Uprawa porów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Por i Seler

Post »

Śliczne :uszy
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale piękne macie selerki ;:63 . Ja patrząc na wasze "krasawicy" już wiem że moje takie nie będą :-( bo za gęsto i to baardzoo za gęsto je wysiałam. Chyba że od razu ich przerwę, tak dzisiaj robiłam z kapustą.
Czy dobrze zrozumiałam? Wy nie pikujecie selerki w osobne doniczki a tylko przerywacie? Czy coś poplątalam?
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Ja selerki pikuję.
Z tych gęsto posianych wybieram najładniejsze i wsadzam do wielodoniczek,ale można zrobić to tak jak 'bonia' w pojemniczkach. Tak wyglądały moje w tamtym tygodniu. :wink:

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Anita
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

Bonia 244, w jakiej odległości Twoje selerki są między sobą. Zalecane jest około 5 cm. Gdy zobaczyłem Twój sposób to się zastanawiam czy nie zrobić podobnie. Początkowo myślałem o wielodoniczce. Ale patrząc na fotki następne zauważyłem że w wielodoniczce selerki które znajdują się dalej od okna to mają słabsze oświetlenie. Przynajmniej tak mi się wydaje. Pozdrawiam.
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Zenonie, dobrze Ci się wydaje :wink: W moim wypadku w grę wchodzi tylko wielodoniczka, gdyż robię wiele różnych rozsad i dla mnie jest to oszczędność miejsca ( mam ograniczoną ilość parapetów, niestety..) Ale korzystam z tych wielodoniczek trzeci rok i doświadczyłam,że w końcowym rezultacie roślinki z ostatniego rzędu niczym nie ustępują tym z pierwszego :wink: Dodatkowo za radą forumowiczów w tym roku używam folii aluminiowej, jako tylnej ściany, która odbija światło - całkiem fajna sprawa :uszy - tu na selerkach nie była jeszcze używana ;:224
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

U mnie ten rozstaw jest 2-3cm niestety nie mam miejsca na wielodoniczki :wink: za bardzo zaszalałam z jednorocznymi kwiatuszkami :;230 i gdzieś to wszystko się musi pomieścić niech jeszcze trochę podrosną to ich przesadzę do większych doniczek i do szklarni ;:108
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Chciała bym mieć przynajmniej część z waszych parapetów ;:7 ja nie mam żadnego, na razie stoją w rogu zafoliowane i czekają na zamontowanie. Kazałam swojemu M wtarabanić duże stare biurko i postawić przy jedynym oknie które mamy w naszym małym, tymczasowym na prędko zrobionym pokoju z kuchnią, który M wyczarował z części obory :roll: żeby było gdzie "przezimować". Trzeba było widzieć jego minę kiedy ja opisywałam cudowne walory posiadania własnych sadzonek :shock: dziwnie się krzywił i charczał...ale wysiłki się opłaciły i teraz większą część pokoju zajmuje przedwojenne biurko zastawione tackami. Ale pytanie, co będzie dalej, kiedy trzeba będzie pikować?!! Myślę o takim a la inspekcie, żeby nie od razu do ziemi wysadzać a wstawiać do niego już popikowane sadzonki w doniczkach. Czy to dobry pomysł? I jakie taki inspekt powinno mieć dno? Tadeusz "mądry człowiek" na pewno by wiedział.
srafcik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 mar 2011, o 18:15

Post »

A co powiecie na temat moich rozsad

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

srafcik, super rozsady ;:63 , ale gdzie i kiedy planujesz wsadzić je na miejsce stałe ?
pozdrawiam, Anita
srafcik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Pory w kwietniu , a selerki jak pogoda dopisze
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Ja wysadzam do gruntu dopiero w maju, dlatego sieje rozsady trochę później. Z tego co zauważyłam, to Ty wiele warzyw siejesz/sadzisz wcześniej. Z ciekawością będę śledzić rozwój twoich roślinek, może wyciągnę jakieś nowe wnioski :wink:
Pozdrawiam :wit
pozdrawiam, Anita
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Dolnośląskie ma troche inny klimat niz reszta kraju, ale mimo to uwazam wysadzenie selera do gruntu o tej porze- za błąd. Bardzo często roślina selera, przechłodzona we wczesnej fazie wzrostu wytwarza zamiast korzenia pęd nasienny. Wez to pod uwagę.

Pozdrawiam

PS
W drugiej dekadzie kwietnia możesz, tylko musisz go pilnować i chronic przed przymrozkami albo długotrwałymi chłodami.
srafcik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Pisząc "jak pogoda dopisze" nie myślałem o wysadzaniu selera w marcu tylko najwcześniej w drugiej dekadzie kwietnia. Selerek jeszcze jest maluśki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Srafcik, za to pory fantastyczne :wink: Ja w poniedziałek biorę się za pikowanie moich, bo trochę za gęsto wysiałam i im ciasnawo. :roll:
pozdrawiam, Anita
srafcik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

W tym roku po raz pierwszy produkuję sam rozsady zobaczę co z tego będzie...
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”