Moja domowa piekarnia - AnaKa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu ja robię podobnie tylko bez mleka :P
2 cytryny obieram dokładnie ze skóry ( tak żeby nic białego nie zostawało i nie było mętne, no i nie przepadam za tym goryczkowym smakiem skórki :oops: ) nakłuwam cytrynki i w każdą dziurkę wsadzam ziarenko kawy :P
Wsadzam do słoika > wsypuję 21 łyżek cukru i zalewam 1l wódki :P
Zakręcam słoik i odstawiam na 3-4 tygodnie > co jakiś czas potrząsając słoikiem :P
Zlewam w już jest gotowe do picia Obrazek
Pije się świetnie > taki syropek z kawowym posmakiem > tylko uwaga zabiera nogi ( pamiętam jak pierwszy raz zrobiłam i panowie pili wódkę, a my z mamą maczałyśmy dzióbka w likierze > panowie wstali do wyjścia, a Mama miała ciężką pupę, bo zabrał ktoś jej nogi Obrazek Mama nigdy nie piła,a to tak jej zasmakowało :P)
Fajnie się pije i niewiadomo kiedy powala > no to cyk Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Tak Kasiu, to może zwalić z nóg ;:1
TY robisz likier cytrynowo-kawowy, a ja limoncello :wink:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Kasiu Aniu świetne te cytrynówki ...a jak je moża długo trzymać....oczywiście jeżeli będzie co :wink: i czy w lodówce. :mrgreen:
I jeszcze jedno pytanie.... czy nie są gorzkie tak jak np. herbata z cytryną :?:
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elizko, one mają taki lekko gorzkawy posmak z racji tego,że to są nalewy na skórkach. Można go zniwelować , dodając mniej skórek a więcej soku cytrynowego, cukier waniliowy, etc. Te nalewy trzyma się w lodówce, więc dość długo mogą wytrwać. Ile dokładnie nie wiem, bo u mnie długo nie postoją... :wink:

A to kolejna nalewka Cytrynowo-miodowa

Składniki:
Skórki z kilku cytryn cieniutko obrane/ nie podaję dokładnej ilości,żeby można sobie było regulować tę goryczkę/
sok z trzech cytryn
słoiczek płynnego miodu
0,5 l spirytusu
2-3 szkl. wody źródlanej/w zależności od tego jak mocną nalewkę chcemy otrzymać/

Skórki do słoja i zalewamy alkoholem na przynajmniej jeden dzień.Miód rozpuszczamy w wodzie, z cytryn wyciskamy sok, ze skórek zalewamy alkohol. Wszystko razem łączymy i odstawiamy w chłodne miejsce/ja trzymam w lodówce/, aż składniki się dobrze połączą.

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Zobacz Aniu..... przywędrowałam tu za tobą w wątku storczykowego, a raczej przyciągnoł mnie tutaj zapach pieczonego chlebka... mniam, mniam ! Mam nadzieję, że nie będziesz miała mi tego za złe :? . Tyle się naczytałam, a i tak mam problem ze zrobieniem zakwasu. Mąkę kupiłam taką jak trzeba: żytnią razową typ 2000 z gospodarstwa ekologicznego. Składniki odmierzone wzorowo i .... zrobił się zbity klajster, coś w rodzaju ciasta. Już tutaj był taki problem. Aniu, jaką konsystencję powinien mieć zakwas ? Czy ma być płynny ? Może powinnam dodać więcej wody, niż jest w przepisie ? Do tej pory piekłam tylko chlebek z gotowej mieszanki, więc nie miałam takiego problemu. Proszę naprowadź na dobre tory początkującą :wink: .
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, zrobiłam dzisiaj bajgle wg. Twojego przepisu :D Polecam serdecznie wszystkim, pyszne! :D
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lana, w pierwszym dniu zakwas jest taki klajstrowaty, a zmienia się w bardziej płynny z każdym dniem. Ja bym tego nie wylewała, tylko postępowała wg. przepisu. Zobaczysz co z tego będzie. Moim zdaniem się uda :D
I miło mi,że chlebek Cię do mnie sprowadził ;:7

KasiuN., niesamowicie się cieszę, że bajgle Ci smakują. Są zupełnie proste w ,produkcji', prawda?
I koniecznie wstaw tu fotkę. Niech nacieszę oczy ;:6
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj był Światowy Dzień Chleba. Ale dopiero dzisiaj z tej okazji upiekłam Chlebowe paluchy, dołączając do Weekendowej Piekarni :P
Przepis pochodzi z magazynu , Taste of home'.

