Ogród nad Oranią

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród nad Oranią

Post »

Białe jest piękne, pod warunkiem, że odsłania nieco zielone :-)
U mnie widoczki mniej więcej takie jak w awatarze :-) czyli szkoda gadać :-)
Oranio, konar z twarzą jak żywy :shock: ;:63
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Hej! A ogólnie jest fajowo! :heja

A to dlatego, że te "budowlane" prace powoli się jednak realizują. :tan
Nareszcie Ogród jest ogrodzony z dwóch stron siatką, co zającom i sarnom pałaszowanie moich kwiatków uniemożliwia!
Dzisiaj przeszłam się wzdłuż ogrodzenia i ...są, są ślady sarnie ale po drugiej stronie! Nie udało się przeskoczyć 1,50 m! ;:138
Pozostało założyć siatkę przy grabach ale to zrobię wiosną, gdyż ogólnie ogrodzenie jest nie do przebycia ale jednak mała zwierzyna (koty) się przeciska. :|
No i pozostała część wschodnia, od sąsiadów, którzy zciachali mi rząd śliw, bez mojej zgody, na moim terenie. Głupio się czuję bez takiego " zaplecza" za plecami, nie mogę sie przyzwyczaić do braku tej zielonej ściany. po prostu nagle nie ma zewnętrznej ściany w moim O4!
Pozostały metrowe kikuty, z których prawdopodobnie nic nie wyrośnie, gdyż są dość grube. Długo się przyglądałm tym kikutom, żeby "zrozumieć" ich urodę i chociaż łatwiej byłoby je usunąć , postanowiłam coś wymyśleć i wykorzystać je w tym stanie w jakim są.
Na razie ogólne zadanie to odnowienie zielonej ściany( bo bym chyba sobą nie była!)

W lewym, górnym rogu, ścięty żywopłot, pokazany tak nieznacząco.

Obrazek

Dosłownie dwa dni przed mrozami zakupiliśmy z M kilka iglaków, berberys - pan ze szkólki wykopał nam sadzonki z ziemią, oj było ciężko targać to wszystko ale się udało. Teraz przyglądam się iglaczkom, czy nie marnieją. W czasie cieplejszych dni będę podlewała wodą, która napełni się do beczki - deszczówką.

Obrazek

Czy to jest sosna himalajska, która b. wolno rośnie? I drugi iglaczek z białymi końcówkami. Właśnie takie m.in. mam!

ObrazekObrazek

Najbardziej się cieszę z jałowca. Mam sentyment do tej leśnej rośliny i do czarnych jej jagód.

Obrazek

W Ogrodzie pojawiają się iglaki, bardzo ostrożnie...
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Siberia
---

Post »

Płot śliwkowy z boku wygląda ciekawie :-) Podejrzewam, że jednak zacznie rosnąć, przynajmniej od dołu. A jak nie to i tak będzie pięknie, wkrótce coś wymyślisz :-)

A jałowiec to jałowiec :-) I użyteczny w kuchni :-)
Moja himalajska nie taka znów wolna.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Ale sobie ucztę dla oczu zrobiłam. Chodzę i gapię się na zimę w Twoim ogrodzie.
Urzekły mnie jabłuszka na drzewie, kora w kolorze rdzy i ta kwietna "łąka" ukryta pod delikatnym białym puszkiem.
i te kontrasty czerwień i pokręcone gałęzie , biel i ciemna faktura.
Zima jest piękna, piękna u Ciebie
Pozdrawiam, Elżbieta
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Hej! Dzięki Dziewczyny za wizytę! :D

Siberio, no muszę swój umysł zachować w jako takiej, intelektualnej sprawności, więc trenuję na... ściętych kikutach!
A jałowiec i owszem. W Ogrodzie docelowo mają być wszystkie krzewy wydające owoce do spożycia, więc ten że jałowiec, dereń, rokitnik, dzika róża, cytynowiec, porzeczki i agresty i co tam jeszcze, mam nadzieję, że się z czasem dowiem! :)

Kajpejku!
Wyciskam z mojego Ogrodu wszystko co się da. Spróbuję przez zimę nie wstawiać letnich fotek, tak dla sprawdzianu, jak się ma Ogród całorocznie. :wink:
Chyba najtrudniej będzie wiosną, gdyż nie mam żadnych tulipanów i pozostałych cebulowych. A teraz pogodę robią konary drzew!
Dzięki za miłe słowa!

Aby dodać coś jeszcze do tematu ogrodzenia, to wstawiam fotkę z miejsca w Ogrodzie, gdzie ma się wrażenie, że jest się w lesie. Perspektywa daleka ale siatka jest!
W tych okolicach założyłam wielkie palenisko na Ognisko, ułożone z czterech wielkich ceramicznych dachówek i cegieł, których " na składzie" w Ogrodzie mam aż nazbyt wiele.

