Cynamonowy ogród -2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nigello, jasne, że kamień byłby najlepszy ... ale jego koszty znacznie przkraczają środki, które teraz mogę przeznaczyć na ten cel :? ... cierpliwość nie jest moją mocną stroną (też chyba tak masz ;) !) i czekanie na efekt końcowy ... pewnie kilkanaście lat ... kilka, to chyba zbyt optymistyczna wersja :?

Myślałam też o zlikwidowaniu betonu, ale to wielka i dość gruba płaszczyzna i ... sama rozumiesz :?

Mam jeszcze wykopany wielki "oczodół" (planowane oczko wodne) i obok usypane "karpaty" - kilkanaście ciężarówek ziemi - to odłożyłam do przyszłego roku, teraz królują tam mega-chwasty przeróżnej maści ;)

Z dziką jeżyną problem jest dość poważny, różne tęgie głowy nic nie wymyśliły :( ... zarosła potężną część świerkowego lasku (ok. 4 tys. mkw) i wdziera się na "cywilizowaną" część posesji ;)

HELP !!! Co zrobić z tym fantem???
Obrazek Obrazek
Obrazek
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cynamonko :D ....tnij wczesna wiosna i albo do drewutni[ jest wysokoenergetyczna i nadaje sie na opał] albo.......przeplataj na siatce[ swietny naturalny płot ].........smoki zeby sie nie rozłaziły przez "hopy" zrobiły rowek a w rowek belki albo kamole :lol: ...........przywiozę kosę :lol:

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Smokini, tej kolczastej zarazie, rowek chyba nie wystarczy ... weszła, nie wiadomo jaki sposób (pod ziemią???), do warzywnika, (też) otoczonego murkiem! :evil: Po ucięciu, rozwidla się i śmieje się nam w nos :shock:

Kosa tu nie pomoże - chyba że na sztorc :;230 ... mamy taki spalinowy wynalazek z żyłką i to skutkuje, ale na krótko :?

Cała nadzieja w głowie Smoka :D ... hihihihi, jak z "zakazanego miasta".
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Cynamon pisze:
Hanuś ... zobacz, co mogło być na ... wielkim meksykańskim murze :D

Obrazek

Jaka szkoda... to byłoby świetne... i na tej fotce to widać, że te malowanki powinny być na tym białym murze... w głębi...

Ewuniu, a próbowałaś "załatwić" tę kolczastą zarazę chemią ? wiem, że to ostateczność, ale skoro stanowi tak duży problem ... :oops: ?
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Witaj Ewo. :D. Ale Twój mur wypiekniał odkąd widziałysmy go z Danusią. Ja bym go zostawiła go w takim stanie jak jest teraz. Pomysły Daisy podobają mi się nadzwyczajnie. Mur przypomina mi ogród, w którym byłam w południowej Francji. Ten ogród był cały otoczony takim wysokim, białym, murem. Na nie a właściwie na linkach stalowych rozpiętych na jego powierzchni pięły się róże, kiwi, wciokrzewy, i jeszcze inne pnacza, których nazw w tej chwili nie pamiętam. Wzdłuz muru biegła metrowej (chyba) szerokości rabata, na której roślinność aż kipiała. U Ciebie nie będzie tak, z uwagi na beton, który dochodzi do muru. A może zrobić podwyższoną, wąską rabatę na betonie. Podwyższone rabaty widziałam u Cilli77. Jest to na pewno duże przedsięwzięcie ale może łatwiejsze niż zrywanie betonu. Albo trzymać się roślin w donicach. A mur jest świetny :D .
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Ooo, ten pomysł Bogusi mi też się podoba. Podwyższona rabata z pnączami :idea:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ten mur naprawdę daje wiele możliwości.
Jak dla mnie to taki biały jest piękny, wymaga tylko zieleni roślin.
Oczywiście oleandry w donicach aż piszczą by je tam zaprosić :D
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Muszę to wreszcie powiedzieć, dużo bym dała żeby mieć taki mur. Można go pięknie obsadzić i będzie ozdobą, a u mnie przez siatkę ludzie wrzucają śmieci, bo są przekonani, że to las (siatka pośród zieleni jest prawie niewidoczna). A do lasu, jak powszechnie wiadomo, można śmieci wywozić tonami (tutaj aż cisną się na usta słowa, których damie nie wypada wypowiadać).
Tak więc Ewuniu, doceń to co masz, obsadź go, a rabatę można zrobić w pewnym oddaleniu, rośliny rozrosną się i będzie pięknie: bujnie, kwiatowo i kolorowo.
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Cynamoniu.........bo kosę trzeba wyklepac na babce ..........a jeżyny jak mury runa runa runą
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ave Ewo ... ten mur w głębi, to jest drugi murek (przy warzywniku), a ten, o który mówimy, jest vis a vis ... taka mi się trafiła posesja omurkowana ;)
Dzieciaki zrobiły fantastyczne malowidło, węglem i kolorowymi kredami, na szarym papierze, po sklejeniu, wyszła świetna panorama, na temat kontrastów w otaczającym świecie.

