwłaszcza hosty), jak tylko rozpocznie się wegetacja. Całkowicie zmarznięte części roślin są nie do uratowania, jednak oprysk zdrowych stymuluje szybszą regenerację i wzrost. Z moich obserwacji wynika, że warto wiosną zastosować Asahi- rośliny bardzo pozytywnie reagują na ten preparat. Najbardziej spektakularne efekty zauważyłam w ubiegłym roku, kiedy miałam wysłać Forumowiczkom siewki ciemiernika cuchnącego. Ponieważ były mikroskopijne i wstyd coś takiego komuś dać

Mam nadzieję, że sprawdzi się prognoza pogody na jutro

Miłego wieczoru

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
WITAJ Moniu dawno do Ciebie nie zaglądałam . Kiedyś czytałam o Asashi ,że stymuluje wzrost roślin . Nawet chciałam go kupić ,,ale nie wiem jak to wtedy wyszło ,chyba nikt nie umiał mi powiedziec czy to naprawde działa . Będę musiała się równiez za nim rozglądnąć gdyż moja azalia i Skimia nie wyglądają za dobrze po zimie . Piekne hiacynty już całkowicie się otwarły a u mnie dopiero zaczynają nabierac wigoru 

-
Jadziu, warto je w takim razie potraktować tym preparatem.
Na hiacynty sadzone jesienią muszę jeszcze trochę poczekać
Na hiacynty sadzone jesienią muszę jeszcze trochę poczekać