Ogród z Krzywą Jabłonią cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród z Krzywą Jabłonią cz. 3

Post »

Bernadko-na dyptamie mój wzrok się zatrzymał i tam już pozostał :lol: Wyjątkowo piękna sztuka :uszy
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bernadetko, choć mówią że dyptam nie lubi przesadzania i potrafi nie zakwitnąć to jak widać nie zawsze jest prawdą.
Myślę że po prostu porządnie to zrobiłaś i nie doznała szoku, może nawet nie zauważył że ma nowe miejsce :;230
Ślimakulców rzeczywiście masz mnóstwo, próbuj popiołu i pokruszonych skorupek jaj, zawsze jakiś sposób by uchronić te najcenniejsze i najbardziej smakowite okazy.
Ale żeby desperaci jukę żarli ? :shock:
Co do tułacza to ktoś mi mówił jak na początku się cieszył a potem nie mógł nad nim zapanować.
Pilnuj go.
Sama miałam na niego ochotę ale mam już dość dużo ekspansywnych roślin w ogrodzie i wiecznie z nimi walczę.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bernadetko,ależ u Ciebie plaga :shock:
Walcz z nimi,zbieraj,może pułapki piwne zastosuj,bo wszystko pochłoną :evil:

Ja już od jakiś 3 lat mam z nimi spokój,ale kiedyś gościły w moim ogrodzie i były ich tysiące :evil:
Za jedną noc potrafią zeżreć prawie wszystko,już się o tym przekonałam :evil:
Pozdrawiam Magda :)
justynaz
200p
200p
Od: 23 sty 2009, o 20:56
Kontakt:

Post »

Bernadetko ślimole ohyda, u nas ich nawet nie ma- może są w drodze dopiero. Dobrze, że wszystkiego nie zjadły. Dyptam śliczny, nasz po przesadzeniu został podtopiony i ledwo żyje, mam nadzieję, że przetrzyma ciężkie chwile :)
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

U mnie też tych ślimaczorów jest dużo. Zeżarły mi cały warzywniak zero warzywek będzie niestety tylko czosnek się ostał :wink: i rośliny też podjadają. Jak jestem to je codziennie zbieram. Gorzej w tygodniu to dopiero mają labę. Tutaj co o nich http://choroby-szkodniki.pl/?p=571

Bernadetko a ja bym ślicznie poprosiła o zdjęcie katalpy ale troszkę większe. Takie by ją było widać całą jak się uda bym zobaczyła pokrój. Dostaliśmy od sąsiadki 2 które u niej leżały z gołym wyschniętym korzeniem na wierzchu wywalała je ale udało się je przygarnąć. Marne szanse były nikt w nie nie wierzył ale przycięliśmy maksymalnie dobrej ziemi daliśmy i o dziwo odbijają ;:136 strasznie się cieszymy ale wiem, że to spore drzewska.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Jak zobaczyłam twoje zdjęcia ze ślimakami to myślałam, że to mój ogród :( U mnie niestety też inwazja.
Dyptam piekny, poluję na niego już jakiś czas i nie mogę trafić.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Izo - poszukałam .. ale nie ma takiej naradki ;:145
Gdybym przypuszczała że jest tak trudno dostepna to tej wiosny miałam jeszcze 1 "główkę " .. przesadziłabym do doniczki .. a tak, po deszczach nie zostało nic :(

evluk - jedną odnózkę dyptamu dostałam późnym latem od bratowej .. ona dostała od swojej babci :) :) - teraz go przesadziłam i zabierałam się za czekanie - bo podobno 3 lata po przesadzeniu nie kwitnie .. a tutaj taka niespodzianka :)
Tylko , że ja 1 albo 2 razy popryskałam go Asahi .. może mu pomogło :)
Dziękuję za miłe słowa - mnie też się bardzo podoba . Chciałabym miec jeszcze białego...

Mariolko ja dyptam po przesadzeniu potraktowałam asahi - może mu pomogło ? Faktem jest jednak , że był 2 razy przesadzany od zeszłego lata ... nie spodziewałam sie w ogóle kwiatów - więc tym bardziej się cieszę :)
Ze ślimakami dopiero uczę się walczyć - bo jak dotąd to były u mnie baaaardzo pojedyńcze sztuki .. a teraz :shock: Nie pomagają nawet żaby i ropuchy, które mam w ogrodzie ... Wstrętne są ...
O tułacza walczyłam ... w zeszłym roku kupowałam go 3 razy .. przyjeły sie dopiero sadzonki od Forumowiczów:)
I mam nadzieję, że nie będę musiała walczyć o jego eksmisję z mojego ogrodu .. kiedyś ..

Madziu
Plaga - i to dosłownie - obrzydlistwo ... walczę z nimi ślimaxem .. ale to dośc drogi interes :(
Zastosuję jeszcze popiół, a skorupki jajek - to tak pokruszone rozsypać ???
Wiem ile potrafią zeżreć .. najbardziej zdumiała mnie ta juka - przecież ona ma taklie twarde liscie !!!