Obrazek

Naprawdę dzikie zakątki Ogrodu!
Brrr....
Ogród nad Oranią
Siberia
---

Post »

Aronia :-) Od tamtego roku mam do niej szczególny sentyment, bo mi życie uratowała. Nie raz wychodziłam z ogrodu po ciężkiej pracy dopiero późnym wieczorem, prawie na czworakach ze zmęczenia i głodu. Samochód parkowałam wtedy na drodze przy żywopłocie z aronii u sąsiada, bo u mnie mógłby się zapaść ;-) Oczywiście dopiero wtedy, kiedy robiło się ciemno zaczynałam odczuwać głód i zmęczenie. Jazda w takim stanie pomiędzy tirami mogłaby się źle dla mnie skończyć. Rwałam więc garściami aronię, jadłam, odpoczywałam i dziękowałam Bogu za aronię a sąsiadowi za posadzenie jej na zewnątrz ogrodzenia :-)

Dzikość jest piękna, w przeciwieństwie do geometrycznych skończonych jakby ogródków :;230
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Oj, Siberia! :roll:
Mam nadzieję, że wiesz, co to takiego termos?
A za aronię - dzięki! Teraz to już Aronia, co to Siberi życie uratowała! ;:196
Twoja opowieść prawdziwa, jak kiedyś, dawno prawdziwe życie też było - wedrując sobie tak po okolicach, można było posilić sie jakimś owocem wolno rosnącym, dziś to tylko marzenie ściętej głowy lub niedowierzanie - czy to są prawdziwe jabłka?!
A przypomniałam sobie - tapinambur mam - niezwykle cenne warzywko, i smaczne i ładne.
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Cudowne te koralowe jabłuszka :D Piszesz, że wiosną nie bedziesz miała cebulowych... za to prawdziwą wiosnę uczynią twoje kwitnące jabłonie. Kwiaty jabłoni są chyba najpiękniejsze ze wszystkich kwiatów drzew owocowych.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oranio to dobry pomysł szukania piękna tu i teraz.
Tobie się to udaje.

Masz dużo dachówek ?
Jeżeli zaistnieje u Ciebie taka potrzeba, jak zrobienie sobie ogrodowej ścieżki, właśnie te dachówki ułożone pionowo mogą być dobrym i ładnym materiałem. Musi ich być niestety bardzo dużo.
;:196 Elżbieta
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: :shock: :shock:
Oranio jestem wstrząśnięta ścięciem żywoplotu bez zapytania. Rozumiem ścięcia ale czemu bez zapytania i pod nieobecność.

Dobrze, że masz Wielki Sad. ;:135
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Śliwy bardzo lubią wilki.
Spokojnie, odrośnie... :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Twoje opisy są tak plastyczne, właśnie odbyłam w wyobraźni spacer pod jabłoniami, uważając na opadłe owoce :D
Bardzo Ci zazdroszczę sadu, u mnie za słaba ziemia na jabłonie. Ale posadziłam jedną w centrum ogródka użytkowego- jest dla mnie symbolem sielskiego ogrodu.
Z owocujących krzewów nie zapomnij o malinach- zwłaszcza tych późnych (ja zbierałam jeszcze w listopadzie). Polubiłam też żółtą malinę, bardzo długo owocuje, ma delikatne owoce. No i jagodę kamczacką polecam- bo owoce ma w maju, przed truskawką.
Awatar użytkownika
renszpaks-1
50p
50p
Od: 24 mar 2010, o 16:25

Post »

Oranio! Jestem wstrząśnięta zdjęciami zamrożonych chryzantem! :shock: Coś wspaniałego ;:63 ;:63 ;:63
Tak jakby nagła piękna śmierć w rozkwicie!
Piękne zdjęćia.
Tak masz rację! Bajki są wszędzie wokół nas. Trzeba tylko mieć wyjbraźnie, żeby użyć tego do tworzenia bajek i historyjek. Ja takiej pewnie nie mam :(
A jaki wspaniały ten konar - po prostu diabeł wcielony! :evil:
Sciety płot? :( Wśród nas jeszcze bardzo dużo chamstwa i nietolerancji - brak czułości. :cry:
No cóż - tylko czekać aż wyrośnie na nowo!
Pozdrawiam serdecznie i czekam na bajkę. Nadal czekam ;:7
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

renszpaks-1 pisze:[...]A jaki wspaniały ten konar - po prostu diabeł wcielony! :evil:
[...]
A takiego sympatycznego lewka ten drewniany gargulec dotychczas przypominał... :roll:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oranio
mam nadzieję że śliwy odrosną. Mój żywopłot z ałyczy został przycięty do samej ziemi. Ładnie się odnowił
Może trzeba będzie mocno zasilić go kompostem.
Nie będzie to już piękna śliwa, ale może uda się w szybkim czasie uzyskać zieloną ścianę.
Myślę że się uda.
;:196 Elżbieta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”