Rabatka w pełnym słońcu

Zablokowany
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatka w pełnym słońcu

Post »

Jeny gdzie tak daleko Cie wyrzuciło/
Faktycznie nie byłoby aż tak daleko, ale aż pod Wrocław? :;230
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Kasiu, taka soczysta u Ciebie zieleń :roll: i róże bez jednej plamki :roll: taki klimat, czy im pomagasz?
Wciąż mam nadzieję, że dotrzesz w moje rejony i pozbierasz trochę moich zbyt rozrośniętych roślin :D Na targ przyjeżdzają sprzedawcy, i klienci też, z całego kraju.
Alchynist przetrzyma, mieszkasz teraz w cieplejszej strefie.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ilonko, wcale nie daleko tylko strasznie długo się jedzie ;:224
Tak się złożyło że od 1,5 miesiąca mieszkam pod Wrocławiem, właśnie byliśmy na starych śmieciach, i 5 godzin w jedną i 5 godzin w drugą stronę :?

Basieńko, właśnie byliśmy w starym domku, i zauważyłam że tam róże o wiele gorzej wyglądają, nawet te które nigdy nie chorowały :( , a tu mają się całkiem dobrze, z tych słabszych obrywam pojedyncze ,chore listki, ale te które przywiozłam ze sobą mają się dobrze. Nic z nimi nie robię.
Właśnie tej zimy róże tu pod Wrocławiem róże mocno wymarzły, niektóre pomimo reanimacji są maleńkie i odbijają jedną gałązką :? Alchymisty też mocno zmarzły.
Basiu,bardzo jestem ciekawa tego targu staroci, ale jeszcze chętniej poznałabym Ciebie :D
Dlatego być może ale nic pewnego z tym przyjazdem.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Odziedziczona" rabata różana pomału rozkwita, na razie widzę same róże wielkokwiatowe, ale przesadziłam już stamtąd The Pilgrim, Louise Odier i dwa krzaki o drobnych czerwonych kwiatach.
Nie wiem jak na tak małym kawałku mogło rosnąć tyle róż, było ich 16-cie :shock:

Obrazek

Chyba Kronenburg, nie myślałam że ma takie wielkie kwiaty :roll:

Obrazek

Obrazek

Gloria Dei

Obrazek

Dwie różowe nn

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Oj, nie pogniewałabym się na takie dzidzictwo! Pilgrim chodzi za mną i chodzi! Rosły w takim ścisku i jakie zdrowe :shock: Musisz mieć dobry klimat dla róż!

Kasiu, a pojawisz się na kiermaszu pod Igiełką 03.09? Zbiera się grupa wrocławska
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dobrze, że rozsadziłas, bo pewnie kiepsko im było w takiej ciasnocie. ;:108
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daguś, róże w ścisku prawie nie rosły, ale rzeczywiście prawie wszystkie zdrowe :wink: Dopiero po przesadzeniu tych dużych reszta też ruszyła. Z Pilgrima bardzo się cieszę, także o nim marzyłam. Niestety po przesadzeniu nie wygląda za dobrze :wink: Miesiąc stał jak zaklęty ale wreszcie coś puszcza.

Obrazek

A tak wygląda Louise Odier, ma małe pączki i mam nadzieję że wreszcie się zazieleni :wink:

Obrazek

Daguś napisz mi coś więcej o tym spotkaniu, gdzie ten kiermasz, bardzo chętnie bym się przyłączyła :D

Moniu, wszystkie róże chcę stamtąd przesadzić, byłam załamana w jakim zagęszczeniu rosły :(
Czekałam na kwitnienie, żeby zobaczyć co to za królewny, ponieważ chcę porobić kolorystyczne rabaty.
Na tamtej rabacie zostanie tylko jedna, to będzie jakiś olbrzym, rośnie jak na drożdżach , jestem bardzo ciekawa co to za cudo. :wink: Cała w drobnych, miękkich kolcach.

