Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Florianie
Obie dalie obłędne :!:
Kompozycje też piękne ,trawy genialnie dopełniają i dodają lekkości. :D
Dobrze ,że zdążyłeś przed powodzią ;:131
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Florianie nie wiem czyja to wystawa obrazów ale Twoje kwiaty i kompozycję biją na łeb te obrazy,przepiękne, masz w sobie ducha i delikatność. ;:180
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Florianie mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku, bo tragedia Kotlinie Kłodzkiej straszna. ;:202
Masz blisko do Czech, więc możesz swoje piękności pokazywać. ;:215
'Cafe au Lait' cudna, ma takie subtelne przechodzenie kolorów. ;:oj
Na ladzie po dwu stronach kompozycji są fioletowe kwiaty, to też dalie?
Spokojnego tygodnia. ;:3
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Florianie, mam nadzieję i trzymam kciuki żeby woda nie wyrządziła Wam szkód.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Florianie i ja mam nadzieję, że u Ciebie wszystko w porządku ok ?
wieści w zachodnio- południowej polski straszne. ;:202
'Cafe au Lait' cudna jest na liście moich chciejstw na przyszły rok juz.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Agnieszko, wystawa miała miejsce w Hlucinie ale bardzo blisko Ostrawy. Do Hlucina mamy ok.25km czyli rzut beretem. Kiedyś należał do Księstwa Raciborskiego. No i jest to oczywiście Śląsk więc łączy nas wiele i dość dobrze się rozumiemy.
Tak, pastelowe dalie są piękne ale mogłyby być nudne, gdyby zabrakło wszystkich innych kolorów i odcieni dalii.
Całkowitym przeciwieństwem pastelowych dalii są dalie w kolorze fuksji. Odmiana 'Prafait Demanger' jest tego dobrym przykładem:
Obrazek

Dalie dwubarwne też bywają mocno skontrastowane kolorystyczne:
'Mrs. Ken'
Obrazek

Loki, nikandrę polecam, bo to ładna, łatwa i oryginalna roślina. Modliszka chyba została wywołana do tablicy, bo pojawiła się ponownie i mam wrażenie że mieszka w okolicy bardzo blisko, bo pojawia się teraz częściej i patrzy na człowieka swymi dużymi oczami:
Obrazek

Z pięknych owadów to oczywiście motyle korzystają z każdej ciepłej i słonecznej chwili. Uwielbiają astry:
aster ageratoides:

Obrazek

Agnieszko, dziękuję. Uwielbiam trawy ozdobne; zarówno w ogrodzie jak i we florystyce. W ub. tygodniu zacząłem ciąć włośnicę wielkokłosową. Ma imponujące rozmiary zarówno kłosa jak i samej łodygi. Zanim zakwitła, wyglądała i rozmiarem łodyga przypominała kukurydzę:
Obrazek

Traw mam ciągle sporo w ofercie ale ich zestaw się zmienia:
Obrazek

No i od końca sierpnia kwitną wszędzie zimowity:
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florian
Zimowity i różnorodne trawy - cudne.
Modliszka się tak maskuje ,że może się dostać wraz z dodatkami do bukietów ;:224
Ranyyy w Ostrawie mają nie wesoło teraz :(
Rzeka przepływająca obok słynnego pola nie przelała :?:
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu dziękuję. Tak się zastanawiam, skąd się wzięła u mnie na starość ta florystyka i dochodzę do wniosku, że chyba brakowało mi artystycznego życia i zaangażowania, jakie prowadziłem przez połowę życia, zanim nie osiadłem tutaj na prowincji. No i intuicja zaprowadziła mnie z powrotem do ławki szkolnej, by nauczyć się florystyki i dalej - za biurko nauczycielskie, by florystyki uczyć kolejne pokolenia, jednocześnie sam praktykując i mając z tego wiele radości ;:173
Obrazek

Wróćmy do dalii. Uwielbiam odcień różu - intensywny łososiowy. Mam dwie odmiany w tym kolorze i nie potrzebują innych upiększeń czy atutów, bo ten kolor przebija wszystko:
'Alijo'
Obrazek

Ale do ślubów najchętniej jest brany róż pudrowy. Fajnie, bo w daliach występuje on w różnych kombinacjach i wielu odmianach. Tej chyba jeszcze nie pokazywałem, bo zakwitła nieco później:
'Angelica'
Obrazek

Soniu dziękuję. Te fioletowe kwiaty w bukiecie to goździki. Tak 'Cafe au Lait' czasem nie jest czysto beżowa i przechodzi w róż. Nie jest to dobrze, bo klient chce beż, a dostaje coś pomiędzy beżem a różem. Na szczęście póki co wszystkie kwiaty na 'Cafe au Lait' u mnie są czysto beżowe. Druga dalia beżowa 'Cafe de Paris' już tak czysto beżowa nie jest:

