Moje spełnione marzenie tu.ja cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Kochani za wizytę i taki duży odzew w sprawie ciepełka. Mogę w końcu powiedzieć, że i u mnie robi się ciepło.

Zacznę od końca...
Aniu - dziękuję, że wstawiłaś te fotki korony. Teraz przynajmniej wiem czego szukać! Nie bardzo rozumiem dlaczego nie wierzysz w pąki na koronach Danusi...Ona mieszka przecież w tej najcieplejszej części kraju! We Wrocławiu zaczynają kwitnąć już tulipany! A naszym przecież jeszcze daleko do tego. Poza tym na Twoich fotkach też zauważyłam pąki przy dacie 03.04
Ado - cieszę się razem z Tobą. Tylko czy mam rozumieć, że w pierwszym roku nie kwitła?
Danusiu - u takiej ogrodniczki jak Ty wszystko rośnie! Masz takie różne cuda, że korona przy nich to "małe piwo". Poza tym u Ciebie jest znacznie cieplej niż u mnie.
Krzyśku - to u Ciebie nie tylko ciepło, ale chyba upały się zaczęły :shock: A ręce długie do samej ziemi to ja mam dzisiaj po wczorajszym tachaniu wiader z ziemią!
Jolu - cieszę się, że i u Ciebie w końcu ciepło pozwala na prace ogrodowe. Podobnie jak ja masz co robić :lol:
Agness - trzymam kciuki za Twoje krokusy, ale przede wszystkim za zdrówko Gabrysi!!!
Dzięki Elu za dobre chęci! Trochę daleko bym miała po tą ziemię. Chociaż nie ukrywam, że z przyjemnością bym Cie odwiedziła. A kiedy dokładnie te targi? Bo 1 maja mam tradycyjnie wypad do Gdańska (urodziny Babci).
Anulko - współczuję tej rozterki. Moje okna też czekają na mycie. Rozłożyłam to w czasie by mieć chwile na działkę.

Wczoraj poszliśmy z M tylko na 2 godzinki popracować, ale kawał dobrej roboty wykonany. Mogę głośno powiedzieć, że moja zmora-orzech ścięty. Zostało tylko pocięcie pnia na plastry. Porządek z gałęziami w zasadzie zrobiony - teraz tylko trzeba poszukać amatora na nie. A ja miałam do posadzenia przebiśniegi od Ani. Chciałam to zrobić bardzo porządnie i wymyśliłam sobie małą rabatkę pod srebnym świerkiem. Wkopałam obrzeże kupione przed południem ( z myślą o tej rabacie), naniosłam 8 wiader ziemi, kilka sporych kamieni i muszę przyznać, że efekt mi się podoba. Niestety fotek wczoraj nie robiłam, ale dzisiaj zrobię. Przy okazji odkryłam w swoim ogrodzie nieduże zasoby dobrej ziemi. Za tym betonowym kręgiem poprzednik składował różne zielska aż "urosła" niezła górka. Muszę ją zniwelować, a ziemia się przyda zawsze. Tym bardziej, że ogólnie jest kiepska niestety.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tu.ja pisze:Aniu - dziękuję, że wstawiłaś te fotki korony. Teraz przynajmniej wiem czego szukać! Nie bardzo rozumiem dlaczego nie wierzysz w pąki na koronach Danusi...Ona mieszka przecież w tej najcieplejszej części kraju! We Wrocławiu zaczynają kwitnąć już tulipany! A naszym przecież jeszcze daleko do tego. Poza tym na Twoich fotkach też zauważyłam pąki przy dacie 03.04.
Iza z tymi pakami u mnie w zeszłym roku to się zgadza,ale łepek korony pokazał się u mnie w zeszłym roku na początku marca.
Natomiast w tym roku prawie o miesiąc później.Pierwsze zdjęcie korony w tym roku mam zrobione 27.03,dlatego trochę zwątpiłam w pąki u Danusi. :oops:
Muszę w takim razie wybrać się to wroclawskich ogrodów naszych forumowiczów.
Może ktoś już pokazał pąki cesarskich koron.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Izuniu, czytam, że wczoraj zrobiliście na działeczce mnóstwo pracy i to takiej ciężkiej za którą nie bardzo chce się wziąć :wink: :D Najgorsze to cięcie orzecha. Już teraz zostały same najprzyjemniejsze robótki, typu sadzenie roślinek na nowej przygotowanej rabacie :D Czekam z niecierpliwością na zdjątka tej przygotowanej rabatki :D
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Witam , specjalnie dla Ani zrobiłam przed chwilą zdjęcie
Frittilaria radeana Obrazek

