Antooosiowo - Anolkowe baniaczki cz I

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Zablokowany
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po dłuższej nieobecności czas na uaktualnienie.Pojawiła się nowa samica bojownika(biała z fioletowymi płetwami),w zastępstwie za padłą tragicznie czerwoną.Odeszły gupiki,otoski przepadły w niewyjaśnionych okolicznościach,ot życie.Z roślinek nowy pokręcony nurzaniec,chyba w końcu paprotnica i coś nazywane "dębkiem"(za skałkami,tył baniaczka).Zmarniała mi kabomba i bakopa,niknie w oczach pistia.
Jedynym okazem zdrowia są anubiasy,które non stop wypuszczają młode listki.A wiecie może,jak je rozmnożyć?
ObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Czekam na opinie...co porawić,co przestawić...no i na zdjęcia Waszych baniaczków!!!
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Tosieńko nowa bojowniczka podobna do mojej panienki :D Uroczy ten złoty glonek. Tylko szkoda, że zdjęcia się nie powiększają - nie mogę się wypowidzieć co do roślinek. Anubiaski romnaża się przez podział kłącza. Ale swojego nie ruszaj, na dniach podeślę Ci ode mnie nadmiarowe. :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Anolka nie,no co Ty...nie trzeba...nie będę Cię grabić...a zdjątka mailikiem poślę,chcesz?

A co do samiczek-moja nowa ma pokładełko :D ,a co z Twoją?No fakt,podobne bardzo.... :lol:
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MOje obie mają pokładełka - całe szczeście :D Zdjątka na meilik poproszę - nawet więcej jeśli masz. A anubiasków na prawdę mam nadmiar, masz już obiecane i nie marudź :P
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 13:02

Post »

właśnie
nie marudź....

ja po ostatniej - kolejnej epidemii wracam do równowagi psychicznej....
akwa wyszorowane się dezynfekuje...
teraz olewam sklepy i szoruję do hodowców bezpośrednio....
tylko nie mogę bocji znaleźć.... w pewnym źródełku....
(namiar na gurami jest ! i może jakieś neonki będą...i znowu otosków szukać...)

Tośka skąd masz swoje bocje...?

ps. jak to jest, że te paskudne ślimory przeżyją wszystko?
Anka
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu współczuję Ci epidemii, to straszne musi być. Neonki moga zostać w dalszej przyszłości zostać zjedzone przez gurami :wink: Trzymam kciuki za nowe piękne akwarium i zdrowe ryby.
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Aneczko bidulko i ja współczuję z całego serca.
Słuchaj,a bocyjki striata są w tym sklepie http://www.zoo-market.com.pl/-12zł,sztuka.Mają tam wiele,wiele innych rybolków,które ciężko dostać gdziekolwiek indziej w Krakowie.aha,tam są lotoski po 6zł :D
Polecam.
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. Uczę się właśnie robić zdjęcia nowym telefonem, a przy okazji dodawać je na kompa. Moją najnowszą zabawką jest akwariowy prezent przed-ślubny :roll: Krewetkarium 25l zastępuje stopniowo 11litrowe. Chciałam Wam pokazać proces jego powstawania, jeszcze zdecydowanie nie jest skończone, więc proszę o wyrozumiałość. Będę też musiała uzupełnić stan krewetek "świeżą krwią" - bo troszkę się rozeszło. Również rośliny jeszcze nie wszystkie, które bym chciała są.
Najpierw było szkiełko i cała masa radości :D Potem piasek i troszkę roboty z przygotowaniem tła - siatka na ramce z bambusa, którą wypełnia mech jawajski, a kiedyś mam nadzieję, ładnie ją poprzerasta. :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek

Potem pierwsze mchy, i reszta dekoracji. Woda częściowo odstała, a częściowo ze starego baniaczka, więc pierwsi lokatorzy trafili tam już po 3 dniach.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ciągle coś jeszcze zmieniam, dodaję, zabieram. Termometr zniknie z tak eksponowanego miejsca, jak się ustabilizuja wskazania.
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Anolka fantastycznie to pokazujesz.A z tłem z mchu-świetnie wykombinowałaś!W życiu bym na to nie wpadła!A czy ten mech szybko zarasta?
A co to za siatka jest?Przepraszam,że tak dociekam,ale kto wie,może gdy większy baniczek u mnie stanie-takie właśnie tło w nim umieszczę...
A jak z krewetkami?Są już nowe???

W moim baniaczku zamieszkało dziś pięć maleńkich brzanek sumatrzańskich.Każda wielkości pięćdziesięciogroszówki.Mojemu M marzyły się inneski,ale przy skalkach krótki żywot by miały...M się złości i na sumatry mówi "brzydale" :lol: .
A ja dziś wybierając je w sklepie prosiłam pana ,by wybrał najmocniej wybarwione.Pan wyłowił,worek z rybolkami zawinął w gazetkę(by nie zmarzły),zapłaciłam i pognałam do domu.
Żałujcie,że nie widzieliście mojej miny,gdy rybolki wylądowały już w baniaku...no bo kurka miały być paski...a tu jakieś blade coś rozpierzchło mi się po akwa :shock: .
Dopiero gdy odnalazły się i zbiły w stadko,zaczęły nabierać kolorków!!!Ależ są cudne!Ale mi stracha napędziły!
A powiecie laikowi,czym ta ich bladość była spowodowana?Czyżby stres?
Zdjęcia będą,ale Ci,którzy sumatry mają,wiedzą doskonale-nie jest łatwym upolować te rybolki.... :D
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

antosiu to normalne bały się po prostu myślę że już odzyskały kolory no nie ?
Ja mówię na nie że to takie rafowe rybki są bardzo wdzięczne jeśli chodzi o pływanie i fajnie się na nie patrzy .
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Gosieńko...a co u Ciebie?Dajże jakieś zdjęcia baniaczka...
A Ty długo masz brzaneczki?Jakie już są?A czy to prawda,że podgryzają inne rybole?
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Gosiu, dawno Cię tu nie było :wink:
Tosieńko, nowych krewetek jeszcze nie ma - względy finansowe. Krewetkarium jeszcze nie do końca mi się podoba, jeszcze tam troszkę podłubię.
Tło to siatka ogrodnicza, przymocowana do bambusowych patyczków. Mech powinien ją poprzerastać za około 3 miesiące, ale teraz chyba nie straszy za bardzo?
Sumatry są piękne. Max ma 9, a chce jeszcze powiększyć stadko, tylko ja walczę o mszyste :P
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kingo...
sumatry...
ależ ja Ci zazdroszczę.. to są chyba najszczęśliwsze rybki pod słońcem
tfu pod świetlówkami :)

dawaj zdjęcia :) niech chociaż pooglądam :)

Anolko - ja mieszałam sumatry, mszyste i albinosy - bardzo się lubiły i kolorowo było
Anka
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniiiiu a co tam u Ciebie?
Chciałam właśnie ucieszyć Cię zdjęciami naszych 13 już smuatr, ale niestety prędzej cholery dostanę niż je sfocę. :twisted:
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hehe całe sumatry !
najlepiej robić jak śpią - a nie śpią nigdy....

no ja czekam na pensje i powoli będę odbudowywać akwa....
bo mi serce pęka jak stoi puste...
Anka
Zablokowany

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”