Oczywiście, że myślałam o chemii (bardzo niechętnie), ale to zielsko rośnie pomiędzy świerkami i innymi roślinami, które chcę zachować i nie bardzo jest jak to opryskać :(

Bogusiu, zapraszam ponownie, ogród latem wygląda zupełnie inaczej :)
Dzięki, pomysł bardzo dobry, kiedyś myślałam o takiej rabacie, myślałam też o otworach np. co 2 metry na różne pnącza, a róże itp. w donicach. Zobaczymy co uda się zrealizować.

Krzysiu, podwyższona rabata, z wielu względów odpowiadałaby mi najbardziej (np. nie trzeba się schylać przy pieleniu ;) ) ale mi ją odradzano, że szybko wysycha, korzenie mają mało miejsca itp.

Coma, to prawda ... oleander mam na razie jeden, ale to się zmieni :D ... i jak tylko murek ożyje, to większość "tych w donicach" tam powędruje :)

Danusiu, :D świetnie to zabrzmiało !!!
Natomiast problem śmieci, w leśnych posesjach jest oburzający ... nie do wiary, że ludzie są aż tak krótkowzroczni i widzą tylko kilka metrów wokół swojego domu !

Smokini ... oj, to zabrzmiało groźnie ... na babce??? :shock: :shock: :shock: ... ale co mi tam? ... byle runęły, jak mury ;)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ewciu, to nie pryskaj tylko... maluj, a pracę pędzlem masz przecież opanowaną do perfekcji :D :D
Ja chemię, za pomocą pędzla oraz takiej pętli ze sznurka połączonej z rurką, podającą specyfik na tenże sznurek, załatwiałam paskudztwa rosnące przy pożytecznych roślinach, pędzelkiem pojedyncze egzemparze, a sznurkową pętlą większe powierzchnie. Może tak dałoby się zastosować u Ciebie specyfik na tą zarazę :D
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, jak tu ręcznie malować zarazę oplatającą świerki, jak ich jest ok. 2 tys. sztuk, a może nawet więcej, tego nie wie nikt :roll:
Przyjdziesz to sama zobaczysz ... bez maczety ani rusz :shock:
Chyba zostawimy to Matce Naturze ... a z czasem pozbędziemy się znacznej części zagrożonych iglaków.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

No to rzeczywiście masz Cynamonku problem, ale jak nie zaczniesz walczyć z tym kolczastym dziadostwem, to powoli opanuje Ci cały ogród. Ave dobrze Ci radzi, smaruj, maziaj i spychaj na brzeg działki. Wystarczy, że posmarujesz część młodych listków, a cały krzaczor zemrze :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ech, Magiczna, żeby to było takie proste ... ale będziemy działać, nie poddamy się tak łatwo :D
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Cynamon pisze:Ech, Magiczna, żeby to było takie proste ... ale będziemy działać, nie poddamy się tak łatwo :D
Trzymam kciuki, żeby się udało... i to jak najszybciej :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”