Obrazek

Na drugim biegunie dalii ślubnych są odmiany bordowoczarne. Są zazwyczaj kontrapunktem dla jasnej kolorystyki ślubnej, choć zdarza się, że są kolorem głównym:
'Arabian Night'
Obrazek

Gosiu dziękuję. Farmę mam w dolinie nad strumykiem Syrynka. Podtopienia nie dało się uniknąć ale na szczęście woda szybko opadła.
Chryzantemy jasnoróżowe nie zawiodły. W ub. roku podmarzły na początku października więc w tym przypadku przyspieszone kwitnienie jest na plus:
Obrazek

Ołownik ma piękny kolor. Czekałem aż do sierpnia na jego kwitnienie:
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Martwiłam się o Twoje pole daliowe.
Cieszę się ,że nie jest tragicznie :D
Pastelowe dalie i stara odmiana chryzantemy - piękne :!:
Z tą ''starością'' mnie rozśmieszyłeś :;230
Moje linki
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Właśnie ,właśnie Florianie jaka starość? Jesteś jednak bardzo dobrym przykładem że życie nie musi być jak tor kolejowy prosto i w jednym kierunku jak mamy nutkę fantazji,marzeń i chęci to tylko działać oczywiście zdaję sobie sprawę że ten sukces jest okupiony mimo wszystko ciężką pracą,jesteś nad wyraz skromny ale za to cię właśnie bardzo lubimy i podziwiamy. ;:168 POWoDzeNIa ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Florianie dobre wieści, że rośliny nie ucierpiały. ;:215
Cudna chryzantema, ;:oj kocham wszelkie bladawce.
Dzięki Tobie wiem jaką trawę posiałam z mieszanki na początku mojego ogrodowania. ;:180 Włośnica wielkokłosowa miała około 100 centymetrów i już jej nie powtórzyłam. :D
Natomiast proso włosowate wyrzuciłam do kompostownika i od lat pojawia się na rabatach.
Młody człowieku nie obrażaj nas starszych, bo bylibyśmy matuzalemami przy Tobie. :wink:
Zmiany w życiu są potrzebne, żeby odkrywać talenty i upodobania. Wiem z własnego doświadczenia. ;:173
Pozdrawiam ciepło. ;:168
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, dziękuję. O 'Cafe au Lait' było już dużo powiedziane, jest piękna więc nie dziwię się, że jest na Twojej liście chciejstw, a jej najwyższa pozycja wśród dalii ślubnych całkowicie zasadna.
No cóż, szkody były, dalie odczuły podtopienie ale nie czuję potrzeby, żeby przedstawiać smutne opisy czy zdjęcia zniszczeń.
'Formby Kaitlin', dalia o wyjątkowym zestawie kolorów. Jest taka magnetyczna, moja ulubienica sprzed trzech lat:
Obrazek

'Colorado Classic', zauroczyła mnie kiedyś na wystawie i zaraz potem ją zdobyłem. Jest ze mną od pięciu lat:
Obrazek

Agnieszko, w Ostrawie niewesoło ale w całych Czechach niewesoło i tragedie ludzkie nie mniejsze niż u nas. Mieszkamy na pograniczu więc przeżywamy również to co dzieje się tam, nawet jeśli nasze media mówią i piszą bardzo zdawkowo o tym.
Tak, modliszka ewidentnie zadomowiła się u nas na farmie i to gdzieś w zakamarkach elewacji, bo widujemy ją prawie zawsze blisko domu. Więc jestem ostrożny, bo jednak budzi respekt. Skorków już się nie boję i biorę je do ręki ale co innego modliszka.
Coraz więcej jesiennych kwiatów kwitnie. Pięknie rozrosły się moje heteroteki 'Golden Sunshine':
Obrazek

Mój nowy nabytek - rdest zmienny pięknie i długo kwitnie:
Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Będę musiał spróbować tę nikandrę, oj będę musiał. Pani modliszka śliczna. I pięknie do zdjęć pozuje.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florian
Bardzo ciekawy ten rdest :D
Ciekawe czy się rozsiewa :?:
Nie jesteś panikarzem widzę ,ale czułam od początku ,że nie obędzie się bez problemów z wodą...
Mam nadzieję ,że karpy nie pogniją ;:202
Moje linki
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku - brawa za wypatrzenie modliszki i piękne jej zdjęcie. Mam nadzieję, że w Hlucinie nie złapałeś mandatu? To ponoć miasto najbardziej naszpikowane fotoradarami. Byłem niedawno obejrzeć tam ciekawy wodospad w byłym kamieniołomie ... niestety "zakręcili" wodę :( ledwo ciurkało. Widziałem na zdjęciach, dlatego chciałem obejrzeć naocznie. Na mapie zaznaczono 'Lom Pohadka"
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”