Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Judyto co to znaczy 230 :roll: :?: tyle siałaś,a co :?:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Już poprawiłam -230 to emotikonka (emotka)-o taka :;230
Tylko jakoś mi nie weszła :roll:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Księżyc w najbliższym tygodniu najpierw ubywa. Następnie podąża do nowiu który przypada 25-go lutego. Duże rysunki łopatki i liścia wskazują iż mamy przed sobą kwadrę uprawy czyli dobry czas do prac pielęgnacyjnych oraz kwadrę liścia czyli dobry czas do rozpoczynania siewów roślin na wczesną rozsadę.

Według ekologicznego poradnika księżycowego w dniach oznaczonych łopatką będzie najlepszy czas do wykonywania prac pielęgnacyjnych w ogrodach. Jeżeli chłody będą niewielkie można do 25-go lutego przycinać grusze i jabłonie zwłaszcza drzewka młodsze oraz prześwietlać krzewy porzeczek i agrestów oraz usuwać suche pędy malin, ciąć żywopłoty, zwłaszcza starsze.

Po 25-tym lutego będzie bardzo dobry czas do rozpoczynania pędzenia roślin w doniczkach i skrzynkach m.in. szczypiorku, pietruszki, cebuli, cykorii, także mniszka lekarskiego. Wtedy też warto przenosić do cieplejszych pomieszczeń przygotowane do pędzenia jesienią kwiaty: krokusy, tulipany, konwalie. Również przenosimy do jasnych pomieszczeń sadzeniaki ziemniaków do podkiełkowania.

W dniach oznaczonych nasionem i sadzonką warto wysiewać w szklarniach lub skrzynkach na parapecie okiennym pomidory, paprykę, oberżynę, rzeżuchę oraz wczesne kalafiory i kapusty, także kwiaty m.in. lobelię, lwie paszcze, ostróżki, pierwiosnki, petunie.

Jeżeli mrozy zelżały warto już również wysiewać w ciepłym inspekcie na podłożu z obornika, niektóre rośliny korzeniowe i liściowe m.in. rzodkiewkę, szpinak, sałatę i pietruszkę.

Dni z rysunkami sadzonki, nasiona i liści są najkorzystniejsze do zbiorów roślin liściowych pozostawionych nadal w gruncie m.in. jarmużu i brukselki oraz pędzonych nowalijek.

Dobry czas do prac pielęgnacyjnych w pasiekach do 24-go lutego.
.................
http://ww6.tvp.pl/4915,20090127870331.strona
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Judyto-czy wiesz może,czy gdzieś w sieci są poprzednie wydania "Roku w ogrodzie"-bardzo lubię ten program a nie zawsze zdaża mi się ogladać :roll:
Tak sobie jeszcze przypomniałam o Twoich storczykach-miałaś niesamowita kolekcję :shock: Rozumiem jednak-domowe kosztem ogrodowych.Powoli ogrodowe myśli również wypierają moje nowe domowe pasje.Wiosny chcę :!:
Trzymam kciuki za Twoje aronie :D To piękne,że kontynuujesz rodzinne tradycje które w dodatku są Twoją pasją :o
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

:;230 :;230 :;230

Nie potrzebuję kalendarza biodynamicznego jak mam takie ogródki do oglądania :D
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Darla-nie wiem gdzie znaleźć te odcinki "Roku w ogrodzie" :roll: Ale może się znajdzie ktoś, kto będzie wiedział :wink: :roll:
Storczyki nędzny los wieść zaczęły odkąd przeprowadziliśmy się na wieś. Nie dość, ze zmieniła się wystawa okienna na mniej dla nich korzystną, to jeszcze ja miałam dla nich mniej czasu :oops: :roll:
Szkoda mi się ich zrobiło kiedy zorientowałam się, że im wiejski klimat nie służy, bałam się, ze moga się zmarnować, dlatego wolałam oddać w dobre ręce.
O aronii wolę nie wspominać :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Mariolo-jakie ogródki ogladasz, że kalendarz porzuciłas precz??

używaj sobie do woli k. biodynamicznego i niech Ci rośnie :wink: , a jak nie będzie to ja bynajmniej wszystko zwalę wtenczas na kalendarz :;230 ;:224 ;:208
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Na przykład twój ogródek oglądam :D :D :D

A wczesniej też znalazły sie dobre duszyczki i kalendarzyk pokazały :D
ida74
---

Post »

Znaczy się według kalendarza boi dynamicznego mam labę do czwartku -ok.
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Ja to nawet bym mogła skorzystać z tego kalendarza ale trochę za dużo śniegu ;:192 ;:185
ida74
---

Post »

A w domu kalendarz nie obowiązuje :lol:
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Judyto toż ty kursujesz między doniczkami a komputerem. Jestem pod wrażeniem twoich eksperymentów z siewem ale i mnie niczego nie brakuje, no może ciągle ziemi do kwiatków i miejsca na parapetach. :lol:
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Judytko oczywiście jeśli poczekasz do jesieni, to nie ma problemu mogę Ci wysłać żółta dalię :lol:
Ona rzeczywiście ma bardzo duże kwiaty , po deszczu jak są mokre to boję się ,że mogą się połamać :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu oczywiście, że poczekam. Nie wszystkie dalie mi się podobają, ale ta jest urzekająca :D I jakie wielkie krzaczysko :shock: Chyba nieźle ją dokarmiasz, napisz jak je pielęgnujesz, że rosną takie efektowne krzaczory. Pewnie to także zależy od wielkości bulwy. :roll: Może wiesz jaka to odmiana i czy są odmiany o tak wielkich kwiatach, lecz o białym kolorze?

Lucy-kursuję, kursuję..nie umiem usiedzieć spokojnie na d.. i poczekać na wiosnę :roll: :oops:
Chłop (określenie pieszczotliwe-żeby nie było to tamto!) się wnerwia, bo co przyniesie ziemi do ogrzania-to ja myk ją w doniczki i wołam - przynieś skarbie ziemi!!
W odpowiedzi słyszę:-przecież dopiero co ci przyniosłem!
A ja na to:-jakie dopiero :roll: , to było wczoraj!!
:;230 :;230 :;230

Ida-gdyby nie padający śnieg nie miałabym laby-mam do przycięcia jeszcze dwa winogrona, jabłonie, gruszę, porzeczki czerwone i agresty.
W foliaku chciałam przejście wyłożyć płytkami chodnikowymi, ale one są przysypane śniegiem i przymarzły do gruntu.

Przy nasionach-jeszcze tych nie wysianych-położyłam młotek, żeby się stuknąć w odpowiednim czasie w łepetynkę, jak mnie zacznie kusić wysiać do doniczek coś, co można wysiać z powodzeniem w późniejszym terminie do gruntu ;:124

Zaczęła kiełkować lawenda wysiana 29 XII, przeniesiona z zimnego pomieszczenia tydzień temu do ciepełka.
Szybko wykiełkował żeniszek posiany 16 II.
Wschodzi leniwie papryka ostra.

Chyba powinnam wysiać rozwar :roll:
ida74
---

Post »

Judyta ,szalejesz :lol: Siać możesz dopiero we czwartek według kalendarza
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Judi, jak czytam o Twoich wyczynach, to mam wyrzuty sumienia, że tak ociągam się z wszelkimi pracami :oops:
Nic jeszcze nie posiane. Jedynie co, to patyki posadzone, ale i to nie wszystkie. Teraz czekam na odwilż, aby dorwać ziemi z kretowisk i dosadzić resztę. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”