Justynko .. u mnie też ich nie było - aż do teraz :(
A tobie życzę, żeby nigdy do Ciebie nie dotarły ... I mam nadzieję, że Twój dyptam prztrzyma - pogadaj z nim :) Jaki masz kolorek ???

Wioletko Jak Ty zbierasz te paskudztwa ??? brrr .. mój znajomy wychodził codziennie wieczorem z lopata i mowił że idzie rozmnażać ślimaki ( dzielić na pół ) .. wtedy nie wiedziałam jakie potrafią być wredne ... teraz juz wiem :(
Zaraz się dokształcę w ich zwalczaniu - dzięki za linka :)
Katalpe sfocę dla Ciebie .. u mnie rośnie ona w ogrodzeniu - między jakimiś krzakami - jest cokolwiek ściśnięta i nie widać całej jej urody - ale to wdzięczne drzewko - zwłaszcza, gdy kwitnie :)

Dorotko .. inwazja nornic, teraz mam jeszcze kreta, komary, ślimaki, grad, podtopienia i susza... jeszcze zarazy i szarańczy brakuje .. i będą plagi :(
Jeżeli chcesz nasionak - to jak się zawiążą - to ci podeślę. Albo sprawdzę jeszcze u kogoś, widziałam większy krzak - może cos się wysiało i już rośnie ??? Ale to nie obiecuję ...

A teraz wyszło słoneczko - idę do ogrodu :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Jak pięknie zakwitł DYPTAM ! Ma niezwykły ten "rysunek" na płatkach. Ja mam podobno odmianę o białych kwiatach (podobno, bo jeszcze nie kwitł).
Ciekawie wyglądają też kwiaty KALINY. I może dobrze ,że nie ma kwiatów kulistych (częściej występujące w ogrodach) lecz nieco egzotyczne , baldachimowate.
Plagi ślimaków nie zazdroszczę . Na dodatek te na zdjęciach to paskudny,żarłoczny i wielki ( 12-16cm !) ŚLINIK LUZYTAŃSKI !!! Walcz z nim, bo bestia osiąga w ciągu roku dojrzałość płciową , a potem jednorazowo składa ... do 400 jaj !!! Jest dla roślin ogrodowych równie groźny jak POMRÓW, o którym znalazłam taki wierszyk :

Kto ty jesteś?
Pomrów wielki.
Jaki znak twój?
Brak muszelki.
Co ty robisz w mym ogrodzie?
Jem warzywa twe, jak co dzień.
Gdzie ty mieszkasz?
Między swymi.
W jakim miejscu?
W twojej ziemi.
Czym ta ziemia?
Moim domem.
Jam ją pokrył "ŚLIMAKOLEM",
to pestycyd jest straszliwy.
Giń pomrowie obrzydliwy!
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Rety, obrzydliwe ślimaczyska. Faktycznie plagi egipskie...
Ale opuncji to chyba nie dadzą rady :;230
Podziwiałam zkupy ;:138 Cudnie Bernaciu potrafisz się cieszyć.
Dziękuję za miłe słowa - mnie też się bardzo podoba . Chciałabym miec jeszcze białego...
No przecież mówiłam, że już masz :D

aha, oglądnij te bukszpany. Wydaje mi się, że widziałam ślady grzyba. Może jestem przewrażliwiona, ale u siebie przegapiłam początek i mam potężną zarazę... Myślę o tym z ostatniego obrazka http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=7
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Co do dyptamu , kiedyś moja koleżanka nieźle się poparzyła w czasie upału.
Nic nie czuła początkowo później oznaki poparzenia pokazały się .
Niby taka piękna roślina ,a trzeba na nią uważać w czasie upału.
Tez bardzo lubię dyptamy. :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie - wieczorową porą :)

Ewelinko też bardzo się cieszę z niespodziewanych kwiatów Krzaku Mojżesza :)
Co do kaliny - to bardzo chciałam mieć taka kulistą, pachnącą . Wyczytałam u Ciebie jak się nazywa i już poszukiwania trwają :) Z tej nie byłam zadowolona na początku - ale przekonałam się do niej - te kwiaty są takie ażurowe - a i owocki długo utrzymują się na krzaku.
Dotychczas nie miałam ślimaków w ogrodzie - w tym roku to istna plaga ... walczę ślimakolem i .. zabijam ( aż trudno mi samej uwierzyć, że to robię ) .. ale tego jest tyle, że one chodzą mi po tarasie, schodach .. a nawet na ścianach widziałam ... są obrzydliwe, wielkie ... fuuuj.
Zbieram w lesie szyszki na wysypanie hostowiska - dziś nazbieraliśmy z synem 3 reklamówki - i w lesie też są :( .. a widziałam tam takie wielkie, w kolorze granatowym.
Ostatnio wysypałam cały killogram ślimaxu .. na chwilę pomogło ..
Nie wiedziałam , że są wierszyki na ten tremat :)

Izo
Opuncja rośnie całkiem bezpiecznie - mam nadzieję .. bo to było moje marzenie, mieć ją w ogrodzie.
ja nie sprawdzałam tych bukszpanów - jutro to zrobię ... ale faktycznie grzyb w tym roku króluje .. w domu mam wykopane cebulki - wszystko zaatakowane po tych deszczach - najbardziej szkoda mi Ismen :( Zaatakowane zostały też dalie , więc może i bukszpany. dziękuję za linka - jeszcze dziś przeczytam o chorobach.

