Uprawa porów cz.1
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Por i Seler
Ale piękne macie selerki
. Ja patrząc na wasze "krasawicy" już wiem że moje takie nie będą
bo za gęsto i to baardzoo za gęsto je wysiałam. Chyba że od razu ich przerwę, tak dzisiaj robiłam z kapustą.
Czy dobrze zrozumiałam? Wy nie pikujecie selerki w osobne doniczki a tylko przerywacie? Czy coś poplątalam?

Czy dobrze zrozumiałam? Wy nie pikujecie selerki w osobne doniczki a tylko przerywacie? Czy coś poplątalam?
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja selerki pikuję.
Z tych gęsto posianych wybieram najładniejsze i wsadzam do wielodoniczek,ale można zrobić to tak jak 'bonia' w pojemniczkach. Tak wyglądały moje w tamtym tygodniu.

Z tych gęsto posianych wybieram najładniejsze i wsadzam do wielodoniczek,ale można zrobić to tak jak 'bonia' w pojemniczkach. Tak wyglądały moje w tamtym tygodniu.

pozdrawiam, Anita
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Bonia 244, w jakiej odległości Twoje selerki są między sobą. Zalecane jest około 5 cm. Gdy zobaczyłem Twój sposób to się zastanawiam czy nie zrobić podobnie. Początkowo myślałem o wielodoniczce. Ale patrząc na fotki następne zauważyłem że w wielodoniczce selerki które znajdują się dalej od okna to mają słabsze oświetlenie. Przynajmniej tak mi się wydaje. Pozdrawiam.
Pamiętajcie o ogrodach...
- NITKA
- 1000p
Zenonie, dobrze Ci się wydaje
W moim wypadku w grę wchodzi tylko wielodoniczka, gdyż robię wiele różnych rozsad i dla mnie jest to oszczędność miejsca ( mam ograniczoną ilość parapetów, niestety..) Ale korzystam z tych wielodoniczek trzeci rok i doświadczyłam,że w końcowym rezultacie roślinki z ostatniego rzędu niczym nie ustępują tym z pierwszego
Dodatkowo za radą forumowiczów w tym roku używam folii aluminiowej, jako tylnej ściany, która odbija światło - całkiem fajna sprawa
- tu na selerkach nie była jeszcze używana 

pozdrawiam, Anita
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
U mnie ten rozstaw jest 2-3cm niestety nie mam miejsca na wielodoniczki
za bardzo zaszalałam z jednorocznymi kwiatuszkami
i gdzieś to wszystko się musi pomieścić niech jeszcze trochę podrosną to ich przesadzę do większych doniczek i do szklarni 

- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Chciała bym mieć przynajmniej część z waszych parapetów
ja nie mam żadnego, na razie stoją w rogu zafoliowane i czekają na zamontowanie. Kazałam swojemu M wtarabanić duże stare biurko i postawić przy jedynym oknie które mamy w naszym małym, tymczasowym na prędko zrobionym pokoju z kuchnią, który M wyczarował z części obory
żeby było gdzie "przezimować". Trzeba było widzieć jego minę kiedy ja opisywałam cudowne walory posiadania własnych sadzonek
dziwnie się krzywił i charczał...ale wysiłki się opłaciły i teraz większą część pokoju zajmuje przedwojenne biurko zastawione tackami. Ale pytanie, co będzie dalej, kiedy trzeba będzie pikować?!! Myślę o takim a la inspekcie, żeby nie od razu do ziemi wysadzać a wstawiać do niego już popikowane sadzonki w doniczkach. Czy to dobry pomysł? I jakie taki inspekt powinno mieć dno? Tadeusz "mądry człowiek" na pewno by wiedział.

- NITKA
- 1000p
srafcik, super rozsady
, ale gdzie i kiedy planujesz wsadzić je na miejsce stałe ?

pozdrawiam, Anita
- NITKA
- 1000p
Ja wysadzam do gruntu dopiero w maju, dlatego sieje rozsady trochę później. Z tego co zauważyłam, to Ty wiele warzyw siejesz/sadzisz wcześniej. Z ciekawością będę śledzić rozwój twoich roślinek, może wyciągnę jakieś nowe wnioski
Pozdrawiam

Pozdrawiam

pozdrawiam, Anita
Dolnośląskie ma troche inny klimat niz reszta kraju, ale mimo to uwazam wysadzenie selera do gruntu o tej porze- za błąd. Bardzo często roślina selera, przechłodzona we wczesnej fazie wzrostu wytwarza zamiast korzenia pęd nasienny. Wez to pod uwagę.
Pozdrawiam
PS
W drugiej dekadzie kwietnia możesz, tylko musisz go pilnować i chronic przed przymrozkami albo długotrwałymi chłodami.
Pozdrawiam
PS
W drugiej dekadzie kwietnia możesz, tylko musisz go pilnować i chronic przed przymrozkami albo długotrwałymi chłodami.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 mar 2011, o 18:15
Pisząc "jak pogoda dopisze" nie myślałem o wysadzaniu selera w marcu tylko najwcześniej w drugiej dekadzie kwietnia. Selerek jeszcze jest maluśki.
Pozdrawiam
- NITKA
- 1000p
Srafcik, za to pory fantastyczne
Ja w poniedziałek biorę się za pikowanie moich, bo trochę za gęsto wysiałam i im ciasnawo. 

pozdrawiam, Anita
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 mar 2011, o 18:15
W tym roku po raz pierwszy produkuję sam rozsady zobaczę co z tego będzie...
Pozdrawiam