Apteka na działce

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Apteka na działce

Post »

Witam wszystkich gości :wit
Nie zaglądałam dość długo bo wiosna na działce to sporo pracy i nie wiem czy planuję za dużo czy dni sa za krótkie ... :;230
W ostatniej chwili zdążyłam nazrywać pędów sosnowych aby zrobić syrop na zimą. Jakoś przyspałam tego roku ale u nas wegetacja dużo późniejsza więc pędy jeszcze się nadają do tego typu przetworów.

Dla przypomnienia podaję przepis na syrop sosnowy:
Świeżo zbierane pędy sosny układamy w dużym słoju, przesypując kolejne warstwy cukrem. Słój obwiązujemy płótnem lub czymś podobnym i stawiamy w ciepłym miejscu na 1-2 tygodnie.
Kiedy na dnie słoja zbierze się dużo gęstego płynu, odcedzam go przez gazę, wyciskam resztki pędów i zlewam do szczelnych pojemników.
Dla dobrego przechowywania słoiki najlepiej trzymać w lodówce.
Można je zakonserwować niewielka ilością spirytusu ale wtedy juz nie możemy podać syropu dzieciom.
Nastawiłam też nalewkę bo przyda sie do nacierania i bedzie nalewka słodka gdy zleję syrop bo pozostałość zaleje alkoholem... :;230 zima długa więc się przyda.
Warto do niej dla wzbogacenia smaku dodać trawe żubrówkę lub odrobine nalewki z pigwy ...

Grażyna Widera Imbir który pokazywałam na fotce wystawiony był koło altany.
Przy dużym wietrze wszystko sie połamało ... pech ale sprawdziłam kłącza, wszystko w porządku więc zasypałam od nowa i niech rośnie.
Drugi z obawy pozostawiłam w domu i rośnie na parapecie.

badzia coś nam nie wychodzi z tą Macą ... :;230
Siałam na początku maja i do tej pory nic ale podzieliłam nasionka i teraz w tą nagrzana ziemię jeszcze raz posieję - podzieliłam nasionka więc jeszcze mam z czego próbować.

iwona0042 Iwonko na temat Macy jest sporo stron - warto sie nią zainteresować bo ma sporo ciekawych właściwości leczniczych.
Zerknij np tutaj http://blog.zdrowienatopie.pl/maca-peruwianska-wiagra/

mirzan Mirku dla mnie to nie nowość czekanie na zamówione zioła. W moim mieście od jakiegoś czasu juz nie ma sklepu z ziołami więc zostały mi apteki.
Przywrotnik pospolity można pić na zmianę z Wierzbownicą drobnokwiatową o której jakis czas temu była mowa w tym wątku bo
- poprawia pracę mięśni (dzięki temu likwiduje przyczyny nietrzymania moczu)
Zewnętrznie stosuję przy zapaleniu krtani i jamy ustnej bo przy lekach wziewnych śluzówka zniszczona więc te przypadłości są częste.
Trochę o jego właściwościach dla poszukujących pomocy można znaleźć tutaj:

http://www.biology.pl/arl/species4200.htm?oid=50984
http://www.kuzdrowiu.pl/?pid=main_tresc.pl.112
Gdzieś czytałam,że wszystkie odmiany Przywrotnika mają podobne właściwości lecznicze ale tak na 100% nie jestem pewna .
Rosnie u mnie na działce Przywrotnik ostroklapowy więc lekarstwo byłoby pod reką .
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam też kilka sadzonek przywrotnika,ale jeszcze małe,były zaniedbane,bo nie były potrzebne.
Już rośnie plantacja,całe 5 sztuk.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mirzan Mirku żeby to człowiek przewidział co zacznie "mu wysiadać " to by z rok wcześniej nasiał, nasadził i bez kosztów leczył się z własnej apteki ...
O Przywrotniku ostroklapowym opowiadała też Maja w jednym ze swych programów
http://majawogrodzie.tvn.pl/23,Przywrot ... orada.html

Dla kobiet w każdym wieku jest to roślina wyjątkowo cenna dlatego warto mieć kilka sadzonek u siebie w ogrodzie.
Do tego dekoracyjna i kolorem kwiatów uniwersalna w aranżacjach.

Modrzej witam nowego kolegę :wit i cieszy mnie,że interesuje Cie fitoterapia.
Uprawy roślin, ich sadzenia i pielęgnacji szybciutko nauczysz się tym bardziej,że sporo z nich ma podobne wymagania.
Większość swych ziół wyhodowałam z nasionek bo w moim mieście wiele lat temu i nawet teraz nie miał nikt w sprzedaży z racji niewielkiego zainteresowania.
Z nasion jest większa gwarancja czystości odmiany- jednak dłużej trwa wyhodowanie roślin do chwili pierwszego cięcia.
Szybciej będzie gdy kupisz gotowe sadzonki ale nie takie "pędzone" w sklepach , te są feeee ;:185
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Czy szałwia lekarska 'Tricolor' ma wszystkie właściwości lecznicze jakie posiada szałwia o zwykłych liściach?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu szczerze Ci powiem,że nie wiem ale ... ja używam jako ziół tylko czystych gatunków bo dla mnie są najbardziej wysycone zapachy i smaki.
Z informacji wynika,że inne też mają właściwości lecznicze.
Dwa lata temu miałam Miętę ananasowę (Mentha suaveolens -Veriegata) i zanim zdobyłam kolejną czyli Miętę imbirową (Mentha x gentilis Variegata) to ta pierwsza po zimie już nie odżyła.
Lubiłam jej zapach i dodawałam listki do parzonej herbaty.
Była także pięknym dodatkiem do kwiatów w wazonie bo miety mają właściwości bakteriobójcze i woda długo jest czysta i ma świeży zapachach
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