Widzisz , ja całkowicie zapomniałam, że mam już białego dyptama :oops: :oops:. Popatrz jaki ze mnie sklerotyk .. jak mogłam o tym zapomnieć ????? Nie rozumiem tego zupełnie :) dziękuję Ci serdecznie ;:167 I teraz już nie zapomnę :)

Z zakupów cieszę się rzeczywiście jak z gwiazdki z nieba - niezaplanowane, niespodziwane spełnienie marzeń ... Czy można się nie cieszyć ?

Anitko Witaj w małopolskich klimatach :)
Bedę uważać na dyptam - muszę pewno jeszcze o nim poczytać - bo nie wiem, czy takie parzące właściwości mają kwiaty, czy liście.

Ale i tak jest piękny . Prawda ? :)
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze trochę fotek :)

3107. jeszcze kwitna orliki
Obrazek

3108 ten rojnik nie zdążył zakwitnąć .. podgryzły go śliamki ... miałam tylko 1 "rózyczkę " ,.. szkoda mi go - wolałabym , żeby się rozrósł :(
Obrazek

3109 Gość na berberysie :)
Obrazek

3110.
Obrazek

3111. Berberys solo :)
Obrazek

3112.
Obrazek

3113. I znów orliki :)
Obrazek

3114. Trochę funkii :)
Obrazek

3115. Taki bodziszek NN
Obrazek

3116 Za chwilę rozkwit :) Moje ulubione :)
Obrazek

3117. I jeszcze raz orliki
Obrazek

3118. Irysek
Obrazek

3119. Chaber i gość :)
Obrazek

3120 Najwcześniejszy liliowiec
Obrazek

3121. te Iryski już kwitną :)
Obrazek

3122 Przetacznik ?
Obrazek

3123. Na skalniaku
Obrazek

3124. Po raz pierwszy zakwitną mi wszystkie tawułki :)
Obrazek

3125 Truskawka ozdobna
Obrazek

3126.
Obrazek

3127 Skalniaczek NN - ma taki oryginalny kolorek :) Iza rozpoznała go jako Lak - dziękuję :)
Obrazek

3128 Kolejny Irys
Obrazek

3129. Nowa rabatka i podmurówka, którą własnie skończył mój mąż .. jeszcze widać materiały :)
Obrazek

3130 Wierzba -( fotka już nieaktualna - bo drzewko zostało przycięte ) - tak zniszczyły ją październikowe śniegi ..
Obrazek
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

oj Beniu coś mi się widzi ze będę cie musiała pocieszyć jukką bo z tej niewiele zostało ale będę wredna ....wymienię na młodzika dyptama na wiosnę bo wyobraź sobie że moje dwa okazy biały i różowy zostały pożarte w zimie przez nornice ...po 5 latach .pomyśl jakie były już wielkie .powiem ci że z ślimakami tez walczę ale snakolem z brros zauważyłam że skuteczniejszy ,u mnie to samo co u ciebie nawet trytomy zeżarły .a u ciebie jak trytomy są ,żyją ,ja myślałam że nie zakwitną ale widzę kwiaty będą ale później

ogrod u stop klasztoru
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Zastanawiam się dlaczego ja wciąż nie mam żadnego berberysu na działce...Muszę koniecznie to zmienić. Jest tyle fajnych odmian. Twój pięknie kwitnie!
Mała podpowiedź o NN. Na zdj. 1127 jest lak, a na 3122 przetacznik, ale nie pamiętam jaki :oops:
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka fotek i mykam do lasu po szyszki :)

3131 Moja największa hostowa duma :)
Obrazek

3132. Firletka - kwitła słabiutko :(
Obrazek

3133.Rabatka jednoroczna ...
Obrazek

3134 Sasankowe wspomnienie
Obrazek

3135.
Obrazek

3136.
Obrazek

3137. Takie coś zakwitło mi w donicach z cebulowymi :)
Obrazek

3138. Orlików czar ...
Obrazek

3139. Moje juki w paski .. obie przezimowałay pod stroiszem.
Obrazek

3140. I taka :)
Obrazek

Ostatnio takie juki widziałam w OBI Krakowaskim - bardzo drogo :( ... i u Batki w Śledziejowicach - po 18 zł :)

A ktoś na Forum ma jeszcze inaczej wybarwioną .. nie pamiętam Kto ... ale bardzo mi się podobała ta juka - u mnie niestety nie ma :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”