Obrazek
jajko roztrzepane 1 łyżką zimnej wody
7 gr drożdży instant
400 ml ciepłej wody
4 gr cukru
55 gr oliwy z oliwek
15 gr soli
85 gr mąki pszennej pełnoziarnistej
500-550 gr maki pszennej chlebowej

Do posmarowania: jajko roztrzepane z łyżką zimnej wody
Do posypania: sezam, mak, ziarna

1. W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie, dodać cukier i odstawić na 5 min.Dolać oliwę, sól i mąkę. Uformować miękkie ciasto.
2. Ciasto wyjąć na podsypanej mąką stolnicę i wyrabiać ok. 10 min aż będzie elastyczne.Wyrobione ciasto umieścić w misce posmarowanej oliwą. Kule ciasta przekręcić na drugą stronę, aby cała była lekko pokryta oliwą. Pzrykryć i odstawić w ciepło do wyrośnięcia na 1 godz. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 porcji, z każdej uformować wałeczek- 25 cm długi i 2,5 cm szeroki. Ułożyc na bleche wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

4.Paluchy posmarować jajkiem posypać ziarnami. Piec w piecyku nagrzanym do 190-200 stopni ok. 20 minut.
Można jeść już ciepłe. ;:1
Dobrze smakują z masłem czosnkowym lub pietruszkowym. Smacznego :!:

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elizabetka pisze:Kasiu Aniu świetne te cytrynówki ...a jak je moża długo trzymać....oczywiście jeżeli będzie co :wink: i czy w lodówce. :mrgreen:
I jeszcze jedno pytanie.... czy nie są gorzkie tak jak np. herbata z cytryną :?:
Elu u mnie stoi normalnie w barku i nic się z nią nie dziej > a im dłużej stoi tym jest lepszy.
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Dzięki Aniu i Kasiu.....może się skuszę.
:wink:

Anko te paluchy z masłem czosnkowym albo pietruszkowym i w dodatku ciepłe ......ojejku idę stąd. :lol:
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja poleciałam po kanapkę Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Aniu dziękuję za podpowiedź :D , zaraz idę dokarmiać zakwas. Pocieszyłaś mnie i mam nadzieję, że jednak się uda :wink: . Może jakaś podpowiedź, jaki chlebek na pierwszy prawdziwy piekarski debiut ? Najlepiej coś, co nie może się nie udać ha, ha ...... :lol: .
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, proszę, oto bajgle :) Dla siebie posypałam kminkiem :D
Obrazek
Nie sprawiają trudności, przyjemnie się je robi i naprawdę niezwykle smaczne :D Dziękuję!

Twoje chlebowe paluchy wyglądają przepysznie :D
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elizka, Figa - zapraszam do mnie :D Jak tylko będziecie w okolicy, dawajcie znak i już piekę ;:1

Lana
, w moim wątku jest przepis na prosty chleb na zakwasie.Ten Ci proponuję :P
Ale nie spiesz się, dopóki zakwas nie będzie gotów. Nie można być niecierpliwym przy pieczeniu chleba.

Kasiu N., z tym kminkiem to chyba telepatia. Dzisiaj chciałam paluchy nim posypać i ,wyszedł' mi z kuchni. Muszę kupić. A tak lubię dodatek kminku.
Twoje bajgle są idealne. Gratuluję ;:7
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja miałam się odchudzać, a tu takie łakocie że nigdy tyle chleba nie jadłam :oops:
Tak z innej beczki > jak czuje się sunia :?: :?: :?:
Moje linki
KATARZYNA
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”