Wszystko o pomidorach cz. 16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach cz. 16

Post »

Jest masakra z tą pogodą ostatnio. Bardzo daje się we znaki nie tylko mi ale i sadzonkom takie bieganie z nimi to schować, to wynieść. A ostatnio to już nawet kalkuluje czy jest sens to targać. :roll:
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Poliwęglan czy szkło mają lepszą izolacyjność niż folia ale to nie styropian. Praktycznie tylko nieco opóźnią włażenie niskiej temperatury do środka, to może pomóc przy bardzo krótkim spadku poniżej zera. Ta nieco wyższa izolacyjność w stosunku do folii przyda się za to przy dogrzewaniu, po prostu znacznie mniej energii się zmarnuje.
Pozdrawiam,
Tomek
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Zapaliłmem 4 swieczko-kominki. Temperatura w nocy 4 stopnie mierzona na 2m wysokości, w tunelu o wymiarach 3x5
Na ziemi
Obrazek

Myślę, że na wysokości krzaków było o 0,5 stopnia wiecej.
Piotr
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Wyżej mogło być mniej , bo ziemia to bufor ciepła .
karolamba
200p
200p
Od: 30 sty 2019, o 09:03

Post »

Moje sadzonki pomidorów są już bardzo duże od kilku dni biłam się z myślami czy je wysadzać czy nie. Postanowiłam jednak zaczekać do 16 maja tak jak w zeszłym roku bo noce u mnie bardzo zimne od kilku dni, a na ogrodników zapowiadają przymrozki. Mam nadzieję, że nie wybujają do nieba :roll:
ali67
100p
100p
Od: 13 lut 2014, o 20:26

Post »

tu jest moja szklarnia
viewtopic.php?f=5&t=73577&start=0
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Post »

Pizza pisze:A ja bym radziła po prostu nie panikować. Źle nie wyglądają. Jedyne co, to chyba doniczki już ciutkę przymałe - jeśli jest możliwość, to przesadziłabym do świeżej ziemi. Jeśli nie, pewnie te dwa tygodnie wytrzymają w obecnej, tylko mogą ciągnąć sporo wody.
Odstawiłabym nawóz, zapewniłabym wilgoć w korzeniach (byle bez przelania - nawet jeśli zostały przenawożone, to woda część wypłucze, a przy większej wilgotności roślinom łatwiej z ewentualnym zasoleniem), dobry przewiew, postawiła w cieniu i niech się maluchy hartują.
Kiedy przesadzasz to usuwasz kompletnie starą ziemię (przenawożoną) wiem że można wtedy pewną część korzonków pourywać, czy po prostu jej nie ruszasz i z tamtą ziemia pakujesz do większego pojemnika ?? Zauważyłem że moje korzonki zaczęły teraz mieć brązowy kolor zamiast jasno szarego
kogucik123
50p
50p
Od: 22 lut 2019, o 19:53

Post »

Co jest przyczyną brązowienia szypulki przy rozwiniętych już kwiatach ?
Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Pogoda, powinno być w nocy 16, a w dzień 24 stopni ciepła i oczywiście rano powinna temperatura wzrastać o 2 stopnie na godzinę. Tego na pewno nie masz.
kogucik123
50p
50p
Od: 22 lut 2019, o 19:53

Post »

A jak się wystrzeć na przyszłość przed tym? Kiedy będą kwitnąć kolejne grona i temperatura będzie odpowiednia to już nie będzie tego problemu ?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Także borykam się z aurą, podpieram się analizą chemiczną, która wskazuje bardzo mało azotu, a krzaki odwrotnie. Najbardziej niebezpieczna jest nadgorliwość, nie przedobrzać w zasilaniu, bo u mnie już kwitnie czwarte grono, a mimo niskiego azotu (60 mg/ l) nadal bujnie rosną i są drobne problemy z prawidłowym wzrostem owoców.
Obrazek
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Post »

Może ktoś pomoże...

Podlałem za dużo nawozu pomidorkom i mam pytanie. Przy przesadzaniu pomidorków z małego kubeczka do większego pojemnika, powinienem także usunąć z korzonków ziemię, rozkruszyć bryłę ? (łatwo można część korzonków urwać). Jednakże jest ona przenawożona więc sam nie wiem.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Za dużo to znaczy ile? Mają na liściach objawy przenawożenia?
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Post »

massur pisze:Za dużo to znaczy ile? Mają na liściach objawy przenawożenia?
Kubeczki 370 ml, krzaczki wysokie na 20-24 cm.

Podlewałem nawozem praktycznie co 4-5 dni, roślinki na parapecie od południa, słońce cały czas grzało. Doły popalone, liście do wewnątrz wygięte. brzegi liści w szczególności, im wyżej tym bardziej ciemnozielone liście (boki też lekko popalone). Na początku myślałem że to może słońce, nawet je na dywanie zacząłem trzymać ale juz tracą kolor i więdna więc muszę znowu wystawić albo za duzo wodą teraz podlewam. Foty poniżej

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Poparzenie słoneczne jest ale nie istotne, są objawy przenawożenia ale nie jest źle. Jak chcesz to ziemię możesz otrząsnąć z korzeni, pomidor to w tej kwestii twardy zawodnik, nawet jak urwiesz wszystkie korzenie i wsadzisz sama łodygę to w kilka dni odbuduje system korzeniowy więc śmiało. Ja bym jednak nie kombinował i po prostu wsadził, nic im nie będzie.
Pozdrawiam,
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”