dostałam nasionka macy, czy macie doświadczenie z wysiewem :wit , powiedzcie proszę, jak najlepiej wysiać? :wit
amery
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lip 2008, o 20:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mirzan pisze:Czy stosuje ktoś przywrotnik? Trzy tygodnie czekałem na sprowadzenie ziół do zielarskiego,
w aptekach nie ma.
Obecnie jego znaczenie w lecznictwie jest niewielkie, zalecany jest rzadko/wzdęcia, brak apetytu, biegunki itp/ Wystepuje na łakach, pastwiskach, nad rowami.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Nie w każdej okolicy,dlatego sadzę w ogrodzie.Ważniejsze jego właściwości,to regeneracja
naczyń krwionośnych w różnych organach.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poszukuję piołunu i arnikę górską, może ktoś, ma a może wiecie gdzie szukać???
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Witam Jeśli mogę to ja znam jego właściwości że przywrotnik pospolity jest na wzmocnienie mięsni miękkich np.przy nietrzymaniu moczu na przemian z wierzbownicą stosować :heja
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Krysiu, jednak zostawiłam sobie szczyptę nasion maki a myślałam, że wysiałam wszystkie. Całe szczęście,że w porę się odnalazły. Już są wysiane no i czekam co z tego będzie.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iwona0042 pisze:Poszukuję piołunu i arnikę górską, może ktoś, ma a może wiecie gdzie szukać???
Jakiej odmiany Piołunu szukasz bo Bylica piołun to rośnie wszędzie ?

Ewiczka52 Ewciu to prawda więc koniecznie trzeba uprawiać u siebie obie te roślinki bo lepiej zapobiegać niż leczyć.

badzia Wandziu pisałam do Ciebie o podobnych wpadkach zaburzenia krótkiej pamięci ... :;230
Czyli szukanie kolejnej rośliny na co ... ??? bo już zapomniałam ...
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Arnika górska jest rośliną chronioną
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiele roślin mających właściwości lecznicze jest pod ochroną dlatego warto je uprawiać w swych ogrodach aby móc pozyskiwać ich części w domowym leczeniu.
W tej chwili w naszych ogrodach i na wilgotnych łąkach kwitnie taka roślinka - jest ozdobą a jednocześnie leczy.
To Rdest wężownik
Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję,że wiele osób uprawia ją w swych ogrodach.
Ładnie prezentuje się w czasie kwitnienia bo jest dość wysoka - osiąga 70 cm i więcej.
Kwitnie od maja do lipca włącznie ale to zależy od rejonu w jakim mieszkamy. Lubi wilgotne i słoneczne ( półcień) stanowiska .
To wieloletnia kępiasta bylina a swą nazwę wężownik zawdzięcza dziwnie poskręcanym "esowato" korzeniom
Surowcem leczniczym jest korzeń, kłącza i liście. Liście pozyskuje się wiosną a korzeń jesienią.

Główne związki
Garbniki w ilości 16,8?21,5%, stanowiące mieszaninę związków pirogalowych (hydrolizujących) i pirokatechinowych (skondensowanych), kwasy fenolowe (m.in. kw. elagowy), leukocyjanidyna, węglowodany i sole mineralne.

Zastosowanie
Jest jednym z najsilniejszych ziół o właściwościach ściągających. Jest używany do gojenia się tkanek oraz hamowania krwotoków.
Do płukania jamy ustnej oraz jako płukanka w leczeniu gąbczastych dziąseł, owrzodzeń, bólów gardła a nawet jest pomocny w leczeniu chwiejących się zębów.
W nieżycie podostrym i przewlekłym żołądka i jelit, przy biegunkach, zatruciu pokarmowym, w nieznacznych krwawieniach w przewodzie pokarmowym, pomocniczo ? przeciw zakażeniom drobnoustrojami Shigella (czerwonka) i. Salmonella (dur brzuszny).
Zewnętrznie w zapaleniach pochwy (irygacje), świądzie sromu (okłady), żylakach odbytu (kąpiel siedząca), oparzeniach i owrzodzeniach żylakowych (okłady), w dermatozach wysiękowych i potliwości (kąpiele).
Maść z rdestu wężownika stosuje się w leczeniu hemoroidów oraz w przypadkach szczeliny odbytu.
Stosowany jest najczęściej w mieszankach ziołowych do kupienia w rożnej postaci.

DAWKOWANIE
Wywar: zalać szklanką wody 1 łyżeczkę suszonego zioła, zagotować i pozostawić na wolnym ogniu przez 10 ? 15 minut. Taki wywar powinien być pity trzy razy dziennie. Dla użytku zewnętrznego, wywar z rdestu wężownika może być również używany jako płukanka jamy ustnej lub gardła.
Nalewka: brać 2 ? 4ml nalewki z rdestu wężownika trzy razy dziennie.

UWAGA !!!
Ostrożnie: rdest prawdopodobnie utrudnia przyswajanie wit B, żelaza, magnezu, wapna i jeśli stosowany jest w dłuzszej kuracji trzeba je uzupełniać.

Osobiście stosuje go w postaci wywaru do płukania jamy ustnej w celu poprawienia stanu śluzówki i dziąseł. W postaci maści kupuję na zmiany skórne ( dermatozy ) i jestem zadowolona z efektów.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam ten rdest u siebie i nawet nie wiedziałam, że taki pomocny, a jeszcze muszę się pochwalić bo wzeszła mi ma maca, posiałam w namiocie, może coś z tego będzie, piołun rośnie wszędzie???, może i rósł, ale już nie widuję tak jak kiedyś, ale będąc teraz na urlopie na Mazurach znalazłam i przywiozłam na działkę, mam, a arnika wiem, że jest chroniona, ale może ktoś ma na działce???
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”