Papryka do gruntu. Część 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 8

Post »

Będę testował tyle odmian, ponieważ nie mam nic godnego polecenia :lol:
Pomidorowa faktycznie dobra, może jeszcze Palermo, Roberta, Caryca...
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Planowałam sadzić paprykę tylko w tunelu ale też mi się uzbierało 18 odmian
więc do gruntu też pójdą. Tak myślę że te do tunelu wysieję wcześniej, tak pod
koniec stycznia. A te do gruntu w połowie lutego. Kiedyś siałam w marcu to mi nie zdążyły dojrzeć. Pierwszy raz mam pomidorowe odmiany Ontara
i Topgirl. Obie do gruntu. ;:3
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Ontarę zbierałam już pod koniec września lekko zapalona, takie zółto pomarańczowe.
oczywiście wcześniej też zbierałam ładne ,czerwone papryczki . Zrobiłam w zalewie słodko-kwaśniej, jest przepyszna, wcale nie przeszkadza ,że nie dojrzała do końca .
Ma bardzo grube ścianki, przez to jest chrupka, słodka... siałam ją raczej pod koniec lutego.
Z Roberty F1 zrezygnowałam ,bo nie wychodziła mi tak jak w opisie, nie miała grubych scianek ,była twarda i nie smaczna...późno dojrzewała
Do gruntu trzeba wybierać odmiany wczesne , polecane do gruntu.
Ja w tym roku będę testować Nawigator F1, Monata, Kaptur f1, moją Ontarę i jeszcze kilka odmian ,bo czekam na dostawę.
Na opakowania zalecanie jest sianie papryki na początku marca, ale ja posieję nasiona koło 15 lutego, trochę wcześniej niż zawsze.
Asia
Sylwester88
200p
200p
Od: 14 sty 2022, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie do testu grubo ponad 50 odmian będzie tyle że w tunelu tylko, rok temu w gruncie udała się palermo, jakaś kapia nn, i żółta pomidorowa nn w tym roku wszystkie będą znów by je porównać w równych warunkach podlewania, nawożenia itp może za rok do gruntu wrócę jak coś będzie wczesnego.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

bioy pisze: 17 sty 2023, o 21:06 Zauważyłem, że wczesny wysiew nie koniecznie idzie w parze z wczesnymi zbiorami.
Paprykę gruntową wysiewałem już w różnych terminach, od początku lutego do końca marca i u mnie odpowiedni termin to około 10 marzec. Do gruntu wysadzam po 20 maja, uważam, że lepiej później, niż za wcześnie.
Wysadzenie do zbyt chłodnej gleby opóźnia owocowanie, tak samo jak zbyt długie przetrzymywanie rozsady.
W tym roku będę testował 17 odmian papryki słodkiej i 4 ostrej :heja

Teraz to mam dopiero dylemat kiedy wysiać. Sieje papryki ostre w połowie lutego. Trzymam je w 3L doniczkach i pod koniec maja wysadzam do gruntu. Takie wyrośnięte papryczki mają już pojedyncze zawiązane papryczki. Po wysadzeniu na jakiś czas się zatrzymują. Zbiory mam dopiero w wrześniu. Wiele papryk nie dochodzi przed mrozami. Zastanawiam się czy wysiać je wcześniej czy później ?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Rowerzysta , to niemożliwe . Sadzisz dużą rozsadę z już zawiązanymo owocami i te owoce zawiązane w maju
dojrzewają dopiero we wrześniu ?
Po co taka duża doniczka ?
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie to nie tak. W maju mam zawiązane pojedyncze sztuki i one dojrzewają latem. Problem w tym, że większość dojrzewa dopiero wrzesień/paźniernik, gdy już mrozy idą. W ogóle czasami widuje zdjęcia na forum to ludzie mają na raz pokaźny zbiór. Ja zbieram pojedyncze sztuki. Tak powinno być ? Papryczki idą na przetwory i ciężko mi uzbierać większą ilość na raz. Doniczki akurat takie mam. Litrowe były za małe. Dwójek nie mam więc dałem 3L. Mam na to osobny parapet także mogą sobie stać.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapytałam o te doniczki bo u mnie papryki mają mniejszy system korzeniowy od pomidorów . Bardziej płytko
się korzenią . Pewnie dlatego potrzebują częstszego podlewania , tak jest u mnie .
A jaka to odmiana ?
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zeszłym roku miałem Cayenne Golden, Cayenne Joe's Long, Jalapeno i Cherry Large. W tym roku podobne. Tak sobie jeszcze myślę, że ostatnie dwa sezony sadziłem je w cieniu. W tym roku pójdą w pełne słońce. Przycinasz swoje ? Nigdy nie przycinałem w tym roku chyba spróbuje. Wysadzę wcześniej i będę przycinał żeby się rozkrzewiła. Czy przycięcie opóźni kwitnienie ?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z wymienionych uprawiam tylko Jalapeno Early , pod taką nazwą kupiłam nasiona .
Innych nie znam . Uprawiałam w ubiegłym sezonie jeszcze Furillę , Cherry Bomb i Del Piquillo .
Nie uwzględniając słodkich . Przypomniała mi się jeszcze Hungarian Black .
W tym sezonie ograniczę się do dwóch może trzech ostrych odmian .
Nie przycinam a reguluję , to chyba nie jest to samo . Ograniczam ilość pędów . W miejscu gdzie pęd się rozkrzewia
pozostawiam jeden a drugi usuwam .
Miałam opapryczkę Habanadę , wygląda jak ostra a jest słodka i to był niewypał , dla mnie zbyt póżna .
Sylwester88
200p
200p

Post »

Ja w 2l uprawiałem rok temu papryki w tunelu a ty w 3l rozsady robisz? What ;:219
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż poszedłem sprawdzić :) Zgadza się w zeszłym roku miałem doniczki 3L bo takie akurat miałem. W poprzednich sezonach używałem doniczek litrowych. Wydaje mi się, że w litrowych doniczkach szły bardziej na wysokość a nic na szerokość. W większych doniczkach wyglądały o wiele lepiej. W tym roku zakupię doniczki 2L, posadzę wcześniej i może spróbuje poprzycinać. Nigdy papryk nie przycinałem.
Jak Ci rosły te papryki w doniczkach 2L ? Zawsze myślałem, że 5L to minimum.
Sylwester88
200p
200p

Post »

2l miałem tylko dlatego bo sadzonki zostały i je u pchałem w tunelu raz na woziłem i to był błąd wydały po 2-3 owoce z krzaka, jak bym je normalnie nawoził było by lepiej. Rozsady papryk robię w 0.3l doniczkach co rok.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Co prawda większość jest o uprawie w tunelach ale i dla uprawiających paprykę w gruncie może się również przydać.
Obrazek
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Sylwester88 pisze: 18 sty 2023, o 11:01 U mnie do testu grubo ponad 50 odmian będzie tyle że w tunelu tylko, rok temu w gruncie udała się palermo, jakaś kapia nn, i żółta pomidorowa nn w tym roku wszystkie będą znów by je porównać w równych warunkach podlewania, nawożenia itp może za rok do gruntu wrócę jak coś będzie wczesnego.
Jak to wszystko ogarniesz, jeszcze ile odmian pomidorów ? :shock:
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”