Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

artam pisze:Lilia ropusza to trójsklepka, tak? Nie znałam tej nazwy, jakaś taka mało miła :)
Marto- mi ta nazwa nie przeszkadza bo bardzo lubię ropuchy i chętnie widzę je w swoim ogrodzie :D :D :D

Ewo- z pewnością znasz trójsklepki vel lilie ropusze. Ta biała jest wyjątkowa bo w każdym kącie liścia są co najmniej po dwa pąki kwiatowe i cały pęd wygląda jak warkocz panny młodej poprzetykany białymi kwiatami. Ta odmiana pierwszy raz mi kwitnie i jestem nią zauroczona.

Gosiu - jest mi bardzo miło, ze odpoczywasz w moim ogrodzie. W październiku pewnie będę w Łodzi więc może będę mogła podrzucić Ci obiecane floksy. Obserwuję Twoje zmagania z urządzaniem ogrodu i podziwiam, nawet nie wiesz, jak bardzo :shock: :shock: :shock:

Ostatni weekend spędziłam na Podlasiu. Oprócz ogromnych bezkresnych przestrzeni nieskalanych żadnymi siedzibami ludzkimi, miałam okazję podziwiać silvarium w Poczopku na skraju Puszczy Knyszyńskiej - swoistą ścieżkę edukacyjną stworzoną przez nadleśniczego z Krynek. A oto kilka zdjęć z tego pięknego obiektu :

Przez cały teren płynie strumień o jakim w swoim ogrodzie mogłabym tylko pomarzyć

Obrazek Obrazek

Ogromne głazy narzutowe są wszędzie

Obrazek

Obrazek

A tak wyglądały zakładane w dawnych czasach barcie w pniach drzew; barć zabezpieczona jest przed łakomymi na miód niedźwiedziami ruchomym pniem

Obrazek Obrazek

Jest tu też poromierz i zegar słoneczny i odlewy tropów zwierząt leśnych i wiele innych leśnych cudowności; jestem pełna podziwu dla pomysłowości twórcy tego obiektu

Obrazek

Obrazek

A cóż w moim ogrodzie...... Idzie jesień. Dzisiaj padało i moje śliczne bielutkie pełne zimowity, które dopiero co zakwitły, zabłociły się. Może jutro uda mi się zrobić im ładne zdjęcie.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ania śliczne zdięcia z wycieczki i mam okazję wkońcu ciebie zobaczyć :D
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

Aniu, jak miło Cię widzieć. Jeżeli tylko będziesz w Łodzi, to daj znać. Dziękuję za miłe słowa ;:196
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Aga2
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak zaczełam oglądac Twój ogródek to stwierdziłam że nikt tylu Piwoni nie ma , nie spodziewałam się, że może być tyle odmian .
Pierwszy raz u Ciebie widziałam irysy ensata .
Z liliami i liliowcami to już dałaś ognia -piekna kolekcja!!
kokorycz błękitna wpadła mi w oko -ten kolor :roll:
Jeżówki mie zaciekawiły po spacerze u Ciebie .

Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie.

Aaa.. zapomiałam dodać jak zeszłaś z tego kamienia wielgachnego- wysportowana dziewdzyna -tak trzymać :wink:
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Znam trójsklepki ale pierwszy raz słysze nazwę "lilia ropusza" :oops:
...człowiek uczy sie całe życie! Ta biała robi wrażenie! :shock:

Wspaniałe zdjęcia z wycieczki i bardzo miło, Cie Aniu ,zobaczyć ;)
pozdrowionka!
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bello, Gosiu:wit :wit :wit

Aga2 pisze:
Aaa.. zapomiałam dodać jak zeszłaś z tego kamienia wielgachnego- wysportowana dziewdzyna -tak trzymać :wink:
Agnieszko-witam Cię w moim ogrodzie mam nadzieję, że nie po raz ostatni. W zejściu z kamienia pomógł mi mój M podając dłoń, na której mogłam się wesprzeć bo inaczej pewnie bym tam stała do dziś ;:112
Odmian piwonii jest bardzo, bardzo dużo i cieszę się, że można je w końcu kupić. Są to jedne z moich ulubionych roślin ozdobnych.