Obrazek

Nie mogę zidentyfikować poniższej róży , kwiaty przypominają mi Westerlandka, ale liście już nie, raczej wielkokwiatowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Kasiu, dwa razy do roku- wiosną i jesienią jest kiermasz ogrodniczy we Wrocławiu, pod Iglicą (koło Hali Stulecia i Zoo) Spotykamy się tam całą bandą wrocławską, a tu masz linka do naszego wątku:

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 9&start=42

Wpadnij, poznasz wielu przesympatycznych ludzi zakręconych ogrodowo :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolor żarówiasty niczym u Fellowship :lol:
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Zmiany, zmiany. Jak się chce to w ogrodzie ciągle się znajdzie do robótki. Dobrze, że przesadziłaś. Będzie więcej miejsca i odwdzięczy się pięknym kwitnieniem.
Szkoda, że wcześniej się nie znałyśmy. Spod Torunia do Bydgoszczy mały skok i byłaby przerwa przed dalszą ;:71
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daguś, poczytałam, pooglądałam,jeśli nic nie stanie na przeszkodzie to chętnie się wybiorę ;:65
Czy Ty też będziesz?

Moniu,też mi to przyszło do głowy, ale nie byłam pewna :)
Tylko gdzie ją posadzić? Wśród różowych, żółtych czy czerwonych ;:224

Ilonko,no szkoda , było blisko i po drodze :(
Może kiedyś będzie jeszcze okazja, gdybyś była w tych okolicach to serdecznie zapraszam :D
Muszę koniecznie poprzesadzać te róże, ale zaczekam tym razem aż przekwitną i się ochłodzi :wink:
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Kasia, ja bym posadziła z żółtymi :) ale przecież to kwestia upodobań :)
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, ja bym dała do żółtych. Zrobiłabym taką słoneczną rabatę z tej kolorystyki - liliowce, lilie, róże i do tego ciemnozielone rosplenice japońskie, które dodałyby lekkości tym dominującym kolorkom.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, myślę że z żółtymi będzie ładnie, posadziłam tam już w centrum Piligrima, i wielkokwiatową żółtą. Ta róża wcale nie jest taka "żarówiasta" , całkiem ładniutka.
Jakie jeszcze by pasowały, coś żółtego czy może białe? Może jeszcze Gloria Dei ?

Moniu, będzie na żółtej z Piligrimem i żółtą nn, myślisz że lilie też żółte? rosną tam już różowe, będą musiały zmienić adres :wink: Biała zostaje.
Rozplenice... to jest to, byłoby pięknie, one nie są tak ekspansywne jak trawy? Muszę doczytać czy lubią taką czarniawą ziemię :wink:

A ja dosadzam trochę starca, trochę irysków mini, bodziszka, taki standard ;:224

Dziś wreszcie posadziłam Grahama i Westerlanda, do tej pory rosły w donicach, Graham ma słonko tylko do 13-tej, powinno być mu dobrze w tym miejscu.
Wykopanie dołków graniczyło z cudem, przy każdym wbiciu łopaty gruz, resztki dachówki i cegły , szkła, i inne śmieci ;:223 Co ci ludzie tak naśmiecili przez lata ;:224
Mam miejsce na duży skalniak, pewnie jeszcze trochę pokopię i usypię wielką górę z tego gruzu ;:108
No i te ch.... komary :evil:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, rosplenica rośnie jak inne trawy, ale jest piękna i zawsze mozesz ja dzielić ;)
Pilgrima posadziłabym na innej rabacie - zrobiłabym limonkową rabatę z Pilgrima, bieli, zieleni, naparstnicy seledynowej, kremowych złocieni i kremowych jeżówek. Ja taką właśnie zrobiłam niedawno :heja :heja i dlatego Cię do takiej namawiam :;230 Wprawdzie u mnie nie jest to osobna rabata, a w ciągu wielkiej rabaty - taka plama kolorystyczna, ale osobno byłoby pięknie :uszy A żółte jako żółte - bez Pilgrima, bo jego żółty jest niepasujący do ciemniejszych żółci wg mnie. Oczywiście zrobisz jak uważasz, ja tylko poddaję propozycję ;:196
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”