Dwie inne też są takie wysokie i mają pąki .Pomimo tego wiosna jest spóźniona w porównaniu do ubiegłego roku o cały miesiąc .Ale najważniejsze ,że już jest . U nas kwitną już sasanki , tulipany botaniczne , miodunki , skalnice i obficie pierwiosnki . :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuś czy hiacynty już wychodzą ?
U mnie już widać pączki kwiatowe.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Grażynko a u mnie widać listki :lol:
Witaj Izuniu :lol:
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Szachownica Raddiego już taka wielka :shock: ?...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jadziu za dwa dni w słońcu już będą kwiatki. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Niestety Agness czeka mnie jeszcze mnóstwo ciężkich prac modernizacyjnych :cry: Ja wciąż muszę "walczyć" by z tej zaniedbanej działki zrobić kwitnący ogród.
Danusiu - ależ cudeńko pokazała! Dziękuję! U mnie jeszcze nic tak duże nie urosło ( nie licząc drzew :wink: ).
Dzięki Grażynko za troskę. Wygląda na to, że jednak wschodzą hiacynty. Niestety mojej korony nadal nie widać - choć już myślałam dziś, że ją znalazłam - porównując jednak z fotki Ani doszłam do wniosku, że to nie to :(
Witaj Jadziu! Miło, że znalazłaś chwilkę dla mnie. Widziałam Twoją wiosenkę i Twój Skarb - Lenkę ( jest słodziutka!)
Asiu - zrobiłam podobne oczy jak Ty na widok zdjęcia Danusi szachownicy.

A teraz kilka zaległych i obiecanych fotek:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A taki ślad pozostał po ściętej wiśni:

Obrazek
Dziś M wykarczował pieniek i nie zostało nic.
Wygląda na to, że na moim największym świerku zadomowiły się dzikie gołębie. To obrazek na spostrzegawczość - szukajcie a znajdziecie:

Obrazek Obrazek

Bezskutecznie też poszukiwałam miodunki, którą dostałam od Ani-Raczek - nie ma! Albo ktoś mi ją skubnął, albo zeżarły te latające "czarnuchy". Miałam dziś tez kilka miłych odkryć. Mój pierwszy i na razie jedyny clematis przeżył zimę mimo bardzo kiepskiego zabezpieczenia. Powojnik tangucki, który siałam w zeszłym roku też przeżył i to bez okrycia! Mam nadzieję, że mi w tym roku zakwitnie. Może nie uwierzycie, ale na balkonie w skrzynce wiszącej tez przeżył choć nie dawałam mu żadnych szans po tych siarczystych mrozach.
A tak wygląda moja zmora powalona:

Obrazek Obrazek

Na parkowym drzewie zaraz za moim płotem gniazdko wiją sobie wróbelki:

Obrazek Obrazek

Wciąż nie wiem czy do tej budki, którą powiesiliśmy wprowadziły się jakieś ptaki. Mam taką nadzieję, bo na brzozie codziennie "urzędują" sikorki modre.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Drewno przygotowane do wykorzystania? Też tak robię :;230
Pieniek na pierwszy rzut oka wygląda jak serduszko, ale na drugi... (ja to chyba zboczony jestem)
Gołębia na drugim zdjęciu nie namierzyłem :oops:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuś - przyszłam popatrzeć na wiosnę u Ciebie i widzę, że też porządkujesz teren :)
Ale wiosnę masz większą :)

Dziś robię spacerek po moich ulubinych ogrodach :)
Ponieważ wieczorem wyszłam na ośnieżony jeszcze Kamiennik - to nogom sie spodobało i .. idziemy dalej :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

ktoś pisze:Witam , specjalnie dla Ani zrobiłam przed chwilą zdjęcie Frittilaria radeana
Dwie inne też są takie wysokie i mają pąki :D
Zwracam honor Danusiu,faktycznie pąki są. :shock:
Wygląda jednak na to,że ja mam inne korony cesarskie,moje kwitną na przełomie kwietnia i maja.
Twoje szachownice Raddiego kwitną w kwietniu,więc czas najwyższy na ich paki kwiatowe.
Muszę poszukac etykiety moich żółtych cesarskich koron,może jest tam jakąś dokładniejsza nazwa,
chociaż wątpię.Jedna była kupiona bez etykiety na targach w Starym Polu a reszta w Biedronce.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Witaj Izo!
Widzę, że pożegnaliście orzecha?
Chciałąm Ci powiedzieć, że marcinki od Ciebie, które tak zmarniały z powodu przetrzymania przez pocztę, odbijają!!! Bardzo się cieszę z tego! Wyglądały jak czarna kupka badylków, ale korzenia mają mocne i widzę kiełki nowych zieloności! :lol:

Fajnie, że masz tyle ptactwa do obserwowania...Pewnie masz tam codziennie prawdziwe "ptasie radio" ! :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Izo :!: Przygotowałaś dla przebiśniegów ładną rabatkę. Spodobały mi się krokusy w tylu kolorach i puszkinia kwitnie:!: Ja też wciąż taszczę ziemię, bo mam straszne doły i wiem jaka to mozolna praca.
To teraz po ścięciu orzecha przybędzie Ci słońca :?:
Mam pytanko, czy wyszedł Ci już kruszczyk :?: Bo u mnie na razie czarne badylki.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Widzę, że porządki już zrobione i przygotowania do wiosennych nasadzeń trwają.
To serduszko z pniaczka wygląda ciekawie.
To co teraz w następnym planie ?
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”