gloriadei- dziękuję za miłe słowa. Ja bardzo często spotykam się z tą nazwą dla trójsklepki.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przed dwudziestoma minutami przeszła nad moim ogrodem krótka ale bardzo intensywna burza. Sypnęło dość grubym gradem , po którym zaczął padać ulewny deszcz. Nie wychodziłam jeszcze do ogrodu aby sprawdzać skutki - jest szaro i wietrznie i wciąż pada. To już początek października a ja jeszcze mam tyle do zrobienia w ogrodzie.
Między okresami deszczowymi wyjrzało na chwilę słońce i zrobiłam kilka zdjęć. Oto one :

W końcu zakwitły moje pełne zimowity

Obrazek Obrazek

Rozkwitają następne astry jesienne

Obrazek Obrazek

Biała trójsklepka coraz piękniejsza. Czekam jeszcze na wykwitnięcie odmiany o zielono-żółtych liściach; nigdy jeszcze mi nie kwitła bo zawsze zjadały ją ślimaki.
Przycięte po zbiorze nasion jeżówki, powtarzają kwitnienie. Jeśli nie będzie mrozu może doczekam się następnych kwiatów (?)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Pomarańczowa jeżówka :!: :!: :!: nie widziałam jeszcze :D
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Aniu, nie bałaś się tej wielkiej pszczoły? :lol: :lol: Ciekawe te zdjęcia.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, dlaczego Ty lubisz ropuchy?!
Jeżówki są niesamowite, moje też wypuszczają nowe pędy, cieszę się z tego, bo zawsze o tej porze roku niewiele u mnie kwitło. Zimowity przepiękne!
Aniu, zajrzyj na pw
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

Aniu, w przyszłym sezonie inwestuję w jeżówki. Zafiksowałam się na nie na maxa :D
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Ta 'Mango" jeżówka cudna! Ale chyba i tak najbardziej choruję na 'Hot Papayę' - jakbyś ją tak przypadkiem gdzieś zamawiała to chętnie bym się podpiął :D
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

Obrazek

[/quote]

Aniu! Miło Cię poznać.

Pozdrawiam , Elżbieta
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BarWo pisze:Pomarańczowa jeżówka :!: :!: :!: nie widziałam jeszcze :D
Barbaro-witaj. Zapraszam Cię na poprzednie strony mojego wątku. Są tam zdjęcia wielu odmian jeżówek od niby czerwonych poprzez żółte, pomarańczowe jasne i ciemne, różowe tradycyjne i pełne, białe pojedyncze i pełne aż do zielonych. Amerykanie wyhodowali tak dużo odmian, że nie mogły nie pojawić się w naszych ogrodach :lol: :lol: :lol:

Maju-tej się nie bałam :lol: :lol: ale żywe niejednokrotnie mnie już pogryzły i pożądliły :cry:

Marto-przecież ropuchy są bardzo pożyteczne :!: Wyjadają ślimaki i inne szkodniki. Szczególnie jestem zadowolona, gdy widzę młode ropuszki . Takie małe niezdary -lubię patrzeć na te sympatyczne brzydulki.

Byłam na priva i sprawiłaś mi wiele radości ; dziękuję ;:31 Oby się udało.

Piotrze - ja też marzę o tej odmianie jeżówki. Już ją namierzyłam na wyspach ale chyba nie zdecyduję się na sprowadzanie ze względu na bardzo wysoką cenę . Najgorsze to jest to, że wciąż powstają nowe, wspaniałe odmiany ;:112 Sam chyba prezentując swoje żurawki podałeś stronę, gdzie można obejrzeć jeżówkowe hity mijającego roku.

Elżbieto - :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniuciesze się że mogłam zobaczyć Twoje zdjęcie zawsze tylko mogłam sobie wyobrażać jak możesz wyglądać teraz już wiem . Pięknie wyglądasz na tych zdjęciach .

Astry i zimowity cudowne ,ja nadal czekam na swoje białe pełne , jeszcze nie wychodzą z ziemi już troszkę mnie to martwi czy kiedykolwiek wyjdą no i jak wyjdą czy będą pełne białe .
Genia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”